Tocht in huis oplossen? Kies deze 5 producten voor tochtwering.

Tochtmeter en 6 tips voor het tocht in huis opsporen: los het op met tochtband, tochtstrips en meer producten!

We hebben het al over veel producten gehad waarmee je energie kunt besparen. Producten waarbij je flink moet investeren en producten waarbij je weinig kosten maakt. In dit artikel richten we ons op het bestrijden van tocht in huis. Een kleine investering en wij zijn benieuwd hoeveel de tocht buiten houden je oplevert. Laat onderaan dit artikel even weten of jij ook (één van) de genoemde producten gebruikt en wat dit met de tocht in huis heeft gedaan. Er is zelfs een tochtmeter om de tocht op te sporen! Download ook ons gratis e-book met energie bespaartips.

Wil jij ook tot wel €170 per jaar besparen op je energierekening?

Houd tocht buiten de deur, spaar energie en zorg voor meer comfort in huis.

Ja, ik wil tochtwerende producten hebben

Tocht buiten houden bespaart in 2023 nog meer!

De tocht buiten houden bespaart in 2023 nog meer dan 2020 toen we dit artikel publiceerden. Inmiddels zijn de energieprijzen bijna verdubbeld. Het loont echt om aan de slag te gaan met de producten die we in dit artikel noemen. Het is weinig werk om aan te brengen, maar bespaart daarna wel elk jaar energie. Je verhoogt natuurlijk ook het comfort in huis, want wie zit er nou te wachten op een koude tocht? Wanneer je niet weet waar de tocht vandaan komt kan je de 6 tips voor het tocht opsporen gebruiken óf een tochtmeter kopen.

Door de tochtwerende producten te gebruiken zal je de temperatuur ook kunnen verlagen. Je hebt immers geen tocht meer in huis die het kouder laat voelen. De tocht buiten houden levert je in 2023 tot wel €200 per jaar op! Wacht dus niet langer met het kopen van tochtband, tochtstrips en al die andere producten, maar start zo snel mogelijk met de tocht in huis opsporen met de 6 tips of de tocht meten met de tochtmeter en pak de bron van die vervelende koude lucht in huis aan!

Tocht in huis.

Bij tocht in huis voel je koude lucht alsof je de wind in huis hebt. Dit voelt met name in de winter oncomfortabel. Je hebt het waarschijnlijk liever lekker warm in huis en dan zit je niet op tocht te wachten. Maar het is niet alleen dat oncomfortabele gevoel die de tocht zo vervelend maakt.

De koude lucht die je huis en vooral de woonkamer binnenkomt verlaagt de temperatuur. Hierdoor moet de verwarming meer verwarmen en dat kost energie. Met een kleine investering kun je tocht minimaliseren.

Denk er aan dat het huis wel geventileerd moet worden. Frisse lucht zorgt ervoor dat de lucht in huis niet vervuild raakt. Vervuilde lucht is slecht voor je gezondheid en kan ook voor schimmels of houtrot zorgen. Veel mensen krijgen last van concentratieproblemen en/of hoofdpijn bij droge lucht.

Koude luchtstroom woonkamer: zo kun je tocht in huis opsporen.

Voel jij een koude luchtstroom in je woonkamer en wil je weten waar dit vandaag komt? Tocht in huis opsporen kan op verschillende manieren. Wanneer je weet weet waar de tocht vandaan komt kun je met een tochtstrip, tochtband of andere producten de koude trek in huis voorkomen.

Tocht in huis ontdekken met deze 6 manieren:

 1. Kijk naar de gordijnen, vitrage of lamellen bij ramen. Bewegen deze dan kun je waarschijnlijk tocht bij dat raam voelen.

 2. Heb je geen gordijnen vitrage of lamellen bij de ramen of wil je kijken of het tocht bij een deur? Pak een dun papiertje en houd deze losjes met 2 vingers aan de bovenkant vast. Bij tocht kan deze heen en weer bewegen. Een blaadje van een kladblok is geschikt. Je kunt natuurlijk ook ander dun materiaal gebruiken zoals vershoudfolie.

 3. Gebruik een wierrookstokje. Bij tocht wordt de rook weggeblazen.

 4. Een kaars of waxinelichtje kan je ook helpen tocht in huis op te sporen. Het vlammetje zal zeker bewegen bij tocht.

 5. Bevestig een draad aan het plafond met eventueel een ballon eraan. Bij beweging is er waarschijnlijk een (koude) luchtstroom in de kamer.

 6. Maak je handen of zelfs voeten een beetje nat. Dit kan helpen om tocht te voelen.

Tochtmeter voor het meten van luchtstromen in huis.

Je kunt ook een tochtmeter gebruiken. Met een tochtmeter kun je met een druk op de knop inzicht krijgen in de tocht in huis. Met deze meter, die vaak warmteverliesmeter wordt genoemd, kun je een koude luchtstroom in huis vinden. Ook warme luchtstromen worden gevonden. Dankzij deze tochtmeter kun je snel tocht in huis meten en bekijken of je tochtwering moet aanbrengen.

Bedenk goed op je voor tocht opsporen een tochtmeter wilt aanschaffen. Deze tochtmeter van Black en Decker zal voor tocht in huis opsporen zeker helpen, maar de kans is groot dat je met de 6 manieren die we eerder noemden al kunt constateren of er sprake is van tocht in huis.

Met deze producten voorkom je tocht in huis.

Koude lucht kan op verschillende plekken je huis en woonkamer binnendringen. Er zijn 5 producten die je zullen helpen de tocht zo veel mogelijk te beperken. De aanschafkosten zijn voor alle producten laag. De tocht buiten houden is eigenlijk heel eenvoudig.

Tochtband voor kieren.

Een tochtband voor kieren is een makkelijke manier om een stukje isolatiemateriaal aan te brengen. Tochtband breng je aan in de kieren van ramen of deuren. De term tochtband wordt veel gebruikt voor de manier waarop wij hem ook gebruiken: als vulling voor kieren. Je komt echter ook wel de term tochtstrip tegen. Tochtband is gemaakt van zacht materiaal. Een tochtstrip is meestal gemaakt van plastic.

Tochtbanden aanbrengen gaat heel eenvoudig in enkele stappen:

 • Ontvet de kozijnen met een goede ontvetter. Wanneer je dit doet zal de tochtband zich beter gaan hechten.
 • Breng vanuit een hoek de tochtband aan totdat je het einde van een zijde hebt bereikt.
 • Knip de tochtband af.

Tochtbanden zijn er in verschillende soorten voor verschillende maten kieren:

Maat Kier   Type Tochtband
2 tot 3,5 mmE-profiel
3 tot 5 mmP-profiel
4 tot 6 mmD-profiel
2,5 tot 5,5 mmV-profiel
1 tot 7 mmO-profiel
Universele tochtband voor diverse diktesI-profiel

Je kunt hier op bol.com tochtband vinden om zo energie en geld te besparen.

Uitgelicht

Deurstrips met rubberstrip of borstel.

Niet alleen aan de zijkanten en bovenkant komt tocht naar binnen. Bij deuren komt onderaan ook vaak koude lucht naar binnen en deurstrips minimaliseren dit. Wanneer je een deurstrip, ook wel dorpelstrip genoemd, wilt aanschaffen kun je kiezen uit 2 soorten:

 • Een deurstrip met een rubberen flap.
 • Een deurstrip met een borstel.

Deurstrips met een rubberen flap dichten de ruimte goed af en worden meestal gebruikt bij gladde vloeren zonder hoogteverschil. Een deurstrip met een borstel wordt wat vaker bij ongelijke vloeren en schuifdeuren gebruikt, maar zijn ook geschikt voor een gelijke vloer. Onze ervaring is dat ook deze deurstrips de tocht heel goed tegenhouden. Het aanbrengen van deze deurstrips is vrij eenvoudig. Je kunt deurstrips nemen waarbij je moet zagen en boren, maar Tesa heeft deurstrips die je makkelijk kunt plakken.

Een valdorpel voor de buitendeur om ruimte te dichten.

Ook buitendeuren kunnen afgedicht worden aan de onderkant. De koude buitenlucht zorgt, vooral in de winter, voor een hele koude hal. Wanneer je de deur naar de woonkamer ook niet hebt voorzien van tochtbestrijdende producten zul je een onaangename tocht voelen wanneer je in de woonkamer bent.

Met een valdorpel kun je de buitendeur voorzien van goede tochtbestrijding. Een valdorpel wordt meestal onder in deur geplaatst. Hiervoor moet een gleuf in de deur zijn gefreesd. Een valdorpel laat een afdichting vallen zodra de deur het kozijn raakt. Hieronder zie je de werking van een valdorpel.

Kijk hier naar de ruime keuze in tochtvaldorpels op bol.com

Tochtwering brievenbusborstel.

Brievenbus Tochtwering Tocht in huis opsporen Energie Besparen Info

Een manier waarop veel koude lucht je huis binnendringt is via de brievenbus. De klep aan de buitenkant houdt niet alle lucht tegen. Wanneer de postbode iets in de brievenbus stopt wat in de opening blijft zitten zal je snel vernemen hoeveel koude lucht er in huis komt. Een brievenbusborstel is makkelijk aan te brengen aan de buitendeur en houdt veel koude lucht tegen. Dit is ook zo wanneer er wat in de brievenbus blijft hangen. De tocht buiten houden met de brievenbusborstel zul je direct vernemen.

Een brievenbusborstel houdt niet alleen tocht, maar ook vocht, stof en geluid tegen. Deze investering hoeft maar enkele euro’s te kosten en is absoluut de moeite waard.

Gordijn voordeur: eenvoudig tochtvrij maken.

Wil je niet alleen de tocht tegenhouden die door de brievenbus kan komen? Een voordeur tochtvrij maken kan heel eenvoudig met een gordijn. Hiermee heb je geen last van tocht via de brievenbus of langs de kieren.

Zorg ervoor dat het gordijn zo lang is dat het een beetje op de vloer komt te liggen. Zo voorkom je dat er tocht onder het gordijn door komt. Een tochtgordijn doet goed zijn werk zo is onze ervaring.

Mensen vragen ook: FAQ.

Wat te doen bij tocht raam?

Voel je tocht bij het raam? Je kunt 2 dingen doen:
1. Gebruik tochtstrips/tochtband om de kiezen te vullen tussen het raam en het kozijn waar het in valt.
2. Met isolatie folie het raam beplakken kan helpen. Dit is geschikt voor enkel glas en zorgt ervoor dat het isoleert zoals dubbel glas. Het is goedkoop en makkelijk aan te brengen.

Hoe vaak moet je tochtstrips vervangen?

De meeste tochtstrips moet je na 15 jaar vervangen.

Hoeveel bespaar je met tochtstrips?

Hoeveel je bespaart met tochtstrips is afhankelijk van jouw woning en het aantal meter aan tochtstrips dat je bevestigt. Voor een hoekwoning loopt de besparing op naar 75m3 gas. Dat is met de gasprijzen van juni 2022 een besparing van zo’n €135 per jaar!

Hoeveel kan tochtbestrijding je opleveren?

Er zijn dus behoorlijk wat mogelijkheden om de koude lucht buiten de deur te houden. Maar kost deze tocht je nou echt zoveel geld, omdat er meer energie verbruikt moet worden om de ruimtes te verwarmen?

Je kunt met tochtbestrijding echt een mooi bedrag besparen. Naar schatting zorgt elke meter aan tochtband/tochtstrip die je aanbrengt voor een besparing van 4 á 5m3 gas per jaar. Wanneer je 8 meter aan kieren kunt afdichten zal je per jaar 32m3 tot 40m3 gas per jaar besparen. Dit is €25 tot €32. Makkelijk verdient.

Ga je door je hele huis op zoek naar kieren, eventueel met de tochtmeter? Kijk dan op deze plekken:

 • De aansluiting van de begane grond met de buitenmuren.
 • Bij ramen en deuren.
 • Tussen het kozijn en de muur.
 • In de meterkast.
 • Bij het kruipluik
 • Tussen dakplaten, in de nok en in de aansluitingen van het dak.

In kieren tussen vaste delen kun je kit gebruiken. De eerder genoemde tochtbesparende producten zijn geschikt voor bewegende delen zoals ramen en deuren.

Met alle tochtbesparende maatregelen kun je volgens MilieuCentraal zo’n €170 per jaar besparen. Zorg ook voor goede isolatie. In dit artikel over isolatie lees je over de winst die isolatie je kan opleveren en kun je gratis vrijblijvende offertes aanvragen.

Wil jij ook tot wel €170 per jaar besparen op je energierekening?

Houd tocht buiten de deur, spaar energie en zorg voor meer comfort in huis.

Ja, ik wil tochtwerende producten hebben

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!

Onze website maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken deze cookies om deze website goed te laten functioneren, te optimaliseren en personaliseren Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring. Meer informatie

COOKIEVERKLARING Op onze website maken wij gebruik van cookies. Cookies zijn kleine gegevensbestanden die door je bezoek aan onze website op jouw telefoon/laptop worden geplaatst. Cookies zijn niet schadelijk voor je computer of je opgeslagen bestanden. Lees ook onze privacyverklaring: http://energiebespareninfo.nl/privacyverklaring-energiebespareninfo/ Gebruik van cookies Dankzij cookies kunnen wij jouw browser herkennen wanneer je een volgende keer onze website bezoekt. Hierdoor kunnen wij het gebruiksgemak van onze website voor je vergroten en optimaliseren wij hiermee de werking van onze website. Tevens gebruiken wij cookies om onze affiliate diensten aan te kunnen bieden en de effectiviteit van onze affiliate diensten bij te houden. Behalve je IP-adres slaan wij geen naam- en adresgegevens of andere persoonlijke gegevens op. De langs deze weg verzamelde persoonsgegevens zijn in beginsel anoniem en worden niet door ons verkocht aan derden. Meer informatie over cookies kun je vinden op de website van Consuwijzer: https://www.consuwijzer.nl/veilig-online/kan-ik-altijd-cookies-uitzetten. Derden De meeste cookies worden niet door ons zelf geplaatst of uitgelezen, maar door derde partijen. Dat zijn bijvoorbeeld Google Analytics en social media. Wij hebben geen volledige controle over wat deze aanbieders met de cookies doen, wanneer zij ze uitlezen. Voor meer informatie verwijzen over deze verwerkingen, verwijzen wij je dan ook door naar de privacyverklaring van deze partijen. Social media Wij maken gebruik van verschillende social media kanalen om onze diensten aan te bieden. Lees de Privacyverklaringen van de betreffende social media kanalen om te weten hoe zij met privacy omgaan: ● Facebook: https://www.facebook.com/privacy/explanation ● Instagram: https://help.instagram.com/519522125107875 ● Twitter: https://help.twitter.com/nl/rules-and-policies/update-privacy-policy ● Pinterest: https://policy.pinterest.com/nl/privacy-policy Youtube Ter promotie van onze diensten kan het zijn dat wij Youtube filmpjes op onze website plaatsen. Youtube is een services van Google. Google plaatst cookies via Youtube om de advertenties te laten zien die aangepast zijn naar jouw Youtube voorkeuren. Voor de Privacyverklaring van Google verwijzen wij je naar: https://policies.google.com/privacy?hl=nl. Google Analytics Onze website maakt hiervoor o.a. gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics gebruikt cookies die een analyse mogelijk maken van de manier waarop bezoekers onze website gebruiken. Dit helpt om de werking van de website te verbeteren. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht of voor zover derde partijen de informatie namens Google verwerken. Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het verwerken van de informatie door Google op de wijze en voor de doeleinden zoals omschreven in onze Privacyverklaring. Voor de Privacyverklaring van Google verwijzen wij je naar: https://policies.google.com/privacy?hl=nl Links Op onze website vind je ook links naar andere websites. Onze cookie- en privacyverklaring zijn niet van toepassing op websites van derden die door middel van buttons en/of links met onze website zijn verbonden. Wij kunnen niet garanderen dat deze derden op een betrouwbare en veilige manier met je persoonsgegevens omgaan. Wij houden geen toezicht op en zijn niet verantwoordelijk voor de verwerking van jouw persoonsgegevens door en via zulke derde partijen. Cookies weigeren of uitschakelen Wanneer je onze website voor het eerst bezoekt wordt er een mededeling over de geplaatste cookies getoond. Het staat je vrij om het gebruik van bepaalde cookies weigeren door in je telefoon/laptop/desktop de daarvoor geëigende instellingen te kiezen. Wij wijzen je er echter op dat je in dat geval wellicht niet alle mogelijkheden van deze website kunt benutten. Huidige cookieverklaring We kunnen deze cookieverklaring van tijd tot tijd veranderen. Wijzigingen in ons cookieverklaring worden hier bijgewerkt. Controleer daarom regelmatig deze pagina, zodat je van wijzigingen op de hoogte bent. Vragen? Voor vragen over ons cookiebeleid of vragen omtrent het inzien, wijzigen of verwijderen van persoonsgegevens kun je altijd contact met ons opnemen via het contactformulier op de website. Om misbruik te voorkomen kunnen wij je vragen om je te identificeren als je een verzoek indient.

Sluiten