Hoe werkt stroom terugleveren?

Energie terugleveren met zonnepanelen. Hoeveel geld levert het jou op!

Je hebt misschien al wel eens wat gehoord over stroom terugleveren. Het levert geld op, maar hoe kun je stroom terugleveren? En wat betekent de term ‘salderen’? Dit artikel vertelt jou wat je daarover moet weten en laat je een winstgevende investering zien. Laat ons onderaan dit artikel even weten hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen. Een online offerte zonnepanelen aanvragen die gratis en vrijblijvend is lijkt ons een verstandige keuze.

Gratis en vrijblijvend een berekening van de winst die jij kunt maken met zonnepanelen?

Krijg binnen 24 uur een gratis offerte!

Ja, ik wil weten hoeveel winst ik met zonnepanelen kan maken.

Wat is stroom terugleveren?

Stroom terugleveren betekent dat je stroom teruggeeft aan het energienet. Het is stroom wat je zelf niet gebruikt en wat weer beschikbaar wordt. Je krijgt hier een terugleververgoeding voor, dus je kunt er geld aan verdienen. Wanneer je zelf stroom opwekt kan dit gelijk gebruikt worden door apparaten die op dat moment in gebruik zijn. Wek je meer stroom op dan de apparaten gebruiken dan wordt het teruggeleverd aan het energienet.

Wat moet ik doen om stroom terug te kunnen leveren?

Om stroom op te wekken heb je zonnepanelen nodig. Je hebt ze vast wel eens op daken van huizen zien liggen: grote blauwe of zwarte rechthoekige platen die de energie van zonlicht opvangen en omzetten in stroom. Zonnepanelen zijn een behoorlijke investering. Je kunt rekenen op een investering van ongeveer €400 per zonnepaneel. Dit afhankelijk van het type paneel en het bedrijf die ze plaatst. Wij adviseren een specialist in zonnepanelen: GoVolt. Zonnepanelen verdienen zichzelf terug in ongeveer 6 jaar, waarna je daarna pure winst maakt. Het precieze bedrag wat je per zonnepaneel bespaart is afhankelijk van het type paneel, het dak en of er ook schaduw door bomen op de panelen komt. Je kunt grofweg van een jaarbesparing van €40 tot €60 per zonnepaneel uit gaan.

Wanneer je zonnepanelen hebt moet je ook de installatie en het feit dat je stroom opwekt gaan melden via https://www.energieleveren.nl/ . Zo weten de netbeheerder en je energieleverancier dat je stroom opwekt en teruglevert. Aan de netbeheerder kun je ook navragen of je een meter hebt die geschikt is om stroom terug te leveren. Bij sommige meters kan dit namelijk niet, dus dan zou je een andere meter moeten nemen. Bij sommige analoge meters en ook digitale meters is het telwerk niet capabel om het terugleveren te registreren.

Uitgelicht

Wat is het verschil tussen stroom terugleveren en salderen?

Terugleveren en salderen. Het zijn twee termen die je misschien al vaker hebt gehoord. Terugleveren is waarschijnlijk al duidelijk voor je geworden in de vorige alinea’s. Maar wat is salderen?

Salderen is de stroom die je opwekt met jouw zonnepanelen die verrekent wordt met de door jou verbruikte energie. In de praktijk gaat de stroom die je opwekt met je zonnepanelen meteen naar de apparaten die je gebruikt. Heb je je geen apparaten in gebruik of wordt er gewoon meer opgewekt dan dat je op dat moment verbruikt dan lever je deze stroom terug aan het net. Dit wordt lat verrekend met de stroom die je gebruikt op een later moment.

Als je een analoge meter hebt zie je de draaischijf teruglopen wanneer er stroom opgewekt wordt. Als je stroom verbruikt loopt de meterstand op. Wanneer je evenveel stroom opwekt met je zonnepanelen als dat je verbruikt zal je zien dat de meterstand gelijk blijft! Zo wordt de opwekking en het verbruik dus meteen met elkaar verrekend. De leverancier baseert de jaarafrekening of eindafrekening op de meterstanden.

Heb je een digitale meter of een slimme meter dan worden je verbruik en de stroom die je opwekt apart bijgehouden. Uiteindelijk wordt op de jaarafrekening of de eindafrekening de teruggeleverde stroom en je verbruikte stroom met elkaar verrekend. Dit is dus salderen. Let er wel op dat het financieel uit maakt of er bij jouw energieleverancier maandelijks salderen of jaarlijks salderen wordt toegepast.

Stroom terugleveren Energie Besparen Info

Stel: Je zonnepanelen wekken 3500 kWh stroom op in een jaar tijd. Je verbruik is 2800 kWh in dat jaar. Dit wordt gesaldeerd: 3500 kWh – 2800 kWh = 700 kWh. Je hebt met je zonnepanelen in je totale stroombehoefte voorzien. Daarnaast hebben ze nog 700 kWh opgewekt die jij niet nodig hebt. Dat wordt teruggeleverd aan het energienet. Je krijgt hier een vergoeding voor.

De vergoeding voor een zelf opgewekte kWh stroom is nu nog hetzelfde als een kWh stroom die je afneemt. Daardoor is de rekensom zoals hierboven nog makkelijk te maken.

Maar de salderingsregeling 2025 is minder gunstig dat de huidige situatie waarin je 100% kunt salderen. Dit heeft invloed op de besparing en terugverdientijd van zonnepanelen.

Geeft elke energieleverancier dezelfde vergoeding voor het terugleveren van stroom?

Als je meer stroom hebt opgewekt dan dat je zelf verbruikt wordt het teruggeleverd aan het energienet. Maar geeft elke energieleverancier dezelfde vergoeding voor het terugleveren van stroom? Het antwoord is nee. Energieleveranciers hebben zelf een (beperkte) vrijheid om de vergoeding te bepalen die jij ontvangt per teruggeleverde kWh stroom.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt in de gaten dat de terugleververgoeding van de energieleveranciers ‘redelijk’ is. De terugleververgoeding verschilt van 4 cent tot 12 cent per energieleverancier. Het kan dus zijn dat je het de moeite waard vindt om hierop te letten bij de keuze van je energieleverancier. Bedenk wel dat in ons voorbeeld van het terugleveren van 700 kWh het verschil tussen een terugleververgoeding van 4 cent of 12 cent slechts €56 is (8 cent verschil X 700 kWh = 5600 cent).

De terugleververgoeding is een vergoeding van het ‘kale’ leveringstarief. Het kale tarief is de prijs die je betaalt voor elektriciteit zonder energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE). Je betaalt voor een geleverde kWh stroom gemiddeld 22 cent. De stroom die je opwekt en saldeert is dus ook per kWh gemiddeld 22 cent waard. Maar de overtollige opgewekte stroom die je teruglevert is maar 4 tot 12 cent waard. Dit betekent dat het niet loont om veel meer zonnepanelen te nemen om zo meer stroom te kunnen terugleveren. Probeer in te schatten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om ongeveer je verbruik op te wekken.

Let op! In 2023 zijn de terugleververgoedingen bij sommige energieleverancier nog hoog vanwege de forse stijging van de energieprijzen, maar bij andere energieleveranciers niet.

 

De terugleververgoeding ligt nu tussen de 3 en 17 cent per kWh. De moeite waard om uit te zoeken welke energieleverancier jou een hoog teruglevertarief betaalt.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Dat ligt aan verschillende zaken:

  • Welke zonnepanelen neem je? Hoe hoog is het vermogen in wattpiek (WP)?
  • Welke omstandigheden zijn er? Lees hier meer over het effect van omstandigheden op de opbrengst van zonnepanelen.
  • Hoe hoog is jouw stroomverbruik?

Het vermogen van zonnepanelen wordt berekent in wattpiek. Een gangbaar vermogen is 380 WP. Wanneer je het aantal wattpiek keer 0,9 doet heb je ongeveer het aantal kWh per jaar dat het zonnepaneel opwekt. Met minder ideale omstandigheden zal dit iets lager zijn. Wanneer je jouw jaarverbruik dus deelt door 342 (0,9 X 380 WP = 288 kWh) weet je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om in jouw verbruik te voorzien. Wanneer je 3420 kWh stroom per jaar verbruikt heb je dus 10 zonnepanelen nodig om in je verbruik te voorzien.

Stroom terugleveren met zonnepanelen

Waar kan ik zonnepanelen kopen of huren?

Wil je niet de kosten van enkele duizenden euro’s, maar wel de opbrengsten van honderden euro’s per jaar? Dan zou je ook zonnepanelen kunnen huren. Na de installatie wek je meteen stroom op en verlaag je je energierekening in een jaar met honderden euro’s.  En na het huren kun je de zonnepanelen voor ‘een klein bedrag’ overnemen!

In ons artikel over zonnepanelen huren of kopen vertellen we je het verschil in kosten en vind je links naar bedrijven waar je een gratis dakscan, advies of gratis offertes kan aanvragen!

Er zijn meerdere partijen die zonnepanelen verkopen. We vinden het zelf altijd fijn om grote aankopen te doen bij bedrijven die ook echt gespecialiseerd zijn en zich niet ook nog met allerlei andere producten bezig houden. GoVolt is zo’n gespecialiseerd bedrijf die zich alleen bezig houdt met het leveren en installeren van zonnepanelen. Een gratis offerte levert jou precies de informatie op van een specialist waarbij je inzicht krijgt in de kosten en de opbrengsten.

Gratis en vrijblijvend een berekening van de winst die jij kunt maken met zonnepanelen?

Krijg binnen 24 uur een gratis offerte!

Ja, ik wil weten hoeveel winst ik met zonnepanelen kan maken.

Mensen vragen ook: FAQ.

Hoe lang mag je nog stroom terugleveren?

Je mag altijd stroom terugleveren. Ook in de toekomst. Het salderen gaat wel in 2025 veranderen. Vanaf dat jaar kun je elk jaar een lager percentage salderen.

Hoeveel geld krijg je voor stroom terugleveren?

Per energieleverancier verschilt de terugleververgoeding. Die lag voor de extreme verhogingen van de energieprijzen tussen de 3 en 12 cent per kWh. Sommige energieleveranciers hebben na de forse stijgingen van de energieprijzen ook de terugleververgoeding verhoogd, maar anderen niet. In 2023 ligt de terugleververgoeding tussen de 3 en 16 cent! Het is de moeite waard om uit te zoeken welke energieleverancier een hoge terugleververgoeding heeft.

Hoeveel stroom mag je terugleveren?

Zo veel als je maar wilt. Bedoel je hoeveel kWh je mag salderen? Het maximum ligt op 5000 kWh.

Wil je meer informatie over zonnepanelen?

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!