De vloer is een belangrijk onderdeel in het genot in huis. Een koude vloer betekent koude voeten en een oncomfortabel gevoel. Vloerisolatie helpt dit voorkomen en verhoogt niet alleen het comfort, maar helpt je ook energie besparen en je huis verduurzamen. Hoeveel zal vloerisolatie kosten en besparen? Welke materialen om je vloer te isoleren zijn er en welke is het meest geschikt voor een bepaalde vloer? We vertellen je in dit artikel alles over vloerisolatie en laten zien hoe je makkelijk de totale kosten en besparing voor de vloer isoleren krijgt uitgerekend met het invullen van slechts enkele gegevens!
Nieuwsgierig hoeveel de vloer isoleren kost?
Krijg gratis en vrijblijvend 4 offertes van bedrijven bij jou uit de buurt!
Inhoudsopgave
Wat is vloerisolatie?
Wat is vloerisolatie? Vloerisolatie is het aanbrengen van een isolerend materiaal op óf onder de vloer, waardoor het vloeroppervlak waar je op loopt minder koud wordt. De kou trekt vanaf de vloer omhoog, dus een niet geïsoleerde vloer zorgt voor hogere stookkosten. Energie besparen met vloerisolatie is makkelijk en de vloerisolatie verdient zichzelf terug.
Veel woningen hebben een betonnen vloer. Dit is de draagvloer. De vloer isoleren kan in dit geval ook bovenop de betonnen draagvloer. Bij een houten draagvloer kan dit alleen aan de onderkant én wanneer je een kruipruimte hebt die droog is en goed geventileerd wordt. Vloerisolatie kan ook onder de betonnen draagvloer aangebracht worden.
Vloerisolatie houdt de warmte in huis en vermindert de kou vanuit de kruipruimte. Het is de moeite waard om de vloer te isoleren, maar lees eerst het volgende stuk over bodemisolatie en kruipruimte-isolatie voordat je kiest voor vloerisolatie.
Bij huizen gebouwd voor 1982 werden vloeren bij de bouw niet geïsoleerd. In de jaren daarna werden vloeren matig geïsoleerd. Vanaf 2000 worden vloeren goed geïsoleerd met meer dan 10 cm dikke isolatie. Het is zinvol om vloeren zonder of met een matige isolatie van minder dan 10 cm dik te verbeteren.
Wat is het verschil tussen vloerisolatie, bodemisolatie en kruipruimte-isolatie?
Een vloer die goed geïsoleerd is zorgt ervoor dat je geen warmte verliest aan de kou vanuit de kruipruimte. Ook als je geen kruipruimte hebt zal er van onder de vloer kou in huis trekken. Als je wilt voorkomen dat de kou van onder de vloer in huis komt en je geen koude voeten wilt is de vloer isoleren een absolute aanrader.
Maar er zijn verschillende opties. Behalve vloerisolatie is er ook nog bodemisolatie en kom je ook de term kruipruimte-isolatie tegen. Ze zorgen ervoor dat de kou vanonder de woning niet zorgt voor een koude vloer. Maar wat is het verschil tussen vloerisolatie, bodemisolatie en kruipruimte-isolatie?
Vloerisolatie
Zoals we al eerder vertelden is vloerisolatie het aanbrengen van isolerend materiaal bovenop de betonnen draagvloer of juist tegen de onderkant van de betonnen draagvloer aan. Vaak wordt het in de kruipruimte aan de onderkant van het beton aangebracht. Bij een houten draagvloer komt de isolatie tussen de houten draagbalken. Om dit te kunnen doen heb je wel een kruipruimte van minimaal 35 centimeter hoog nodig wanneer je een houten draagvloer hebt. Bij een betonnen draagvloer is er minimaal 50 centimeter hoogte nodig.
Heb je geen (geschikte) kruipruimte en wil je wel vloerisolatie aanbrengen? Het kan ook bovenop de betonnen draagvloer. Voor het isoleren bovenop een betonvloer is geen kruipruimte nodig. Denk eraan wanneer je bovenop de vloer isolatiemateriaal aanbrengt de totale vloer ook hoger wordt. Wanneer je al een vloer in huis hebt en nog isolatiemateriaal wilt aanbrengen komt de totale vloer mogelijk hoger te liggen. Kijk goed met de plinten en deuren of dit past.
Bodemisolatie
Heb je een kruipruimte die niet geschikt is voor vloerisolatie aan de onderkant van de vloer? Je kan dan ook kiezen voor bodemisolatie. Bij bodemisolatie wordt de vloer van de kruipruimte geïsoleerd. Hier kan je voor kiezen wanneer de kruipruimte niet de vereiste hoogte heeft, niet toegankelijk is of wanneer de kruipruimte vaak vochtig is én je een houten vloer als basis hebt.
Bodemisolatie is een goede optie wanneer vloerisolatie niet mogelijk is. Zijn de omstandigheden zo dat je kan kiezen tussen vloerisolatie en bodemisolatie? Dan bespaar je meer met vloerisolatie en is dat de beste keuze. Dat komt doordat er tussen de betonnen of houten draagvloer en de bodemisolatie nog een open luchtlaag is waar het kouder is dan in huis. De kou kan dan nog steeds in de vloer trekken en de warmte vanuit huis juist via de vloer in de kruipruimte. Bodemisolatie is echter wel rendabel wanneer je geen andere keuze hebt.
Kruipruimte-isolatie
Tot slot kom je ook de term kruipruimte-isolatie tegen. Kruipruimte-isolatie is de verzamelnaam voor vloerisolatie dat in de kruipruimte aan de onderkant van de vloer wordt aangebracht en bodemisolatie. Het is dus geen aparte vorm van isoleren.
Bij zowel bodemisolatie of vloerisolatie is het aan te raden om bodemfolie aan te brengen. Bodemfolie neemt het vocht uit de grond op en voorkomt een vochtige kruipruimte. Wanneer het vocht tegen de vloer (het plafond van de kruipruimte) komt zal de vloer ook kouder aanvoelen.
Vloerisolatie is een betere keuze dan bodemisolatie, omdat het meer bespaart en meer comfort geeft. Het laat minder kou door (en zorgt dat warmte in huis blijft), omdat de isolatie direct onder de draagvloer zit. Heb je een kruipruimte die te laag is? Je zou kunnen overwegen de kruipruimte uit te graven om het toch geschikt te maken voor vloerisolatie.
Zorg voor ventilatie om vochtproblemen te voorkomen. Als vuistregel is er per 12 m2 kruipruimte één ventilatierooster nodig.
Vloerisolatie materiaal: dit zijn de mogelijkheden.
In dit artikel kijken we niet naar bodemisolatie, maar focussen we op vloerisolatie via de kruipruimte én bovenop de draagvloer. Er is veel verschillend vloerisolatie materiaal. Deze isolatiematerialen voor de vloer hebben allemaal voordelen en nadelen die je moet afwegen om te bepalen welke jij de beste keuze vindt. We beschrijven de bekendste isolatiematerialen.
Vloer isoleren: PUR.
De vloer isoleren met PUR heeft als voordeel dat het zeer goed isoleert. Meestal wordt de PUR als schuim aan de onderkant van de vloer gespoten. De schuim kan is naden en kieren komen en zorgt daardoor voor bijna optimale isolatie.
PUR als vloerisolatie heeft ook een nadeel. Het bevat schadelijke stoffen die vrij zouden kunnen komen. Ook wanneer dit onder de vloer gebeurt zou dit gezondheidsklachten kunnen opleveren. Minister Hugo de Jonge wil dit tegengaan door strengere regels in het Bouwbesluit. Het uiteindelijke doel is een algemeen verbod op watergedragen purschuim. Wij adviseren ook om voor een andere isolatie dan PUR schuim te kiezen.
Je kan ook voor PUR platen kiezen. Deze platen kunnen tegen vocht en de druk die het moet verwerken van mensen en meubels wanneer je ze aan de bovenkant van de vloer aanbrengt. Je kan ze ook in de kruipruimte aan de onderkant van de vloer aanbrengen. PUR is echter steeds minder populair, omdat ze doorontwikkelt zijn. PIR is een betere keuze.
Vloer isoleren met PIR platen.
De vloer isoleren met PIR platen heeft zo zijn voordelen. PIR platen zijn een verbeterde versie van PUR, want ook PIR platen isoleren zeer goed. Het voordeel is dat ze ook nog eens een stukje dunner zijn, terwijl ze wel nog iets beter isoleren als de dikkere PUR platen.
PIR is niet brandbaar in tegenstelling tot PUR. In alles is PIR een verbetering ten opzichte van PUR. Het biedt meer stabiliteit en drukvastheid. PIR platen zijn vaak voorzien van een dampremmende laag aan beide kanten. Je hebt ook PIR platen waar aan één kant een ander materiaal aan zit, zoals gips.
Vloerisolatie platen EPS.
Ben je op zoek naar vloerisolatie platen? Je kan naast PUR en PIR platen ook kiezen voor EPS platen. EPS staat voor ‘geëxpandeerd polystyreen’, maar is veel bekender onder de naam piepschuim. Dit zijn zeer populaire vloerisolatie platen vanwege de isolatiewaarde en de lagere prijs dan bij andere materialen.
De EPS platen bestaan voor 98% uit lucht. Hierdoor is er weinig nodig om ze te maken en dat is terug te zien in de kostprijs. Ondanks dat grote percentage lucht isoleren ze toch behoorlijk goed. Stilstaande lucht isoleert prima.
Verder zijn de platen licht maar toch stevig. Ze kunnen tegen druk en zijn brandveilig. Ze rotten niet en zijn niet vatbaar voor vocht en schimmels. Ze isoleren goed, maar niet zo goed als PIR of XPS.
Vloer isoleren met XPS platen.
Vloerisolatie platen zijn bovenop én onder de draagvloer zijn makkelijk aan te brengen. Naast PUR, PIR en EPS zijn XPS platen ook een optie. XPS wordt ook wel polystyreen hardschuim genoemd. Het is makkelijk op maat te snijden of te zagen. Het isoleert iets beter dan EPS platen, maar XPS platen zijn ook een stuk duurder.
Ze zijn bestendig tegen vocht en zijn niet vatbaar voor schimmels. Ze zijn drukvast en zijn licht van gewicht. Het is makkelijk werken met deze isolatieplaten.
Met deze verschillende opties kunnen we ons voorstellen dat je nog niet weet welk isolatiemateriaal jouw voorkeur heeft.
Vraag gewoon een gratis offerte aan en krijg advies voor vloerisolatie via de kruipruimte. Je weet dan welke manier en isolatiemateriaal geadviseerd wordt en wat de kosten en besparing zijn. Let wel op dat isolatieplaten aan de onderkant aanbrengen meer werk is en duurder zal zijn dan isolatieplaten aan de bovenkant van de vloer.
Vloer isoleren met isolatiedekens.
Isoleren met isolatiedekens is een goede optie wanneer je in de kruipruimte aan de onderkant van de vloer isoleert, hoewel dat ook prima met isolatieplaten zou kunnen. Isolatiedekens worden vooral gebruikt bij houten vloeren. Isolatiedekens zijn dampopen en verkleinen de kans op vochtproblemen. Je wilt natuurlijk niet dat je houten vloer gaat rotten door schimmels die veroorzaakt worden door vocht.
Net als bij isolatieplaten moet je isolatiedekens aan de onderkant van de draagvloer in de kruipruimte vastpinnen aan de vloer.
Isolatiedekens zijn er in verschillende afmetingen en twee soorten isolatiemateriaal. Je kunt kiezen uit glaswol of steenwol/rotswol isolatiedekens. Ze worden als een rol verkocht waardoor je de dekens makkelijk kan uitrollen op de plaats waar je ze wilt bevestigen. Isolatiedekens kan je ook toepassen voor bijvoorbeeld dakisolatie.
Overigens kan je glaswol, steenwol/rotswol en minerale wol ook in platen krijgen.
Isolatieparels
Naast platen en dekens kan je ook met isolatieparels isoleren. Dit zijn bolvormige stukjes isolatiemateriaal. Ze zijn gemaakt van EPS en kunnen makkelijk in de kruipruimte ‘gespoten’ worden. Het voordeel van deze isolatieparels is dat ze geen vocht opnemen en daardoor goed te gebruiken zijn in vochtige kruipruimtes. Mocht er echt een laag water in de kruipruimte liggen dan blijven de EPS parels drijven en doen ze nog steeds het isolerende werk.
Isolatieparels van EPS zijn bestand tegen schimmelvorming en zijn licht van gewicht, doordat ze voor 95% uit lucht bestaan. Isolatieparels zijn ideaal wanneer de kruipruimte niet hoog genoeg is om andere isolatiematerialen aan te brengen. Mocht je parels in de kruipruimte laten aanbrengen en moet je later nog in de kruipruimte zijn voor bijvoorbeeld onderhoud dan schuif je de parels zo opzij.
Isolatieparels isoleren niet zo goed als andere materialen wanneer je een standaard isolatielaag tussen de 15cm en 25cm aanbrengt. Andere producten isoleren beter met een standaardlaag. Daarom worden isolatieparels vooral als geschikt bij de hele lage kruipruimtes. De parels worden ook wel vloerisolatie korrels genoemd. Isolatieparels gebruik je niet om de vloer aan de bovenkant te isoleren. Je gebruikt ze voor bodemisolatie.
Vloerisolatie chips
Vloerisolatie chips zijn isolerende vormen die net als isolatieparels in de kruipruimte verspreid kunnen worden. De chips of vlokken zijn licht van gewicht en drijven op water wanneer dit in de kruipruimte ligt.
De vloerisolatie chips zijn ook gemaakt van EPS oftewel piepschuim. Ook de chips isoleren niet zo goed als isolatieplaten, schuim of dekens. Er is bij isolatiechips een dikkere laag nodig dan bij de isolatieparels en andere materialen. Vloerisolatiechips zijn een alternatief voor echte schelpen. Schelpen als isolatie kan wel, maar ook daar heb je een laag van wel 35 cm van nodig. Dat is bij de isolatiechips ook het geval, al kunnen de chips tegen water en verliezen schelpen hun isolatiewaarde als ze in het water liggen.
Vloerisolatie chips is vanwege de lagere isolatiewaarde alleen een optie bij een nauwe kruipruimte. Vloerisolatie chips gebruik je niet voor vloerisolatie aan de bovenkant van de vloer.
Naast deze veel gebruikte isolatiematerialen wordt er ook wel geïsoleerd met kurk en heeft TonZon isolatie die je zelf onder de vloer kan aanbrengen: Tonzon Thermokussens.
Uitgelicht
Verwachting energieprijzen 2025: wat gaat er gebeuren met de gasprijs en de stroomprijs?
De verwachting energieprijzen 2025 vertelt wat de gasprijs en stroomprijs mogelijk gaan doen in 2025. Is het verstandig nu een nieuw en vast energiecontract af te sluiten?
Bert kreeg een aanbod van zijn huidige energieleverancier, maar vond via de energievergelijker een aanbod dat 100’en euro’s goedkoper was.
Is het aanbod van je huidige energieleverancier wel zo goed of kan je beter overstappen. Bert vergeleek het aanbod van zijn energieleverancier met de energieprijzen bij andere leveranciers.
Dynamisch energiecontract: het goedkoopste energiecontract?
Het dynamisch energiecontract met dynamische energieprijzen worden steeds populairder. Is dit goedkoper dan de traditionele contracten? Lees hier de voordelen en nadelen!
Isoleren van verschillende soorten vloeren: bovenvloerse isolatie.
We noemden eerder al in het artikel dat de keuze van de soort vloerisolatie ook afhankelijk is van de soort vloer die je hebt. Met de vloer bedoelen we de kern van de vloer die verdiepingen van elkaar scheiden. Dit is de draagvloer. Deze is van hout of beton. We kijken nu naar de bovenste laag van de vloer waar je op loopt. Maakt de bovenlaag van de vloer uit voor de beslissing welke soort vloerisolatie je neemt? We kijken naar vloerisolatie bij verschillende vloeren aan de bovenkant. Dit betekent dat het isoleren bovenvloers gebeurt en niet in de kruipruimte.
Vloerisolatie onder vloerverwarming.
Wanneer je kiest voor vloerverwarming is het mogelijk de vloer aan de bovenkant te isoleren. De vloerverwarming kan weer bovenop het isolatiemateriaal gelegd worden.
Voor vloerisolatie onder vloerverwarming heb je verschillende opties. Je kan drukvaste isolatieplaten van XPS of PIR gebruiken. XPS is geëxtrudeerde polystyreen dat dankzij de hogere celdichtheid meer druk aan kan dan EPS. Ook PIR is een zeer geschikt materiaal om direct onder de vloerverwarming te plaatsen. Onder infrarood vloerverwarming wordt meestal XPS gebruikt.
Tackerplaten zijn speciale platen waar de vloerverwarmingsbuizen makkelijk aan vastgemaakt kunnen worden door speciale ‘nietjes’. De platen zijn gemaakt van EPS en hebben een prima warmte-isolatie en geluidsisolatie. Onder de speciale nietjes, tackernagels genoemd, passen alle leidingen ongeacht hun diameter. De platen zijn minimaal 20mm dik en zijn te verkrijgen tot wel 50mm dik voor een nog betere isolatie. Je moet hier wel een tackertang en de tackernagels voor hebben.
Noppenplaten zijn platen die noppen bevatten waardoor de buizen (of draden in het geval van elektrische vloerverwarming) stabiel liggen en makkelijk te leggen zijn. Noppenplaten zorgen hiervoor voor een veel makkelijkere klus wat betreft het aanbrengen van de vloerverwarming. Ze zijn voorzien van EPS. Noppenplaten zijn ideaal voor mensen vloerisolatie zelf leggen overwegen.
Vloerisolatie onder houten vloer.
Een houten vloer bestaat uit planken die uit 1 boom zijn gehaald en dus uit één laag bestaan. Dit is het verschil met parket en laminaat. Een massief houten vloer is dus de vloer waar je op loopt en niet de ondervloer die soms van hout (maar meestal van beton) is.
Voor vloerisolatie onder een houten vloer wordt vaak minerale wol geadviseerd. Deze zorgen ervoor dat het houten vloer kan ‘ademen’ waarmee je vochtproblemen kan voorkomen. Je kan kiezen uit glaswol en rotswol, ook wel steenwol genoemd in de vorm van isolatieplaten of als een deken op een rol.
Daarnaast kan je ook kiezen voor de natuurlijk houtvezelplaten of katoenvezelplaten. Je hebt een dampremmende folie nodig voor onder de isolatie aan de kant van de kruipruimte. Het isolatiemateriaal komt tussen de houten draagbalken. Onderaan dit artikel zetten we alle mogelijkheden nog eens overzichtelijk op een rij.
Vloerisolatie onder PVC.
Vloerisolatie onder PVC komt tussen de betonnen draagvloer en de dekvloer. Je kan alle isolatiematerialen kiezen in plaatvorm die geschikt zijn en genoeg draagkracht hebben. Ze moeten drukvast zijn: minimaal een druksterkt van 100 kPa.
Bovenop de dekvloer moet onder de PVC een ondervloer. De ondervloeren voor PVC bevatten regelmatig XPS. Hier zit nog een laag op met de stabiliserende functie. Kijk goed naar de ondervloerplaten. Er zijn ook ondervloerplaten zonder isolatie. De eerste functie van een ondervloer is zorgen dat vloer stabiel ligt en schokbestendig is. Ondervloeren vervangen niet de isolatie tussen de draagvloer en de dekvloer.
Je kan ook kiezen voor een ondervloer van kurk of rubber. Deze zijn waterbestendig en zorgen voor een goede warmte-isolatie en geluidsisolatie. Daarnaast bestaat er ook zogenaamde Rigid Click PVC 2-in-1, waarbij de ondervloer aan de PVC plank vast zit. Dit zorgt ervoor dat je maar één keer hoeft te leggen.
Vloerisolatie onder vloerbedekking.
Vloerisolatie onder vloerbedekking wordt vaak gedaan in de vorm van EPS of XPS platen. Je hier ook glaswol of steenwol/rotswol voor gebruiken. Bovenop de isolatie komt dan plaatmateriaal zoals OSB-platen.
Dit plaatmateriaal moet zorgen voor stevigheid. Bereken goed hoe hoog je de vloer wilt laten worden in verband met de hoogte tot de onderkant van de plinten en deuren. Dit is natuurlijk voor elke isolatieklus aan de bovenkant van de betonnen vloer of houten ondervloer belangrijk. Bovenop het plaatmateriaal is het aan te raden ondervloerplaten te leggen voor een langere levensduur van de vloerbedekking.
Vloerisolatie onder tegels.
Vloerisolatie onder tegels zou je kunnen doen met hard foam platen die speciaal zijn ontwikkeld voor onder een tegelvloer. Deze zijn aan beide zijde voorzien van een coating met een speciale mortel verwerking in de glasvezelstructuur van de bord.
Ze zijn vocht- en rotbestendig, te lijmen op een betonnen draagvloer, betonnen dekvloer en aan een houten draagvloer en geschikt voor alle vloerverwarmingsystemen. Wanneer je ze op een houten draagvloer bevestigd is het verstandig ze naast het lijmen ook nog te schroeven.
Bekijk hier deze speciale isolatieplaten: https://www.elektrische-vloerverwarming.nl/isolatie-plaat-tegels-hardfoam-iso64-6-10-20-en-3.html
Vloerisolatie onder laminaat.
Vloerisolatie onder laminaat wordt meestal met EPS of XPS platen gedaan tussen de draagvloer en de dekvloer. Op de dekvloer komt een ondervloer en daar bovenop het laminaat. Er zijn veel ondervloeren te verkrijgen die ook isolerend werken, maar die zeker niet het isolerend vermogen van vloerisolatie halen. Naast een ondervloer nog isoleren is dus zeer verstandig. Dit geldt niet alleen bij laminaat, maar ook bij andere producten om de bovenste laag van de vloer mee te voorzien.
Vloerisolatie via de kruipruimte of aan de bovenkant?
Vloerisolatie kun je dus via de kruipruimte doen en via de bovenkant van de betonnen of houten draagvloer. Wat heeft de voorkeur?
Indien het mogelijk is heeft isoleren via de kruipruimte de voorkeur. Hiermee voorkom je dat de kou en vocht in de draagvloer komt en kun je bovendien vaak een dikkere laag isolatiemateriaal aanbrengen. Isoleren via de kruipruimte is ook makkelijker wanneer je tevreden bent over de vloer in huis en niet bijv. De laminaatvloer eerst helemaal wilt verwijderen.
Kan je niet via de kruipruimte isoleren dan is aan de bovenkant isoleren ook een goede optie. De vloer aan de bovenkant isoleren heeft de voorkeur boven bodemisolatie.
Kun je een vloer isoleren zelf doen?
Kun je een vloer isoleren zelf doen of is het noodzakelijk een bedrijf in te schakelen? Zelf de vloer isoleren is goed te doen met behulp van een stappenplan en instructievideo’s. Je bespaart hiermee honderden euro’s vergeleken met het isoleren door een bedrijf. Je zal zelf moeten inschatten of je de klus zelf kan/durft aan te pakken of dat je geen risico wilt nemen dat je een foutje maakt en hiervoor een bedrijf wilt inschakelen.
We kijken naar een stappenplan voor zowel het aanbrengen van vloerisolatie aan de onderkant als de vloer isoleren aan de bovenkant.
Vloer isoleren kruipruimte
We kijken eerst naar de meest gewenste en meest voorkomende situatie: de vloer isoleren via de kruipruimte. Hiervoor hoef je niet te werken in huis en blijft je huidige vloer gewoon liggen. Je hoeft ook niet te rekenen welke hoogte de totale vloeropbouw krijgt. Dit bespreken we straks in het bovenvloers isoleren.
De vloer isoleren via de kruipruimte kan je relatief makkelijk zelf doen.
Stappenplan vloer isoleren kruipruimte:
- Bekijk of de kruipruimte diep genoeg is en bekijk of je er goed in kan werken. Haal grote stukken rommel/puin weg die in de weg liggen.
- Bij een natte kruipruimte zou je eerst een bodemfolie kunnen aanbrengen. Leg de folie op de bodem en laat het bij de zijkanten een stukje van zo’n 10 cm tegen de muur omhoog lopen. Leg op verschillende plekken aan de zijkant een baksteen op de folie op zijn plek te houden of gebruik speciale .
- Meet de kruipruimte op. Isolatiemateriaal koop je per m2. Zorg dat je de oppervlakte weet en hou rekening met snijverlies. Koop dus iets meer dan nodig.
- Bepaal het soort isolatiemateriaal. Heb je een houten draagvloer? Kies dan voor een ademend isolatiemateriaal zoals glaswol, rotswol/steenwol of minerale wol. Zo kan je vochtproblemen zoals houtrot voorkomen. Heb je een betonvloer? Dan heb je keuze uit alle isolatiematerialen. Kijk naar de verschillen in prijs en naar hoe goed de materialen isoleren. Voor isoleren onder een betonvloer zijn EPS platen of PIR platen vaak een goede keuze.
- Haal eventueel oud isolatiemateriaal weg.
- Verzamel de materialen die je nodig hebt voor het vloer isoleren via de kruipruimte. Het makkelijkste is om voor isolatieplaten te kiezen. Deze kan je met speciale lijm vastplakken aan de onderkant van de betonvloer. Voor het snijden van de platen (om ze om leidingen te krijgen moet er soms een stuk uit de plaat gehaald worden) kan je isolatiemes of isolatiezaag gebruiken. Voor glaswol en andere wollen voor het isoleren van een houten vloer kan je ook een isolatiemes gebruiken. Om de wol op maat te krijgen zal je met een rolmaat moeten meten. Zet de wol vast met latten die voorkomt dat het naar beneden valt. Gebruik hiervoor schroeven. Je kan tussen de latten eventueel gaas gebruiken voor extra stevigheid waardoor het isolatiemateriaal niet wat naar beneden zakt. Bevestig bij het isoleren van een houten vloer damp open folie i.p.v. gaas wanneer het isolatiemateriaal geen zijde met damp open folie bevat. Deze folie zorgt dat het vocht niet vanuit de kruipruimte naar de isolatie en het hout kan, maar vocht wel vanuit het hout en isolatie naar de kruipruimte.
- Dicht kieren aan de zijkanten met PUR schuim. Deze kleine beetjes kunnen niet zoveel kwaad. Gebruik wel een goed mondkapje en veiligheidsbril en werkhandschoenen De naden tussen de isolatieplaten kan je dichtplakken met isolatietape.
Voor isoleren aan de bovenkant van de vloer kan het nodig zijn om de dekvloer te verwijderen. Hier zie je een voorbeeld van de totale opbouw van de vloer met vloerverwarming: https://www.sfeermakersmetvloeren.nl/uploads/7/0/4/3/70432023/zwevende-dekvloer-met-vloerverwarming_orig.jpg
Als je voor isolatie aan de bovenkant de dekvloer ook moet verwijderen is het eigenlijk een complete vloerrenovatie. Dit is ingrijpend en kost aanzienlijk meer dan alleen het isolatiemateriaal aanbrengen. Daarom wordt ook veel geadviseerd te isoleren via de kruipruimte.
MilieuCentraal beschrijft het isolatiemateriaal aanbrengen aan de bovenkant als volgt: ‘Dan kun je isolatie op de bovenkant van het beton (laten) aanbrengen. Kies materiaal dat niet te dik is en toch goed isoleert (bijvoorbeeld 6 cm met Rc-waarde 2,3). Bovenop het isolatiemateriaal leg je 2 cm dik plaatmateriaal, bijvoorbeeld underlayment of OSB-platen. Daarbovenop komt de vloerbedekking (tapijt, parket, houten vloer, tegels).’
Stappenplan vloer isoleren bovenkant:
- Meet de oppervlakte van de vloer.
- Maak de keuze voor het isolatiemateriaal en denk na of je ook kiest voor vloerverwarming of infrarood vloerverwarming. Het zou zonde zijn als je dit toch wilt nadat je de vloer geïsoleerd hebt en hebt voorzien van de bovenste lagen.
- Verwijder eventueel de huidige vloer en andere lagen.
- Meet op hoe hoog de vloer kan worden in verband met deuren en plinten. Isolatiemateriaal is er in verschillende diktes. Misschien past 6cm dik materiaal niet, maar 4cm dik materiaal wel.
- Leg als eerste op de draagvloer een laag pre-folie. Die beschermt de isolatieplaten voor het schuren met de draagvloer.
- Op het isolatiemateriaal komt PE-folie. Deze folie beschermt het isolatiemateriaal voor vocht uit de dekvloerlaag.
- Hierop komt de dekvloer waar eventueel de leidingen en buizen in verwerkt worden en eventueel vloerverwarming.
- Daar boven op komt een laag ondervloerplaten wanneer je laminaat, PVC of parket legt.
- Daarna komt de toplaag, bijvoorbeeld laminaat er boven op.
- Bij een houten vloer plaats je de isolatiewol of vezelplaten tussen de houten balken. Bevestig eerst extra draaglatten met eventueel dampremende folie wanneer dit niet al op het isolatiemateriaal zit. Zorg dat je het isolatiemateriaal op een maat snijdt waarbij het tussen balken geklemd blijft of plaats extra draaglatten. Op de houten draagbalken komt een laag vloerdelen of plaatmateriaal van bijvoorbeeld OSB-platen of Triplex. Daarbovenop kan je de ondervloer leggen en daarop een toplaag zoals laminaat.
Waar moet je op letten bij het isoleren van de vloer?
Met al die informatie kunnen we ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Je moet namelijk letten op:
- Welke (draag)vloer heb je? Beton of hout?
- Heb je een kruipruimte? Is deze krap of ruim genoeg voor sommige isolatieklussen? Is deze behoorlijk droog of juist vochtig?
- Heb je op dit moment een bovenlaag je wilt verwijderen of wil je alleen de isolatie aanbrengen? In dit laatste geval isoleer je niet vanaf de bovenkant maar via de kruipruimte aan de onderkant indien mogelijk. Anders is bodemisolatie nog een optie. Wil je wel je laminaat/parket/tegels of andere toplaag verwijderen dan kan je overwegen om aan de bovenkant te isoleren.
- Waarmee ga je je vloer bedekken? Voor tegels zijn er, zoals je eerder kon lezen in dit artikel, speciale tegelplaten. Bij sommige Click PVC zit de ondervloer al inbegrepen.
- Wat is je budget?
- Kijk goed naar hoe goed materialen isoleren. Dit wordt omschreven in de Rd-waarde in m2K/W. De Rd-waarde vertelt hoe goed het het doorlaten warmte kan tegengaan, ook wel warmteweerstand genoemd. Hoe hoger het getal des te beter het isoleert. Een Rd-waarde boven de 4.0 is prima te noemen. Neem voor vloerisolatie minimaal een Rd van 3.5. Je kan deze waarde ook halen door een dubbele laag materiaal met lager Rd-waarde aan te brengen.
- Kan je zelf de vloer isoleren of laat je de vloerisolatie aanbrengen aan een bedrijf over?
Welke isolatie kan ik in mijn situatie kiezen?
Voor het kiezen van het isolatiemateriaal moet je rekening houden met de draagvloer (beton of hout), de toplaag en of je bovenvloers wilt isoleren of vloerisolatie aan het plafond van de kruipruimte wilt aanbrengen. Dit noemen we ondervloers isoleren. Pur schuim raden we af en nemen we niet mee in onderstaande tabel.
Isolatiemateriaal | Draagvloer hout | Draagvloer beton | Bovenvloers isoleren | Ondervloers isoleren | Bovenvloers onder tegels | Bovenvloers onder laminaat | Bovenvloers onder massief hout | Bovenvloerd onder PVC | Bovenvlors onder vloerbedekking |
PUR platen | Nee | Ja | Ja | Ja | Nee | Ja | Nee | Ja | Ja |
PIR platen | Nee | Ja | Ja | Ja | Nee | Ja | Nee | Ja | Ja |
Glaswol/Steenwol oftewel rotswol/minerale wol dekens of platen | Ja | Ja | Platen: Ja Dekens: Nee | Ja | Nee | Platen: Ja Dekens: Nee | Platen: Ja Dekens: Nee | Platen: Ja Dekens: Nee | Platen: Ja Dekens: Nee |
Houtvezel en katoenvezel platen | Ja | Ja | Ja | Ja | Nee | Ja | Ja | Ja | Ja |
EPS platen | Nee | Ja | Ja | Ja | Nee | Ja | Nee | Ja | Ja |
XPS platen | Nee | Ja | Ja | Ja | Nee | Ja | Nee | Ja | Ja |
EPS parel en EPS isolatiechips zijn niet opgenomen in bovenstaande tabel voor vloerisolatie, omdat deze alleen gebruikt worden als bodemisolatie. Deze producten zijn ook geschikt voor onder een houten vloer.
Onder een tegelvloer kan je geen producten leggen die ook maar enigszins op en neer veren. Het beste kan je bij tegels via de kruipruimte vloerisolatie aanbrengen. Wil of kan je niet anders dan bovenvloers isoleren? Gebruik dan de speciale platen die we eerder in dit artikel al noemden.
Vloerisolatie kosten berekenen.
Vloerisolatie kosten berekenen doe je door de oppervlakte van de vloer te vermenigvuldigen met de kosten van het isolatiemateriaal. De onderstaande prijzen zijn een richtlijn en lopen zo uiteen, omdat de prijs hoger wordt wanneer je een dikkere laag van het materiaal koopt.
Isolatiemateriaal | Kosten per m² (incl. btw en incl. plaatsing in de kruipruimte) |
PIR-isolatieplaten | €30 tot €50 |
XPS-isolatieplaten | €35 tot €60 |
EPS-isolatieplaten | €30 tot €55 |
PUR-isolatieplaten | €30 tot €45 |
Glaswol of steenwol/rotswol | €30 tot €45 |
Houtvezel platen | €35 tot €50 |
Katoenvezel platen | €25 tot €40 |
PUR-schuim hebben we niet meegenomen in de tabel. Ook de parels en isolatiechips die gebruikt worden voor bodemisolatie staan hier niet tussen. Deze zullen we in de toekomst bespreken in een nog te publiceren artikel over bodemisolatie.
In de bovenstaande prijzen zitten de kosten van plaatsing. Er komen nog voorrijkosten, kosten voor bevestiging en eventueel kosten voor folie bij op. All-in kost vloerisolatie via de kruipruimte tussen de €30 en €50 per m2.
Je kan zelf de vloerisolatiekosten berekenen door oppervlakte vloer x prijs isolatiemateriaal te doen. Moet je 55m2 isoleren en kies je voor PIR dan betaal je naar schatting 55 x €30 tot 55 x €50 = €1650 tot €2750. Bovenaan en onderaan dit artikel vind je de knop om gratis en vrijblijvend 4 offertes te ontvangen van bedrijven bij jou uit de buurt!
De kosten voor bovenvloers isoleren is vergelijkbaar met de kosten via de kruipruimte. Ga je zelf isoleren? Dan bespaar je zo’n 60% aan kosten!
Hoeveel kun je met vloerisolatie besparen?
Met de indicatie van de kosten wil je natuurlijk ook weten wat vloerisolatie je gaat opleveren. We gebruiken een gasprijs die bijna gelijk is met die van het energie plafond 2023, namelijk €1,50.
We zetten de realistische besparingen voor verschillende woningtypen op een rij:
Type Woning | Besparing in m3 gas. | Besparing in euro’s bij een gasprijs van €1,50. |
Rijtjeswoning/tussenwoning | 90m3 | €135 |
Hoekwoning | 140m3 | €210 |
2-onder-1-kap woning | 180m3 | €270 |
Vrijstaande woning | 260m3 | €390 |
Natuurlijk heeft de besparing te maken met de oppervlakte die geïsoleerd wordt. Als vuistregel geldt dan je per geïsoleerde m2 vloer een besparing van 5m3 tot 8m3 gas per jaar kan verwachten. Vloerisolatie bespaart daarmee tussen de 10% en 15% aan stookkosten.
De terugverdientijd van vloerisolatie ligt tussen de 4 en 8 jaar, wanneer je ook de subsidie voor vloerisolatie aanvraagt.
Vloerisolatie subsidie in 2024.
Verduurzamen wordt beloond en er is ook voor vloerisolatie subsidie aan te vragen. Hierdoor wordt de investering kleiner en kan je de eerder genoemde terugverdientijd behalen.
Voor het aanvragen van vloerisolatie subsidie 2024 gelden de volgende voorwaarden:
- Je hebt een laag isolatiemateriaal aan de onderkant of bovenkant van de draagvloer geplaatst.
- Je hebt minimaal 20m2 van de bestaande vloer geïsoleerd.
- Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 [m2 K/w] en komt voor op de meldcodelijst van het RVO. Is er al oud isolatiemateriaal aanwezig dan mag je dit niet meetellen.
- Je hebt nog niet eerder een subsidie voor vloerisolatie ontvangen.
- Het aanbrengen van lokaal gespoten PIR of PUR is uitgevoerd met HFK-vrije blaasmiddelen.
- Je bent eigenaar van de woning en woont hier zelf.
- Je laat de werkzaamheden uitvoeren door een erkend bedrijf. Wanneer je het zelf aanbrengt maak je dus geen kans op subsidie.
Je krijgt €5,50 per m2 subsidie tot een oppervlakte van 130m2 aan vloerisolatie. Neem je 2 isolatiemaatregelen of combineer je vloerisolatie met de aansluiting van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet? Dan wordt het subsidiebedrag verdubbeld en krijg je dus €11 per m2 aan vloerisolatie subsidie! Dit is gelijk aan de voorwaarden die in 2023 golden.
Hier vind je de geaccepteerde isolatiematerialen: https://www.rvo.nl/sites/default/files/2023-12/ISDE-Meldcodelijst-isolatie-met-Bio-based-vermelding-19-12-2023.pdf
Mensen vragen ook: FAQ.
Wat vloerisolatie kost verschilt per materiaal. Je kan rekenen op vloerisolatiekosten tussen €30 en €60 per vierkantie meter inclusief btw en plaatsing. Ga je zelf isoleren dan kun je ruim de helft van de kosten besparen!
Voor betonvloeren is PIR isolatie de beste vloerisolatie met de hoogste isolatiewaarde. Voor houten vloeren is steenwol/rotswol de beste vloerisolatie. Deze beste vloerisolatie kan je hier voordelig kopen.
De dikte van vloerisolatie is afhankelijk van hoe goed het materiaal isoleert. Dit kan tussen de 4cm en 15cm zijn. Zorg ervoor de dikte van de vloerisolatie genoeg is om een Rd-waarde haalt van 3,5 m2K/w. Het ene isolatiemateriaal haalt dit met bijvoorbeeld een laag van 12cm, terwijl het andere isolatiemateriaal dit al met 8cm haalt.
Vloerisolatie offerte: gratis en vrijblijvend!
Wil je dus aanspraak maken op de subsidie en laat je het vloer isoleren liever over aan een erkend bedrijf? Door offertes van verschillende bedrijven aan te vragen kan je makkelijk de beste deal vinden en bespaar je je veel geld.
Je kan 4 gratis en geheel vrijblijvende offertes bij bedrijven uit de buurt ontvangen door in 1 minuut een paar gegevens in te vullen.
Nieuwsgierig hoeveel de vloer isoleren kost?
Krijg gratis en vrijblijvend 4 offertes van bedrijven bij jou uit de buurt!
Vloerisolatie kopen.
Heb je offertes van bedrijven aangevraagd, berekend hoeveel de investering min de subsidie aan kosten met zich meebrengt en wil je toch zelf de vloer isoleren?
Koop dan het isolatiemateriaal bij IsolatieShop. Deze grote webshop heeft alles wat nodig is om de vloerisolatie zelf aan te brengen. Topkwaliteit voor een prima prijs!
Zelf aan de slag?
Koop isolatiemateriaal van topkwaliteit van de IsolatieShop!
Bert bespaarde zich in 2 minuten €700!
Dit was het verschil in het aanbod van zijn energieleverancier om zijn contract verlengen en het aanbod van andere energieleveranciers.
Bekijk nu in 2 minuten hoeveel jij goedkoper uit kan zijn voor energie! Bespaar jij net zoveel als Bert?