Vaste lasten vergelijkers: drastisch geld besparen in 2 minuten!

Vaste lasten berekenen met vaste lasten vergelijkers is snel, makkelijk én besparend!

Door de ontwikkelingen op de energiemarkt is energie vergelijken zo eind 2022 voor veel mensen niet zo interessant. Met vaste lasten vergelijkers kun je echter op veel meer vaste lasten besparen dan alleen energie. Elke vergelijker vertelt je in 1 á 2 minuten waar je het goedkoopste contract vindt. Of dit nou voor de zorgverzekering, reisverzekering, internet en TV, autoverzekering of andere vaste last is. Met al die vaste lasten vergelijkers kun jij waarschijnlijk 100’en euro’s per jaar besparen! Drastisch geld besparen kost weinig uitzoekwerk. Voor informatie over waar je op moet letten wanneer je een energievergelijker wilt gebruiken kan je terecht bij het artikel over onafhankelijk energie vergelijken.

Ga voor het besparen op je vaste lasten via de groene knop naar de vergelijkers.

Kan jij ook 100’en euro’s per jaar besparen op je vaste lasten?

Ja, ik wil zien of ik ook zoveel geld kan besparen door makkelijk en snel de goedkoopste deal te vinden voor mijn vaste lasten.

Vaste lasten vergelijkers: bespaar hier met 16 vergelijkers!

Met deze vaste lasten vergelijkers kun jij nu drastisch geld besparen in slechts enkele stappen. Klik op de knop hieronder om naar de website van Overstappen.nl te gaan.

Je vindt hier de volgende vaste lasten vergelijkers:

 • Energie vergelijken
 • Zakelijke energie vergelijken
 • WA-autoverzekering vergelijken
 • WA beperkt casco vergelijken
 • All-risk vergelijken
 • Internet vergelijken
 • Internet en TV vergelijken
 • Alles-in-1 vergelijken
 • Glasvezel vergelijken
 • Mobiele abonnementen vergelijken
 • Sim only vergelijken
 • Zorgverzekering vergelijken
 • Dierenverzekering vergelijken
 • Fietsverzekering vergelijken
 • Uitvaartverzekering vergelijken
 • Woonverzekering vergelijken

Vaste lasten betekenis: wat zijn vaste lasten?

Veel mensen stellen zoeken op Google naar ‘vaste lasten betekenis’ en wordt ook de vraag gesteld wat vaste lasten zijn. Vaste lasten zijn uitgaven die je elke keer moet betalen. Of het nou maandelijkse of jaarlijkse vaste lasten zijn: je weet al van tevoren dat je deze uitgaven hebt.

Dus op de vraag ‘Wat zijn vaste lasten?’ is het antwoord dat dit uitgaven zijn die je van tevoren al weet én elke maand of jaar moet betalen. Het kunnen ook wekelijkse lasten zijn of vaste lasten zoals boodschappen die je elke week misschien of een andere dag of dagen doet.

Vaste lasten kunnen tijdelijk zijn zoals bij contracten. Doneer je regelmatig geld wanneer er een collectant bij de deur komt? Dan is het geen vaste last. Je maakt elke keer weer de beslissing om geld te geven, maar kunt dit direct stoppen en je weet niet wanneer de volgende collectant bij de deur komt. Heeft de collectant een mogelijkheid waarbij je bijvoorbeeld maandelijks een bedrag automatisch over te maken? Dan is het een vaste last geworden. Met vaste lasten vergelijkers kun je veel geld besparen op vaste lasten.

Welke vaste lasten zijn er?

Een groot deel van je maandelijks inkomen gaat op aan vaste lasten. Het Nibud vindt dat dit maximaal de helft van je maandinkomen mag zijn. Welke vaste lasten zijn er?

Vaste lasten zijn:

 • Hypotheek/huur woning
 • Verzekeringen
 • Energie
 • Boodschappen
 • Internet en TV
 • Mobiele telefoon
 • Water
 • Vervoerskosten
 • Onderwijs
 • Lidmaatschap van (een) club(s)
 • Kinderopvang

De meeste vaste lasten die we hierboven noemen zijn voor veel Nederlanders van toepassing. Misschien ben je geen lid van een club of heb je niet de kosten van een kinderopvang. Voor de mensen die dit wel moeten betalen zijn het vaste lasten. Je weet van tevoren dat deze uitgaven terugkeren. Misschien zijn er ook nog meer vaste lasten die jij moet betalen en niet in het bovengenoemde lijstje staan zoals zakgeld aan de kinderen geven.

Uitgelicht

Vaste lasten overzicht: wat ben je kwijt aan vaste lasten?

Met het vaste lasten overzicht heb je beetje hulp om in te schatten hoeveel geld je sowieso kwijt bent aan vaste lasten. We verdelen het overzicht in 3 kopjes: vaste lasten voor de auto, voor verzekeringen en voor een huis. Zo kun je snel zien met welke kostenposten je rekening moet houden.

Vaste lasten auto: welke kosten betaal je voor dit vervoer?

Voor de auto heb je vaste lasten die je gegarandeerd moet betalen. We rekenen de aankoop van de auto niet mee. Dit is namelijk eenmalig, tenzij het een lease-auto betreft. We gaan uit van een gekochte auto waarbij je noodzakelijk onderhoud laat uitvoeren.

Vaste lasten auto:

Naam vaste lastGeschatte kosten per maand
Wegenbelasting/motorrijtuigenbelasting€40 per maand
Autoverzekering€65 per maand
Onderhoud (kleine beurt+grote beurt)€400 per jaar (€33,33 per maand)
Controle APK€40 per jaar (€3,33 per maand)
Afschrijving waarde auto€110 per maand
Totaal maandelijkse vaste lasten auto€251,66*
Totaal jaarlijkse vaste lasten auto€3019,92*

Alleen de auto levert al een flink kostenpost op. * = bovenstaande bedragen zijn realistisch voor een kleine middenklasse auto. De kosten een auto in de compacte klasse liggen zo’n 20% lager, voor een auto in de miniklasse 30% lager en een middenklasse auto 25% hoger.

Mensen die regelmatig de auto gebruiken om zich naar werk, winkels en andere plekken te verplaatsen moet daar natuurlijk nog brandstofkosten bij optellen. Dit varieert voor de één en is een vaste last die goed te voorspellen is voor de ander. Dit is vaak bij mensen met een vaste baan op een vaste locatie. Gaan we uit van 2 tanken vol benzine dan zijn de vaste lasten zo verhoogd met (€1,90 per liter X 40 liter X 2 tanken vol) €152 en komen de vaste lasten op ruim €400 per maand uit!

De autoverzekering is een kostenpost die je met vaste lasten vergelijkers kunt verlagen.

Vaste lasten verzekeringen: besparen op verzekering loont!

Één van de grote kostenposten die tot de vaste lasten behoren zijn verzekeringen. De meeste mensen zijn voor verschillende zaken verzekerd. Met verzekeringen kun je een grotere eenmalige uitgave voorkomen.

Zou je geen zorgverzekering hebben dan betaal je een dure ziekenhuisopname helemaal uit eigen zak. Zo kost een heupoperatie (inbreng heupprothese na breuk) € 6.467,80! In Nederland is een zorgverzekering hebben verplicht.

De onderstaande verzekeringen zijn waarschijnlijk de meest voorkomende verzekeringen. Hoeveel van de onderstaande verzekeringen heb jij afgesloten?

Vaste lasten verzekeringen:

Soort VerzekeringGeschatte kosten per maand
Inboedelverzekering€20
Opstalverzekering€20
Zorgverzekering€140
Aansprakelijkheidsverzekering€7
Reisverzekering€7
Autoverzekering€65
Motorverzekering€15
AnnuleringsverzekeringPercentage van de reissom: 4% tot 8%
Overlijdensrisicoverzekering€25
Uitvaartverzekering€10
Rechtsbijstandverzekering€20
Totale maandelijkse kosten verzekeringen€329 (+ eventuele kosten annuleringsverzekering)

De annuleringsverzekering is meestal kortlopend dus zo bezien geen vaste last die maandelijks betaald moet worden. Ga je elk jaar op vakantie en sluit je de annuleringsverzekering ook elke keer af? Dan is het een jaarlijkse vaste last waar je mee rekening moet houden.

Op verzekeringen valt vaak goed te besparen met de vaste lasten vergelijkers. Binnen 2 minuten kan jij zien hoeveel goedkoper jij elke maand uit kan zijn. Snel geregeld!

Vaste lasten huis: zoveel geld kost jouw woning!

We hebben nu een beeld van de kosten van een auto en de vele verzekeringen. Natuurlijk is een woonruimte ook een forse kostenpost. Netzoals bij de vaste lasten van de auto en de vaste lasten aan verzekeringen is het niet mogelijk precies te zeggen hoeveel geld je maandelijks kwijt bent. Toch gaan we een inschatting geven welke kosten je hebt wanneer je in een huis woont:

Vaste lasten huis:

Vaste lastGeschatte kosten per maand
Hypotheek/huur/EigenwoningforfaitDit valt niet te schatten. De één betaalt 200 euro per maand en iemand anders misschien 800 euro per maand.
Energie en waterOok hier liggen de bedragen ver uit elkaar.
Opstalverzekering (verplicht bij hypotheek)€20
Overlijdensrisicoverzekering (verplicht bij hypotheek)€25
Inboedelverzekering (niet verplicht, maar veel mensen hebben deze wel)€20
Belastingen: onroerendezaakbelasting (OZB), rioolheffing, afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting. €70
Internet€45
Totale maandelijkse kosten€180 (+ hypotheek/huur/eigenwoningforfait en energie en water)

Met de bovenstaande kosten hebben we als inschatting dat dit je zeker €180 per maand kosten, terwijl de kosten die we niet precies kunnen schatten de grootste kosten zijn. We hebben alleen internet gerekend, maar de kans is groot dat je ook een bedrag betaalt voor het kijken van televisie of een abonnement bij een streamingsdienst afneemt. Op Internet (en TV) kun je ook goed besparen met de vaste lasten vergelijker.

Vaste lasten berekenen.

De eerder genoemde bedragen zijn een aardige richtlijn voor de te verwachten kosten. Kosten die bij verzekeringen horen hebben we voor de duidelijkheid ook onder de andere kopjes gezet. Zo staat de autoverzekering bij het kopje ‘vaste lasten auto’ én bij het kopje ‘vaste lasten verzekeringen’. En zo staan verzekeringen niet alleen bij de vaste lasten voor verzekeringen, maar ook enkele onder het kopje ‘vaste lasten huis’, omdat deze verzekeringen vrijwel altijd afgesloten zijn wanneer je op jezelf gaat wonen.

Vaste lasten berekenen: Huis, auto en verzekeringen.

We gaan de vaste lasten berekenen van de situatie waarin je een huis met hypotheek hebt, een auto bezit die op benzine rijdt en de genoemde verzekeringen hebt. We kiezen ervoor om ook de kosten van 1 streamingsdienst mee te nemen in het voorbeeld. We nemen de annuleringsverzekering niet mee in de berekening. Let op! De bedragen voor de hypotheek, energie en water kunnen flink verschillen met jouw situatie.

Naam vaste lastMaandelijkse kosten
Wegenbelasting/motorrijtuigenbelasting€40 per maand
Autoverzekering€65 per maand
Onderhoud (kleine beurt+grote beurt)€33 per maand
Controle APK€3 per maand
Afschrijving waarde auto€110 per maand
Hypotheek/huur/Eigenwoningforfait€550 per maand
Energie en water€375 per maand
Opstalverzekering (verplicht bij hypotheek)€20
Overlijdensrisicoverzekering (verplicht bij hypotheek)€25
Inboedelverzekering (niet verplicht, maar veel mensen hebben deze wel)€20
Belastingen: onroerendezaakbelasting (OZB), rioolheffing, afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting. €70
Internet€45
TV en streamingsdienst Netflix€40
Zorgverzekering€140
Aansprakelijkheidsverzekering€7
Reisverzekering€7
Uitvaartverzekering€10
Rechtsbijstandverzekering€20
Totale vaste lasten per maand€1590

Natuurlijk kan jouw situatie afwijken van de bovenstaande bedragen. Sommige kosten zal jij misschien niet hebben of zullen lager zijn. Jouw vaste lasten berekenen kan je dan zelf doen door de kosten die je niet hebt van het totaal van €1560 af te halen.

Wat je in ieder geval kunt zien is dat de vaste lasten een flinke hap van je maandelijkse inkomen neemt. En dan zal je in jouw situatie nog kosten er bij op moeten tellen zoals boodschappen, onderhoudskosten, kosten voor een mobiele telefoon en bijvoorbeeld lidmaatschappen. Lees trouwens ook eens ons MUST READ artikel over waar je op moet letten bij energie vergelijken.

Vaste lasten vergelijkers: besparen op vaste lasten getest.

Wat we duidelijk willen maken is dat je ontzettend makkelijk en snel veel geld kan besparen door prijzen te vergelijken. Mogelijk bespaar je 100’en euro’s per jaar!

De genoemde bedragen in dit artikel bij elke vaste last is een gemiddelde prijs, maar het zou goed kunnen dat het goedkoper kan door de vaste lasten vergelijkers te gebruiken. We kijken nu zelf naar de mogelijke besparing met de vaste lasten vergelijkers:

Naam vaste lastGemiddelde prijs per maand in onze voorbeeldenGevonden deal met vaste lasten vergelijkersBesparing
Autoverzekering€65€34€31
Energie€375€340€35
Opstalverzekering (verplicht bij hypotheek)€20€18€2
Overlijdensrisicoverzekering (verplicht bij hypotheek)€25€8€0
Inboedelverzekering (niet verplicht, maar veel mensen hebben deze wel)€20€10€10
Internet€45€33€12,50
TV€30€30€0
Zorgverzekering€140€125€15
Aansprakelijkheidsverzekering€7€6€1
Reisverzekering€7€6€1
Uitvaartverzekering€10€8€2
Rechtsbijstandverzekering€20€18€2
Totaal€764€636€128

In dit voorbeeld kunnen we met de vaste lasten vergelijkers €128 per maand besparen. Hiermee willen we niet beweren dat jij ook dit bedrag kan besparen. Zo hoef jij misschien helemaal geen €65 voor jouw huidige autoverzekering te betalen en is de goedkoopste deal met de autoverzekering vergelijker geen €34.

Het aantal schadevrije jaren en andere variabelen hebben invloed op de deal, waardoor deze waarschijnlijk per persoon verschillend is. Het is wél duidelijk dat je met vaste lasten vergelijkers snel geld kan besparen. Ben je nieuwsgierig hoeveel jij kan besparen? Maak dan nu gebruik van de vaste lasten vergelijkers door bovenaan of onderaan dit artikel op de gekleurde knop te klikken.

Mensen vragen ook: FAQ.

Hoeveel vaste lasten vergelijkers zijn er?

Hoeveel vaste lasten vergelijkers zijn er? Wij laten je 16 vaste lasten vergelijkers zien waarmee jij prijzzen kan vergelijken in slechts 2 minuten. Vergelijk de prijzen van de zorgverzekering, autoverzekering, energie en meer!

Hoeveel kan je besparen met vaste lasten vergelijkers?

Met de vaste lasten vergelijkers kan je 100’en euro’s per jaar besparen. Je vindt snel en makkelijk de goedkoopste deal. In ons voorbeeld in ons artikel over vaste lasten vergelijkers besparen we €128 per maand! Dat is €1536 per jaar!

Zijn vaste lasten vergelijkers betrouwbaar?

Ja, de de vaste lasten vergelijkers in ons artikel zijn zeer betrouwbaar. Je krijgt echt de beste deals aangeboden en er is geen onbetrouwbaar addertje onder het gras. Je kan met vertrouwen prijzen vergelijken en een overeenkomst afsluiten.

Ga voor het besparen op je vaste lasten via de groene knop naar de vergelijkers.

Kan jij ook 100’en euro’s per jaar besparen op je vaste lasten?

Ja, ik wil zien of ik ook zoveel geld kan besparen door makkelijk en snel de goedkoopste deal te vinden voor mijn vaste lasten.
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!