Wat moet ik doen bij een gaslek?

Leer een gaslek opsporen en volg de 6 stappen in ons stappenplan.

Wanneer er problemen voordoen rondom energie is het fijn om kennis van zaken te hebben. Je hebt al artikelen kunnen lezen over een stroomstoring in de wijk en over een stroomstoring in huis. Met een stappenplan in deze artikelen raak jij niet paniek, omdat je precies weet wat je moet doen. Je wil natuurlijk ook weten wat je moet doen bij een gaslek. Dat vertellen we je in dit artikel. Laat onderaan dit artikel even weten of jij het stappenplan al hebt moeten gebruiken.

Zelf simpel een gaslek opsporen?

Het is kinderspel met een gasdetector!

Ja, ik wil gaslekken kunnen herkennen

Inhoudsopgave

Is er een gaslek? Hoe kun je een gaslek opsporen?

Een gaslek kan ontstaan wanneer een gasleiding of gasslang een beschadiging bevat. Er kan ook lekkage ontstaan bij een koppelstuk dat kapot is. Aardgas is eigenlijk geurloos. Omdat een gaslek gevaarlijk kan zijn wordt er tetrahydrothiofeen (THT) aan toegevoegd. Dit zorgt voor een herkenbare geur.

Kleine lekkages zijn te herkennen als je gebruik maakt van schuim. Dit is eenvoudig te maken met afwasmiddel. Als je de schuim om de leiding aanbrengt zal er beweging in komen bij een lekkage. Het is verstandig om dit af en toe te doen, want de kleine lekkages zijn moeilijk op te merken. Je kunt ook zoals in de video gaslekzoeker gebruiken.

Als een gaslek wat groter is kun je de geur herkennen of hoor je zelfs een sissend geluid. Een groot gaslek is dus sneller opgemerkt, maar de gasleiding loopt ook door muren en onder de grond.

Je kunt bij https://lekdetectiecentrale.nl/ een verzoek indienen om de complete gasleidingen te controleren. Dit gebeurt zonder hakken en breken.

Wat te doen bij een gaslek? Volg dit stappenplan!

Wanneer je het vermoeden hebt dat er een gaslek is kun je dit doen:

 • Zeepsop op de leidingen en koppelingen aanbrengen. Wanneer je een sterke gaslucht ruikt en/of gesis hoort hoeft dit niet.
 • Draai de hoofdkraan van de gasleiding dicht.
 • Open ramen en deuren. Zo kan het gas ontsnappen.
 • Gebruik geen aanstekers of ander vuur.
 • Gebruik ook geen elektriciteit bij een groot lek. Vonken kunnen een explosie veroorzaken. Zelfs een mobiele telefoon moet je niet gebruiken in de buurt van het lek.
 • Als je een klein lek hebt opgespoord kun je een loodgieter bellen die de leiding kan repareren. Bij een groot lek bel je het nationale storingsnummer 0800-9009 of ga je naar https://www.gasenstroomstoringen.nl/ . De netbeheerder krijgt de melding binnen en komt naar je toe.

Uitgelicht

Wie betaalt bij een gaslek? Krijg je een vergoeding?

Wanneer je een koophuis hebt ben je zelf verantwoordelijk voor de leidingen en elektrische installaties zoals een cv-ketel, geiser en boiler. Ook de lichtschakelaars en stopcontacten vallen onder jou verantwoording. Is er schade door een gaslek in huis dan draai jij op voor de kosten. Het is aan te raden een goede opstalverzekering af te sluiten die de kosten voor je zal vergoeden.

Als er een gaslek is na de gasmeter en dus in jouw huis draai je zelf op voor de kosten. Daarom is het aan te raden af en toe de leidingen te controleren en je gasverbruik in de gaten te houden.

Soms heb je ook te maken met gaslekken buiten jouw woning. Hier is bijvoorbeeld een situatie waarin je een rol hebt bij een gaslek in de straat: https://kassa.bnnvara.nl/vraag-beantwoord/vraag/huishouden-energie/gaslek

Is er een storing die onaangekondigd plaatsvindt en langer duurt dan 4 uur? Dan heb je recht op een vergoeding:

Gaslek opsporen met gasdetector Energie Besparen Info
 • De hoogte van deze vergoeding is €35 voor een 3x25A aansluiting wanneer de storing tussen de 4 en 8 uur duurt.
 • Bij elke 4 uur bovenop de 8 uur ontvang je €20.
 • Voor grotere aansluitingen gelden hogere vergoedingen.
 • Kijk voor meer informatie op de site van jouw netbeheerder.
 • Let op! Is de gasstoring aangekondigd? Dat ontvang je geen vergoeding.

Is een gaslek gevaarlijk?

Gas is extreem brandbaar. Daarom wordt het ook gebruikt bij cv-ketels en bij een gasfornuis. Wanneer je een gaslek hebt gesignaleerd is het dan ook erg belangrijk dat je geen vuur of elektriciteit gebruikt in de buurt van het lek. Wanneer het lek al zo groot is dat je het gas kunt horen en ruiken kan er een explosie ontstaan wanneer je toch vuur of elektriciteit gebruikt.

Bij een klein lek die je hebt gevonden bij je jaarlijkse controle met zeepsop ligt een explosie niet meteen voor de hand, maar in principe kun je bij een gaslek niet voorzichtig genoeg zijn.

Naast explosiegevaar is er ook nog verstikkingsgevaar. Wanneer je gas inademt krijg je (vrijwel) geen zuurstof binnen. Ventileren is dus ontzettend belangrijk, want 2 zuurstofarme ademhalingen van zogenaamde inerte gassen kan al dodelijk zijn volgens arboportaal. Lees meer over verstikkingsgevaar op: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/verstikkingsgevaar

Gaslek detectie: Zelf een gaslek opsporen.

Hoe weet je dat je een gaslek hebt? Zie je het niet zitten om je leidingen te controleren met schuim? Of weet je niet zeker of jij het sissende geluid van een gaslek of de geur van gas zal herkennen? Met een gasdetector kun je snel zien of er een brandbaar gas in de lucht aanwezig is. 

Met dit handige apparaat hoef je niet op je gehoor, reuk of schuim te vertrouwen.

Zelf simpel een gaslek opsporen?

Het is kinderspel met een gasdetector!

Ja, ik wil gaslekken kunnen herkennen

Wil je een ook een handig stappenplan voor als er een stroomstoring in huis is?

2 reacties op “Wat moet ik doen bij een gaslek?

 1. Mijn broer had laatst een gaslek ontdekt bij hem thuis. Volgens mij had hij de leiding gewoon met ducttape dichtgeplakt. Geen ideale oplossing lijkt mij. Misschien een idee om de leiding of de koppeling te vervangen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *