Stadsverwarming: is dat iets voor jou?

Kan je met stadsverwarming besparen?

Het gebruiken van een CV-ketel voor warm water is in Nederland bekend. Sommige mensen hebben echter helemaal geen ketel in huis. Hoe kan het dan dat ze toch warm water hebben? Stadsverwarming maakt een CV-ketel overbodig. Kan je met stadsverwarming besparen? Deel onderaan je ervaringen met stadsverwarming. Raad je het mensen aan om naar een plek te verhuizen waar stadsverwarming is? Ook voor mensen met stadswarmte is radiatorfolie aanbrengen en een radiator ventilator een goedkope investering om veel geld te besparen.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Wat is stadsverwarming?

Stadsverwarming is een bron van warm water die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld te douchen. Wanneer energiecentrales in gebruik zijn produceren ze behoorlijk wat warmte. Deze restwarmte ging vroeger altijd verloren. Het water waarmee ze koelen werd warm in de energiecentrales en werd daarna in zee gepompt. Door deze warmte in een buizenstelsel te laten lopen naar huizen kunnen mensen profiteren van deze milieuvriendelijke oplossing. Ook restwarmte uit de tuinbouw wordt ingezet voor stadsverwarming.

Afgekoeld water wordt weer terug gepompt naar het warmtenet. Daar wordt het opnieuw verwarmd.

Het voordeel van stadsverwarming, ook wel stadswarmte of een warmtenet genoemd, is dat je geen aardgas meer nodig hebt om je huis te verwarmen of warm water te krijgen. Dit scheelt zeker 50% aan CO2-uitstoot. Ook is je huis wat veiliger zonder gas. Je hoeft net per sé een ketel, geiser of boiler te hebben en bij storingen van de warmteafleverset kun je de storingsdienst van de netbeheerder bellen.

Zelf kun je af en toe de radiatoren ontluchten.

Waar is stadsverwarming?

Niet overal is stadsverwarming. Kijk hier voor de lijst van plaatsen met stadsverwarming: https://nl.wikipedia.org/wiki/Warmtedistributie#Steden_met_stadsverwarming

Hoe hoog zijn de kosten van stadsverwarming vergeleken met gas?

Met de Warmtewet is ervoor gezorgd dat je als afnemer van stadsverwarming geen absurd hoge tarieven hoeft te betalen. Stadswarmte is namelijk niet iets waarbij je keuze hebt uit verschillende leveranciers. Dit is zo, omdat er meestal maar 1 lokale energiebron is. In de Warmtewet staat dat warmte niet duurder mag zijn dan de maximale prijs die je voor gas zou moeten betalen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt jaarlijks wat deze maximumtarieven zijn. Je betaalt niet meer voor warmte dan wanneer je gas zou gebruiken. Dit heet het “Niet meer dan anders-principe”. Met stadsverwarming besparen is niet echt mogelijk in vergelijking met gas. Je zal dan moeten overstappen op bijvoorbeeld verwarmen met airco.

Wanneer je de aansluiting van een woning op het warmtenet wilt regelen betaal je maximaal €4510 aansluitkosten. De ISDE-subsidie voor een aansluiting op een warmtenet bedraagt € 3.325.

Over de Warmtewet is niet iedereen tevreden. Naast de eenheden warmte in GigaJoules (GJ) betaal je ook transportkosten en service- en onderhoudskosten. En ook de benodigde afleversets en warmtekostenverdelers kosten geld. Wegens klachten wordt de Warmtewet herzien. In 2015 is dit besloten, maar 4 jaar later was er nog niets veranderd. In december 2019 heeft minister Wiebes een Kamerbrief verstuurd. Die kun je hier inzien: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/12/20/kamerbrief-over-de-voortgang-wetstraject-warmtewet-2

In 2020 heeft de Warmtewet wijzigingen ondergaan. Deze wijzigingen kun je hier lezen: https://wetten.overheid.nl/BWBR0033729/2020-01-01

En er zijn meer wijzigingen op komst, want in 2021 wordt er gewerkt aan de Warmtewet 2 die in 2022 van kracht zal worden.

Uitgelicht

Wat moet ik regelen om stadsverwarming te ontvangen?

Stadsverwarming is gebonden aan een wijk of buurt. De stadsverwarming is lang niet overal in Nederland; zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen. Wanneer je in een nieuwbouwhuis gaat wonen en de aansluitingen nog gerealiseerd moeten worden is het mogelijk om via www.mijnaansluiting.nl een warmteaansluiting aan te vragen.

Als je naar een woning verhuist waar stadsverwarming is geef je je verhuizing door aan je energieleverancier. Dit kan vaak al tot wel 3 maanden voor de officiële verhuisdatum. Geef daarbij aan dat je geen gascontract hoeft, maar stadswarmte gaat afnemen.

Ontvang je stadswarmte dat is het enige onderhoud die je kunt uitvoeren het ontluchten van de radiator. Draai de kraan dicht op de afleverset om de aanvoer van verwarmingswater te stoppen. Met een speciaal sleuteltje kun je voorzichtig het kraantje van de radiator openen. Je hoort lucht ontsnappen. Houd een doek bij de hand, want al alle lucht eruit is komt er heet water. Dan draai je het kraantje weer dicht en kun je de kraan op de afleverset weer open draaien.

Ik heb stadsverwarming. Kan ik wel overstappen naar een andere energieleverancier voor stroom?

Ja, je kunt gewoon je eigen energieleverancier kiezen voor stroom. Je kunt ook elk jaar weer overstappen naar een andere energieleverancier. Dit adviseren wij, omdat je dan elke keer kunt profiteren van een welkomstbonus. Overstappen naar een andere leverancier is heel eenvoudig online te regelen. Kijk meteen of jij ook honderden euro’s kunt besparen door over te stappen!

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!