Tocht in huis oplossen? Kies deze 5 producten voor tochtwering.

Tochtmeter en 6 tips voor het tocht in huis opsporen: los het op met tochtband, tochtstrips en meer producten!

We hebben het al over veel producten gehad waarmee je energie kunt besparen. Producten waarbij je flink moet investeren en producten waarbij je weinig kosten maakt. In dit artikel richten we ons op het bestrijden van tocht in huis. Een kleine investering en wij zijn benieuwd hoeveel de tocht buiten houden je oplevert. Laat onderaan dit artikel even weten of jij ook (één van) de genoemde producten gebruikt en wat dit met de tocht in huis heeft gedaan. Er is zelfs een tochtmeter om de tocht op te sporen! Download ook ons gratis e-book met energie bespaartips.

Wil jij ook tot wel €170 per jaar besparen op je energierekening?

Houd tocht buiten de deur, spaar energie en zorg voor meer comfort in huis.

Ja, ik wil tochtwerende producten hebben

Tocht buiten houden bespaart in 2024 nog meer!

De tocht buiten houden bespaart in 2024 nog meer dan 2020 toen we dit artikel publiceerden. Inmiddels zijn de energieprijzen bijna anderhalf keer zo hoog. Het loont echt om aan de slag te gaan met de producten die we in dit artikel noemen. Het is weinig werk om aan te brengen, maar bespaart daarna wel elk jaar energie. Je verhoogt natuurlijk ook het comfort in huis, want wie zit er nou te wachten op een koude tocht? Wanneer je niet weet waar de tocht vandaan komt kan je de 6 tips voor het tocht opsporen gebruiken óf een tochtmeter kopen.

Door de tochtwerende producten te gebruiken zal je de temperatuur ook kunnen verlagen. Je hebt immers geen tocht meer in huis die het kouder laat voelen. De tocht buiten houden levert je in 2024 tot wel €200 per jaar op! Wacht dus niet langer met het kopen van tochtband, tochtstrips en al die andere producten, maar start zo snel mogelijk met de tocht in huis opsporen met de 6 tips of de tocht meten met de tochtmeter en pak de bron van die vervelende koude lucht in huis aan!

Tocht in huis.

Bij tocht in huis voel je koude lucht alsof je de wind in huis hebt. Dit voelt met name in de winter oncomfortabel. Je hebt het waarschijnlijk liever lekker warm in huis en dan zit je niet op tocht te wachten. Maar het is niet alleen dat oncomfortabele gevoel die de tocht zo vervelend maakt.

De koude lucht die je huis en vooral de woonkamer binnenkomt verlaagt de temperatuur. Hierdoor moet de verwarming meer verwarmen en dat kost energie. Met een kleine investering kun je tocht minimaliseren.

Denk er aan dat het huis wel geventileerd moet worden. Frisse lucht zorgt ervoor dat de lucht in huis niet vervuild raakt. Vervuilde lucht is slecht voor je gezondheid en kan ook voor schimmels of houtrot zorgen. Veel mensen krijgen last van concentratieproblemen en/of hoofdpijn bij droge lucht.

Koude luchtstroom woonkamer: zo kun je tocht in huis opsporen.

Voel jij een koude luchtstroom in je woonkamer en wil je weten waar dit vandaag komt? Tocht in huis opsporen kan op verschillende manieren. Wanneer je weet weet waar de tocht vandaan komt kun je met een tochtstrip, tochtband of andere producten de koude trek in huis voorkomen.

Tocht in huis ontdekken met deze 6 manieren:

 1. Kijk naar de gordijnen, vitrage of lamellen bij ramen. Bewegen deze dan kun je waarschijnlijk tocht bij dat raam voelen.

 2. Heb je geen gordijnen vitrage of lamellen bij de ramen of wil je kijken of het tocht bij een deur? Pak een dun papiertje en houd deze losjes met 2 vingers aan de bovenkant vast. Bij tocht kan deze heen en weer bewegen. Een blaadje van een kladblok is geschikt. Je kunt natuurlijk ook ander dun materiaal gebruiken zoals vershoudfolie.

 3. Gebruik een wierrookstokje. Bij tocht wordt de rook weggeblazen.

 4. Een kaars of waxinelichtje kan je ook helpen tocht in huis op te sporen. Het vlammetje zal zeker bewegen bij tocht.

 5. Bevestig een draad aan het plafond met eventueel een ballon eraan. Bij beweging is er waarschijnlijk een (koude) luchtstroom in de kamer.

 6. Maak je handen of zelfs voeten een beetje nat. Dit kan helpen om tocht te voelen.

Tochtmeter voor het meten van luchtstromen in huis.

Je kunt ook een tochtmeter gebruiken. Met een tochtmeter kun je met een druk op de knop inzicht krijgen in de tocht in huis. Met deze meter, die vaak warmteverliesmeter wordt genoemd, kun je een koude luchtstroom in huis vinden. Ook warme luchtstromen worden gevonden. Dankzij deze tochtmeter kun je snel tocht in huis meten en bekijken of je tochtwering moet aanbrengen.

Bedenk goed op je voor tocht opsporen een tochtmeter wilt aanschaffen. Deze tochtmeter van Black en Decker zal voor tocht in huis opsporen zeker helpen, maar de kans is groot dat je met de 6 manieren die we eerder noemden al kunt constateren of er sprake is van tocht in huis.

Met deze producten voorkom je tocht in huis.

Koude lucht kan op verschillende plekken je huis en woonkamer binnendringen. Er zijn 5 producten die je zullen helpen de tocht zo veel mogelijk te beperken. De aanschafkosten zijn voor alle producten laag. De tocht buiten houden is eigenlijk heel eenvoudig.

Tochtband voor kieren.

Een tochtband voor kieren is een makkelijke manier om een stukje isolatiemateriaal aan te brengen. Tochtband breng je aan in de kieren van ramen of deuren. De term tochtband wordt veel gebruikt voor de manier waarop wij hem ook gebruiken: als vulling voor kieren. Je komt echter ook wel de term tochtstrip tegen. Tochtband is gemaakt van zacht materiaal. Een tochtstrip is meestal gemaakt van plastic.

Tochtbanden aanbrengen gaat heel eenvoudig in enkele stappen:

 • Ontvet de kozijnen met een goede ontvetter. Wanneer je dit doet zal de tochtband zich beter gaan hechten.
 • Breng vanuit een hoek de tochtband aan totdat je het einde van een zijde hebt bereikt.
 • Knip de tochtband af.

Tochtbanden zijn er in verschillende soorten voor verschillende maten kieren:

Maat Kier   Type Tochtband
2 tot 3,5 mmE-profiel
3 tot 5 mmP-profiel
4 tot 6 mmD-profiel
2,5 tot 5,5 mmV-profiel
1 tot 7 mmO-profiel
Universele tochtband voor diverse diktesI-profiel

Je kunt hier op bol.com tochtband vinden om zo energie en geld te besparen.

Uitgelicht

Deurstrips met rubberstrip of borstel.

Niet alleen aan de zijkanten en bovenkant komt tocht naar binnen. Bij deuren komt onderaan ook vaak koude lucht naar binnen en deurstrips minimaliseren dit. Wanneer je een deurstrip, ook wel dorpelstrip genoemd, wilt aanschaffen kun je kiezen uit 2 soorten:

 • Een deurstrip met een rubberen flap.
 • Een deurstrip met een borstel.

Deurstrips met een rubberen flap dichten de ruimte goed af en worden meestal gebruikt bij gladde vloeren zonder hoogteverschil. Een deurstrip met een borstel wordt wat vaker bij ongelijke vloeren en schuifdeuren gebruikt, maar zijn ook geschikt voor een gelijke vloer. Onze ervaring is dat ook deze deurstrips de tocht heel goed tegenhouden. Het aanbrengen van deze deurstrips is vrij eenvoudig. Je kunt deurstrips nemen waarbij je moet zagen en boren, maar Tesa heeft deurstrips die je makkelijk kunt plakken.

Een valdorpel voor de buitendeur om ruimte te dichten.

Ook buitendeuren kunnen afgedicht worden aan de onderkant. De koude buitenlucht zorgt, vooral in de winter, voor een hele koude hal. Wanneer je de deur naar de woonkamer ook niet hebt voorzien van tochtbestrijdende producten zul je een onaangename tocht voelen wanneer je in de woonkamer bent.

Met een valdorpel kun je de buitendeur voorzien van goede tochtbestrijding. Een valdorpel wordt meestal onder in deur geplaatst. Hiervoor moet een gleuf in de deur zijn gefreesd. Een valdorpel laat een afdichting vallen zodra de deur het kozijn raakt. Hieronder zie je de werking van een valdorpel.

Kijk hier naar de ruime keuze in tochtvaldorpels op bol.com

Tochtwering brievenbusborstel.

Brievenbus Tochtwering Tocht in huis opsporen Energie Besparen Info

Een manier waarop veel koude lucht je huis binnendringt is via de brievenbus. De klep aan de buitenkant houdt niet alle lucht tegen. Wanneer de postbode iets in de brievenbus stopt wat in de opening blijft zitten zal je snel vernemen hoeveel koude lucht er in huis komt. Een brievenbusborstel is makkelijk aan te brengen aan de buitendeur en houdt veel koude lucht tegen. Dit is ook zo wanneer er wat in de brievenbus blijft hangen. De tocht buiten houden met de brievenbusborstel zul je direct vernemen.

Een brievenbusborstel houdt niet alleen tocht, maar ook vocht, stof en geluid tegen. Deze investering hoeft maar enkele euro’s te kosten en is absoluut de moeite waard.

Gordijn voordeur: eenvoudig tochtvrij maken.

Wil je niet alleen de tocht tegenhouden die door de brievenbus kan komen? Een voordeur tochtvrij maken kan heel eenvoudig met een gordijn. Hiermee heb je geen last van tocht via de brievenbus of langs de kieren.

Zorg ervoor dat het gordijn zo lang is dat het een beetje op de vloer komt te liggen. Zo voorkom je dat er tocht onder het gordijn door komt. Een tochtgordijn doet goed zijn werk zo is onze ervaring.

Mensen vragen ook: FAQ.

Wat te doen bij tocht raam?

Voel je tocht bij het raam? Je kunt 2 dingen doen:
1. Gebruik tochtstrips/tochtband om de kiezen te vullen tussen het raam en het kozijn waar het in valt.
2. Met isolatie folie het raam beplakken kan helpen. Dit is geschikt voor enkel glas en zorgt ervoor dat het isoleert zoals dubbel glas. Het is goedkoop en makkelijk aan te brengen.

Hoe vaak moet je tochtstrips vervangen?

De meeste tochtstrips moet je na 15 jaar vervangen.

Hoeveel bespaar je met tochtstrips?

Hoeveel je bespaart met tochtstrips is afhankelijk van jouw woning en het aantal meter aan tochtstrips dat je bevestigt. Voor een hoekwoning loopt de besparing op naar 75m3 gas. Dat is met de gasprijzen van juni 2022 een besparing van zo’n €135 per jaar!

Hoeveel kan tochtbestrijding je opleveren?

Er zijn dus behoorlijk wat mogelijkheden om de koude lucht buiten de deur te houden. Maar kost deze tocht je nou echt zoveel geld, omdat er meer energie verbruikt moet worden om de ruimtes te verwarmen?

Je kunt met tochtbestrijding echt een mooi bedrag besparen. Naar schatting zorgt elke meter aan tochtband/tochtstrip die je aanbrengt voor een besparing van 4 á 5m3 gas per jaar. Wanneer je 8 meter aan kieren kunt afdichten zal je per jaar 32m3 tot 40m3 gas per jaar besparen. Dit is €25 tot €32. Makkelijk verdient.

Ga je door je hele huis op zoek naar kieren, eventueel met de tochtmeter? Kijk dan op deze plekken:

 • De aansluiting van de begane grond met de buitenmuren.
 • Bij ramen en deuren.
 • Tussen het kozijn en de muur.
 • In de meterkast.
 • Bij het kruipluik
 • Tussen dakplaten, in de nok en in de aansluitingen van het dak.

In kieren tussen vaste delen kun je kit gebruiken. De eerder genoemde tochtbesparende producten zijn geschikt voor bewegende delen zoals ramen en deuren.

Met alle tochtbesparende maatregelen kun je volgens MilieuCentraal zo’n €170 per jaar besparen. Zorg ook voor goede isolatie. In dit artikel over isolatie lees je over de winst die isolatie je kan opleveren en kun je gratis vrijblijvende offertes aanvragen.

Wil jij ook tot wel €170 per jaar besparen op je energierekening?

Houd tocht buiten de deur, spaar energie en zorg voor meer comfort in huis.

Ja, ik wil tochtwerende producten hebben
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!