De warmtepomp: Is het goedkoper dan gas?

Warmtepomp kosten vs besparing warmtepomp.

Met zonnepanelen kun je honderden euro’s besparen op je stroomkosten. Met de warmtepomp kan je besparen op gas? Is dit de investering waard? Hier lees je wat je echt moet weten over de warmtepomp. Is de warmtepomp goedkoper dan gas? Laat onderaan het artikel even weten welke soort warmtepomp jij het interessantst vindt. Wij hebben gekozen voor een lucht-lucht warmtepomp; beter bekend als de airconditioning. Verwarmen met airco is een stuk goedkoper dan met gas of een hybride warmtepomp.

Wil jij je energierekening verlagen met een warmtepomp?

Ja, ik wil het aanbod in warmtepompen zien.

Warmtepomp goedkoper dan gas in 2023?

Er is een hoop gebeurt sinds het moment van schrijven van dit artikel in 2020. Door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen flink gestegen. Ook de kosten en de populariteit van de warmtepomp is veranderd. Het kabinet kondigde aan dat je verplicht een hybride warmtepomp moet hebben vanaf 2026 op het moment dat je cv-ketel vervangen moet worden. Een alternatief zoals aansluiting op een warmtenet wordt overigens ook goedgekeurd. Deze aankondiging heeft wellicht ook gezorgd voor een toename van installaties van de hybride warmtepomp. De vraag werd groter en het aanbod kleiner doordat onderdelen moeilijker beschikbaar waren.

In 2023 is de wachttijd voor de installatie van een hybride warmtepomp, de veruit populairste warmtepomp, meer dan een jaar. De hybride warmtepomp kost je al snel €8000. Met een hybride warmtepomp stijgen de stroomkosten en bespaar je zo’n 75% op je gaskosten voor de verwarming. Die kosten zijn op hun beurt ook ongeveer 75% van je totale gasrekening.

We gebruiken de energieprijzen van het prijsplafond 2023. Stroom kost €0,40 tot een verbruik van 2900 kWh. Gas kost €1,45 tot een verbruik van 1200 m3. Wanneer je jaarlijks gasverbruik 1500 m3 in totaal is zal je 1125 m3 verbruikt hebben voor het verwarmen van de woning. De hybride warmtepomp bespaart daar weer 75% op. Geen 100%, omdat hij niet werkt met temperaturen van iets boven het vriespunt en lager. Afgerond bespaart je dit 844 m3 gas. 844 X €1,45 = €1223,80 aan besparing, maar daarvoor krijg je zo’n 2500 kWh aan extra stroomverbruik voor terug. 2500 X €0,40 = €1000.

Dit zou nog steeds €223,80 aan netto winst opleveren, maar met je stroomverbruik die je door andere apparaten al heb zal je waarschijnlijk boven het energieplafond uit komen. Dan betaal je nog meer voor de stroom. Andersom werkt het ook: de hybride warmtepomp helpt je gasverbruik (waar we 1500 m3 noemden) ook onder het energieplafond te krijgen waardoor je niet de waarschijnlijk duurdere stroomprijs uit je contract betaalt. De precieze berekening wordt echter nog moeilijker gemaakt doordat het energieplafond per maand geldt en door je contractperiode wordt gesplits in 2 delen.

Al met al is de investering in de hybride warmtepomp op dit moment in 2023 minder interessant. Het alternatief is de airco die kan verwarmen. Dit is in feite een lucht-lucht warmtepomp en kost nog geen €300, terwijl het minimaal net zoveel gas bespaart en door zijn efficiëntie minder stroom verbruikt. Lees hier meer over in ons artikel over verwarmen met airco.

Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

Een warmtepomp is een apparaat die ervoor zorgt dat je je huis kunt verwarmen zonder dat je (veel) gas hoeft te gebruiken. Hij haalt warmte uit de grond of uit de buitenlucht. Het heeft hetzelfde principe als een koelkast, maar hier wordt juist warmte afgegeven aan de leidingen. In de warmtepomp zit een koudemiddel die onder hoge druk wordt gezet waardoor de temperatuur stijgt en warmte kan afgeven. Wanneer het 4 graden of warmer is heeft een warmtepomp de voorkeur boven het verwarmen met de CV-ketel.

De precieze werking wordt in dit filmpje uitgelegd:

Welke warmtepompen zijn er en welke heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten waterpompen. We bespreken hier vier soorten. Denk eraan dat het heel belangrijk is om goede isolatie in je woning te hebben om geld te kunnen besparen met de warmtepomp.

Lucht/water-warmtepomp.

Een lucht/water-warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Dit kan ook als het vriest. Hij kan hiermee warm water leveren voor het gebruik van de verwarming, het douchen en warm water uit de kraan. Het rendement kan oplopen tot wel 530%. Dit betekent dat elke kWh aan stroom die de warmtepomp gebruikt wordt omgezet  tot wel 5,3 kWh aan warmte.

Voor deze warmtepomp is een buiteninstallatie nodig om de warmte uit de lucht te verzamelen. Deze wordt tegen een muur of op het garagedak geplaatst. 75% van de energie die nodig is om te verwarmen komt uit de lucht en 25% komt door het gebruik van elektriciteit. Deze warmtepomp is beter bekend onder de naam hybride warmtepomp, omdat je naast de warmtepomp ook de cv-ketel blijft gebruiken. Lees dit artikel wanneer je met de hybride warmtepomp kosten besparen interessant vindt, een mooie subsidie wilt ontvangen en een terugverdientijd van ongeveer 5 jaar hebt met de energieprijzen van februari 2022.

Uitgelicht

Bodem/water-warmtepomp.

De bodem/water-warmtepomp maakt gebruik van leidingen die diep in de grond komen te liggen. De bodem heeft een temperatuur van circa 12 graden. Hiermee kan het water in de leiding koel gemaakt worden en kan het huis in de zomer gekoeld worden. Dit wordt gedaan door aangelegd buizen in de vloer. Een vloerverwarming en koeling in 1 dus. Warmte uit de woning wordt onttrokken en komt in het water dat weer naar de grond loopt.

Daarmee wordt de bodem steeds warmer. In de winter wordt die warmte weer uit de bodem gehaald en de woning met warm water verwarmd. De kou wordt ook uit de woning onttrokken en maakt de bodem weer koel. Hierdoor is er een cyclus die je energiekosten bespaart en goed in voor het milieu.

Door middel van een boilervat wordt warm water opgeslagen voor het gebruik van warm tapwater. Dit wordt duidelijk uitgelegd in de onderstaande video. Zoals je aan de titel van het filmpje ziet wordt het ook een water/water-warmtepomp met gesloten bron genoemd.

Lucht/lucht-warmtepomp.

De lucht/lucht-warmtepomp is geschikt om je woning te verwarmen of te koelen met lucht van buiten. Er wordt een buiteninstallatie geplaatst waarop je één of meerdere binneninstallaties kunt aansluiten. In de buitenunit zit een compressor die met opgewarmd koelgas lucht kan verwarmen. Hij kan de lucht ook op deze manier koelen. De pomp is het overwegen waard wanneer je nog niet over een verwarmingsinstallatie beschikt. Ook als je gebruik maakt van elektrische verwarming is een lucht/lucht-warmtepomp een goede investering die je flink wat gas zal besparen.

De lucht-lucht warmtepomp is beter bekend onder de naam airconditioning. Met de airco kun je een ruimte koelen, maar het is tegenwoordig ook mogelijk het hele proces om te draaien en juist met de airco te verwarmen. Door het hoge rendement van wel 400% is het een goedkopere optie dan andere warmtepompen. Lees hier over de airco voordelen en nadelen en de kosten en besparing. Wij zijn enthousiast en kozen voor deze warmtepomp om mee te verwarmen. We hebben ook een artikel geschreven over de Toshiba Haori. Lees over deze airco die met verschillende gekleurde hoezen passend gemaakt kan worden bij jouw interieur in de Toshiba Haori review.

Water/water-warmtepomp.

De water/water-warmtepomp wordt ook wel een water/water-warmtepomp met open bron genoemd. Net als bij de bodem/water-warmtepomp worden er leidingen in de bodem geboord. Er worden 2 putten geslagen en daaruit wordt grondwater omhoog gepompt. De ene put is een bron van warmte en de ander van kou.

Wat zijn de kosten en besparing van een warmtepomp?

Een lucht/water-warmtepomp kost inclusief installatie al snel €6000. Goede warmtepompen inclusief installatie vind je bijvoorbeeld bij CVTotaal. Van het merk Daikin bijvoorbeeld. Die besparen (volgens CVTotaal) 50% op je gasverbruik, waarmee de terugverdientijd ongeveer 5 jaar bedraagt. Het is verstandig dit zelf aan de hand van je gasverbruik te berekenen. De levensduur van de meeste warmtepompen is ongeveer 12 tot 15 jaar.

Besparing energie lucht water warmtepomp

Wanneer we uitgaan van een verbruik van 1750 m3 per jaar met een prijs van 83 cent per m3 komen op ongeveer €1450 aan gaskosten per jaar. Een besparing van 50% zou dan €725 betekenen. Dat zou betekenen dat je na 8 jaar pure winst maakt. Gaat de pomp na die 8 jaar nog 5 jaar mee, dan is de totale winst ongeveer €3625. Niet gek.

Bron foto: https://frigonoel.be/

Een bodem/water-warmtepomp kost inclusief installatie al snel €15000. Deze forse prijs ontstaat doordat de twee boringen in de grond voor het aanleggen van de leiding al zo’n €8000 kost. Het terugverdienen van de investering duurt gemiddeld zo’n 20 tot 25 jaar. Laat je goed informeren en vraag offertes aan wanneer je meer wilt weten over dit type waterpomp. Zo kun je inschatten of het de moeite waard is om deze waterpomp te nemen en of je de kosten wel terugverdiend. Het nemen van een waterpomp is natuurlijk wel goed voor het milieu.

Ook voor een water/water-warmtepomp (ook wel water/water-warmtepomp met open bron genoemd) kun je rekenen op een investering van wel €12000. De hoge kosten komen hier ook door de boringen en aanleggen van de 2 bronnen. Net als bij de bodem/water-warmtepomp is er een lange terugverdientijd van 20 tot 25 jaar.

Een lucht/lucht-warmtepomp is het goedkoopst van alle warmtepompen. Prijzen beginnen bij ongeveer €2500 inclusief het plaatsen. De besparing per jaar wordt geschat op €120 gemiddeld. Hierbij is gerekend op 1800 m3 gasverbruik met een CV-ketel tegenover 950 m3 gasverbruik en 1900 kWh van een lucht/lucht-warmtepomp. De 950 m3 zijn gerekend, omdat er bij een temperatuur van 4 graden of minder wordt overgeschakeld op de CV-ketel. Deze berekening zou betekenen dat je er wel 21 jaar over doet om je investering terug te verdienen.

Vind je de investeringen en terugverdientijd van de warmtepompen niet aantrekkelijk? Je kunt natuurlijk ook investeren in zonnepanelen. Lees hier meer over zonnepanelen en hun kosten en terugverdientijd.

Update mei 2022: hogere gasprijzen én kosten voor de warmtepomp.

In dit artikel heb je gelezen over de besparing en de terugverdientijd van de verschillende warmtepompen. Door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen fors gestegen ten opzichte van de de tijd waarin bovenstaande bedragen zijn beschreven. De terugverdientijd is nu korter, omdat de gasprijzen van 80 tot 85 cent zijn gestegen naar minimaal het dubbele. De kosten van de warmtepomp zijn ook gestegen, maar niet verdubbeld.

Wil je een berekening van de besparing, de kosten en de terugverdientijd met de actuele gasprijzen? Klik hieronder op de knop en krijg een actuele berekening met 4 gratis en vrijblijvende offertes van bedrijven bij jou uit de buurt! Zo kun je de goedkoopste en beste deal kiezen:

Neem nu 1 minuut de tijd voor de GRATIS woningscan!

Zo weet jij van 13 energiebesparende maatregelen welke het meest bespaart in jouw situatie!

Ja, ik neem 1 minuut de tijd voor een gratis, vrijblijvende woningscan

Alternatief voor de warmtepomp: verwarmen met airco.

De kosten van de warmtepomp zijn in 2022 flink gestegen. De investering is nog steeds een rendabele, maar met de airco is er een alternatief die zich sneller terugverdient.

Verwarmen met airco is minder bekend, omdat bij een airco veel mensen denken aan koelen. De airco die kan verwarmen is in feite ook een warmtepomp: de lucht-lucht warmtepomp. Deze verdient zich in 2 tot 4 jaar terug en bespaart evenveel als de warmtepomp, maar is in aanschaf zeker 3 keer zo goedkoop. Lees hier meer over airco verwarming.

Krijg je subsidie bij het kopen van een warmtepomp?

Voor een lucht/lucht-warmtepomp krijg je geen subsidie. Voor andere waterpompen krijg je een subsidie van €500 tot €13200. Dit geldt tot in ieder geval 31 december 2023. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Die kun je hier lezen: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren/warmtepomp. Je hoeft voor de ISDE-subsidie niet nog meer energiebesparende maatregelen toe te laten passen naast de warmtepomp.

Hoe rendabel is een warmtepomp? Hoeveel geld bespaar je op energie?

Deze vraag hebben we eerder in het artikel beantwoord voor de verschillende soorten warmtepompen. De ontwikkelingen van de warmtepompen is ook in volle gang. Op verschillende andere sites zul je andere bedragen tegenkomen. Zowel qua aankoopprijs als de bedragen je kunt besparen. Zoals bij zoveel energiezaken is het ook afhankelijk van de grootte van de woning en hoe goed deze is geïsoleerd. Vanzelfsprekend bepaalt het gebruiksgedrag ook een grote rol. Hoewel de eerder genoemde cijfers een beeld geven over de kosten en opbrengsten is het verstandig om offertes op te vragen om zo inzicht te krijgen in de kosten.

De lucht/water-warmtepomp is het meest populair in Nederland. Dit komt doordat de investering niet zo hoog is als bijv. de water/water-warmtepomp en je zoals gezegd toch flink kunt besparen op je energiekosten. Wil je graag een offerte van kwalitatief goede warmtepompen inclusief of exclusief installatie van een erkend installateur? Kijk dan op de site van CVTotaal.

Waar wordt de waterpomp geplaatst?

Bij een lucht/lucht-warmtepomp en lucht/water-warmtepomp wordt er een ‘unit’ aan de buitenkant van het huis geplaatst. Dit kan tegen een gevel zijn of op een plat dak. Houdt rekening met een kast van 80 bij 80 centimeter. Er moet ook nog een halve meter ruimte omheen zijn om goed te kunnen werken. Voor de warmtapwatervoorziening is een boiler nodig (afmeting ca. 1,0 m x 1,0 m x 2,0m).

Voor een bodem/water-warmtepomp en water/water-warmtepomp is alleen een boiler nodig. In plaats van een buitenunit moeten er gaten geboord/gegraven worden op een zogeheten captatienet aan te leggen. Dit kost enkele dagen. Vraag bij je gemeente welke vergunningen er voor deze waterpompen nodig zijn en of je ook een bouwaanvraag moet doen voor verticale boringen.

Mensen vragen ook: FAQ.

Kan ik mijn huis verwarmen met een warmtepomp?

Ja, met een warmtepomp kun je je huis verwarmen. Met een all-electric warmtepomp kun je van het gas af. Je kunt kiezen voor een lucht-water warmtepomp of een warmtepomp die de warmte uit de bodem of het water dat in de bodem zit haalt. De lucht-water warmtepomp is enkele duizenden euro’s goedkoper en is een stuk makkelijk te installeren.

Is een warmtepomp goedkoper dan gas?

Ja, met een warmtepomp ben je goedkoper uit dan gas. Je bespaart zo’n 300 tot 1000 euro afhankelijk van de energieprijzen. Met een volledige all-electric warmtepomp gebruik je geen gas meer en kun je je laten afsluiten van het gas. Dit bespaart nog eens €260 per jaar. Met een hybride warmtepomp bespaar je tot wel 75% op je gasverbruik en verbruik je meer stroom. De hybride warmtepomp is goedkoper dan een volledige warmtepomp en bespaart slechts een paar honderd euro minder aan gas.

Hybride warmtepomp vs all-electric warmtepomp: wat is het verschil?

Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de lucht en kan de gaskosten met 75% verlagen. De hybride warmtepomp werkt samen met de CV-ketel, die in de winter bij lage temperaturen bijspringt. Een all-electric warmtepomp heeft geen CV-ketel nodig en bespaart 100% gaskosten. Een all-electric is wel 4 tot 5 keer zo duur als een hyrbide warmtepomp, terwijl de besparing in energiekosten nog niet eens het dubbele is. Wel bespaar je €260 extra doordat je de gasaansluiting kunt laten afsluiten en daar geen vastrecht meer voor hoeft te betalen. In het algemeen is een hybride warmtepomp de betere keuze als het gaat op kosten vs besparing. Voor het milieu is een all-electric de beste keuze.

Is een warmtepomp verplicht?

Vanaf 2026 wordt een warmtepomp verplicht of moet je kiezen voor een ander duurzaam alternatief voor gas. Dit is besloten om de verduurzaming te bevorderen. Je bent niet verplicht om in 2026 je CV-ketel te laten vervangen, maar vanaf 2026 wordt het verplicht om bij aanschaf van een CV-ketel een hybride warmtepomp te nemen. Uitzonderingen zijn woningen die niet geschikt zijn voor een warmtepomp of huizen die binnenkort al op een alternatief voor aardgas worden aangesloten. Dit is het warmtenet/stadsverwarming. Er is wel kritiek op deze verplichting, met name door de investering die niet voor iedereen haalbaar is.

Waar kan ik een warmtepomp kopen?

Voor lucht/water-warmtepompen van goede kwaliteit exclusief of inclusief installatie kun je terecht bij CVTotaal. Ze bieden goede merken tegen prima prijzen en de installatie gebeurt door een erkend installateur.

Wil jij je energierekening verlagen met een warmtepomp?

Ja, ik wil het aanbod in warmtepompen zien.
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!