In de verwachting energieprijzen 2025 vertellen we je wat de stroomprijs en de gasprijs in 2025 volgens onze verwachting gaat doen. Hoe hebben de energieprijzen zich ontwikkeld en wat is er al bekend over de energieprijzen op de lange termijn? Gaan de energietarieven stijgen of dalen en doe je er goed aan om een vast contract af te sluiten? Met onafhankelijk energie vergelijken vind je snel het aanbod van vele energieleveranciers! Je vindt via onderstaande knop de energievergelijker van Pricewise, maar kan ook direct in dit artikel onze energievergelijker gebruiken!
Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!
Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!
Inhoudsopgave
Verwachting energieprijzen 2025: wat heeft effect op de energierekening 2025?
De verwachting energieprijzen 2025 hangt samen met verschillende factoren. Deze factoren zijn niet altijd te voorspellen, terwijl de schommelingen in energieprijzen fors kunnen zijn. Dat hebben we ondervonden in de afgelopen jaren en zullen we verderop in dit artikel met een grafiek nog eens laten zien. De factoren hebben zoveel invloed dat een verwachting energieprijzen lange termijn moeilijk te schrijven is. De verwachting energieprijzen 2025 is gebaseerd op de volgende factoren.
Prijs van grondstoffen.
De prijs van grondstoffen heeft een effect op de energieprijzen. Zo is de gasprijs aan de olieprijs gekoppeld en wordt er ook stroom opgewekt dankzij gas. De fossiele brandstoffen naast aardolie en aardgas zijn steenkool en bruinkool. Deze worden ondanks de ontwikkelingen rondom duurzame energie nog veel gebruikt voor het opwekken van energie.
Het verschil in vraag en aanbod zorgt voor prijsschommelingen. Het gebeurt dat er te weinig grondstoffen worden gewonnen om aan de vraag te voldoen of dat er rondom regelgeving iets speelt. Deze fossiele brandstoffen zullen op den duur op raken, waardoor er schaarste kan ontstaan. Het kan ook nog voorkomen dat het winnen van de fossiele brandstoffen meer geld kost, omdat de stoffen op steeds moeilijker bereikbare plekken gewonnen moeten worden.
Het weer.
Het weer is van invloed op de energieprijzen. Het zorgt voor een verschuiving van vraag en aanbod. Zo is het in de wintermaanden koud in Nederland en is het nodig om de verwarming te gebruiken om het in huis comfortabel warm te krijgen. Daarvoor is veel energie nodig. Veel huishoudens hebben een CV-ketel die werkt op gas. We zien de gasprijs dan ook stijgen in de winter vanwege de vraag. In de zomermaanden daalt de vraag weer en daalt de gasprijs vaak ook weer.
In de zomermaanden hoeft de verwarming amper aan. Door het mooie weer wordt er wel veel stroom opgewekt door zonnepanelen. De laatste jaren wordt er zoveel stroom opgewekt dat er een stroomoverschot ontstaat. Het stroomnet raakt hierdoor overbelast en de stroomprijs is daardoor zo nu en dan een minprijs. Dit merk je vooral bij een dynamisch energiecontract, waarbij je op momenten geld verdient door stroom te verbruiken. Het is een beloning voor het ontlasten van het stroomnet.
Vraag en aanbod.
Vraag en aanbod heeft vooral met het weer te maken. Er is veel behoefte aan gas in de winter zolang de meeste huizen en gebouwen met een CV-ketel op gas worden verwarmd. Er is gedurende het hele jaar een constante vraag in stroom, maar het aanbod is in de zomer veel hoger. Ook groeit het aantal huishoudens met zonnepanelen. Dit heeft zijn invloed op de stroomprijs.
Het aanbod kan ook veranderen door gebeurtenissen in de wereld. Zo bleven veel mensen thuis tijdens de Coronapandemie en werd er veel energie verbruikt door huishoudens. Daarentegen was er juist minder energieverbruik bij bedrijven tijdens de lockdowns.
Is de vraag hoog en het aanbod laag dan stijgen de energieprijzen. Is er juist weinig vraag en veel aanbod dan dalen de energieprijzen.
Verhoudingen en politieke gebeurtenissen.
Het kan gebeuren dat spanningen tussen landen een hogere energieprijs oplevert. Zo kan een land besluiten geen grondstoffen voor energie meer te leveren. Dit deed Rusland door veel minder gas te leveren. Hierdoor ontstaat snel een hogere vraag dan aanbod en stijgt de energieprijs.
Het zorgde er bijvoorbeeld voor dat er meer energie uit andere landen gehaald moest worden en ook de gaskraan in Groningen nog niet dicht ging.
Conflicten hebben ook effect op de energieprijzen wanneer het leidt tot sancties. Zo zou er een boycot kunnen komen op energie uit landen die in conflict zijn. Mogelijk wordt in de toekomst een verbod ingesteld op energie uit fossiele brandstoffen en wordt er alleen nog maar ingezet op duurzame groene energie. De vraag is of er dan ook genoeg leveringszekerheid is.
Energiebelasting en verhogingen.
Met belasting wordt het verbruiken van energie minder aantrekkelijk gemaakt. De energiebelasting verschilt per land en kan jaarlijks wijzigen. Nederland hanteert een hoge energiebelasting voor stroom en gas. Het moet er mede voor zorgen dat er bewuster en dus zuiniger met energie omgegaan wordt. Gezien het dalende energieverbruik in Nederland lijkt dit geslaagd.
In Nederland is de helft van de gasprijs energiebelasting. Deze 50% is veel hoger dan in veel andere landen. In Duitsland is 23% van de gasprijs energiebelasting en in België zelfs maar 20%.
Een andere verhoging die eerder nog apart te zien was op de energierekening is de ODE. Deze verhoging zit inmiddels verwerkt in de energiebelasting. De inkomsten worden gebruikt om duurzame energieprojecten te financieren.
Ontwikkeling energiebelasting in de afgelopen jaren.
Energiebelasting is dus een belangrijk deel van de energierekening. Om de verwachting energieprijzen 2025 te kunnen maken is het goed eerst te kijken naar de ontwikkeling van de energiebelasting in de afgelopen jaren. Zo kunnen we inschatten hoe dit in de toekomst gaat ontwikkelen.
Je ziet in de bovenstaande tabel de ontwikkeling van de energiebelasting van 2017 tot en met 2024 voor stroom en gas. Per kWh stroom is de energiebelasting veelal tussen de 9,5 en 12,5 eurocent. In 2022 werd dit tijdelijk verlaagd. Het aantal cent energiebelasting per m3 gas stijgt wel fors. Door het Klimaatakkoord is verduurzaming erg belangrijk en is het doel om geen gas meer te gebruiken in 2050. Met een hogere energiebelasting wordt gasverbruik ontmoedigd.
Verwachting energiebelasting 2025.
Als belangrijk onderdeel van de energieprijs is het zinvol om een verwachting energiebelasting 2025 uit te spreken. De energiebelasting wordt elk jaar aangepast en geldt per kWh stroom en per m3 gas.
Het energieverbruik verlagen blijft daarom erg interessant en kan je dankzij de vele energiebesparende maatregelen 100’en euro’s per jaar besparen. Bekijk daarom eens onze artikelen over energie besparen met producten en download het gratis e-book met 57 energie besparende tips. Heb je interesse in een of meerdere grotere energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp, zonnepanelen of isolatie? Bekijk dan eens ons artikel over het huis verduurzamen advies. Je krijgt gratis een berekening welke energiebesparende maatregel het meeste oplevert in jouw situatie!
We verwachten dat de energiebelasting 2025 voor stroom lager zal zijn dan nu in 2024 het geval is. De energiebelasting 2024 op stroom is 10,88 eurocent per kWh. Wij verwachten door het steeds groter wordende (duurzame) aanbod dat de energiebelasting voor stroom in 2025 onder de 10 cent per kWh komt te liggen.
Voor gas is al duidelijk dat de belasting stijgt in 2025. Gas kan niet duurzaam zijn: het is een fossiele brandstof die milieu vervuilend is. Daarom zijn er plannen om per 1 januari 2026 een verplichting in te stellen. Je wordt dan verplicht een hybride warmtepomp te nemen wanneer jouw cv-ketel aan vervanging toe is. Een hybride warmtepomp bespaart je tot wel 70% van het gas dat je gebruikt voor het verwarmen. Overigens is elektrisch verwarmen in combinatie met zonnepanelen ook een stuk voordeliger dan met gas.
Wij verwachten een forse toename bij de energiebelasting 2025 voor gas. De energiebelasting 2024 voor gas is 58,301 eurocent. Met sprongen van ruim 12 cent van 2022 naar 2023 en een sprong van 10 cent van 2023 naar 2024 is het realistisch om te verwachten dat de energiebelasting voor gas in 2025 ongeveer 65 eurocent gaat bedragen. Er zijn plannen om bij een verbruik tot 800 m3 per jaar de energiebelasting van 2024 te handhaven in 2025 en een nieuwe belastingschijf toe te voegen. Minister Rob Jetten wil een energiebelasting van 81 cent voor een verbruik boven de 800 m3 per jaar. Dit is op het moment van schrijven nog niet definitief. Dit wordt pas bekend in september op Prinsjesdag.
Ontwikkeling energietarieven in de afgelopen jaren.
Na de verwachting van de energiebelasting waarbij we hebben gekeken naar de ontwikkeling van de energiebelasting in de afgelopen jaren kijken we ook naar de complete gasprijs en stroomprijs. Hoe hebben de energietarieven zich de afgelopen jaren ontwikkeld?
We zien dat voor de enorme prijsstijgingen de gasprijs al flink steeg. Van 2018 tot 2021 steeg de gasprijs met ongeveer 30%! De stroomprijs veranderde nauwelijks in die jaren. Met de steeds grotere hoeveelheid aan stroom die opgewekt wordt en huishoudens die geen/weinig stroom hoeven te kopen van energieleveranciers, omdat ze zelf stroom opwekken met hun zonnepanelen bleef vraag en aanbod in die verhouding dat de prijzen vrijwel gelijk bleven.
Verwachting energieprijzen 2025: de verwachte gasprijs en stroomprijs.
De verwachting energieprijzen 2025 wordt dus beïnvloed door verschillende factoren. Het weer speelt elk jaar een rol, maar vooral de onvoorspelbaarheid van situaties tussen landen in de wereld kan voor enorme prijsstijgingen en dalingen zorgen. Ook werd er na het wegebben van de Coronapandemie ineens weer veel meer energie verbruikt dan toen de pandemie in veel landen voor een lockdown en minder energievraag leidde. Er werd in die tijd ook minder opgewekt, waarna de vraag ineens explosief steeg. Net zoals de energieprijzen. De gasprijs was in sommige contracten €4 per m3 en de stroomprijs €1 per kWh.
Met de inschatting wat betreft de energiebelasting in het achterhoofd is onze verwachting energieprijzen 2025 dat de stroomprijs lichtelijk gaat dalen en dat de gasprijs gaat stijgen. Op het moment van schrijven, april 2024, is de stroomprijs in veel contracten €0,26 en de gasprijs €1,17 tot €1,21. We schatten in dat stroom in 2025 in veel contracten zo rond de 22 á 23 cent zal liggen. We schatten de gasprijs in 2025 in veel contracten op €1,40 tot €1,50.
Overigens is het ook nog mogelijk dat de vaste leveringskosten of de netbeheerskosten stijgen of dalen. Dit heeft echter vaak maar een kleine invloed op de totale energiekosten per jaar.
Door de verwachting energieprijzen 2025 is het verstandig op over te stappen naar een andere energieleverancier door een energievergelijker te gebruiken en te kiezen voor een vast contract. Dit geeft je ook enige zekerheid, omdat je niet mee gaat in prijsstijgingen op de kale energieprijzen. Had je een vast contract voordat de gasprijs en stroomprijs naar recordhoogte stegen? Dan bleef je ‘gewoon’ de ouderwets lage prijs betalen. Met een vast contract stijgen de prijzen wel wanneer de energiebelasting wordt verhoogd. Heb je niet die behoefte om je te beschermen tegen mogelijk weer een gigantisch prijsstijging van energie? Dan is een dynamisch energiecontract afsluiten mogelijk interessant. Volgens onderzoek ben je daarmee 10% tot wel 30% goedkoper uit dan met een regulier energiecontract.
Uitgelicht
Bert kreeg een aanbod van zijn huidige energieleverancier, maar vond via de energievergelijker een aanbod dat 100’en euro’s goedkoper was.
Is het aanbod van je huidige energieleverancier wel zo goed of kan je beter overstappen. Bert vergeleek het aanbod van zijn energieleverancier met de energieprijzen bij andere leveranciers.
Dynamisch energiecontract: het goedkoopste energiecontract?
Het dynamisch energiecontract met dynamische energieprijzen worden steeds populairder. Is dit goedkoper dan de traditionele contracten? Lees hier de voordelen en nadelen!
Energie Vergelijken: overstappen naar lagere energieprijzen.
Energie vergelijken: In 2 minuten tijd zie je welke energieleverancier jou de goedkoopste gas en stroom kan bieden. Lagere energieprijzen en een eventuele welkomstbonus tot wel €400 kan je héél veel geld besparen. Een MUST READ artikel!
Verwachting energieprijzen lange termijn: wordt en gas en stroom duurder of goedkoper?
Naar de verwachting energieprijzen lange termijn wordt vaak gezocht, want wordt gas en stroom duurder of goedkoper in de toekomst? Onze verwachting is dat de stroomprijs steeds meer gaat dalen en dat gas steeds duurder wordt. Het duurder worden van gas zien we ook buiten de extreme stijgingen van voorgaande jaren door de situatie met Rusland en Oekraïne en de periode van explosief toenemende energievraag na de vele lockdowns in de wereld. De economie ging weer draaien en daarmee was de vraag veel groter dan het aanbod.
Ook buiten deze extreme situaties zal de gasprijs stijgen in Nederland, omdat het doel is om gasvrij te zijn in 2050. We verwachten stijgende belastingen en steeds meer huizen en gebouwen die worden verwarmd met stroom als energiebron. Op de lange termijn verwachten we een steeds hogere gasprijs om het gebruik van gas te ontmoedigen.
De kostprijs van gas buiten de belasting zien we maar lichtelijk stijgen of zelfs stabiel blijven. Er wordt waarschijnlijk minder gas verbruikt in de toekomst en de productie van LNG zal stijgen. Ook zullen er in met name Qatar nieuwe gasprojecten ontwikkeld worden, waardoor het aanbod groter wordt.
Ondanks dat de stroomvraag ook fors zal stijgen door meer warmtepompen of andere elektrische toepassingen die huizen verwarmen verwachten we een dalende stroomprijs. Er komen steeds meer windmolens die duurzaam stroom opwekken en er worden ook veel meer zonnepanelen geplaatst. Het aanbod in stroom zal fors toenemen in de komende jaren. We verwachten dat de stroomprijs laag blijft doordat de energiebelasting op stroom niet ineens veel hoger wordt zolang er nog veel gas gebruikt wordt. Zo wordt stroom aantrekkelijker dan gas gemaakt.
Uiteindelijk zal de stroomprijs wel flink stijgen naarmate het gasverbruik wereldwijd steeds minder wordt en ook de industrie massaal overstapt van gas naar stroom. Richting 2050 zal er dat zoveel vraag naar stroom zijn dat de vraag en het aanbod weer meer in balans is. Ook voor stroom zal dan de energiebelasting een stuk hoger worden om ook het stroomverbruik af te laten nemen, doordat mensen bewuster en dus zuiniger met energie omgaan.
Mensen vragen ook: FAQ.
We verwachten dat de gasprijs gaat stijgen in 2025. Dit komt vooral door een stijging in de energiebelasting op gas. Deze belasting is de afgelopen jaren fors gestegen om zo het verbruiken van gas minder aantrekkelijk te maken.
Als de verwachting energieprijzen 2025 uit komt zou een vast contract afsluiten in 2024 verstandig zijn wanneer je ook gas verbruikt. Je beschermt je met een vast contract tegen prijsstijgingen. Een stijging van de energiebelasting werkt wél door in een vast contract.
Betaal nu minder voor energie.
Gezien de verwachting energieprijzen 2025 en de dan stijgende energieprijzen is het nu heel aantrekkelijk om een nieuw vast contract af te sluiten. Overstappen is weinig werk en kan een hoop geld besparen. Lees bijvoorbeeld eens het verhaal van Bert die twijfelde tussen overstappen of bij zijn huidige energieleverancier blijven. Hij bespaarde met een energievergelijker in enkele minuten 100’en euro’s.
Neem nu ook 2 minuten de tijd om te zien wat andere energieleveranciers jou kunnen bieden.
Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!
Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!
Bert bespaarde zich in 2 minuten €700!
Dit was het verschil in het aanbod van zijn energieleverancier om zijn contract verlengen en het aanbod van andere energieleveranciers.
Bekijk nu in 2 minuten hoeveel jij goedkoper uit kan zijn voor energie! Bespaar jij net zoveel als Bert?