Wat is een goed termijnbedrag voor energie?

Je kunt hier je termijnbedrag berekenen in 2 minuten.

We gaan proberen op deze vraag een zo goed mogelijk antwoord te geven. Bestaat er een goed termijnbedrag? En is er dan ook zoiets als een verkeerd termijnbedrag? Je wilt vast weten of de hoogte van het termijnbedrag dat jij betaalt ‘goed’ is. Laat onderaan dit artikel even weten hoe hoog jouw termijnbedrag is. Wil je graag minder geld kwijt zijn aan energie? Energie vergelijken kan ervoor zorgen dat je lagere energieprijzen hoeft te betalen.

Wil jij je termijnbedrag omlaag hebben?

Neem zonnepanelen en betaal 0 euro aan stroom!

Ja, laat mij de dakanalyse en besparing zien

Termijnbedrag energie 2024.

De onderstaande informatie over het termijnbedrag energie is in 2024 nog steeds actueel. De uitleg van een termijnbedrag/maandbedrag en het berekenen van het termijnbedrag is onveranderd, maar het gemiddelde termijnbedrag zal in 2024 een stukje hoger zijn dan het gemiddelde termijnbedrag voor de extreme prijsstijgingen door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. We schatten in dat het gemiddelde termijnbedrag in 2024 zo’n €300 per maand is. Dit was in 2022 nog hoger, omdat de energieprijzen toen nog hoger waren en er geen energieplafond was die de prijzen tot een bepaald verbruik begrenzen.

Voor de forse prijsstijgingen vernamen we dat veel mensen een iets hoger termijnbedrag betaalden dan dat ze naar schatting zouden moeten doen. Zo kregen ze vaak op de jaarrekening geld terug. Met de hogere energieprijzen zijn er enkele energieleveranciers failliet gegaan. Het bedrag dat je hebt betaald bovenop je daadwerkelijke verbruikskosten zie je bij een faillisement zeer waarschijnlijk niet terug. Het kan daardoor handiger zijn om je termijnbedrag energie 2024 niet te hoog in te stellen.

Wat is een termijnbedrag?

De titel van ons artikel bevat het woord termijnbedrag. Je ziet vast ook vaak het woord maandbedrag voorbij komen. Een maandbedrag is het bedrag dat je in een jaar tijd voor je energie betaalt opgedeeld in 12 kleine stukjes. Een termijnbedrag is hetzelfde als het maandbedrag. Er is ook nog een andere benaming: een voorschot. In Nederland betaal je vooruit, om daarna het op de jaarrekening te laten verrekenen met het geld dat je moet betalen voor het daadwerkelijke energieverbruik.

Bedrijven krijgen gelijk per maand een rekening voor hun daadwerkelijke verbruik en betalen dus geen voorschot. Leer hier meer over zakelijke energie vergelijken en het vinden van de beste zakelijke energiedeal.

Kun je een termijnbedrag voor energie berekenen?

Ja, dat kan. Wat je wilt weten is hoe hoog je verbruik in kWh stroom en in m3 gas. Als je dat weet kun je het vermenigvuldigen met het tarief van je energieleverancier. Tel daarbij nog eens de vaste kosten van de energieleverancier en de vaste kosten van de netbeheerder op. Zo kun je berekenen wat een goed bedrag zou zijn om maandelijks te betalen aan energie.

Wil je meteen weten wat een goed termijnbedrag voor jou zou zijn én wil je kijken of je bij een andere energieleverancier goedkoper uit bent voor gas en stroom? Klik hieronder op de knop om binnen 2 minuten een berekening van een termijnbedrag te krijgen. En wie weet kunnen jou energiekosten ook nog een beetje omlaag!

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Uitgelicht

Hoe hoog is het gemiddelde termijnbedrag voor energie?

Het gemiddelde termijnbedrag voor energie in Nederland is zo’n €185 per maand. Dat is €2220 aan energiekosten per jaar. De vraag over het gemiddelde termijnbedrag per maand of het gemiddelde energieverbruik per jaar wordt behoorlijk vaak gesteld.

Eigenlijk heb je niet zo heel veel aan deze informatie. Bedenk goed dat in het gemiddelde allerlei soorten huishoudens is meegerekend. 1-persoons huishoudens en huishoudens met bijv. 6 inwonende kinderen. Ook alle woningtypen worden meegerekend bij het landelijk gemiddelde van €185. Een woning in een flat en een gigantische villa en alles daar tussenin.

De vraag over het gemiddelde termijnbedrag wordt vaak gesteld, omdat mensen willen weten of ze ‘op de goede weg zijn’ wat betreft de kosten voor energieverbruik. Een stuk relevanter voor jou is dus te weten wat het gemiddelde energieverbruik is van huishoudens en woningtypen die aansluiten bij jouw eigen situatie. Houd wel in gedachten dat ook daarin nog weer verschillen zitten tussen leefgewoontes (sommige mensen hebben radio en tv de hele dag aan en verbruiken zo meer) en bijvoorbeeld de isolatie van de woning. Toch is het een aardige richtlijn.

Kan ik mijn termijnbedrag voor energie wijzigen / aanpassen?

Ja, dat kan. Er zijn wel uitzonderingen en die verschillen per energieleverancier. Je kunt bijv. niet altijd vlak voor de jaarrekening je termijnbedrag verlagen. Ook wanneer je contract nog niet is ingegaan kun je niet meteen een termijnbedrag wijzigen. Veel energieleveranciers kunnen het termijnbedrag snel veranderen als je belt naar de klantenservice. Ook is er vaak de mogelijkheid dit zelf te doen in een online omgeving.

Is mijn termijnbedrag te hoog?

Dat is maar net wat je zelf fijn vindt. Veel mensen vinden het fijn om een termijnbedrag te betalen die iets hoger ligt dan het bedrag wat voldoende zou zijn per maand. Bij een schatting van €170 aan energiekosten per maand betalen ze een termijnbedrag van bijv. €180. Zo is de kans klein dat je bij de jaarrekening moet bijbetalen en is het waarschijnlijker dat je geld terugkrijgt.

Bespaar geld en energie

Wanneer je nieuw bent bij een energieleverancier of verhuisd zal de energieleverancier een schatting van je energieverbruik maken. Hiervoor worden verbruiksgegevens van de woning gebruikt. Waren de vorige bewoners flinke energieverbruikers met veel energieslurpers in huis dan is de kans aanwezig dat je termijnbedrag hoog ingeschat wordt. Gelukkig kun je die zo weer laten aanpassen.

Ben je in een nieuw gebouwd huis gaan wonen? Dat wordt de schatting gemaakt op basis van een vergelijking met het energieverbruik in woningen die met die van jou overeenkomen.

Mensen vragen ook: FAQ.

Hoe werkt een termijnbedrag?

Een termijnbedrag is een hoeveelheid geld dat elke maand wordt geïncasseerd door de energieleverancier. De hoogte van dit bedrag kun je zelf aanpassen. Het voorkomt dat je na een jaar lang energie verbruiken ineens een bedrag van duizenden euro’s moet betalen. Een termijnbedrag wordt ook wel een voorschotbedrag genoemd.

Hoe kun je een termijnbedrag berekenen?

Wil je je termijnbedrag berekenen om uiteindelijk niet (veel) te hoeven bijbetalen op de jaarrekening? Deel je verwachte energiekosten door 12. Je kunt je verbruik van een jaar eerder gebruiken om in te schatten hoeveel jaarlijkse kosten je hebt. Is er iets gewijzigd in jouw situatie? Een termijnbedrag schatten kan door naar een energievergelijker te gaan en het aantal personen in jouw huishouden in te vullen, nadat je jouw postcode en huisnummer en huidige energieleverancier hebt ingevuld en op de knop ’toon beste deals’ hebt geklikt. Bekijk hier de schatting van jouw termijnbedrag.

Hoe kun je je termijnbedrag aanpassen?

Dit kun je doen door je energieleverancier te bellen, naar de online omgeving op hun website te gaan of via de app van de energieleverancier.

Hoe kun je je termijnbedrag verlagen zonder bij te hoeven betalen op de jaarrekening?

Door je energieverbruik te verlagen kun je je termijnbedrag verlagen zonder bij te hoeven betalen op de jaarrekening. Dit kan met deze energiebesparende producten. Bespaar 100’en euro’s op je energierekening!

Een lager termijnbedrag, maar toch duurder uit bij een andere energieleverancier. Hoe kan dit?

Een termijnbedrag zegt niets over hoe goedkoop een energieleverancier is. Betaal je nu 250 euro voor energie per maand? Wanneer een verkoper van een andere energieleverancier zegt dat je bij hun goedkoper uit bent, omdat je daar maar per maand 150 euro hoeft te betalen. Jij kunt zelf ook je termijnbedrag wel bijstellen naar 150 euro per maand. De energietarieven en overige kosten die de energierekening opbouwen vertellen echt waar je het goedkoopst uit bent. Misschien heeft de energieleverancier van de verkoper wel energieprijzen die hoger zijn dan je huidige!

Hoe kan ik mijn energieverbruik verminderen?

Op onze site vind je verschillende mogelijkheden. We hebben artikelen over bespaartips die je direct energie en geld kunnen besparen. Daarnaast hebben we ook artikelen over producten die je veel geld zullen besparen. Zonnepanelen zijn een goede manier om veel geld te besparen.

Wist je dat je met 10 zonnepanelen wel €650 per jaar kunt besparen? Het huren van zonnepanelen is ook mogelijk. Zo hoef je niet eerst enkele duizenden euro’s te investeren om zonnepanelen aan te schaffen en heb je wel gelijk gratis stroom! Doe in één minuut de dakcheck om te kijken hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen.

Wil jij je termijnbedrag omlaag hebben?

Neem zonnepanelen en betaal 0 euro aan stroom!

Ja, laat mij de dakanalyse en besparing zien

Je termijnbedrag kun je natuurlijk ook gewoon verlagen door de allerlaagste energietarieven te hebben. Gebruik de energievergelijker om het goedkoopste energiecontract te vinden en let op de details.

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!