Verwachting energieprijzen 2022: Wordt energie goedkoper of duurder?

Verwachting energieprijzen 2025: duurder dan de afgelopen jaren.

Veel mensen zijn nieuwsgierig naar de ontwikkeling van energieprijzen. Wordt stroom en gas duurder en zien we onze energiekosten stijgen of krijgen we het financieel wat makkelijk door energieprijzen die dalen? En klopt de verwachting of is het net als het weer moeilijk te voorspellen? In dit artikel bespreken we onze verwachting energieprijzen van 2022 en de komende jaren tot de verwachting energieprijzen 2025. Wil je meer weten over 2023? Lees dan onze verwachting energieprijzen 2023. Kijk je nog verder vooruit? Lees dan de verwachting energieprijzen 2024.

Let op! Dit artikel is geüpdatet op 10 november 2022. Dit naar aanleiding van de extreme prijsstijgingen van de afgelopen maanden en de oorlog in Oekraïne en het energieplafond.

2 miljoen mensen gebruiken een energievergelijker om de laagste energieprijzen te vinden!

Vind nu de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil zien welke energieprijzen energieleveranciers mij kunnen bieden

Verwachting Energieprijzen 2022: Update November 2022

De verwachting energieprijzen 2022 was door corona en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne niet juist. In andere tijden hadden we het over prijsstijgingen en dalingen van enkele centen. In het turbulente jaar 2022 ging het over veel grotere percentages en gingen de energieprijzen ‘over de kop’. Halverwege 2022 werden er contracten aangeboden met een stroomprijs van €1 per kWh en een gasprijs van €4. Je ziet onder het volgende kopje nog staan welke energieprijzen we in 2021 hadden. Een wereld van verschil.

Inmiddels verwachten we dat in de laatste 2 maanden een lichte daling ingezet wordt. Wanneer we nu de energievergelijker gebruiken zien we prijzen tussen de €0,60 en €0,70 per kWh stroom en tussen de €2,06 en €2,65 per m3 gas. Met de invoering van het energieplafond (overigens toch nog niet 100% zeker) en de zachte temperaturen lijken energieleveranciers iets minder huiverig om goedkopere contracten aan te bieden. We zien op dit moment, 10-11-2022, echter nog steeds maar 3 energieleveranciers die ons contracten aanbiedt.

Lees ook ons artikel over de verwachting energieprijzen 2023.

We hebben inmiddels ook de verwachting energieprijzen 2024 uitgesproken.

Wat zijn de gemiddelde energieprijzen in 2021?

De huidige stroomprijs ligt rond de 24 cent per kWh. Bij gas is dit zo’n 87 cent per m3.

In 2020 was dit nog 22,5 cent voor stroom en 81,4 cent voor gas. Dit betreft de variabele energieprijzen bij een contract zonder vaste looptijd. Een vast contract heeft vaak iets lagere tarieven.

Dat de prijzen voor energie zijn gedaald in januari 2021 was een mooie meevaller. De verwachting was dat de prijzen lichtjes zouden stijgen. Dat komt omdat de regering heeft besloten om de energiebelasting en de opslag duurzame energie (ODE) te verhogen. Uiteindelijk zijn de prijzen sinds 1 juli 2021 alsnog gestegen.

Energieprijzen oktober 2021

Let op! Hieronder volgt een update van 4 oktober 2021.

Sinds de zomer is de energieprijs inderdaad gestegen. Dit is iets wat we al hadden verwacht begin 2021, maar wat nog even op zich liet wachten. De stijging van de laatste weken is echter een stuk hoger dan vooraf gedacht.

De gasprijzen lagen in juli bij de meeste energieleveranciers nog in tussen 80 en 90 eurocent per m3. Wanneer we nu (4 oktober 2021) kijken naar de gasprijzen dan zien we dat deze ver boven de €1 ligt. We zien tarieven tussen de €1,20 en €1,40 per m3 gas!

De extreme stijging van de gasprijs in 2021 heeft de volgende redenen:

  • Nu de coronapandemie op zijn retour is stijgt de vraag naar energie explosief.
  • De afgelopen winter en het voorjaar was kouder dan vooraf voorspeld, waardoor er in die tijd meer gas is verbruikt.
  • Het terugschroeven van de gaswinning in Groningen. Gas moet nu voornamelijk uit Rusland gehaald worden, maar die leveren ook heel veel aan Azië.

Ook stroom is flink duurder geworden. Waar de prijzen jarenlang tussen de 21 en 23 eurocent lag is de prijs per kWh stroom nu (4 oktober 2021) ruim boven de 30 cent. We zien verschillende prijzen tussen de 32 en 38 cent! Ook hier geldt dat de vraag naar energie heel hard is gestegen nu na de lockdowns in veel landen weer meer mogelijk is zoals horecagelegenheden die weer open zijn gegaan en sportwedstrijden.

Let op! Dit is een update over de energieprijzen van januari 2022.

Energieprijzen 2022 : In januari 2022 is energie nog een stuk duurder dan in oktober 2021.

In december 2021 voegden we aan de alinea over Prinsjesdag 2021 al toe dat we denken dat de top bereikt is qua energieprijzen. Een prognose over de energieprijzen in 2022 geven is moeilijk. In december 2021 en januari 2022 liggen de energieprijzen nog een stuk hoger dan in oktober 2021. We hebben de verwachting van de gasprijs in 2022 gezet op de huidige prijs van december 2021/januari 2022, maar die ligt al weer een bizar percentage hoger dan in de zomer van 2021 en in vergelijking met oktober 2021. Wanneer we onze favoriete energievergelijker gebruiken zien we veel contracten met een gasprijs van zo’n €1,80 per m3. Het minst gunstige contract bevat zelfs een tarief van €2,22!

Ook voor stroom zijn de tarieven gestegen vanaf oktober 2021. Inmiddels kost stroom bij veel contracten ongeveer 48 eurocent per kWh. Bij het duurste contract kost dit bij onze resultaten met de energievergelijker 55 eurocent per kWh. De verwachting van de energieprijzen 2022 is zo in vergelijking met eerste schrijfwerk van dit artikel (januari 2021) totaal niet uitgekomen door de wereldwijde situatie. De verwachting betreft de energieprijzen voor de komende jaren is dan ook heel moeilijk te geven. Corona, de wereldeconomie en het moeten importeren van gas zorgen ervoor dat een voorspelling op de lange termijn moeilijk accuraat te geven is. De verwachte energieprijzen van 2023 durven we ook nog niet te voorspellen. Hoewel we denken en hopen dat de prijzen van rond de jaarwisseling inderdaad de top is, denken we dat we zeker nog een half jaar tot jaar moeten wachten voordat de prijzen weer aanzienlijk gedaald zijn.

Hier zien we de globale ontwikkeling van de energieprijzen in 2021 en 2022 die je bij veel energiecontracten kreeg.

Ontwikkeling energieprijzenStroom per kWhGas per m3
Medio 2021€0,22€0,85
Oktober 2021€0,36€1,30
Januari 2022€0,48€1,80

LET OP! Hier volgt een update van mei 2022.

Verwachting Energieprijzen 2022 update mei 2022: ontwikkeling afhankelijk van oorlog in Oekraïne en Coronapandemie.

Met de oorlog in Oekraïne is er naast Corona nog een factor bijgekomen die energie duurder maakt. Levering uit Rusland is onzeker geworden en dat zorgt voor een flinke stijging van de gasprijzen en de olieprijzen. Ook steenkool is flink duurder geworden. Gas en steenkool is in prijs verdubbeld en olie is ruim 30% duurder geworden. Dit betekent niet alleen een stijging van de energieprijzen, maar ook producten energie gebruiken om zo gemaakt te kunnen worden. De prijzen in bijvoorbeeld de supermarkt zijn ook gestegen.

Na het hoogtepunt van de Coronapandemie is de economie veel sneller hersteld dan gedacht. Daardoor is er veel meer vraag naar energie dan dat er wordt opgewekt. Ook dit zorgt voor een stijging van de energieprijzen. De verwachting energieprijzen 2022 hebben we door deze onvoorziene omstandigheden moeten aanpassen. Op dit moment weten we niet of Corona weer oplaait na de zomermaanden met bijvoorbeeld een nieuwe variant. Ook is het afwachten hoe de oorlog zich ontwikkelt. Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat de prijzen nog dit jaar fors gaan dalen.

Nieuw energiecontract afsluiten verstandig?

We kunnen ons goed voorstellen dat je je afvraagt of het verstandig is om op dit moment (4 mei 2022) een nieuw energiecontract af te sluiten. Dit is afhankelijk van je situatie.

Heb je een vast contract? Blijf nu zitten bij je huidige energieleverancier. Met een vast contract heb je ook de tarieven vastgezet op het moment dat je het contract hebt afgesloten. Die tarieven zijn veel lager dan de tarieven die je nu aangeboden worden.

Heb je een variabel contract (zonder einddatum) met variabele tarieven of loopt je vaste contract binnenkort af? Dan betaal je hoge tarieven. Mensen die een vast contract hebben en lage energieprijzen betalen zijn nu flink verlieslijdend voor de energieleveranciers. De mensen met een variabel contract zullen die middels een hogere prijs moeten compenseren. Een vast contract is vaak goedkoper. Ons advies is: sluit geen contract af voor meerdere jaren. Met een vast contract van 1 jaar krijg je een welkomstbonus. Het is voordeliger om elk jaar een welkomstbonus bij een nieuwe overstap te ontvangen dan één keer een contract voor 5 jaar aan te gaan. Daar moeten we wel bij zeggen dat mensen die voor deze ‘Coronastijging van de energietarieven’ toch een meerjarig contract hebben afgesloten goede zaken hebben gedaan.

We hebben inmiddeld een Frank Energie review geschreven. Bij Frank Energie betaal je slechts de inkoopprijs van energie. Deze wordt niet verhoogd om winst te maken. Je zit nergens aan vast en kunt elk moment per direct opzeggen. Doordat Frank Energie geen vaste contracten aanbiedt hoef je met de variabele tarieven ook geen vaste contracten die verlieslijdend zijn te compenseren. Het is bij Frank Energie zelfs mogelijk dat je geld verdient door stroom te gebruiken.

Verwachting energieprijzen 2022.

Een verwachting uitspreken over de ontwikkeling van energieprijzen is dus best lastig. De energiemarkt is een dynamische markt waarin prijzen snel kunnen veranderen. In dit artikel over de verwachte energieprijzen van 2021 kun je lezen welke factoren invloed hebben op de energieprijzen.

Energieprijzen 2022 Energie Besparen Info

Onze verwachting is dat de energieprijzen in 2022 gaan stijgen. Dit was al verwacht voor 2021. maar dit is niet direct gebeurd. In januari zijn de prijzen goedkoper gebleken dan in 2020, maar sinds 1 juli 2021 is het prijsniveau een stukje hoger. De plannen van de overheid om gas duurder te maken gaan we, zo denken we, volgend jaar weer terug zien. Onze verwachting is dat de energiebelasting en ODE verder worden verhoogd. Hiermee wil de overheid stimuleren dat er minder energie wordt verbruikt. Zo kunnen klimaatdoelen sneller behaald worden. De ODE wordt namelijk gebruikt om projecten te financieren waarmee duurzame energie wordt opgewekt.

Verder zijn de energieprijzen nu ook lager uitgevallen doordat er minder vraag is naar energie. Dit komt door de effecten van Corona op energie. Door de Coronacrisis is er minder vervoer, transport en minder productie van vele producten dan voor de pandemie. Er is meer aanbod van energie dan dat er gevraagd wordt en dat betekent een daling van de stroomprijs en de gasprijs.

Met het inenten van mensen met een vaccin wordt geprobeerd Corona een halt toe te roepen. Het zou kunnen dat dit er uiteindelijk voor gaat zorgen dat de economie zijn oude draai weer gaat vinden en dat er in 2022 weer veel meer vraag naar energie is.

Let op! Hieronder volgt een update na Prinsjesdag 2021.

Prinsjesdag 2021: energiebelasting 2022

Na Prinsjesdag in september hebben we meer duidelijk over de plannen wat betreft energiebelasting en ODE. De verwachte energieprijzen van 2022 zullen nog wat hoger zijn dan op dit moment van onze update in oktober 2021, maar inmiddels denken we nu (december 2021) dat de top (bijna) bereikt is wat betreft de energieprijzen. Met het herstel van Corona en het herstel van de wereldeconomie en de grote vraag naar energie is vooral de vraag wanneer vraag en aanbod weer in balans zijn en de energieprijzen weer zullen dalen. Dit is zeer moeilijk te voorspellen. Het zo kunnen zijn dat er een nieuwe Coronagolf aanbreekt in de winter die voor een lockdown zorgt en dat dit invloed heeft op de economie en de vraag naar energie.

Het kabinet heeft besloten dat de teruggave van energiebelasting wordt verhoogd met 265 euro. Nog een besparing: Het belastingtarief op elektriciteit gaat met 6,9 cent per kWh omlaag, inclusief btw. Bij gas wordt dit 2 cent duurder. Buiten deze bedragen om is het heel moeilijk om een accurate voorspelling te doen op de prijs per kWh stroom en m3 gas. We denken (en hopen) dat de prijzen hun top wel ongeveer bereikt hebben. 3 á 4 cent stijging van de gasprijs is nog steeds realistisch. De stroomprijs zal dankzij de plannen van het kabinet zeer waarschijnlijk lichtelijk dalen.

Uitgelicht

Wat is de invloed van het energieplafond 2023 op de aankoop van energiebesparende maatregelen?

LET OP!

Door het definitieve energieplafond, bekend gemaakt op 4 oktober 2022 , is de gasprijs de eerste 1200 m3 die je verbruikt in 2023 vastgesteld op €1,45. Het energieplafond heeft de eerste 2900 kWh stroom van een maximale prijs van €0,40 voorzien.

 

HOGERE KOSTEN.

Door de coronacrisis en oorlog in Rusland zijn ook de energiebesparende maatregelen in aanschaf duurder geworden. Dit heeft samen met het energieplafond effect op de terugverdientijd.

 

ZONNEPANELEN!

Zonnepanelen besparen je veel stroom die je niet hoeft te kopen van de energieleverancier. Ze kunnen er ook voor zorgen dat je onder de 2900 kWh verbruik blijft van het energieplafond. Heb je een energiebesparende maatregel zoals een hybride warmtepomp, infrarood verwarming of een airco die je huis verwarmt? Het apparaat verlaagt je gasverbruik, terwijl het zelf stroom verbruikt. In combinatie met zonnepanelen kun je dan voor een laag bedrag je woning verwarmen. Ideaal dus.

 

IS HET NOU WEL OF NIET VERSTANDIG OM TE INVESTEREN?

De beste manier om dit voor elke energiebesparende maatregel te controleren is offertes aanvragen, waarbij de kosten inclusief installatie en product berekend wordt voor jouw persoonlijke situatie. In onze artikelen vindt je schattingen van de energiebesparing in m3 gas of kWh stroom en hoeveel energie de energiebesparende maatregel eventueel gebruikt. Je kunt zo zelf die energiebesparing vermenigvuldigen met de energieprijzen uit jouw energiecontract.

 

 

Een andere optie is om de woningscan te doen. Hier krijg je gratis advies op maat en weet je preies welke onderstaande energiebesparende maatregel voor jouw het meeste geld bespaart:

 

Neem nu 1 minuut de tijd voor de GRATIS woningscan!

Zo weet jij van 13 energiebesparende maatregelen welke het meest bespaart in jouw situatie!

Ja, ik neem 1 minuut de tijd voor een gratis, vrijblijvende woningscan

Verwachting energieprijzen 2025.

Wanneer we verder in de toekomst kijken naar verwachting energieprijzen 2025 zien we ook een stijging van de energieprijzen tegemoet. Vooral de gasprijs zal gaan stijgen is onze voorspelling. In het jaar 2025 verwachten we dat gas minimaal 10% duurder is dan op dit moment. Doordat we denken en ook hopen dat de Coronapandemie voorbij is en er veel meer energie gevraagd wordt dan op dit moment zullen de prijzen stijgen. Daarnaast denken we dat de energiebelasting en ODE ook verder verhoogd wordt. Waarschijnlijk wel elk jaar tot zeker 2025.

Verder wordt de gaswinning in Groningen in 2022 gestopt. Dat zou pas in 2030 gebeuren, maar na toenemende kritiek en het terugkeren van aardbevingen in de provincie is besloten dit te vervroegen. Het aardgas uit Groningen voorziet zo’n 15 miljoen huishoudens in en buiten Nederland van het jaarlijkse gasverbruik. Doordat het gas voortaan geïmporteerd moet worden zal de prijs daardoor ook stijgen.

Gaswinning Stopt Aardbevingsschade Groningen Energie Besparen Info

De verwachting energieprijzen 2025 is dan ook dat stroom niet goedkoper zal worden dan 25 cent per kWh en gas minimaal 1 euro per m3 zal kosten. Stroom kan duurder worden door de voornemens van het kabinet om huishoudens te verplichten een warmtepomp aan te schaffen vanaf 2025 wanneer de CV-ketel vervangen moet worden. Hierdoor wordt de vraag naar stroom veel groter en kan de stroomprijs stijgen door schaarste. Met de ontwikkelingen tussen Rusland en Oekraïne is het de vraag of gas kan dalen naar een prijs die in de buurt komt van €1 per m3.

Verwachting energieprijzen komende jaren en het kiezen van een energiecontract.

Welk energiecontract is het aantrekkelijkst mocht de verwachting die wij hebben wat betreft de energieprijzen inderdaad uitkomen? Een contract zonder vaste looptijd en met variabele tarieven die kunnen stijgen en dalen? Of is een contract met een vaste looptijd van 1 of meerdere jaren (tot wel 5 jaar) waarbij de energieprijzen ook ‘vastgezet worden’ de beste keuze?

Wanneer je een contract hebt met vaste tarieven hebt kan de prijs toch veranderen. Je zet de leveringskosten vast. Dit is ongeveer 42% van de prijs per kWh stroom en m3 gas. De energiebelasting, ODE, netbeheerkosten en btw zet je niet vast en kunnen wijzigen.

Stel dat de gasprijs flink stijgt met wel 15 cent per m3. Zo’n 6,3 cent van die stijging had je kunnen voorkomen door een vast contract met vaste tarieven te nemen. Laten we zeggen dat je behoorlijk wat gas verbruikt: 2000 m3. Wanneer we dit vermenigvuldigen met de 6,3 cent die je met vaste tarieven goedkoper uit zou zijn dan met variabele tarieven bespaar je je 126 euro. Een stijging van 15 cent is zeker niet voorzichtig geschat. De kans is groter dat je besparing iets lager komt te liggen.

Een vast contract voor 3 of 5 jaar afsluiten kan ervoor zorgen dat je dus goedkoper uit bent wanneer de tarieven inderdaad zullen stijgen. Je kunt echter dan al die jaren niet overstappen. Met jaarlijks overstappen verdien je vaak een welkomstbonus tot wel €400. Wij denken dat het nog steeds het verstandigste is om een vast contract aan te gaan van 1 jaar. Zo ontvang je de welkomstbonus die je bij variabele contracten niet krijgt en kun je na elk jaar weer overstappen om weer een welkomstbonus te krijgen.

Mensen vragen ook: FAQ.

Wat kun je het beste doen met een energiecontract in 2022?

Wat je het beste kunt doen met een energiecontract in 2022 hangt af van de tarieven in jouw contract. Heb je een contract zonder vaste looptijd en betaal je de hoge variabele tarieven? Neem nu 2 minuten de tijd: energie vergelijken met de energievergelijker kan jou veel geld schelen. Een vast contract van 1 jaar lijkt zeker geen slechte keuze op dit moment (juni 2022), omdat we verwachting dat de energieprijzen in 2022 én in een groot deel van 2023 niet veel zullen dalen. Sluit geen contract van meerdere jaren af! Heb je op dit moment een vast contract? Doe dan nog niets en wacht tot het contract is afgelopen. Ook dan is energieprijzen vergelijken zeer verstandig. Het kost immers maar 2 minuten.

Wat gaat de gasprijs doen in 2022?

Wat de gasprijs gaat doen in 2022 is afhankelijk van de situatie in Oekraïne en een eventuele opvlamming van Corona. We verwachten dat de gasprijs in 2022 niet veel zal dalen en eerder nog wat zal stijgen. Nu (juni 2022) een vast contract afsluiten voor 1 jaar is zeker geen slechte keuze.

Wat gaat de stroomprijs doen in 2022?

Wat de stroomprijs gaat doen in 2022 is waarschijnlijk gelijk blijven aan hoe deze nu (juni 2022) is.

Wat is de verwachting energieprijzen 2022?

De verwachting energieprijzen 2022 is dat het zeker niet (veel) zal dalen, maar eerder nog lichtjes zal stijgen. Dit is afhankelijk van een eventuele nieuwe Coronagolf en de situatie in Oekraïne.

Is een energiecontract voor 3 jaar vastzetten verstandig?

Nee, het lijkt ons zeer onverstandig om de prijzen van jouw energiecontract voor 3 jaar vast te zetten. We verwachten geen directe forse verlaging van de energieprijzen in 2022 en ook in 2023 zal dit nog niet (direct) zo zijn. We denken dat in het najaar van 2023 of begin 2024 de energieprijzen wel weer fors kunnen dalen. Met een energiecontract van 3 jaar zal je dan de huidige energietarieven betalen, waardoor je een tijd lang veel duurder uit bent dan nodig. Daarbij kun je ook in 3 jaar tijd, maar 1 welkomstbonus krijgen. Een vast energiecontract van 1 jaar is wel een goede keuze.

Is het verstandig om energieprijzen vast te zetten?

Op dit moment is het alleen verstandig om de energieprijzen voor 1 jaar vast te zetten. Bij een contract van 1 jaar krijg je ook vaak een welkomstbonus. We denken op dit moment niet dat de energieprijzen fors zullen dalen in het komende jaar. Energieprijzen vastzetten voor meerdere jaren is nu zeer onverstandig, omdat we denken dat de energieprijzen wel weer gaan dalen over ruim een jaar.

Verwachting Energieprijzen 2025: hoe ziet de toekomst er uit?

Onze verwachting energieprijzen 2025 is dat zowel stroom en gas duurder zullen zijn dan voor de coronacrisis. We verwachten dat stroom iets duurder zal zijn, maar niet goedkoper zal worden dan 25 cent per kWh. Van gas verwachten we niet dat de prijs nog onder de €1 per m3 zal duiken. Dit komt mede door de verhoging van ODE door het kabinet, waarmee duurzame energieprojecten worden gefinancierd.

Bekijk nu ook de verwachting energieprijzen 2023.

Inmiddels hebben we ook een voorspelling gedaan over de energieprijzen die we volgend jaar tegemoet kunnen zien. In de verwachting energieprijzen 2023 lees je wanneer we denken dat de energieprijzen gaan veranderen. Daarbij moet gezegd worden dat het sinds de zomer van 2021 zeer moeilijk is om de energieprijzen te voorspellen. De coronacrisis en de oorlog in Oekraïne spelen daarin een grote rol.

Zo vind je de laagste energieprijzen.

Een vast contract van 1 jaar raden wij op dit moment al aan en we denken dat dit ook in de toekomst de voorkeur krijgt boven eentje voor 3 of 5 jaar en contracten zonder vaste looptijd met variabele tarieven. Een contract dat steeds meer aan populariteit wint is een contract met dynamische energieprijzen. Die vind je tegenwoordig ook met de energievergelijker. Om er achter te komen hoe jij nu het goedkoopste energiecontract kunt krijgen hoef je slechts 2 minuten te investeren. Met de energievergelijker kun je snel zien bij welke energieleverancier jij het goedkoopste uit bent en eventueel een welkomstbonus kunt ontvangen tot wel €400.

2 miljoen mensen gebruiken een energievergelijker om de laagste energieprijzen te vinden!

Vind nu de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil zien welke energieprijzen energieleveranciers mij kunnen bieden

Met speciale dank aan https://energie.startmodus.nl/

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!