Waarom krijg ik nog een rekening van mijn oude energieleverancier?

Let op! Na je overstap krijg je nog een eindafrekening van je oude energieleverancier.

Als je onze andere artikelen hebt gelezen weet je dat jaarlijks overstappen energie verstandig is vanwege de welkomstbonus. Maar waarom krijg je na je overstap nog een rekening van je oude energieleverancier? Betaal je dan teveel? Laat even onderaan weten of het uiteindelijk goed gekomen is of dat je echt een klacht hebt moeten indienen bij je ouder energieleverancier.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Laatste update op 27-1-2025.

Een rekening van je oude energieleverancier na het overstappen?

Je hebt gekozen voor een overstap naar een andere leverancier. Hopelijk heb je dit gedaan via een energievergelijker om zo de beste energiedeal te krijgen met een welkomstbonus tot wel €400. Je hebt een welkomstbericht ontvangen van de nieuwe energieleverancier en dan krijg je ineens nog een rekening van je oude leverancier.

Geen paniek, want in de meeste gevallen is het terecht dat je een rekening krijgt. Het gaat vaak om een eindafrekening. In deze rekening worden alle termijnbedragen die je sinds de laatste jaarrekening hebt betaalt verrekend met je energieverbruik.

Je termijnbedrag is elke maand hetzelfde en is een gemiddelde van je energiekosten per maand. In de winter maak je veel meer kosten en in de zomer veel minder. Of je op de eindafrekening nog moet bijbetalen ligt dus ook aan welke maanden er voorbij zijn gegaan sinds de laatste jaarrekening.

Kan je een dubbele energierekening krijgen?

Ja, dat kan. De eindafrekening wordt binnen 6 weken verstuurd. Het kun dus zijn dat je ook al een termijnbedrag bij je nieuwe energieleverancier moet betalen. Wanneer je ook geld moet betalen op de eindafrekening kan het een dure maand worden, maar je betaalt eerlijk voor de energie die je ook daadwerkelijk verbruikt hebt.

Zijn er sinds de laatste jaarrekening vooral warme maanden voorbij gegaan? Dan is de kans groot dat je juist geld terugkrijgt op de eindafrekening. Het is aan te raden om wat geld achter de hand te hebben bij je overstap. De welkomstbonus ontvang je namelijk niet meteen op het moment van overstappen.

Uitgelicht

Je oude energieleverancier stuurt nog een termijnbedrag. Moet je dit storneren?

We vertelden je al over de eindafrekening. Die krijg je waarschijnlijk, terwijl je al je eerste termijnbedrag hebt betaald aan je nieuwe leverancier. Het is ook mogelijk dat je naast de jaarafrekening nog een rekening voor een termijnbedrag krijgt. Gaat de overstap wel goed? Waarom moet je nog een maand energie betalen wanneer je al bent overgestapt?

Administratie van de overstap.

Administratie Overstap Oude Energieleverancier

Een overstap is geregeld binnen enkele minuten via de energievergelijker, maar tussen de energieleveranciers zijn er allerlei administratieve processen. Het kan wel enkele weken duren voordat de overstap voor 100% is doorgevoerd. Als de administratie nog niet compleet is afgerond kan het zijn dat de oude energieleverancier nog een termijnbedrag stuurt. Simpelweg omdat het systeem nog niet aangeeft dat je weg bent bij de oude leverancier.

Dit wordt later alsnog rechtgetrokken  op de eindafrekening of met een eventuele narekening. Je betaalt voor de energie die je verbruikt en niets meer.

De overstap is halverwege een maand.

Wanneer je overstapt op bijvoorbeeld 18 november kan je 2 termijnbedragen ontvangen. De incasso van de oude energieleverancier is eerder dan de 18e van de maand en die van de nieuwe later dan de 18e. Ook hier geldt dat je uiteindelijk gewoon betaalt voor de verbruikte energie. Je betaalt dan ook aan je oude leverancier tot 18 november.

Wanneer je nog een rekening ontvangt van de oude energieleverancier kun je het beste even bellen. Ze kunnen waarschijnlijk al de eerste signalen van je overstap zien en kunnen vertellen waarom je een rekening krijgt. Mochten ze het nog niet kunnen zien dan kun je rustig wachten op de eindafrekening. Klopt die niet? Bel dan voor uitleg.

Een termijnbedrag storneren.

Je denkt misschien: “Kan ik dat laatste termijnbedrag niet gewoon storneren?”

We raden af om de automatische incasso van het termijnbedrag te laten terugdraaien. Wanneer je dit doet zal de oude energieleverancier dit ook automatisch doorgegeven krijgen en gaan er processen lopen die je wilt voorkomen. Je kunt waarschuwingen, aanmaningen of boetes krijgen.

Het laatste termijnbedrag is gewoon automatisch gegenereerd en al je betaalde termijnbedragen worden verrekend met je daadwerkelijke verbruik. Storneren is geen goede oplossing. Rustig wachten op de eindafrekening en eventueel bellen met de klantenservice van je oude energieleverancier wanneer je een vraag hebt is een beter idee.

Energie vergelijken: zo vind je de goedkoopste energie.

Je hebt dit artikel waarschijnlijk geopend, omdat je niet teveel wil betalen voor energie. Nu weet je waarom je nog één of twee rekeningen van je oude energieleverancier kunt krijgen. Meestal gaat administratief alles goed, maar lopen er wel eens dingen langs elkaar.

Wil jij niet teveel betalen voor energie? Pak de laagste energietarieven en een welkomstbonus door elk jaar over te stappen! De goedkoopste energiedeal krijg je niet bij iemand die je belt of langs de deur komt. Klik hieronder om naar de energievergelijker te gaan om zeker te weten dat je wel de goedkoopste energie krijgt. Lees ook dit artikel over details waar je op moet letten wanneer je een energievergelijker gebruikt.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!