We zijn gewend aan stroom in ons leven. We rekenen er op en het is bijna altijd beschikbaar. Maar heel soms valt ineens de stroom uit, waardoor alle apparaten het niet meer doen. De hele straat of de wijk zit zonder elektriciteit. Wat zou het fijn zijn om precies te weten wat je moet doen. Volg het stroomstoring stappenplan. Is er alleen stroomuitval bij jou thuis? Lees dan het artikel stroom uitgevallen in huis. Laat onderaan het artikel even weten of je het stappenplan al hebt moeten gebruiken.
Wil jij niet in het donker zitten bij een stroomstoring?
Geen batterijen in huis? Geen probleem voor een zaklamp met dynamo!
Inhoudsopgave
De stroom is uitgevallen en er is niets wat je kunt doen behalve wachten. Als je dat denk hebt je het mis. Je kunt je zelfs voorbereiden op een stroomstoring. Dit kun je doen door:
Wat te doen bij een stroomstoring?
- Kaarsen in huis te hebben. Geen stroom betekent dat de lampen niet aan kunnen, maar met kaarsen en waxinelichtjes kan jij het sfeervol licht maken.
- Een zaklamp in huis te hebben. Zorg ook dat je batterijen in huis hebt. Wil je niet afhankelijk zijn van batterijen of wil je geld besparen dat is een zaklamp met dynamo heel handig.
- Zorg ervoor dat je eten in huis hebt dat niet bereidt hoeft te worden met apparaten.
- Wil je toch je telefoon kunnen opladen? Zorg er dan voor dat je een goede powerbank in huis hebt. Deze draagbare accu laadt je telefoon weer op, waardoor jij het nieuws kunt blijven lezen op je smartphone zonder dat je naar het batterijpercentage hoeft te kijken.
Uitgelicht
Verwachting energieprijzen 2025: wat gaat er gebeuren met de gasprijs en de stroomprijs?
De verwachting energieprijzen 2025 vertelt wat de gasprijs en stroomprijs mogelijk gaan doen in 2025. Is het verstandig nu een nieuw en vast energiecontract af te sluiten?
Bert kreeg een aanbod van zijn huidige energieleverancier, maar vond via de energievergelijker een aanbod dat 100’en euro’s goedkoper was.
Is het aanbod van je huidige energieleverancier wel zo goed of kan je beter overstappen. Bert vergeleek het aanbod van zijn energieleverancier met de energieprijzen bij andere leveranciers.
Dynamisch energiecontract: het goedkoopste energiecontract?
Het dynamisch energiecontract met dynamische energieprijzen worden steeds populairder. Is dit goedkoper dan de traditionele contracten? Lees hier de voordelen en nadelen!
Stroomstoring stappenplan: Wat je moet doen bij stroom uitval.
Benodigde tijd: 10 minuten
Stroomstoring stappenplan:
- Waar is de stroomstoring?
Kijk naar buiten of naar andere huizen. Is er een stroomstoring in de buurt of is het alleen bij jou thuis?
- Is de stroomstoring gemeld?
Kijk op www.gasenstroomstoringen.nl om te kijken of er al een melding over de stroomstoring is doorgegeven. Hier zie je of er een storing in de straat/wijk is.
- Is de stroomstoring in de wijk, dorp of stad?
Kijk op de website van de gemeente waarin je woont en controleer crisis.nl
- Geef de stroomstoring door.
Bel het nationale storingsnummer 0800-9009 om de stroomstoring door te geven wanneer dit nog door niemand is gedaan. Je hoeft geen 112 te bellen, want stroomuitval is geen noodgeval.
- Hou de warmte binnen.
Sluit ramen en deuren om ervoor te zorgen dat de warmte in huis blijft.
- Hou de deuren van de koelkast en vriezer zo veel mogelijk dicht.
Doe ook zo min mogelijk de deuren van de koelkast en vriezer open. Je weet niet hoe lang de stroomstoring duurt, dus je wilt geen warme lucht bij de producten hebben.
- Haal stekkers uit het stopcontact.
Kijk of er stekkers in het stopcontact zitten. Haal deze uit het stopcontact, want als de stroomstoring voorbij is wil je niet dat je apparatuur beschadig raakt. Ook overbelasting is mogelijk wanneer de stroom ineens weer geleverd wordt.
- Bied hulp.
Is er iemand in de buurt die hulp nodig heeft? Kijk even of je kunt helpen.
Een stroomstoring melden doe je zo.
Zoals we al aangeven in het stappenplan is er een Nationaal Storingsnummer. Dit nummer is 0800-9009. Dit is een gratis nummer. Je wordt direct geholpen ongeacht welke energieleverancier en netbeheerder je hebt.
Stroomstoring en zonnepanelen
Wanneer je zonnepanelen hebt en er is een stroomstoring dan zal er geen stroom opgewekt worden. De zon kan schijnen wat ie wil, maar er wordt geen kWh opgewekt. Hoe dit kan?
De overheid wil dat er bij een stroomstoring geen energie geproduceerd wordt. Dit is ook zo als het openbare elektriciteitsnetwerk is uitgevallen door andere redenen. Door kortsluiting lopen in het elektriciteitsnetwerk grote hoeveelheden stroom wat brandgevaarlijk is. De stroomkring wordt bij te hoge stroomsterktes normaal gesproken door zekeringen uitgeschakeld.
Bij zonnepanelen is de omvormer een belangrijk onderdeel. In dit artikel lees je daar meer over. De omvormer is soms aangesloten op een plek die voor de zekering zit. De zekering heeft dan geen invloed. De omvormer is natuurlijk ook aangesloten op een stopcontact. Wanneer de omvormer verneemt dat er geen 230 volt meer op het stroomnet zit zal hij uitschakelen. Zo wordt oververhitting van elektriciteitskabel voorkomen. De zonnepanelen werken nog wel, maar kunnen de stroom niet meer opslaan. Wil je weten wat de beste omvormer voor zonnepanelen is voor jouw wensen? Dan raden we je aan dit artikel te lezen.
Meestal worden zonnepanelen op een eigen groep geïnstalleerd. Zo hebben ze geen last van kortsluiting in andere groepen.
Wanneer krijg je een vergoeding na een stroomstoring?
Afhankelijk van hoe lang de stroomstoring duurt en de stroomsterkte en spanning krijg je een vergoeding.
- De stroomsterkte: Heb je 3×25 ampère of groter?
- Spanning in volt: heb je 1 kilovolt, tussen 1 en 35 kilovolt of hoger.
De Autoriteit Consument en Markt hebben de hoogte van de vergoedingen op een rij gezet. Zie https://www.acm.nl/nl/onderwerpen/energie/afnemers-van-energie/elektriciteit/vergoeding-bij-stroomstoringen
Hier zie je een video van de NOS over wat er kan gebeuren bij een stroomstoring:
Zoals aangegeven wordt in de video is er nog nooit een landelijke stroomstoring geweest. Wel is er eens een stroomstoring in Amsterdam geweest die enkele uren duurde.
Mensen vragen ook: FAQ.
Wanneer de stroomstoring in de buurt langer duurt dan 4 uur krijg je een vergoeding. Je krijgt 35 euro bij een storing tussen de 4 en 8 uur. Duurt de storing duurt langer dan 8 uur, dan krijg je 20 euro extra voor elke periode van 4 uur dat je daarna zonder stroom zit. De vergoeding krijg je automatisch van de netbeheerder binnen 6 maanden na de stroomstoring wanneer je ook aan de overige voorwaarden voldoet.
Als de stroom uitvalt heb je waarschijnlijk het volgende nodig: een powerbank om je mobiele telefoon te kunnen opladen, een zaklamp met dynamo om altijd licht te hebben zonder batterijen nodig te zijn en dekens om jezelf warm te houden.
Je moet het Nationaal Storingsnummer 0800-9009 bellen bij stroomuitval.
Stroomstoring hulp: deze producten zijn aanraders.
Zoals we al noemden in het stappenplan is het goed om voorbereid te zijn op een stroomstoring. We kunnen ons voorstellen dat je de tijd doodt met je telefoon. Wanneer de batterij van de telefoon niet opgeladen kan worden door de stroomuitval is een powerbank echt ideaal.
Vind hier op bol.com een powerbank waarmee jij altijd je telefoon kunt opladen.
Het is helemaal donker en je wil toch licht hebben zonder afhankelijk te zijn van batterijen. Kaarsen zijn een oplossing. Wil je iets waarmee je wat makkelijker rond kunt lopen en het licht echt kunt richten op wat jij wil zien? De eerder genoemde zaklamp met dynamo is dan een echte aanrader. Die werkt ook wanneer je geen batterijen in huis hebt.
Wil jij niet in het donker zitten bij een stroomstoring?
Geen batterijen in huis? Geen probleem voor een zaklamp met dynamo!
Wil jij ook graag een stappenplan hebben voor het geval dat je een gaslek hebt?
Bert bespaarde zich in 2 minuten €700!
Dit was het verschil in het aanbod van zijn energieleverancier om zijn contract verlengen en het aanbod van andere energieleveranciers.
Bekijk nu in 2 minuten hoeveel jij goedkoper uit kan zijn voor energie! Bespaar jij net zoveel als Bert?