Tocht in huis oplossen? Kies deze 4 producten voor tochtwering.

Makkelijk tocht verhelpen met tochtstrips en tochtband.

We hebben het al over veel producten gehad waarmee je energie kunt besparen. Producten waarbij je flink moet investeren en producten waarbij je weinig kosten maakt. In dit artikel richten we ons op het bestrijden van tocht in huis. Een kleine investering en wij zijn benieuwd hoeveel voordeel je dit oplevert. Laat onderaan dit artikel even weten of jij ook (één van) de genoemde producten gebruikt en wat dit met de tocht in huis heeft gedaan.

Wil jij ook tot wel €170 per jaar besparen op je energierekening?

Houd tocht buiten de deur, spaar energie en zorg voor meer comfort in huis.

Ja, ik wil tochtwerende producten hebben

Inhoudsopgave

Tocht in huis.

Bij tocht in huis voel je koude lucht alsof je de wind in huis hebt. Dit voelt met name in de winter oncomfortabel. Je hebt het waarschijnlijk liever lekker warm in huis en dan zit je niet op tocht te wachten. Maar het is niet alleen dat oncomfortabele gevoel die de tocht zo vervelend maakt.

De koude lucht die je huis en vooral de woonkamer binnenkomt verlaagt de temperatuur. Hierdoor moet de verwarming meer verwarmen en dat kost energie. Met een kleine investering kun je tocht minimaliseren.

Denk er aan dat het huis wel geventileerd moet worden. Frisse lucht zorgt ervoor dat de lucht in huis niet vervuild raakt. Vervuilde lucht is slecht voor je gezondheid en kan ook voor schimmels of houtrot zorgen. Veel mensen krijgen last van concentratieproblemen en/of hoofdpijn bij droge lucht.

Met deze producten voorkom je tocht in huis.

Koude lucht kan op verschillende plekken je huis en woonkamer binnendringen. Er zijn 4 producten die je zullen helpen de tocht zo veel mogelijk te beperken. De aanschafkosten zijn voor alle producten laag.

Tochtband voor kieren.

Een tochtband voor kieren is een makkelijke manier om een stukje isolatiemateriaal aan te brengen. Tochtband breng je aan in de kieren van ramen of deuren. De term tochtband wordt veel gebruikt voor de manier waarop wij hem ook gebruiken: als vulling voor kieren. Je komt echter ook wel de term tochtstrip tegen. Tochtband is gemaakt van zacht materiaal. Een tochtstrip is meestal gemaakt van plastic.

Tochtbanden aanbrengen gaat heel eenvoudig in enkele stappen:

 • Ontvet de kozijnen met een goede ontvetter. Wanneer je dit doet zal de tochtband zich beter gaan hechten.
 • Breng vanuit een hoek de tochtband aan totdat je het einde van een zijde hebt bereikt.
 • Knip de tochtband af.

Tochtbanden zijn er in verschillende soorten voor verschillende maten kieren:

Maat Kier   Type Tochtband
2 tot 3,5 mmE-profiel
3 tot 5 mmP-profiel
4 tot 6 mmD-profiel
2,5 tot 5,5 mmV-profiel
1 tot 7 mmO-profiel
Universele tochtband voor diverse diktesI-profiel

Je kunt hier op bol.com tochtband vinden om zo energie en geld te besparen.

Uitgelicht

Deurstrips met rubberstrip of borstel.

Niet alleen aan de zijkanten en bovenkant komt tocht naar binnen. Bij deuren komt onderaan ook vaak koude lucht naar binnen en deurstrips minimaliseren dit. Wanneer je een deurstrip, ook wel dorpelstrip genoemd, wilt aanschaffen kun je kiezen uit 2 soorten:

 • Een deurstrip met een rubberen flap.
 • Een deurstrip met een borstel.

Deurstrips met een rubberen flap dichten de ruimte goed af en worden meestal gebruikt bij gladde vloeren zonder hoogteverschil. Een deurstrip met een borstel wordt wat vaker bij ongelijke vloeren en schuifdeuren gebruikt, maar zijn ook geschikt voor een gelijke vloer. Onze ervaring is dat ook deze deurstrips de tocht heel goed tegenhouden. Het aanbrengen van deze deurstrips is vrij eenvoudig. Je kunt deurstrips nemen waarbij je moet zagen en boren, maar Tesa heeft deurstrips die je makkelijk kunt plakken.

Een valdorpel voor de buitendeur om ruimte te dichten.

Ook buitendeuren kunnen afgedicht worden aan de onderkant. De koude buitenlucht zorgt, vooral in de winter, voor een hele koude hal. Wanneer je de deur naar de woonkamer ook niet hebt voorzien van tochtbestrijdende producten zul je een onaangename tocht voelen wanneer je in de woonkamer bent.

Met een valdorpel kun je de buitendeur voorzien van goede tochtbestrijding. Een valdorpel wordt meestal onder in deur geplaatst. Hiervoor moet een gleuf in de deur zijn gefreesd. Een valdorpel laat een afdichting vallen zodra de deur het kozijn raakt. Hieronder zie je de werking van een valdorpel.

Kijk hier naar de ruime keuze in tochtvaldorpels op bol.com

Houd de kou buiten met een brievenbusborstel.

Brievenbusborstel Tochtwering Energie Besparen Info

Een manier waarop veel koude lucht je huis binnendringt is via de brievenbus. De klep aan de buitenkant houdt niet alle lucht tegen. Wanneer de postbode iets in de brievenbus stopt wat in de opening blijft zitten zal je snel vernemen hoeveel koude lucht er in huis komt. Een brievenbusborstel is makkelijk aan te brengen aan de buitendeur en houdt veel koude lucht tegen. Dit is ook zo wanneer er wat in de brievenbus blijft hangen.

Een brievenbusborstel houdt niet alleen tocht, maar ook vocht, stof en geluid tegen. Deze investering hoeft maar enkele euro’s te kosten en is absoluut de moeite waard.

Hoeveel kan tochtbestrijding je opleveren?

Er zijn dus behoorlijk wat mogelijkheden om de koude lucht buiten de deur te houden. Maar kost deze tocht je nou echt zoveel geld, omdat er meer energie verbruikt moet worden om de ruimtes te verwarmen?

Je kunt met tochtbestrijding echt een mooi bedrag besparen. Naar schatting zorgt elke meter aan tochtband/tochtstrip die je aanbrengt voor een besparing van 4 á 5m3 gas per jaar. Wanneer je 8 meter aan kieren kunt afdichten zal je per jaar 32m3 tot 40m3 gas per jaar besparen. Dit is €25 tot €32. Makkelijk verdient.

Ga je door je hele huis op zoek naar kieren? Kijk dan op deze plekken:

 • De aansluiting van de begane grond met de buitenmuren.
 • Bij ramen en deuren.
 • Tussen het kozijn en de muur.
 • In de meterkast.
 • Bij het kruipluik
 • Tussen dakplaten, in de nok en in de aansluitingen van het dak.

In kieren tussen vaste delen kun je kit gebruiken. De eerder genoemde tochtbesparende producten zijn geschikt voor bewegende delen zoals ramen en deuren.

Met alle tochtbesparende maatregelen kun je volgens MilieuCentraal zo’n €170 per jaar besparen.

Wil jij ook tot wel €170 per jaar besparen op je energierekening?

Houd tocht buiten de deur, spaar energie en zorg voor meer comfort in huis.

Ja, ik wil tochtwerende producten hebben

Wil je nog veel meer geld en energie besparen? Er zijn vele producten verkrijgbaar die je energierekening verlagen en de investering snel terugverdienen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *