Verwachting energieprijzen in de toekomst: gaan de energietarieven stijgen of dalen?

Verwachting energieprijzen 2021 en de ontwikkeling van energieprijzen in de toekomst.

Energieprijzen blijven nooit jarenlang gelijk. Ze zijn constant in beweging en contracten die aangeboden worden kunnen een dag later alweer onder andere voorwaarden worden aangeboden. Energie is een behoorlijke kostenpost en daarom is het interessant om te zien wat de verwachtingen zijn rond de ontwikkeling van de energieprijzen. Gaan de energieprijzen stijgen, dalen of blijven ze ongeveer gelijk? Wat is de verwachting van de energieprijzen in 2021? We hebben ook over de verwachting energieprijzen 2023 geschreven. Inmiddels is ook onze verwachting energieprijzen 2024 te vinden op onze website.

2 miljoen mensen gebruiken een energievergelijker om de laagste energieprijzen te vinden!

Vind nu de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil zien welke energieprijzen energieleveranciers mij kunnen bieden

Wat zijn de gemiddelde energieprijzen in 2020?

De prijs voor een kWh stroom ligt tussen de €0,20 en €0,23. Je kunt de prijzen van verschillende energieleveranciers vergelijken om een zo laag mogelijke prijs voor stroom te krijgen. Gemiddeld is de stroomprijs in 2020 €0,2119. Dit is inclusief overheidsheffingen en belastingen.

De gasprijs ligt tussen de €0,69 en €0,76. Dat betekent dat je ook daar een mooi bedrag op kunt besparen wanneer je met een energie vergelijker prijzen vergelijkt. Lees in dit artikel op welke details je moet letten wanneer je de energie vergelijker gebruikt en lees dit artikel wanneer je dit voor een zakelijk energiecontract wilt doen. Het verschil in de gasprijs kan wel 7 cent zijn. Bij een gemiddeld gasverbruik van 1500 m3 per jaar scheelt het je €105 wanneer je de goedkoopste deal weet te vinden. De gemiddelde gasprijs is €0,7219.

Verwachting energieprijzen in 2021.

Invloed Energieprijzen Energie Besparen Info

Op het moment van schrijven (oktober 2020) is nog niet duidelijk of de energieprijzen gaan dalen of stijgen. De energieprijzen worden onder meer opgebouwd door belastingen. Het is al wel duidelijk dat de belasting en ODE zullen zorgen voor een stijging van 2,8 cent per m3 gas en een 0,1 cent daling van de prijs per kWh stroom. De stijging van belastingen is een aanmoediging om minder energie te verbruiken. Dit is goed voor het milieu. Begin januari 2021 hebben we meer duidelijkheid over de totale energieprijzen in 2021. We weten al wel dat de belastingkorting met €31,00 zal stijgen.

We zullen in één van de eerste dagen van het nieuwe jaar met een artikel komen met daarin het totaalplaatje van de energieprijzen van verschillende energieleveranciers. We zullen dit natuurlijk laten weten op onze sociale media kanalen.

Welke factoren spelen een rol in het bepalen van de energieprijzen?

De prijzen van energie fluctueren regelmatig, omdat er verschillende factoren invloed hebben op de prijs.

Het weer.

Wanneer het in de winter koud is zet je al snel de verwarming aan. Hoe kouder de winter, des te meer gas je verbruikt. Wanneer het geen strenge winter wordt zal er minder energie verbruikt worden. De vraag naar energie is lager. De invloed van het weer op de vraag zal ervoor zorgen dat energie tegen een lagere prijs wordt aangeboden. Lees in dit artikel 10 tips hoe je minder gas verbruikt met de verwarming.

Ook de hoeveelheid zonuren en de energie die dankzij de wind kan worden opgewekt speelt een rol. Meer opwekking van energie betekent dat de prijs iets lager wordt.

Uitgelicht

Economie

Ook de economie heeft invloed op het energieverbruik van particulieren en bedrijven. En dit beïnvloed weer de energieprijs. In tijden van economische tegenspoed zal het energieverbruik afnemen en de prijs dalen. Bij economische groei zal het verbruik en de prijs weer wat stijgen.

Belasting en Opslag Duurzame Energie (ODE)

Zoals we al eerder vertelden in dit artikel zijn er ontwikkelingen in de belasting en de opslag duurzame energie (ODE). Deze twee verhogingen van de energieprijs zijn bedoeld om mensen aan te sporen minder energie te gebruiken en dient al inkomstenbron om te investeren in duurzame opwekking van energie. De verwachting is dat de belasting en ODE de komende jaren elk jaar wat zal stijgen.

Prijzen van olie, kolen en gas.

Producten die uit het buitenland komen zijn olie, kolen en gas. Hoewel gas ook in de provincie Groningen gewonnen wordt. De prijzen kunnen fluctueren zoals bijvoorbeeld bij de terugtrekking van de Verenigde Staten uit de Iran-deal. Hierdoor kan Iran geen olie meer exporteren. Bij warm weer en een daardoor lager waterpeil in de grote rivieren kunnen schepen maar de helft aan hoeveelheid kolen vervoeren. Zo zijn er meer schepen nodig en deze kosten worden doorberekend in de stroomprijs.

Steenkool Fossiele Brandstof Invloed Energieprijs

Internationale handel

Internationale handel heeft ook invloed op de vraag naar energie en daarmee de energieprijs. Conflicten tussen landen kan leiden tot een handelsoorlog. Dit zorgt voor minder energieverbruik en daardoor een lagere prijs. Wanneer de pond (door de Brexit) minder waard wordt t.o.v. de euro wordt het voor Nederland duurder om gas te exporteren naar het Verenigd Koninkrijk.

Door de Corona pandemie en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn de energieprijzen fors gestegen in 2022. Om de energierekening enigszins betaalbaar te houden is een een energieplafond ingesteld voor 2023. Wat de meningen en zorgen zijn van Nederlanders over het energie plafond 2023 lees je hier.

Verwachting energieprijzen in de toekomst.

Eerder in dit artikel beschreven we al de verwachtingen van de energieprijzen in 2021. Wanneer we naar de jaren daarna kijken is het de verwachting dat de energieprijzen verder zullen stijgen. Bij de stroomprijs zal dit procentueel een hele kleine stijging zijn, maar de gasprijzen zullen wel flink stijgen. We hebben inmiddels een artikel geschreven over de verwachting energieprijzen 2022 en de komende jaren.

Door de energiebelasting en ODE te verhogen wil de overheid het gasverbruik terugdringen. De inkomsten worden besteed aan opwekking van duurzame energie. Het stoppen van het boren naar gas in de provincie Groningen zal de gasprijs verhogen, omdat Nederland dan gas uit Rusland zal moeten importeren.

Een exacte voorspelling met hoeveel procent de energieprijzen zullen stijgen valt nog niet te zeggen. We denken dat telkens een vast contract van 1 jaar aangaan goedkoper zal zijn dan een contract van 5 jaar waarmee je in die 5 jaar de energieprijzen vast zet. Dit vastzetten geldt namelijk alleen voor de ‘kale’ energieprijs. Bij een stijging van de energiebelasting en ODE zal ook de energieprijs stijgen wanneer je een vast contract hebt.

Bij contracten van 1 jaar heb je goedkopere tarieven dat de variabele tarieven van contracten zonder looptijd en ontvang je elk jaar (wanneer je overstapt) een welkomstbonus of een welkomstcadeau. Lees hier op welke details je moet letten wanneer je de energie vergelijker gebruikt om over te stappen.

Zo vind je de laagste energieprijzen.

De laagste energieprijzen krijg je niet bij deur-tot-deur verkopers of via aanbiedingen die je krijgt van verkopers in de winkelstraat. Met een energie vergelijker vind je de laagste energietarieven inclusief welkomstbonus. Ons advies is om elk jaar over te stappen. Zo heb je elk jaar een welkomstbonus. Deze kan oplopen tot wel €400!

2 miljoen mensen gebruiken een energievergelijker om de laagste energieprijzen te vinden!

Vind nu de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil zien welke energieprijzen energieleveranciers mij kunnen bieden

Lage energietarieven zijn voor veel mensen belangrijk, maar het is ook fijn wanneer je bij een energieleverancier zit waarbij de zaken vlekkeloos verlopen.

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!