De warmtepomp: Is het goedkoper dan gas?

Warmtepomp kosten vs besparing warmtepomp.

Met zonnepanelen kun je honderden euro’s besparen op je stroomkosten. Is er ook een product waarmee je geld kunt besparen op gas? En is dit de investering waard? Hier lees je wat je echt moet weten over de warmtepomp. Laat onderaan het artikel even weten welke soort warmtepomp jij het interessantst vindt.

Wil jij je energierekening verlagen met een warmtepomp?

CVTotaal meld een subsidie rond de 1800 euro!

Ja, ik wil het aanbod in warmtepompen zien.

Inhoudsopgave

Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

Een warmtepomp is een apparaat die ervoor zorgt dat je je huis kunt verwarmen zonder dat je (veel) gas hoeft te gebruiken. Hij haalt warmte uit de grond of uit de buitenlucht. Het heeft hetzelfde principe als een koelkast, maar hier wordt juist warmte afgegeven aan de leidingen. In de warmtepomp zit een koudemiddel die onder hoge druk wordt gezet waardoor de temperatuur stijgt en warmte kan afgeven. Wanneer het 4 graden of warmer is heeft een warmtepomp de voorkeur boven het verwarmen met de CV-ketel.

De precieze werking wordt in dit filmpje uitgelegd:

Welke warmtepompen zijn er en welke heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten waterpompen. We bespreken hier vier soorten. Denk eraan dat het heel belangrijk is om goede isolatie in je woning te hebben om geld te kunnen besparen met de warmtepomp.

Lucht/water-warmtepomp.

Een lucht/water-warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Dit kan ook als het vriest. Hij kan hiermee warm water leveren voor het gebruik van de verwarming, het douchen en warm water uit de kraan. Het rendement kan oplopen tot wel 530%. Dit betekent dat elke kWh aan stroom die de warmtepomp gebruikt wordt omgezet  tot wel 5,3 kWh aan warmte.

Voor deze warmtepomp is een buiteninstallatie nodig om de warmte uit de lucht te verzamelen. Deze wordt tegen een muur of op het garagedak geplaatst. 75% van de energie die nodig is om te verwarmen komt uit de lucht en 25% komt door het gebruik van elektriciteit.

Uitgelicht

Bodem/water-warmtepomp.

De bodem/water-warmtepomp maakt gebruik van leidingen die diep in de grond komen te liggen. De bodem heeft een temperatuur van circa 12 graden. Hiermee kan het water in de leiding koel gemaakt worden en kan het huis in de zomer gekoeld worden. Dit wordt gedaan door aangelegd buizen in de vloer. Een vloerverwarming en koeling in 1 dus. Warmte uit de woning wordt onttrokken en komt in het water dat weer naar de grond loopt.

Daarmee wordt de bodem steeds warmer. In de winter wordt die warmte weer uit de bodem gehaald en de woning met warm water verwarmd. De kou wordt ook uit de woning onttrokken en maakt de bodem weer koel. Hierdoor is er een cyclus die je energiekosten bespaart en goed in voor het milieu.

Door middel van een boilervat wordt warm water opgeslagen voor het gebruik van warm tapwater. Dit wordt duidelijk uitgelegd in de onderstaande video. Zoals je aan de titel van het filmpje ziet wordt het ook een water/water-warmtepomp met gesloten bron genoemd.

Lucht/lucht-warmtepomp.

De lucht/lucht-warmtepomp is geschikt om je woning te verwarmen of te koelen met lucht van buiten. Er wordt een buiteninstallatie geplaatst waarop je één of meerdere binneninstallaties kunt aansluiten. In de buitenunit zit een compressor die met opgewarmd koelgas lucht kan verwarmen. Hij kan de lucht ook op deze manier koelen. De pomp is het overwegen waard wanneer je nog niet over een verwarmingsinstallatie beschikt. Ook als je gebruik maakt van elektrische verwarming is een lucht/lucht-warmtepomp een goede investering die je flink wat stroom zal besparen.

Heb je al een CV-ketel en wil je graag besparen met een warmtepomp? Dan kun je beter kiezen voor de lucht/water-warmtepomp.

Water/water-warmtepomp.

De water/water-warmtepomp wordt ook wel een water/water-warmtepomp met open bron genoemd. Net als bij de bodem/water-warmtepomp worden er leidingen in de bodem geboord. Er worden 2 putten geslagen en daaruit wordt grondwater omhoog gepompt. De ene put is een bron van warmte en de ander van kou.

Wat zijn de kosten en besparing van een warmtepomp?

Een lucht/water-warmtepomp kost inclusief installatie al snel €6000. Goede warmtepompen inclusief installatie vind je bijvoorbeeld bij CVTotaal. Van het merk Daikin bijvoorbeeld. Die besparen (volgens CVTotaal) 50% op je gasverbruik, waarmee de terugverdientijd ongeveer 5 jaar bedraagt. Het is verstandig dit zelf aan de hand van je gasverbruik te berekenen. De levensduur van de meeste warmtepompen is ongeveer 12 tot 15 jaar.

Besparing energie lucht water warmtepomp

Wanneer we uitgaan van een verbruik van 1750 m3 per jaar met een prijs van 83 cent per m3 komen op ongeveer €1450 aan gaskosten per jaar. Een besparing van 50% zou dan €725 betekenen. Dat zou betekenen dat je na 8 jaar pure winst maakt. Gaat de pomp na die 8 jaar nog 5 jaar mee, dan is de totale winst ongeveer €3625. Niet gek.

Bron foto: https://frigonoel.be/

Een bodem/water-warmtepomp kost inclusief installatie al snel €15000. Deze forse prijs ontstaat doordat de twee boringen in de grond voor het aanleggen van de leiding al zo’n €8000 kost. Het terugverdienen van de investering duurt gemiddeld zo’n 20 tot 25 jaar. Laat je goed informeren en vraag offertes aan wanneer je meer wilt weten over dit type waterpomp. Zo kun je inschatten of het de moeite waard is om deze waterpomp te nemen en of je de kosten wel terugverdiend. Het nemen van een waterpomp is natuurlijk wel goed voor het milieu.

Ook voor een water/water-warmtepomp (ook wel water/water-warmtepomp met open bron genoemd) kun je rekenen op een investering van wel €12000. De hoge kosten komen hier ook door de boringen en aanleggen van de 2 bronnen. Net als bij de bodem/water-warmtepomp is er een lange terugverdientijd van 20 tot 25 jaar.

Een lucht/lucht-warmtepomp is het goedkoopst van alle warmtepompen. Prijzen beginnen bij ongeveer €2500 inclusief het plaatsen. De besparing per jaar wordt geschat op €120 gemiddeld. Hierbij is gerekend op 1800 m3 gasverbruik met een CV-ketel tegenover 950 m3 gasverbruik en 1900 kWh van een lucht/lucht-warmtepomp. De 950 m3 zijn gerekend, omdat er bij een temperatuur van 4 graden of minder wordt overgeschakeld op de CV-ketel. Deze berekening zou betekenen dat je er wel 21 jaar over doet om je investering terug te verdienen.

Vind je de investeringen en terugverdientijd van de warmtepompen niet aantrekkelijk? Je kunt natuurlijk ook investeren in zonnepanelen. Lees hier meer over zonnepanelen en hun kosten en terugverdientijd.

Krijg je subsidie bij het kopen van een warmtepomp?

Voor een lucht/lucht-warmtepomp krijg je geen subsidie. Voor andere waterpompen krijg je een subsidie van €1000 tot €2500. Dit geldt tot in ieder geval 31 december 2020. Waarschijnlijk zal er daarna geen subsidie meer gegeven worden. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Die kun je hier lezen: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie-isde

Toevoeging: De regering heeft verduurzaming hoog op de prioriteitenlijst staan. Er wordt gekeken naar een nieuwe subsidieregeling voor warmtepompen. Aan deze regeling wordt nog gewerkt. Ondertussen kun je al wel een subsidie aanvragen die uit het budget ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’ komt.

Hoe rendabel is een warmtepomp? Hoeveel geld bespaar je op energie?

Deze vraag hebben we eerder in het artikel beantwoord voor de verschillende soorten warmtepompen. De ontwikkelingen van de warmtepompen is ook in volle gang. Op verschillende andere sites zul je andere bedragen tegenkomen. Zowel qua aankoopprijs als de bedragen je kunt besparen. Zoals bij zoveel energiezaken is het ook afhankelijk van de grootte van de woning en hoe goed deze is geïsoleerd. Vanzelfsprekend bepaalt het gebruiksgedrag ook een grote rol. Hoewel de eerder genoemde cijfers een beeld geven over de kosten en opbrengsten is het verstandig om offertes op te vragen om zo inzicht te krijgen in de kosten.

De lucht/water-warmtepomp is het meest populair in Nederland. Dit komt doordat de investering niet zo hoog is als bijv. de water/water-warmtepomp en je zoals gezegd toch flink kunt besparen op je energiekosten. Wil je graag een offerte van kwalitatief goede warmtepompen inclusief of exclusief installatie van een erkend installateur? Kijk dan op de site van CVTotaal.

Waar wordt de waterpomp geplaatst?

Bij een lucht/lucht-warmtepomp en lucht/water-warmtepomp wordt er een ‘unit’ aan de buitenkant van het huis geplaatst. Dit kan tegen een gevel zijn of op een plat dak. Houdt rekening met een kast van 80 bij 80 centimeter. Er moet ook nog een halve meter ruimte omheen zijn om goed te kunnen werken. Voor de warmtapwatervoorziening is een boiler nodig (afmeting ca. 1,0 m x 1,0 m x 2,0m).

Voor een bodem/water-warmtepomp en water/water-warmtepomp is alleen een boiler nodig. In plaats van een buitenunit moeten er gaten geboord/gegraven worden op een zogeheten captatienet aan te leggen. Dit kost enkele dagen. Vraag bij je gemeente welke vergunningen er voor deze waterpompen nodig zijn en of je ook een bouwaanvraag moet doen voor verticale boringen.

Waar kan ik een warmtepomp kopen?

Voor lucht/water-warmtepompen van goede kwaliteit exclusief of inclusief installatie kun je terecht bij CVTotaal. Ze bieden goede merken tegen prima prijzen en de installatie gebeurt door een erkend installateur.

Wil jij je energierekening verlagen met een warmtepomp?

CVTotaal meld een subsidie rond de 1800 euro!

Ja, ik wil het aanbod in warmtepompen zien.

Meer weten over een wanneer om je woning te voorzien van warm water is de zonneboiler.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *