Temperatuur CV ketel verlagen: besparing van gas in een handomdraai.

CV-ketel op 45 graden: is dat verstandig?

Besparen op gas kan een mooi geldbedrag opleveren. We hebben met de radiator ventilator ervaringen die heel positief zijn, de beste radiatorfolie voorkomt tot wel 96% warmteverlies en verwarmingsbuizen isoleren met buisisolatie levert ook een mooie besparing op. Maar het is zelf mogelijk om zonder producten te besparen op de stookkosten met de ketel. In een handomdraai de temperatuur CV ketel verlagen is makkelijk gas besparen zonder comfort in te leveren. Maar let wel op dat je niet de temperatuur onveilig instelt. Laat ons onderaan dit artikel weten op hoeveel graden jij de ketel hebt staan.

Wil jij energie besparen door optimaal te stoken?

Met een moderne HR ketel + bijpassende slimme thermostaat stook je niet op een te hoog vermogen of te hoge temperatuur!

Vind hier moderne en zuinige HR ketels met bijpassende slimme thermostaat in een combi-deal en stook slim!

Temperatuur CV ketel verlagen: waarom zou je dat willen?

Wanneer de CV ketel wordt geïnstalleerd door de monteur en alles prima werkt hoef je niet meer om te kijken naar de ketel. Toch? We raden aan om toch na het lezen van dit artikel te kijken naar de instellingen van de CV ketel. De temperatuur van de CV ketel verlagen kan je energie en geld besparen.

Standaard staat het aanvoerwater van de CV ketel op 80 graden of zelfs iets hoger. Dit water wordt naar alle plekken in huis gestuurd waar je warm water nodig hebt. Je kan dit makkelijk aanpassen, want 80 graden is overbodig hoog. Er is een instelling om het verwarmingswater in temperatuur te verlagen en eetje voor het tapwater. Tapwater is het water dat uit de kraan of douche komt. Verwarmingswater is het water in het gesloten systeem van de radiatoren.

De moderne HR ketel is ook veel beter af met een lagere temperatuur. Het hoge rendement (HR) van de ketel kan met een temperatuur van 80 graden lager zijn in vergelijking met een aanvoertemperatuur van bijvoorbeeld 60 graden. De HR ketel haalt zijn hoge rendement door te condenseren, maar dit lukt niet met een temperatuur van 80 graden. Daardoor haal je niet het maximale uit je ketel en verbruik je meer gas dan nodig.

Door de ketel zuiniger te laten werken kan je tot wel 8% op je stookkosten besparen!

Haal meer uit je verwarmingssysteem met waterzijdig inregelen.

Voordat je verder leest over de temperatuur verlagen van je CV-ketel willen je wijzen op ons artikel over waterzijdig inregelen. Met waterzijdig inregelen kan je nog meer rendement uit je verwarmingssysteem halen en verhoog je het comfort in de woning. In dit artikel vertellen we je ook meer over de aanpassingen aan je CV-ketel die mogelijk nog meer opleveren dan het verlagen van de aanvoertemperatuur: het vermogen en de pompsnelheid.

Veel Nederlandse huishoudens hebben het waterzijdig inregelen nooit uitgevoerd of laten uitvoeren en hebben nu een verwarminssysteem dat onnodig veel energie verbruikt en niet alle ruimte goed kan verwarmen. Lees nu meer over waterzijdig inregelen, hoe je kan controleren of waterzijdig inregelen bij jou thuis gebeurd is en hoe je dit zelf kan doen.

Hoe zet ik de temperatuur van de CV ketel lager?

Hoe kan je de Temperatuur CV ketel Verlagen Energie Besparen Info

Hoe je de temperatuur van de CV ketel lager zet verschilt per ketel. De meeste ketels hebben een digitaal schermpje of draaiknop aan de onderkant van de ketel. Hiermee kan je makkelijk de temperatuur van de CV ketel verlagen.

Er zijn 2 instellingen voor de aanvoertemperatuur. De één is voor het tapwater en de andere voor het verwarmingswater. Het tapwater is te herkennen aan een afbeelding van een kraan en de knop voor het verwarmingswater heeft meestal een radiator als logo.

Het verwarmingswater is voor de radiatoren en is een gesloten systeem. Het tapwater is het water dat uit de kraan of douche komt. Een lagere aanvoertemperatuur bespaart energie. Je zou met de temperatuur kunnen experimenteren om te zien hoe laag de aanvoertemperatuur kan zijn, terwijl de woning en tapwater nog steeds warm genoeg is. Lees wel de volgende alinea’s voordat je de temperatuur van het tapwater verandert.

Wat is de juiste temperatuur voor een CV ketel?

Wat is de juiste temperatuur voor een CV ketel? En is er een juiste temperatuur? Zoals we eerder schreven is een aanvoertemperatuur van 80 onnodig hoog. De moderne HR-ketel is beter af met een lagere temperatuur, waardoor een hoger rendement wordt bereikt. Je zal voor het verwarmingswater moeten experimenteren met de temperatuur.

Wanneer de woning redelijk geïsoleerd is zal 60 graden genoeg zijn om het met de radiatoren warm te krijgen. Met een radiator ventilator kun je de warmte afgifte van de radiator verhogen, omdat de radiator ventilator de warme lucht sneller de ruimte inblaast. De radiator ventilator kan daadwerkelijk het verschil maken tussen het wel aangenaam warm krijgen of niet.

Is de woning meer dan redelijk geïsoleerd dan kan een lagere temperatuur mogelijk ook nog hoog genoeg zijn om de woning warm te krijgen. Radiatorfolie aanbrengen om 96% warmteverlies te voorkomen is trouwens ook een aanrader. Probeer eens de CV ketel op 45 graden te zetten. Wanneer je de woning nog steeds comfortabel warm krijgt heb je daarmee gelijk de indicatie dat een (hybride) warmtepomp ook geschikt is voor jouw woning. Kijk wel of de cv-ketel niet gaat pendelen, want dan krijg je juist een hogere energierekening!

Wanneer de woning niet warm wordt kan je de aanvoertemperatuur voor het verwarmingswater weer verhogen. De buitentemperatuur speelt uiteraard ook een belangrijke rol. Misschien krijg je het in de herfst warm met een aanvoertemperatuur van 45 graden, terwijl je in de winter toch 70 graden nodig hebt wanneer het buiten flink vriest. De juiste temperatuur voor het verwarmingswater van de CV ketel is dus voor iedereen anders en kan je zelf met aanpassen en ervaren vinden.

CV-ketel op 45 graden: Onveilig of niet?

Kijk goed welke watertemperatuur je op bijvoorbeeld 45 graden zet. Voor het verwarmingswater is dat prima om te proberen, maar het tapwater zet je liever niet lager dan 60 graden. Wanneer de temperatuur onder de 50 á 55 graden zit kan er legionella ontstaan. Dit is dus een temperatuur die onveilig is. De CV-ketel op 45 graden zetten is niet zonder risico wanneer het op tapwater gaat.

Als de temperatuur van het tapwater 60 graden of hoger is zal de legionellabacterie afsterven. 60 graden aanhouden als aanvoertemperatuur voor het tapwater is dus een veilige temperatuur voor tapwater om legionella te voorkomen.

Wat betreft het energieverbruik is 60 graden voor tapwater minder gunstig. Het water dat je voor het douchen gebruikt zal meer in de buurt liggen van 40 graden en ook voor andere toepassingen lijkt dit warm genoeg.

Temperatuur tapwater: legionella voorkomen.

Je kan de temperatuur van het tapwater wel op 40 graden zetten. Onderzoeker en zelfstandig adviseur Hans van Wolferen zegt over de tapwater temperatuur het volgende: “Bij een lagere temperatuur dan 55°C moet het toestel wel wekelijks thermisch worden gedesinfecteerd, bijvoorbeeld door het water voor een periode van meer dan 20 minuten boven de 60 °C te brengen.” Dit zou dan wekelijks moeten gebeuren.

Hiermee kan je dus toch de temperatuur van tapwater op 45 graden zetten, maar is het belangrijk om de thermische desinfectie niet te vergeten. Durf je dit niet aan en wil je zekerheid dat je legionelle voorkomt? Zet het tapwater dan op minimaal 60 graden. Legionella kan bijvoorbeeld longontsteking tot gevolg hebben.

Uitgelicht

Welke temperatuur CV ketel bij vloerverwarming?

Vloerverwarming werkt met een lage temperatuur. Wanneer je radiatoren hebt geven deze met een lage aanvoertemperatuur wellicht onvoldoende warmte af, tenzij je speciale lage temperatuur radiatoren hebt. Vloerverwarming werkt sowieso met een watertemperatuur tot 40 graden.

Hoger dan 40 graden voor vloerverwarming is niet mogelijk, maar lager wel. Welke temperatuur de CV ketel bij vloerverwarming moet hebben is afhankelijk van jouw situatie. Hoe goed is de woning geïsoleerd en wat vind jij comfortabel? Hoewel 40 graden veel genoemd wordt als temperatuur voor vloerverwarming kan 35 of zelfs 30 graden ook hoog genoeg zijn. Hiermee zou je nog meer energie kunnen besparen.

Zet de temperatuur van de CV ketel bij vloerverwarming eens op 35 graden en kijk of de woning nog comfortabel warm wordt. Wanneer dit lukt kan je 30 graden proberen voor extra energiebesparing. Lukt het niet om de woning warm te krijgen met 35 graden dan kan je de temperatuur verhogen naar 40 graden.

Hoeveel kan je besparen met de CV ketel op 60 graden?

Veel ketels staan standaard ingesteld op 80 graden. Wanneer jij nog nooit de temperatuur hebt verandert zal dit waarschijnlijk ook bij jouw CV ketel zo zijn en heb je al tijden teveel energie verbruikt door deze instelling.

Maar hoeveel kan je besparen met de CV ketel op 60 graden? Is het echt de moeite waard om de temperatuur te verlagen? Naar schatting bespaar je zo’n 60 m3 gas per jaar door de CV ketel temperatuur van 80 graden naar 60 graden te verlagen. Met een gasprijs van €1,45 zou dat een besparing van €87 per jaar zijn. Makkelijk binnen 1 minuut verdient.

Temperatuur CV ketel: moduleren of pendelen?

De temperatuur verlagen op je CV ketel is een eenvoudig klusje die een mooie besparing met zich meebrengt. Dit geldt met name voor oudere ketels én de situatie dat je een wat oudere thermostaat hebt.

De CV ketel brandt namelijk met een bepaald vermogen. Met een hoog vermogen zal het water sneller op temperatuur zijn, waarna de ketel weer uit gaat. Moet er weer wat worden verwarmd dat schiet de ketel weer aan en brandt hij op hoog vermogen door. Dit aan en uit springen heet pendelen. Een CV ketel die pendelt en op hoog vermogen brandt kost meer energie aan gas én stroom.

Het verlagen van de aanvoertemperatuur is in principe dus energiebesparend, maar als de CV ketel zijn vermogen ‘niet kwijt kan’ en steeds gaat pendelen kan je dit juist meer energie kosten dan dat het bespaart. Je wilt eigenlijk het vermogen ook verlagen. Een CV-ketel die niet pendelt maar continu op een lager vermogen blijft branden is voordeliger in het energieverbruik.

Nieuwere CV ketels hebben een handige functie: moduleren. Moduleren is het vermogen aanpassen aan de warmtevraag. Hierdoor brandt de CV ketel niet te hard en wordt de woning gelijkmatig warm. Je hebt hier wel een slimme thermostaat bij nodig, dus geen aan/uit-thermostaat.

CV temperatuur hoef je niet lager te zetten met een slimme thermostaat.

Heb je een modulerende CV ketel en een slimme thermostaat? Dan hoef je niet zelf de aanvoertemperatuur aan te passen. Jouw verwarmingsinstallatie is dan slim genoeg om zelf de optimale temperatuur en het ideale vermogen te gebruiken. Hiervoor is de OpenTherm technologie nodig. Deze laat de ketel en de slimme thermostaat met elkaar communiceren. Zo wordt datgene wat nodig is in temperatuur door de slimme thermostaat gevraagd en stookt de ketel op het voordeligste vermogen het warme water voor de verwarming.

Heb je wel een modulerende CV ketel, maar geen slimme thermostaat? Verlaag dan zelf de aanvoertemperatuur zoals we in dit artikel hebben beschreven of neem een slimme thermostaat.

Zorg dus dat je zo snel mogelijk een slimme thermostaat met modulerende CV ketel hebt. Kijk hieronder via de knop naar CV ketels en slimme thermostaten die bij elkaar passen en samen tegen een scherpe prijs verkocht worden!

Mensen vragen ook: FAQ.

Temperatuur cv-ketel verlagen: Heeft dit zin?

De temperatuur van de cv-ketel verlagen heeft zin wanneer je geen slimme thermostaat hebt. Een slimme thermostaat kan een modulerende cv-ketel precies instueren hoeveel warmte en vermogen er nodig is. Heb je wel een slimme thermostaat en cv-ketel? Dat wordt het optimale vermogen en watertemperatuur vanzelf geregeld via OpenTherm communicatie en hoef je niets te veranderen aan de temperatuur. De temperatuur cv-ketel verlagen bespaart energie en geld.

Cv-ketel op 45 graden: is dit verstandig?

De cv-ketel op 45 graden instellen geeft je de mogelijkheid om geld te besparen. Het is verstandig om uit te proberen bij het verwarmingswater: krijg je de woning met 45 graden als aanvoertemperatuur warm, dan is jouw woning geschikt voor een warmtepomp. Let op! Het is onverstandig de temperatuur van het tapwater van de cv-ketel op 45 graden in te stellen. Bij 50 graden en lager is de er de kans dat er legionella onstaat. 45 graden kan wel, maar aangeraden wordt om zeker wekelijks een watertemperatuur boven de 60 graden te gebruiken als een soort reiniging, thermische desinfectie genoemd.

Cv-ketel op 50 graden: waarom wel en waarom niet?

De cv-ketel op 50 graden is energiebesparend voor cv-ketels zonder dat je een slimme thermostaat hebt. Een lagere temperatuur betekent ook het branden op een lager vermogen en dat bespaart energie en geld. Zet de cv-ketel op 50 graden voor het verwarmingswater, maar niet voor het tapwater. Wanneer je het tapwater op 50 graden zet kan er legionella ontstaan. Het tapwater zet je liever op een temperatuur van 60 graden.

Welke temperatuur is ’s nachts het beste?

15 graden wordt gezien als de minimum temperatuur. Het kan zijn dat het lang duurt om ’s ochtend de kamer warm te krijgen. Helemaal wanneer je handmatig de temperatuur van het water van de CV ketel naar bijvoorbeeld 60 graden hebt gezet. Hier zal je zelf mee moeten experimenteren. Zet je het verwarmingswater van de CV ketel op 45 graden? Dan wordt ’s nachts maximaal 2 graden lager dan overdag gezien als ideale nachttemperatuur.

Zo kan jij jouw gasverbruik nog verder verlagen.

Onze website staat vol met energiebesparende producten en bespaartips. We hebben ook een artikel geschreven over het gasverbruik verminderen. Klik hieronder op de knop om naar dit artikel te gaan voor producten en tips en bespaar ook 100’en euro’s per jaar!

Ben jij op zoek naar meer manieren om je gasverbruik te verlagen?

Minder gas verbruik kan op veel manieren!

In dit artikel zetten we de gasbesparende tips en producten op een rij. Bespaar 100’en euro’s!
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!