Wat moet ik doen bij een gaslek?

Leer een gaslek opsporen en volg de 6 stappen in ons stappenplan.

Wanneer er problemen voordoen rondom energie is het fijn om kennis van zaken te hebben. Je hebt al artikelen kunnen lezen over een stroomstoring in de wijk en over een stroomstoring in huis. Met een stappenplan in deze artikelen raak jij niet paniek, omdat je precies weet wat je moet doen. Je wil natuurlijk ook weten wat je moet doen bij een gaslek. We vertellen dat in dit artikel en je weet waarmee je een gaslek opsporen in huis eenvoudiger maakt. Laat onderaan dit artikel even weten of jij het stappenplan al hebt moeten gebruiken.

Zelf simpel een gaslek opsporen?

Het is kinderspel met een gasdetector!

Ja, ik wil gaslekken kunnen herkennen

Is er een gaslek? Wat te doen bij een gaslek?

Een gaslek kan ontstaan wanneer een gasleiding of gasslang een beschadiging bevat. Er kan ook lekkage ontstaan bij een koppelstuk dat kapot is. Aardgas is eigenlijk geurloos. Omdat een gaslek gevaarlijk kan zijn wordt er tetrahydrothiofeen (THT) aan toegevoegd. Dit zorgt voor een herkenbare geur.

Kleine lekkages zijn te herkennen als je gebruik maakt van schuim. Dit is eenvoudig te maken met afwasmiddel. Als je de schuim om de leiding aanbrengt zal er beweging in komen bij een lekkage. Het is verstandig om dit af en toe te doen, want de kleine lekkages zijn moeilijk op te merken. Je kunt ook zoals in de video gaslekzoeker gebruiken.

Als een gaslek wat groter is kun je de geur herkennen of hoor je zelfs een sissend geluid. Een groot gaslek is dus sneller opgemerkt, maar de gasleiding loopt ook door muren en onder de grond.

Je kunt bij https://lekdetectiecentrale.nl/ een verzoek indienen om de complete gasleidingen te controleren. Dit gebeurt zonder hakken en breken.

Gaslek opsporen: Volg dit stappenplan!

Wanneer je het vermoeden hebt dat er een gaslek is kun je dit doen:

Benodigde tijd: 10 minuten

Gaslek opsporen in 6 stappen:

 1. Luister, ruik en kijk om het gaslek op te sporen.

  Kun je het gaslek niet ruiken of horen? Doe wat zeepsop op de leidingen en koppelingen. Wanneer je een sterke gaslucht ruikt en/of gesis hoort en daardoor het lek kunt vinden hoeft dit niet.

 2. Stop het gas.

  Draai de hoofdkraan van de gasleiding dicht.

 3. Zorg dat het gas uit de woning gaat.

  Open ramen en deuren. Zo kan het gas ontsnappen.

 4. Wees voorzichtig.

  Gebruik geen aanstekers of ander vuur.

 5. Gebruik geen elektriciteit.

  Gebruik ook geen elektriciteit bij een groot lek. Vonken kunnen een explosie veroorzaken. Zelfs een mobiele telefoon moet je niet gebruiken in de buurt van het lek.

 6. Schakel hulp in.

  Als je een klein lek hebt opgespoord kun je een loodgieter bellen die de leiding kan repareren. Bij een groot lek bel je het nationale storingsnummer 0800-9009 of ga je naar https://www.gasenstroomstoringen.nl/ . De netbeheerder krijgt de melding binnen en komt naar je toe. Verlaat de woning tot de hulp is gearriveerd.

Uitgelicht

Wie betaalt bij een gaslek? Krijg je een vergoeding?

Wanneer je een koophuis hebt ben je zelf verantwoordelijk voor de leidingen en elektrische installaties zoals een cv-ketel, geiser en boiler. Ook de lichtschakelaars en stopcontacten vallen onder jou verantwoording. Is er schade door een gaslek in huis dan draai jij op voor de kosten. Het is aan te raden een goede opstalverzekering af te sluiten die de kosten voor je zal vergoeden.

Als er een gaslek is na de gasmeter en dus in jouw huis draai je zelf op voor de kosten. Daarom is het aan te raden af en toe de leidingen te controleren en je gasverbruik in de gaten te houden.

Soms heb je ook te maken met gaslekken buiten jouw woning. Hier is bijvoorbeeld een situatie waarin je een rol hebt bij een gaslek in de straat: https://kassa.bnnvara.nl/vraag-beantwoord/vraag/huishouden-energie/gaslek

Is er een storing die onaangekondigd plaatsvindt en langer duurt dan 4 uur? Dan heb je recht op een vergoeding:

Gaslek opsporen met gasdetector Energie Besparen Info
 • De hoogte van deze vergoeding is €35 voor een 3x25A aansluiting wanneer de storing tussen de 4 en 8 uur duurt.
 • Bij elke 4 uur bovenop de 8 uur ontvang je €20.
 • Voor grotere aansluitingen gelden hogere vergoedingen.
 • Kijk voor meer informatie op de site van jouw netbeheerder.
 • Let op! Is de gasstoring aangekondigd? Dat ontvang je geen vergoeding.

Is een gaslek gevaarlijk?

Gas is extreem brandbaar. Daarom wordt het ook gebruikt bij cv-ketels en bij een gasfornuis. Wanneer je een gaslek hebt gesignaleerd is het dan ook erg belangrijk dat je geen vuur of elektriciteit gebruikt in de buurt van het lek. Wanneer het lek al zo groot is dat je het gas kunt horen en ruiken kan er een explosie ontstaan wanneer je toch vuur of elektriciteit gebruikt.

Bij een klein lek die je hebt gevonden bij je jaarlijkse controle met zeepsop ligt een explosie niet meteen voor de hand, maar in principe kun je bij een gaslek niet voorzichtig genoeg zijn.

Naast explosiegevaar is er ook nog verstikkingsgevaar. Wanneer je gas inademt krijg je (vrijwel) geen zuurstof binnen. Ventileren is dus ontzettend belangrijk, want 2 zuurstofarme ademhalingen van zogenaamde inerte gassen kan al dodelijk zijn volgens arboportaal. Lees meer over verstikkingsgevaar op: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/verstikkingsgevaar

Mensen vragen ook: FAQ.

Hoe weet je of je een gaslek hebt?

Wanneer je gas ruikt weet je dat je een gaslek hebt. Als je een sissend geluid hoort kan dit ook van een gaslek zijn. Gebruik je geen gas, maar geeft de gasmeter wel aan dat je gas aan het verbruiken bent dan kan dit ook een signaal zijn. Met zeepsop op de gasleidingen kun je een gaslek opsporen. Een gasdetector is een nog effectievere manier om te weten of je een gaslek hebt.

Welke geur lijkt op gas?

Welke geur op gas lijkt is belangrijk om te weten. Zo kun je sneller een gaslek vinden. De geur van rotte eieren lijkt op gas.

Waar kan een gaslek zitten?

Een gaslek kan overal in de leidingen zitten. Meestal zit een gaslek bij een overgang van leiding en koppelstukken. Een loodgieter weet waar een gaslek kan zitten. Je kunt het ook zelf opsporen met een gasdetector.

Kan een gaslek gevaarlijk zijn?

Ja, een gaslek kan gevaarlijk zijn. Gas is brandbaar, maar ook inademen kan gevaarlijk zijn. Bij een laag percentage gas in de lucht zal het inademen van gas kunnen leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, verwardheid en braken. Vanaf 5% kan je flauwvallen en bij langdurig gas inademen kun je dood gaan.

Gaslek opsporen: hoe kun je dat doen?

Een gaslek opsporen kun je zo doen in 5 stappen:
1. Luister of je een sissend geluid hoort. Ruik of je een gaslucht ruikt. Als je een indicatie hebt waar het lek zich bevindt kun je zeepsop maken met afwasmiddel.
2. Wanneer je een gaslek vermoedt gebruik je geen vuur of elektriciteit. Doe geen stekkers in een stopcontact en doe geen lampen aan. Je wilt het gas niet laten branden/ontploffen.
2. Doe zeepsop op de gasleiding waar je het gaslek vermoedt. Zie je beweging in het sop? Het gas zal de zeepsop een beetje laten bewegen of wegblazen.
3. Heb je geen idee waar het lek is? Gebruik dan een gasmeter of schakel een loodgieter in.
4. Een loodgieter kan ook een gaslek repareren. Een andere optie is het Nationale Storingsnummer bellen: 0800-9009.
5. Verlaat de woning totdat het gaslek is gerepareerd.

Gaslek detectie: Zelf een gaslek opsporen.

Hoe weet je dat je een gaslek hebt? Zie je het niet zitten om je leidingen te controleren met schuim? Of weet je niet zeker of jij het sissende geluid van een gaslek of de geur van gas zal herkennen? Met een gasdetector kun je snel zien of er een brandbaar gas in de lucht aanwezig is. 

Met dit handige apparaat hoef je niet op je gehoor, reuk of schuim te vertrouwen.

Zelf simpel een gaslek opsporen?

Het is kinderspel met een gasdetector!

Ja, ik wil gaslekken kunnen herkennen

Wil je een ook een handig stappenplan voor als er een stroomstoring in huis is?

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!