We zitten op het moment van schrijven al over de helft van de zomer en toch plaatsen we een artikel over airconditioning. Is dat niet gek? Bij een airco denk je waarschijnlijk aan koele lucht, maar verwarmen met airco is ook mogelijk en er is steeds meer vraag naar het huis verwarmen met airco. Is dit een goed alternatief voor een (hybride) warmtepomp of de CV-ketel? Vind jij airco verwarming ook zo interessant na het lezen van dit artikel? Laat het onderaan in de reacties weten of een airco kopen iets voor jou is. Eerst kijken we in het artikel of verwarmen met airco goedkoper dan gas is.
Wil jij ook 75% van je gaskosten besparen?
Bekijk hier het aanbod airco’s waarmee jij goedkoop jouw huis kunt verwarmen!
Inhoudsopgave
Verwarmen met airco: elektriciteit als vervanger van gas.
Verwarmen met airco. Misschien heb je hier nog nooit aan gedacht. In veel gebouwen en hotels (in het buitenland) hangt een airco(nditioning) om voor verkoeling te zorgen. Heerlijk voor in de warme zomermaanden, maar de meeste airco’s kunnen ook warme lucht in plaats van koude lucht in de ruimte blazen. Het proces wordt gewoon omgekeerd. Airco verwarming in huis kan interessant zijn vanwege de hoge gasprijzen.
De werking van de airco die kan koelen en verwarmen is vrij simpel. Met een binnenunit en een buitenunit kan er warmte uit de lucht gehaald worden. Bij het verkoelen wordt de warmte uit de lucht binnen gehaald en naar buiten afgevoerd. Bij het verwarmen is dit omgekeerd. De warmte wordt uit de buitenlucht gehaald en in de binnenruimte geblazen. Een airco die dit allebei kan wordt ook wel een lucht-lucht warmtepomp genoemd.
In de airco zit een compressor met koelvloeistof. De warmte in de lucht laat het vloeistof veranderen in een gas die de warmte opneemt van de lucht. Dit gas wordt naar de condensor gestuurd. De warmte wordt afgegeven en de gas wordt weer vloeistof. In de winter laat je de warmte uit de buitenlucht halen en daar binnen komen. Zo kun je je huis verwarmen met airco. In de zomer juist andersom.
Een airco werkt op elektriciteit. Deze vervangt jouw gasverbruik voor verwarmen. De kosten van het verwarmen van een woning is ongeveer 75% van je totale energiekosten! Natuurlijk krijg je daar wel weer hogere stroomkosten voor terug. We zien verderop in dit artikel wat airco als verwarming nou precies kost en oplevert. Is verwarmen met airco goedkoper dan gas?
Neem nu 1 minuut de tijd voor de GRATIS woningscan!
Zo weet jij van 13 energiebesparende maatregelen welke het meest bespaart in jouw situatie!
Verschillende soorten airconditioning.
Wanneer je interesse hebt om je woning te verwarmen met een airco is het volgende wat je moet overwegen voor welke soort airco je kiest. We bespreken 4 verschillende soorten airco’s.
Monoblock airco: airco zonder buitenunit.
We beginnen bij de monoblock airco. Deze airco bevat uit 1 onderdeel en heeft dus geen aparte buitenunit. Dit is handig wanneer je geen plek hebt voor een buitenunit, deze niet kunt plaatsen vanwege bijvoorbeeld teveel geluid door de unit op de erfgrens of wanneer je het gewoon niet mooi vindt.
De monoblock airco heeft de functie van een binnenunit en buitenunit in één unit zitten. Deze wordt in huis geplaatst waardoor je aan de buitenkant alleen luchtroosters ziet. Houd er wel rekening mee dat je alle geluid van een airco in huis hebt. Een monoblock produceert gemiddeld 40 tot 50 decibel en is te vergelijken met het geluid van een vaatwasser. De airco’s met meer vermogen hebben een hoger dB(A).
Voordelen monoblock airco.
De monoblock airco heeft de volgende voordelen:
- Er is geen buitenunit. Er is dus geen sprake van teveel decibel geluid op de erfgrens, een buitenunit die je niet goed kunt plaatsen of die je misschien wel lelijk vindt. Er worden alleen 2 kleine luchtroosters zichtbaar in de muur.
- Er is maar 1 unit. Hierdoor is er minder ruimte nodig.
- Een monoblock is gemiddeld goedkoper in aanschaf dan andere airco’s.
- Een monoblock airco bespaart meer energie dan een mobiele airco, omdat er minder stroom nodig is.
- Een monoblock airco kun je (en mag je) zelf makkelijk installeren. Dit scheelt installatiekosten.
Nadelen monoblock airco.
De monoblock airco heeft ook nadelen. Kijk goed of deze voor jou belangrijk zijn en je voor een andere airco laten kiezen.
- Een monoblock airco heeft 1 unit en die maakt meer geluid dan een single split airco of mulit split airco. Dit geluid heb je in huis, terwijl je bij de single split en multi split airco’s een buitenunit hebt die een deel van het geluid produceert. Je kunt rekenen op zeker 40 dB(A).
- Met een monoblock airco kun je minder grote ruimtes verwarmen dan bij de andere airco’s. Met een grotere woonkamer duurt het langer om het op alle plekken warm te krijgen en lijkt een multi split airco een betere keuze.
- Een monoblock airco verbruikt meer stroom dan een single split airco. Dat maakt hem minder winstgevend.
Een monoblock airco zonder buitenunit is dus goedkoper in aanschaf en heeft geen buitenunit. Hij moet wel aan een buitenmuur gehangen worden. Je zult wel meer geluid ervaren dan met andere airco’s.
Let op! Mobiele airco’s worden ook wel monoblock airco’s genoemd, omdat die ook geen buitenunit hebben.
Wij bedoelen met monoblock airco’s degene die je aan de muur hangt.
Single Split airco
Je kunt ook kiezen voor een single split airco. De single split airco met buitenunit wordt veel gekozen. Het woord ‘split’ geeft aan dat er twee aparte onderdelen zijn: een binnenunit en een buitenunit. Het woord ‘single’ geeft aan dat er slechts 1 binnenunit is. Met de meeste single split airco’s is verwarmen met airco in huis mogelijk.
Een single split airco heeft dus een buitenunit. Je hebt daarom ergens een plek nodig waar deze neergezet of opgehangen kan worden. De buitenunit produceert geluid, maar ook de binnenunit kun je horen.
De binnenunit van een single split airco maakt tussen de 19 en 47 dB(A) geluid. Dit verschilt per airco en het vermogen. Ook heb je bij verwarmen meer geluid in huis dan bij koelen. 19 dB(A) is ongeveer het geluid van een tikkend horloge. 47 dB(A) is het geluid van een vaatwasser of een regenbui tegen het raam. Een buitenunit zit al snel tussen de 40 dB(A) en 55 dB(A).
Voordelen single split airco.
De single split airco heeft de volgende voordelen:
- De meeste binnenunits maken weinig geluid. Veel mensen horen het geluid van de single split airco alleen nog wanneer ze er bewust op gaan letten.
- De single split airco kun je helemaal bovenaan de muur hangen. Het is geen sta in de weg en ze zijn de afgelopen jaren kleiner geworden.
- De single split airco is goedkoper dan de multi split airco.
- Je kunt bij veel airco’s de richting veranderen waar de warme/koude lucht naar toe geblazen wordt. Recht vooruit of schuin naar links of rechts is bij meerdere single split airco’s mogelijk. Zo kun je toch makkelijk een hele woonkamer voorzien van koude/warme lucht.
Nadelen single split airco.
De single split airco heeft enkele nadelen:
- In grote woonkamers kan de single split airco niet de hele kamer voldoende koelen/verwarmen, tenzij je meerdere single split airco’s zou nemen. Aan 1 binnenunit heb je niet genoeg.
- In tegenstelling tot de monoblock airco of de mobiele airco heb je een buitenunit nodig. De buitenunit valt niet bij iedereen in de smaak wat betreft de uitstraling.
- Het installeren van een single split airco is meer werk dan een monoblock airco of een mobiele airco. Daarom is de single split airco ook wat duurder. Dit komt ook doordat er 2 units, een binnenunit en een buitenunit aangeschaft moeten worden.
Multi Split airco: de oplossing voor grote ruimtes.
Naast de single split airco is er ook een multi split airco. Deze hebben meerdere binnenunits die slechts één buitenunit nodig hebben. Wanneer je een woonkamer hebt die groot is of een vorm heeft dat er meerdere binnenunits nodig zijn is een multi split airco een interessante optie. Zo kun je de airco als verwarming gebruiken (en natuurlijk ook koelen) en het ook daadwerkelijk overal de gewenste temperatuur krijgen.
Wanneer je een multi split airco koopt met bijvoorbeeld 2 binnenunits ben je vaak goedkoper uit dan met 2 keer een single split airco. Logisch, want je bespaart zo op één buitenunit.
Een multi split airco heeft wel een wat grotere buitenunit dan de single split airco. Dit komt uiteraard doordat er meerdere binnenunits aangesloten kunnen worden. Vaak kunnen er wel 5 binnenunits aangesloten worden op de enkele buitenunit van de multi split airco. Een buitenunit kan, afhankelijk van het merk en vermogen, wel 65 dB(A) produceren.
Multi split airco voordelen.
Wat maakt een multi split airco nou zo interessant? We zetten de voordelen voor je op een rij:
- Je kunt meerdere binnenunits aansluiten op 1 buitenunit. Wil je bijvoorbeeld met 2 binnenunits de woonkamer koelen en verwarmen en dit ook op 3 slaapkamers kunnen doen? Je kunt vaak wel 5 binnenunits aansluiten op één buitenunit. Gelukkig hoef je zo niet ook 5 buitenunits aan te schaffen.
- Een multi split airco is vaak goedkoper dan meerdere single split airco’s.
- In verbruik is de multi split in verhouding goedkoper dan een mobiele airco.
- Je kunt elke binnenunit van de multi split airco apart instellen. Je kunt bijvoorbeeld voor 17 graden op een slaapkamer kiezen, 19 op een andere slaapkamer en 20 in de woonkamer.
- Met de multi split airco is krijg je makkelijk overal de gewenste temperatuur. In een grote woonkamer of een L-vormige woonkamer is het met de single split airco de vraag of je het overal koud/warm genoeg krijgt. Met de multi split is de hele woonkamer verwarmen met airco en het lekker koel maken in de zomer veel makkelijker.
Multi split airco nadelen.
Naast de voordelen zijn er ook enkele nadelen aan de multi split airco:
- De multi split maakt met de buitenunit meer geluid dan bij een single split airco. Je moet nagaan of je hiermee aan de wettelijke eisen voldoet.
- Je hebt meerdere zichtbare leidingen die van de binnenunits naar de buitenunit lopen.
- Als alle airco’s aan staan halen ze maar 80% van de capaciteit van de binnenunits.
- Je kunt de binnenunits op verschillende temperaturen instellen, maar ze moeten wel allemaal óf koelen óf verwarmen. Je kunt niet de slaapkamers koelen en de woonkamer tegelijkertijd verwarmen.
Mobiele airco: kan je deze overal neerzetten?
Een airconditioning in vaste vorm is niet je enige keuze. De mobiele airco is een verplaatsbare optie. Niet iedereen vindt een airco met vaste binnenunit(s) en buitenunit mooi. En de situatie leent zich er misschien ook niet voor, bijvoorbeeld in een appartement. Ook voor huurwoningen kan een mobiele airco een goede optie zijn. De verhuurder zal voor een single split, multi split of monoblock airco toestemming moeten geven aangezien er geboord moet worden.
Met een mobiele airco heb je ook wanneer je in een huurwoning, appartement of flat woont een goede optie. Er hoeft niet geboord te worden en je hoeft er geen toestemming voor te vragen. Overigens is er ook nog een alternatief voor de mobiele airco: de aircooler. Er zijn wel enkele verschillen. De mobiele airco heeft een afvoerslang en de aircooler niet. Over de aircooler vertellen we je verderop in dit artikel meer.
Een verplaatsbare airco klinkt ideaal. Geen buitenunit die geluid maakt en er misschien niet fraai uit ziet, een airco die je kunt verplaatsen wanneer je maar wilt en ook makkelijk kunt opruimen. De mobiele airco is wel minder zuinig dan de vaste airco’s. Wat geluid betreft zit je met een mobiele airco vaak tussen de 40 dB(A) en 70 dB(A). 40 dB(A) is vergelijkbaar met het geluid van een koelkast. 70 dB(A) is te vergelijken met het geluid van een voorbij rijdende auto.
Lees meer over dit alternatief voor de vaste airco in ons artikel over de mobiele airco.
Mobiele airco voordelen.
Om een goed overwogen keuze te maken tussen de vaste airco of een mobiele airco is het belangrijk om de voordelen van de mobiele airco te kennen. Wat maakt deze interessant?
- De mobiele airco is verplaatsbaar. Van huiskamer naar slaapkamer of even wegzetten in de garage of het schuurtje. Met deze airconditioning ben je behoorlijk flexibel.
- De mobiele airco is veel goedkoper in aanschaf. Je betaalt slechts 20% tot 40% van de prijs van een split unit airco.
- Geen installatiekosten. Een split unit airco of een multi split airco moet je volgens de regelgeving laten installeren door een erkend installateur. Dit brengt extra kosten met zich mee. Bij een mobiele airco hoef je alleen maar een stekker in het stopcontact te steken en een afvoerbuis naar buiten te plaatsen.
- Ook geschikt voor woonsituaties waarbij andere vaste airco’s niet geschikt zijn, zoals bij sommige appartementen.
Mobiele airco nadelen.
De lage aanschafprijs en de andere voordelen klinken waarschijnlijk als muziek in de oren. Je zult echter ook te maken krijgen met de volgende nadelen van de mobiele airco:
- Ze zijn verplaatsbaar, maar wegen wel tussen de 18 en 40 kilo. Sommige hebben wieltjes, waardoor ze wel naar een andere plek gerold kunnen worden. Verplaatsen naar een andere verdieping kan een uitdaging zijn.
- De mobiele airco heeft niet zoveel vermogen als airco’s met een vaste unit. Ze kunnen maar een beperkte ruimte koelen/verwarmen.
- Mobiele airco’s verbruiken bijna 1,5 keer zoveel energie dan vaste single split airco.
- Een mobiele airco neemt ruimte op de vloer in. Het kan een sta in de weg zijn.
- Niet alle mobiele airco’s kunnen verwarmen. Kijk dus goed naar de specificaties van de airco die je op het oog hebt.
- De mobiele airco heeft ook afvoerslang, net als andere airco’s. Deze moet uit een openstaand raam of openstaande deur gehangen worden. Dat zorgt juist weer voor extra lucht van buiten die je niet in huis wilt. Er is echter wel een oplossing om het raam makkelijk af te dichten.
- Met een mobiele airco heb je, net als bij de monoblock, 1 unit en dus de volledige geluidproductie in huis.
Let op! De termen ‘monoblock’ en ‘mobiele airco’ worden soms door elkaar gebruikt. Het kan zijn dat je in de omschrijving monoblock ziet staan, maar dat het een mobiele airco is. Monoblock wil zeggen dat je geen buitenunit nodig hebt. In ons artikel is de monoblock puur de airco die je aan de muur bevestigt zoals dat ook bij de binnenunit(s) van de single split/multi split airco gebeurt. Een mobiele airco is één die je om de grond neerzet en zo naar een andere plek kunt tillen/rollen.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een airco?
Met een airco verwarmen en koelen is een goed alternatief voor andere producten zoals de cv-ketel, een (hybride) warmtepomp of de aircooler. We kijken verderop in dit artikel naar de airconditioning in vergelijking met deze producten.
We kunnen ons heel goed voorstellen dat je voor een airco kiest om te koelen, te verwarmen en energie te besparen. Waar moet je op letten bij het kiezen van een airco? We hebben hieronder een lijst waar je op moet letten. Wat je misschien ook de moeite waard vindt is de buitenkant van de airco. De meeste airco’s zijn wit, maar de airco in de afbeelding bovenaan dit artikel kan met verschillende kleuren hoezen meer passend worden gemaakt voor jouw interieur. Deze airco, de Toshiba Haori, hebben we ook beschreven in de Toshiba Haori review.
Naast het besluit welke airco kopen voor jou het meest ideaal is kijk je ook naar verschillende airco’s binnen een bepaald type. Kies je bijvoorbeeld voor een single split airco? Wat zijn de verschillen tussen de airco’s van dit type?
Waar moet je op letten bij het kopen van een airco?
- Het type airco.
Kies je voor een mobiele airco, monoblock, single split airco of de multi split airco? Eerder in dit artikel kon je al lezen over de verschillen, de voordelen en de nadelen.
- Geluidssterkte van de airco.
Deze wordt uitgedrukt in decibel: dB(A). Boven de 60 dB binnen wordt vaak als storend ervaren, maar dit is persoonlijke smaak. 60 dB is vergelijkbaar met het geluid van een gesprek op normale spreektoon. Lager dan 50 dB vinden veel mensen niet storend. De buitenunit maakt ook geluid. Beslis hoeveel dB jij nog comfortabel vindt wanneer je in de tuin zit. LET OP! Volgens deze regelgeving mag het aantal dB op de erfgrens met de buren slechts 40 dB bedragen. Je kunt eventueel de buitenunit voorzien van geluidsremmende omkasting. Deze kunnen het aantal dB met wel 15 verlagen.
- Het vermogen van de airco.
Een airco in een slaapkamer heeft minder vermogen nodig dan in een grotere woonkamer. Met kW (kilowatt) wordt aangegeven hoeveel stroom er omgezet kan worden in koeling of verwarming. Dit wordt ook wel in BTU, British Thermal Units, aangegeven. 1 kW is 3412 BTU. We bekijken in de volgende alinea hoe je het airco vermogen per m3 kunt berekenen.
- De COP-waarde.
Deze geeft aan hoeveel rendement de airco heeft. 100% rendement is een COP van 1. CV-ketels halen ongeveer een COP van 0,9 oftewel 90% rendement. Bij airco’s ligt dit een stuk hoger. Een COP van 4 is prima voor een airco.
- Overige functies.
Sommige airco’s kunnen de kamer ook ventileren, zuiveren of ontvochtigen. Is de airco ook via een app te bedienen? En heeft het verschillende standen zoals de stilte stand of de power modus? Bekijk meerdere airco’s en hun specificaties om de beste keuze te maken.
- Zoek een erkend installateur.
Het is verboden de airco zelf te installeren. Dit mag alleen gedaan worden door een STEK-erkend bedrijf.
- Informeer bij jouw gemeente of je een buitenunit mag plaatsen.
Volgens regelgeving wordt een buitenunit gezien als uitbreiding van het bouwwerk. Je vergroot, volgens de regels althans, de inhoud van je woning en daar is vaak een omgevingsvergunning voor nodig. Sommige gemeenten zijn hier flexibel in en vinden het melden genoeg. Ook een bestemmingsplan kan het plaatsen van een buitenunit onmogelijk maken. Je kunt de omgevingscheck (Kies uit de werkzaamheden ‘overige veranderingen aan bestaande bouwwerken’.) doen of contact opnemen met de gemeente.
Airco vermogen per m3 berekenen.
Je hebt het type airco gekozen en hebt in gedachten hoeveel decibel deze maximaal mag maken. Nu moet je een zeer belangrijke keuze maken omtrent het vermogen van de airco. Je wilt natuurlijk niet een airco die te weinig power heeft om de ruimte te koelen/verwarmen.
Stappenplan airco vermogen berekenen:
Om het benodigde vermogen die je nodig hebt te berekenen moet je eerst de inhoud van de ruimte waar de airco zich bevindt weten. De inhoud bereken je door lengte x breedte x hoogte uit te rekenen. Je weet nu hoeveel m3 inhoud de ruimte heeft.
Voorbeeld: De woonkamer is 8 meter lang, 5 meter breed en 2,5 meter hoog. 8 x 5 x 2,5 = 100 m3. Om het airco vermogen per m3 berekenen goed uit te voeren moeten we ook rekening houden met eigenschappen van de ruimte.
Het kan zijn dat er in de ruimte geen isolatie is of dat het juist heel goed geïsoleerd is. Het aantal m3 inhoud moet vermenigvuldig worden met de zogeheten warmtefactor.
Warmtefactor 30: Deze factor gebruik je bij goed geïsoleerde ruimtes met weinig ramen. De ruimte blijft in de zomer koel en er zijn weinig warmtebronnen.
Warmtefactor 40: Deze factor gebruik je bij een redelijk geïsoleerde ruimte. De ruimte heeft een aantal ramen en er zijn diverse warmtebronnen in de ruimte, bijvoorbeeld apparatuur zoals computers en printers.
Warmtefactor 50: Deze factor staat voor ruimtes als zolderverdiepingen, ruimtes met een plat of schuin dak. Er zijn veel ramen en er is veel apparatuur. Bij twijfel kies je voor de hoogste factor.
Je vermenigvuldigt nu de inhoud in m3 met de warmtefactor. Voor ons voorbeeld gebruiken we factor 40. 100 m3 x 40 = 4000. De airco heeft 4000 watt vermogen nodig. Deel je dit getal door 1000 dan weet je dat het in kilowatt 4 kW is.
LET OP! Dit is de berekening voor het koelen van een ruimte. Je heb daarvoor dus 30 tot 50 watt per m3 inhoud vermogen nodig.
Airco vermogen berekenen verwarmen.
Wil je het airco vermogen berekenen voor verwarmen? Gebruik dezelfde stappen als bij het koelen. Alleen de factor is iets hoger, namelijk 40 tot 60.
Stappenplan airco vermogen berekenen verwarmen:
- Bereken de inhoud van de ruimte. Doe de lengte x breedte x hoogte in meters en je weet hoeveel kubieke meter (m3) jouw ruimte heeft.
- Kijk hoe goed de ruimte geïsoleerd is. Gebruik factor 40 bij goed geïsoleerd, 50 bij matig geïsoleerd en 60 bij slecht geïsoleerd. Gebruik bij twijfel de hoogste factor.
- Vermenigvuldig de inhoud in m3 met de factor.
- De uitkomst van de rekensom is het vermogen in watt dat de airco nodig heeft om goed te kunnen verwarmen. Deel de uitkomst door 1000 wanneer je het vermogen in kW wilt weten.
Kom je in de beschrijvingen geen watt of kilowatt tegen, maar BTU? Doe de uitkomst van de rekensom in kW x 3412 om het aantal BTU te weten te komen. Bij ons voorbeeld van 4kW vermogen is dit in BTU 13.648.
Verwarmen met airco: kosten en besparing.
Er zijn dus verschillende soorten airco’s en verschillende punten waar je op moet letten. Voor veel mensen zal echter de belangrijkste vraag zijn wat een airco kost en wat deze bespaart. Met de hoge gasprijzen is het een apparaat dat de investering meer dan waard is. De airco kan tot een buitentemperatuur van -10 graden Celsius verwarmen!
In Nederland is het niet vaak kouder dan deze -10 graden. De airco kan daardoor je complete gasverbruik voor de verwarming besparen! In het artikel over energie besparen met de verwarming heb je kunnen lezen dat dit ongeveer 75% van je totale gasverbruik is. De andere 25% gebruik je voor douchen, ander warm water gebruik en eventueel koken op gas.
De kosten en besparing van de airco hangt natuurlijk van verschillende factoren af. Welke type airco je kiest, hoeveel vermogen deze heeft, hoe vaak je hem gebruikt, hoe goed de ruimte geïsoleerd is en wat de gasprijzen en stroomprijzen zijn.
We gebruiken de volgende gegevens:
Gasbesparing per jaar: 1125 m3 (bij een totaal jaarlijks gasverbruik van 1500 m3)
Gasprijzen voor besparing gas: €1,75 – €2,75
Stroomprijzen voor kosten stroom: €0,35 – €0,65
Aantal uren dat de airco gebruikt wordt: 270 dagen x 8 uur = 2160 uur (60 dagen koelen en 210 dagen verwarmen)
Monoblock airco zonder buitenunit kosten en besparing.
De monoblock verbruikt gemiddeld ongeveer 0,90 kWh per uur.
Kostprijs | Prijs installatie | Besparing gas | Kosten stroom | Winst per jaar |
€900 – €2600 | €400 – €600 | €1969 – €3094 | €680 – €1263 | €706 – €2414 |
De minimale en maximale besparing van gas is berekent door de 1125 m3 te vermenigvuldigen met €1,75 en met €2,75. De minimale en maximale kosten van stroom is berekent door 2160 uur te vermenigvuldigen met 0,90 kWh en dat te vermenigvuldigen met €0,35 en €0,65 als stroomprijzen.
De minimale winst is berekend door de hoogste stroomkosten af te trekken van de laagste besparing. De maximale winst is berekend door de laagste stroomkosten af te trekken van de hoogste besparing. Deze berekeningen doen we ook verderop in het artikel bij de andere airco’s.
Wanneer we van de laagste kosten de hoogste winst aftrekken en ook van de hoogste kosten de laagste winst aftrekken hebben we een indicatie van de terugverdientijd van de airco. De terugverdientijd van de monoblock airco is met de gebruikte gegevens 1 tot ruim 3 jaar. Realistisch gezien is 2 jaar de terugverdientijd voor de meeste airco’s.
Airco single split inclusief montage: besparing en kosten.
Een single split airco verbruikt gemiddeld ongeveer 0,75 kWh per uur.
Kostprijs | Prijs installatie | Besparing gas | Kosten stroom | Winst per jaar |
€600 – €2600 | €350 – €450 | €1969 – €3094 | €567 – €1053 | €916 – €2527 |
Ook voor de single split airco geldt een korte terugverdientijd tussen de 1 en 3 jaar. Een lage kostprijs betekent vrijwel altijd een airco met minder vermogen en een lagere besparing.
Multi split airco inclusief montage: besparing en kosten.
De tabel voor de multi split airco inclusief montage is wat groter, omdat er een verschillend aantal binnenunits gekocht kunnen worden. Dit zorgt voor verschillende kostprijzen en voor de installatie. En dat heeft weer effect op de winst.
De multi split airco verbruikt gemiddeld ongeveer 1,65 kWh per uur.
Kostprijs | Prijs installatie | Besparing gas | Kosten stroom | Winst per jaar |
2 binnenunits €1500 – €3000 3 binnenunits €2000 – €3500 4 binnenunits €3000 – €4500 5 binnenunits €4000 – €5500 | 2 binnenunits €500 – €700 3 binnenunits €600 – €800 4 binnenunits €700 – €900 5 binnenunits €800 – €1000 | €1969 – €3094 | €1247 – €2317* | -€348 – €1847* |
* = De schattingen zijn moeilijker te maken. Soms zul je 2 units aan hebben staan, terwijl je er misschien 4 hebt. Andere mensen hebben misschien 5 units vrijwel de hele dag op vol vermogen aan staan. Bij de besparing zie je een negatief bedrag van €348 staan. Deze ontstaat door de rekenmethode die we hanteren om een range te bepalen. Het is waarschijnlijker om met de laagste gasbesparing ook de laagste stroomkosten te hebben. In dat geval rekenen met niet €1969 – €2317 = -€348, maar €1969 – €1247 = €718.
Mobiele airco: besparing en kosten.
Een mobiele airco heeft het voordeel dat je geen buitenunit hebt, hem kan verplaatsen of opbergen en dat je geen installatiekosten betaald. Dat klinkt ideaal, maar zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen zijn er ook nadelen. Een nadeel is dat de afvoerslang via een openstaande deur of openstaand raam naar buiten gehangen moet worden. Je krijgt zo lucht in huis die je juist niet wilt. Of dat nou de koude lucht in de winter is of de warme buitenlucht in de zomer.
Met een mobiele airco gebruik je ongeveer 1 kWh per uur.
Kostprijs | Prijs installatie | Besparing gas | Kosten stroom | Winst per jaar |
€250 – €1200 | €0 | €985 – €1547 | €756 – €1404* | -€419 – €791* |
Het vermogen van de mobiele airco maakt deze berekening erg moeilijk. Het vermogen van een mobiele airco is zo laag dat hij alleen kleine ruimtes goed kan verwarmen (en koelen). Kleine ruimtes kan hij tot wel 10 graden koeler maken. Hij zal niet je volledige gasverbruik voor de verwarming wegnemen.
Grotere ruimtes zoals een woonkamer koelen is ook moeilijker dan voor een vaste airco met meer vermogen. Waar een vaste airco het makkelijk voor elkaar krijgt om de temperatuur 10 graden te laten zakken wanneer je dat wenst is dat voor een mobiele airco in grotere ruimtes niet haalbaar. Met een mobiele airco verwarmen kan in combinatie met de CV-ketel.
Wat is van invloed op de kosten en de besparing?
We hebben hierboven geprobeerd een range/bereik van prijzen, gasbesparing, stroomkosten en winst te geven. Deze geven een indicatie van wat mogelijk is. Er zijn wat factoren die van invloed zijn. We zetten ze nog eens op een rij. De kosten worden beïnvloed door:
- De kwaliteit, merk en vermogen van de airco.
- Het aantal units bij de multi split airco.
- De stroomkosten worden beïnvloed door hetenergielabel en vermogen van de airco.
- De stroomkosten worden beïnvloed door de mate waarin je hem gebruikt en op welke stand je de airco zet. Vol vermogen kost uiteraard het meest. De ruimte naar de gewenste temperatuur brengen kost veel energie, maar op de gewenste temperatuur houden kost relatief weinig energie.
- De stroomkosten worden beïnvloed door de isolatie van de ruimte. De airco moet harder werken wanneer er door minder goede isolatie meer warmte verloren gaat of in de zomer juist veel warmte in huis trekt.
- De stroomkosten worden beïnvloed door de prijs per kWh.
- De kosten worden ook bepaald door de grote van de ruimte.
- De kosten voor installatie verschillen. Zorg dat je de goedkoopste installateur vindt en bespaar tot wel €200!
De besparing wordt beïnvloed door:
- Het vermogen van de airco: kun je daadwerkelijk met jouw airco het complete gasverbruik voor verwarmen besparen of krijgt de airco de ruimte niet op temperatuur en moet je de verwarming er bij gebruiken?
- De gasprijs.
Eventueel aanwezige zonnepanelen hebben invloed op de stroomkosten. Hiermee wek je stroom op die gebruikt kan worden door de airco. Dat scheelt behoorlijk in het afnemen van stroom van de energieleverancier. Zonnepanelen kopen wanneer je deze nog niet hebt is ook zonder airco al een aanrader die je 100’en euro’s zal besparen. Lees hier over zonnepanelen kopen online en krijg de goedkoopste offerte gratis binnen 24 uur via de e-mail.
Verwarmen met airco is zeer interessant. Het COP is een waarde die het rendement aangeeft. Het gemiddelde rendement van een CV-ketel ligt op 90% tot 96%. Een COP van 0,9 tot 0,96. Je huis verwarmen met airco is zo winstgevend, omdat airco’s een COP van 4 kunnen halen. Je krijgt meer warmte van de energie die je moet gebruiken.
Het bereik van de kosten en besparing ligt best ver uit elkaar. Wanneer je echt naar een precieze berekening van kosten en besparing van airco’s zocht kom je misschien wat bedrogen uit. Als een paal boven water staat echter dat een airco met verwarming als functie zeer winstgevend is en zich in enkele jaren heeft terugverdiend.
Wil jij ook zo graag minder geld kwijt zijn aan energie?
100’en euro’s besparen is heel eenvoudig met de 57 tips uit ons gratis e-book!
Alternatieven voor de airco
Een huis verwarmen met airco is een interessante optie. Is het ook beter dan andere mogelijkheden om het huis te verwarmen? We vergelijken de airco met de CV-ketel, de warmtepomp en de mobiele airco zonder slang: de aircooler.
CV-ketel vs airco.
Met een airco verwarmen vs CV. Wat het verschil is vragen veel mensen zich af. In de meeste woningen in Nederland wordt de CV-ketel gebruikt om water te verwarmen voor zowel wassen/douchen (tapwater) als verwarmingswater. Met radiatoren kan de woning opgewarmd worden.
Wat is goedkoper: verwarmen met airco of cv? Met een airco verwarm je je woning sneller en veel goedkoper. Een cv-ketel heeft een rendement van 90% tot 96%, terwijl een airco vaak 400% haalt. Op jaarbasis kan je met een airco je woning voor honderden euro’s goedkoper verwarmen.
Er zijn natuurlijk meer verschillen tussen het verwarmen met airco vs CV:
- Een CV-ketel heeft een rendement van 90% to 96%. Een airco haalt vaak 400%. In COP-waarde is dit 0,90 tot 0,96 en 4. Dat betekent dat een airco ongeveer 4 tot 4,5 keer zoveel uit de energie haalt die hij verbruikt!
- Een CV-ketel met radiatoren heeft meer tijd nodig om een kamer warm te krijgen dan een airco. Met een CV-ketel kun je al snel rekenen op een half uur tot uur. Met een airco is dit in 10 á 20 minuten haalbaar.
- Verwarmen met de CV-ketel maakt geen geluid, terwijl de airco wel te horen is.
- Een airco zorgt voor luchtcirculatie die waarneembaar kan zijn. Verwarmen met de CV-ketel en radiatoren/vloerverwarming levert geen ‘briesje’ op.
- Een airco is niet afhankelijk van de fossiele brandstof gas. Een CV-ketel heeft dit wel nodig en is daarmee milieuvervuilender.
- De airco kan koelen. Een CV-ketel kan niet helpen de temperatuur in huis tijdens warme zomerdagen te verlagen.
Het verschil in kosten met het verwarmen met de cv-ketel vs airco kan boven de €1000 uit komen. De minpunten van de airco zijn dat je wat geluid hoort en een luchtstroom kunt opmerken. Gelukkig kun je een airco op verschillende standen laten werken en is de krachtigste stand niet meer nodig als de kamer éénmaal op temperatuur is en is voor veel mensen het geluid en de luchtstroom niet meer hoorbaar/voelbaar.
Je bent voor de gasverbruikende CV-ketel ook afhankelijk van duur gas. De airco werkt op stroom en is nóg goedkoper wanneer de zonnepanelen kosten verminderen door het opwekken van stroom.
Wat ons betreft wint de airco het ruim van de CV-ketel. We kunnen ‘ja’ zeggen op de vraag of verwarmen met airco goedkoper dan gas is. Heb je een CV-ketel en weet je nog niet of je een ander apparaat wilt om de woning te verwarmen? Je kunt ook gas besparen met de CV-ketel door het plaatsen van radiatorfolie en een radiator ventilator!
Uitgelicht
Verwachting energieprijzen 2025: wat gaat er gebeuren met de gasprijs en de stroomprijs?
De verwachting energieprijzen 2025 vertelt wat de gasprijs en stroomprijs mogelijk gaan doen in 2025. Is het verstandig nu een nieuw en vast energiecontract af te sluiten?
Bert kreeg een aanbod van zijn huidige energieleverancier, maar vond via de energievergelijker een aanbod dat 100’en euro’s goedkoper was.
Is het aanbod van je huidige energieleverancier wel zo goed of kan je beter overstappen. Bert vergeleek het aanbod van zijn energieleverancier met de energieprijzen bij andere leveranciers.
Dynamisch energiecontract: het goedkoopste energiecontract?
Het dynamisch energiecontract met dynamische energieprijzen worden steeds populairder. Is dit goedkoper dan de traditionele contracten? Lees hier de voordelen en nadelen!
Warmtepomp vs airco.
Waar de CV-ketel in de meeste woningen voor warmte zorgt is er ook een alternatief in opkomst. De warmtepomp stijgt in populariteit. De airco is eigenlijk ook een warmtepomp: een lucht-lucht warmtepomp. Over andere soorten warmtepompen kun je in dit artikel lezen. De meest populaire warmtepomp is de hybride warmtepomp. We kijken naar dit type in de vergelijking warmtepomp vs airco.
Dit zijn de verschillen tussen een warmtepomp en de airco:
- De warmtepomp geeft de warmte af via radiatoren of vloerverwarming. Een airco blaast warme lucht de kamer in. Met de warmtepomp voel je geen luchtstroom en hoor je geen geluid.
- De warmtepomp werkt niet bij lage temperaturen. Dan wordt er overgeschakeld naar de CV-ketel die voor de warmte moet zorgen. Elke warmtepomp heeft een andere ‘omslagpunt’ waarbij er naar de CV-ketel wordt overgeschakeld. 5 graden Celsius wordt vaak genoemd als omslagpunt. Het rendement van warmtepompen met een lager omslagpunt gaat ook omlaag. Een airco zal ook iets meer moeite moeten doen, maar kan heeft een geschat omslagpunt van -10 graden Celsius.
- De hybride warmtepomp heeft een hogere aanschafprijs. Reken minimaal op dubbele kosten in vergelijking met de single split airco.
- De hybride warmtepomp bespaart minder doordat hij niet goed werkt bij lage temperaturen. Daarnaast verbruikt hij meer stroom dan de airco.
- Op een warmtepomp kun je een subsidie van duizenden euro’s krijgen. Hoewel de airco die kan verwarmen een lucht-lucht warmtepomp is krijg je daar geen subsidie voor.
- De airco kan doen waar hij het meest om bekend staat: koelen. Een warmtepomp heeft soms wel een koelfunctie, maar die verlaagt de temperatuur met maar 2 á 3 graden.
- De warmtepomp kan het hele huis voorzien van warmte. De airco kan dit alleen doen in de ruimte waar hij hangt/staat. Met een multi split airco kun je wel meerdere ruimtes verwarmen.
In de strijd warmtepomp vs airco geven we de voorkeur aan de airco. Je huis verwarmen met airco is een stuk goedkoper, het werkt beter bij een lage temperatuur en de aanschaf is een stuk goedkoper.
Mobiele airco zonder slang: Aircooler vs airco.
Veel mensen zoeken op internet naar een mobiele airco zonder slang. De mobiele airco heeft natuurlijk best wat voordelen, maar een raam of deur open zetten voor de afvoerslang is wel een fiks nadeel. Een mobiele airco zonder slang zou fijn zijn. We komen uit bij de aircooler.
De aircooler vs airco vergelijking levert veel verschillende voordelen op.
Dit zijn de verschillen tussen de aircooler en de airco:
- Een aircooler koelt de lucht met behulp van water. De lucht in de ruimte wordt langs dit koude water en een koelelement gezogen en teruggeblazen. De airco gebruikt koelvloeistof (koudemiddel).
- De aircooler is heel goedkoop te krijgen. Je hebt zelfs aircoolers onder de €100 en je betaalt geen installatiekosten. De airco is zeker 10 keer zo duur.
- De aircooler is een soort mobiele airco zonder slang. Hij is te verplaatsen en door zijn lichte gewicht ook redelijk makkelijk van verdieping te wisselen. Een airco (niet de mobiele, maar de single split of multi split) is niet te verplaatsen.
- Wil je verwarmen met airco? Een aircooler kan dit niet en heeft alleen de koelfunctie.
- De aircooler kan de temperatuur met slechts 3 graden laten zakken. Een airco kan makkelijk 10 graden verkoeling bieden.
- Doordat de aircooler niet kan verwarmen kun je er niet mee besparen. Met de airco kun je, zoals je in dit artikel al hebt kunnen lezen, flink gas besparen door een airco met verwarming als functie te nemen. Vrijwel alle moderne airco’s kunnen verwarmen.
De aircooler is dus alleen een luchtkoeler. Hij heeft een prijs die niet veel hoger is dan een ventilator, maar wel daadwerkelijk de ruimte koeler maakt. Een ventilator blaast alleen lucht rond waardoor je het gevoel hebt dat je een koel briesje in huis hebt, maar echt koeler wordt het niet. De aircooler wint het wat ons betreft van de ventilator.
Aangezien dit artikel vooral draait om het verwarmen van de woning met airco of een alternatief is de aircooler geen partij. We kunnen ons goed voorstellen dat je de woonkamer wilt verwarmen met de airco en de slaapkamer in de warme zomernachten wilt koelen met de aircooler. Wanneer je een multi split airco overweegt, omdat je de koelfunctie van de airco in de slaapkamer wilt gebruiken kan een aircooler misschien wel een alternatief zijn. Het is goedkoper om een single split airco in de woonkamer te nemen met daarbij een aircooler op de slaapkamer in vergelijking met een multi split airco. Lees meer over de luchtkoeler in ons artikel over de aircooler.
Voordelen verwarmen met airco.
Er is veel gezegd over de airco en de alternatieven. We zetten op een rij welke voordelen verwarmen met airco met zich meebrengt:
- Met de airco verwarmen is veel goedkoper dan met de CV-ketel.
- Met de airco verwarmen is goedkoper dan met de hybride warmtepomp.
- Naast het relatief goedkoop verwarmen kan de airco ook koelen, waardoor je het op de warme zomerdagen toch aangenaam koel hebt in huis.
- De airco verwarmt sneller dan de alternatieven. Na 10 á 20 minuten heb jij het lekker warm in huis.
- De airco werkt op stroom. Wek jij met zonnepanelen stroom op dan bespaar je nog meer ten opzichte van een CV-ketel die werkt op gas.
Deze voordelen zorgen ervoor dat wij erg enthousiast zijn over de airco. De terugverdientijd van slechts een paar jaren maakt het een hele goede investering.
Nadelen van airco als verwarming.
Er zijn ook echt wel nadelen van een airco als verwarming gebruiken. Wegen die voor jou op tegen de nadelen?
- De airco maakt geluid. Dit kan minimaal zijn, zoals het tikken van een horloge. Airco’s met groot vermogen en/of de hoogste stand op elke airco kan echt merkbaar geluid maken.
- De single split airco en de multi split airco hebben een buitenunit nodig. Deze vind je misschien niet zo fraai en maakt ook geluid.
- Er kan een luchtstroom voelbaar zijn.
- De zichtbare binnenunit vind je misschien niet zo mooi. De airco hiernaast is de Toshiba Haori. Met een hoesje van stof kun je de airco fraaier maken.
- Je kunt alleen de ruimte verwarmen/koelen waar een binnenunit hangt.
- Een airco heeft wat meer onderhoud nodig dan een CV-ketel.
Het geluid en de luchtstroom is afhankelijk van de stand die je zelf kiest. Zet je de blaaskracht op vol vermogen of is de temperatuur die je wenst bereikt en zet je hem op de fluisterstille stand?
Airco onderhoud: houd je airconditioning in topconditie.
Een airco heeft wat meer onderhoud nodig dan een CV-ketel, maar heel intensief is het niet. Bij een CV-ketel is onderhoud nodig, omdat er bij slijtage of niet optimale verbranding koolmonoxide vrij kan komen. Daarnaast zorgt onderhoud ervoor dat de ketel zo energiezuinig werkt.
Bij een airco gaat het vooral om stofjes wat in de luchtfilters gaat zitten. Het is aan te raden om dit zeker 4 keer per jaar te doen. Je kunt deze airco onderhoud zelf doen door de filters schoon te maken met een stofzuiger of met lauw water onder de kraan schoon te spoelen zorg je voor een optimale werking van de airco én voor de goede luchtkwaliteit. Je hoeft met de stofzuiger alleen de buitenkant van het filter te schoon te zuigen. Zou je de binnenkant ook doen dan wordt het stof door het filter getrokken en dat is niet gunstig. Het liefst pak je elke maand even de filters eruit om ze schoon te zuigen.
Wanneer je geen onderhoud pleegt aan de filters van de airco hoopt stof en vuil zich op en moet de airco meer vermogen gebruiken in vergelijking met schone filters. Dit kost meer energie. Daarbij wordt er ook minder schone lucht in de kamer geblazen. Dit kan leiden tot lichte gezondheidsklachten, met name bij mensen met allergieën. Maak ook enkele keren per jaar de binnenunit en buitenunit even schoon met een droge of licht vochtige stofdoek.
Ander airco onderhoud kun je niet zelf doen. Onderhoudswerkzaamheden zoals het bijvullen van de koelvloeistof van de airco en het vacumeren (onttrekken van onder andere lucht en waterdamp) mag alleen uitgevoerd worden door erkende vakmannen met het STEK-certificaat. Laat dit elk jaar nakijken/uitvoeren voor een optimaal werkende airco. In principe is het een gesloten systeem, waardoor er geen koelmiddel verloren zou moeten gaan.
Hoor je geborrel, geratel of een ander soort lawaai die je normaal niet hoort? Reinig dan direct de filters. Helpt dit niet dan is het verstandig een installateur te laten komen.
Het uit laten voeren van onderhoud aan de airco biedt de volgende voordelen:
- Je verlengt de levensduur van de airco. De levensduur van een airco is 12 tot 15 jaar. Door de airco goed te onderhouden is de kans veel groter dat de airco de 15 jaar gaat halen.
- Onderhoud zorgt voor frisse lucht die door de airco de kamer in geblazen wordt. Je wilt niet dat er schimmels en bacteriën in de airco zitten die door de kamer geblazen worden.
- Niet alleen voor de levensduur en hygiëne is onderhoud goed: de airco werkt door onderhoud ook energiezuiniger.
- Onderhoud verkleint de kans op storingen.
Airco onderhoud kosten
Jaarlijks vacumeren en controleren of de koelvloeistof bijgevuld moet worden is voldoende. Overig onderhoud kun je ook jaarlijks laten doen wanneer je voornamelijk koelt met de airco. Bij een onderhoudsbeurt reinigt de vakman in ieder geval de filters, de lekbak en de verdamper. Dit voorkomt schimmelvorming en bacteriën. Ga je het huis verwarmen met airco? Overweeg dan om twee keer per jaar airco onderhoud uit te laten voeren.
Het uit laten voeren van onderhoud aan de airco is natuurlijk een kostenpost. Hieronder zie je de airco onderhoud kosten:
Type onderhoud airco | Waar betaal je voor? | Kosten onderhoud |
Enkele basis onderhoudsbeurt | – oppervlakte wordt ontsmet – filters worden schoongeborsteld. – vlotterbakje wordt schoongemaakt. – verdamper wordt schoongemaakt met een stoomreiniger. – elektrostatisch filter wordt schoongemaakt met een stoomreiniger. Arbeidskosten, voorrijkosten en btw. | €120 tot €160 |
Enkele grote onderhoudsbeurt | Zie de basisonderhoudsbeurt + lekcontrole, vacumeren en eventueel bijvullen koelmiddel. | €150 tot €300 |
Onderhoudscontract | Al het mogelijke onderhoud inclusief alle kosten. | €100 tot €150 |
EPBD-keuring | Verplicht voor airco met een nominaal vermogen vanaf 70 kW. | €450 |
Een EPBD-keuring is niet voor alle airco’s nodig. Heeft jouw airco dit wel nodig dan moet je elke 5 jaar een nieuwe EPBD-keuring laten uitvoeren.
Een onderhoudscontract is een goede optie. Je hebt al het onderhoud dat je niet zelf mag uitvoeren geregeld en je kunt het niet vergeten uit te laten voeren. Met losse onderhoudsbeurten zou dit wel kunnen gebeuren met nare gevolgen. Wellicht kun je het onderhoud van de CV-ketel en de airco in 1 keer laten uitvoeren. Zo bespaar je op de voorrijkosten.
Alleen koelen met airco: kosten.
Hoewel dit artikel draait om het verwarmen met airco kijken we ook nog als aanvulling naar de situatie dat je besluit de airco alleen maar te gebruiken om te koelen. Je kunt vast al bedenken dat bij koelen met airco kosten en opbrengst niet meer verrekend kan worden. Je bespaart immers niet meer op de gasrekening voor het verwarmen.
De kosten voor het koelen met de airco zijn bij een gebruik van 60 dagen x 8 uur:
Type airco | Kosten bij stroomprijs van €0,35 per kWh | Kosten bij stroomprijs van €0,65 per kWh |
Single split | €126 | €234 |
Multi split | €277 | €515 |
Monoblock | €151 | €281 |
Mobiele airco | €168 | €312 |
Aircooler | €17 | €33 |
We hebben hier ook 2 verschillende stroomtarieven gebruikt, omdat de energieprijzen zo enorm zijn gestegen. De verwachting energieprijzen 2023 is ook dat dit zeker niet in het eerste deel van dat jaar zal veranderen.
Airco als verwarming: onze ervaring met het besparen op energiekosten.
Na een jaar lang de airco als verwarming gebruikt te hebben kunnen we onze ervaringen delen. Hoe goed verwarmt de airco in de praktijk en wat is de besparing? Is airco verwarming echt zo winstgevend? In onze voorbeelden rekenden we met een besparing van 100% op de gaskosten voor de verwarming. Deze gaskosten zijn gemiddeld 75% van de totale gaskosten.
De airco als verwarming is het ons niet gelukt de goed (maar niet uitstekend) geïsoleerde woning volledig te verwarmen. In de koudste tijden met temperaturen onder het vriespunt kreeg de airco de woning niet op 19 graden, maar werd 17,5 graden gehaald. We verwarmden bij met de cv-ketel op gas. De besparing bedroeg 950 m3 gas en zo’n 250 m3 gas was nodig voor het verder verwarmen van de woning. Het stroomverbruik bedroeg zo’n 2100 kWh. Deze besparing is wat lager dan in onze originele berekening die gebaseerd is op de theorie. Ook is het stroomverbruik wat hoger. Het is in dit geval net als met auto’s. In theorie rijdt een auto bijvoorbeeld 1 op 17, terwijl het in de praktijk wat lager is.
In onze eerdere berekening waren de energieprijzen hoger dat het moment waarop we deze ervaring toevoegen aan het artikel. Op dit moment zijn stroomprijzen tussen de 30 cent en 35 cent gangbaar, terwijl de gasprijs tussen €1,20 en €1,35 wordt aangeboden. De verhouding lag eerder ruimer uit elkaar dan op dit moment, september 2023, het geval is. Gas was in onze eerdere berekening 4 tot 5 keer zo duur als stroom. Nu is dat 3 tot ruim 4 keer. We berekenen opnieuw wat je met airco verwarming kan besparen op basis van onze ervaring in de praktijk:
De gebruikte gegevens:
Gasbesparing: 950 m3
Stroomverbruik 2100 kWh.
Gasprijs: €1,20 tot €1,35
Stroomprijs: €0,30 tot €0,35
Besparing gas | Kosten stroom | Winst per jaar |
€1140 – €1282,50 | €630 – €735 | €405 – €652,50 |
Met de laagste gasprijs is de besparing €1140 en met de hoogste gasprijs €1282,50. De stroomkosten zijn tussen de €630 en €735. Wanneer we de hoogste stroomkosten van de laagste besparing van de gaskosten aftrekken blijkt de besparing minimaal €405 en wanneer we de laagste stroomkosten aftrekken van de hoogste besparing van de gaskosten houden we een besparing over van €652,50. Een stuk lager dan de eerdere berekeningen, maar de single split airco is nog altijd een goede investering. Met zonnepanelen wordt de besparing alleen maar groter.
Mensen vragen ook: FAQ.
Verwarmen met de airco is goedkoper dan verwarmen met de verwarming. Een airco haalt wel 400% rendement uit de energie. Een CV-ketel haalt vaak tussen de 90% en 96%. Verwarmen met airco kan daarom honderden euro’s per jaar besparen.
Ja, verwarmen met airco is zuinig. De airco verbruikt ongeveer evenveel kWh om je woonkamer te verwarmen als de CV-ketel aan m3 gas verbruikt. Aangezien gas wel 3 tot 4 keer zo duur is als stroom kun je met een airco zuinig verwarmen.
Verwarmen met airco kost ongeveer 1400 kWh per jaar. Vermenigvuldig dit met de stroomprijs per kWh om te weten hoeveel het kost. Bij een stroomprijs van €0,40 per kWh kost verwarmen met airco €560 per jaar. Een stuk goedkoper dan gas.
De beste plek voor een airco in huis is een plek waar hij goed de de lucht in de hele ruimte kan blazen én dichtbij de buitenunit. Veel airco’s kunnen ook schuin blazen. Zo kan de lucht goed in de hele woonkamer komen.
Op de vraag ‘Is verwarmen met airco goedkoper dan gas?’ kunnen we volmondig ja zeggen. Door het hoge rendement van de airco zul je besparen op je energierekening. Je bespaart meer op je energierekening door een veel lager gasverbruik dan dat de airco aan stroomverbruik kost. Verwarmen met airco in plaats van gas is een zeer rendabele keuze!
Airco verwarming: Krijg 4 gratis en vrijblijvende offertes!
We zijn erg enthousiast over airco verwarming. Wil jij graag een airco kopen en laten installeren? Vergelijk makkelijk en snel verschillende aanbiedingen. Neem 1 minuut de tijd om 4 gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen van bedrijven bij jou uit de buurt. Je hebt geen verplichtingen en kunt zo makkelijk de goedkoopste deal vinden.
Snel geregeld: Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes aan.
Krijg 4 offertes voor installatie, onderhoud of reparatie en vind de laagste prijs!
Bert bespaarde zich in 2 minuten €700!
Dit was het verschil in het aanbod van zijn energieleverancier om zijn contract verlengen en het aanbod van andere energieleveranciers.
Bekijk nu in 2 minuten hoeveel jij goedkoper uit kan zijn voor energie! Bespaar jij net zoveel als Bert?