Waterbesparende douchekop: Energie besparen in de badkamer.

Energiebesparende douchekop kopen: zuinige douchekop die je helpt water te besparen in de badkamer. De moeite waard!

Ben je op zoek naar manieren om energie en geld te besparen? De kans is groot dat je kijkt naar flinke winstgevende investeringen zoals isolatie, zonnepanelen of een nieuwe cv-ketel. Daarmee kun je veel energie en geld besparen. Een waterbesparende douchekop is dan niet echt de moeite waard. Denk je dat echt? Na dit artikel niet meer. Laat onderaan dit artikel even weten of jij het verschil kunt merken tussen een waterbesparende douchekop en een niet-waterbesparende douchekop in zowel gebruik als in de portemonnee. Want een waterbesparende douchekop is vooral een energiebesparende douchekop!

Wil jij tientallen euro’s per jaar besparen met douchen?

Investeer nu in een waterbesparende douchekop die je in enkele maanden al terugverdiend!

Ja, ik wil goedkoper douchen

Inhoudsopgave

Wat is een waterbesparende douchekop?

Een waterbesparende douchekop ziet er uit als een normale douchekop. Hij heeft een begrenzer waardoor er minder water gebruikt wordt bij het douchen. Een normale douchekop laat zeker 9 liter water per minuut door. Een waterbesparende douchekop laat slechts 5 liter door.

De waterbesparende douchekop, ook wel spaardouche genoemd, voegt meestal lucht toe aan het water. Hierdoor blijft het water warm en dat levert een fijne douchebelevenis op. De stralen water zijn door het toegevoegde lucht ook wel net zo dik als bij een gewone douchekop. Je merkt niks van het feit dat je tijdens een douchebeurt minder water gebruikt.

Er zijn ook waterbesparende douchekoppen die ervoor zorgen dat door elk sproeigaatjes dezelfde hoeveelheid water doorlaat en douchekoppen die vernevelen. Daardoor voelt het alsof er veel meer water gebruikt wordt dan daadwerkelijk wordt gebruikt.

Dus een waterbesparende douchekop bespaart je energie en geld, terwijl je ervaring bij het douchen niet minder fijn zal zijn. Verneem je toch verschil dan is het altijd mogelijk om via een niet-goed-geld-terug garantie de douchekop weer in te leveren en je geld terug te krijgen.

Past een waterbesparende douchekop altijd op elke doucheslang?

Water besparen in de badkamer Energie Besparen Info

Ja, dit zou geen probleem moeten zijn. Je kunt gewoon de oude douchekop van de doucheslang af draaien en de waterbesparende douchekop er weer op draaien. De slangen en douchekoppen zijn universeel en passen dus altijd.

Wanneer de doucheslang slijtage vertoont en gaat scheuren is het verstandig ook een nieuwe doucheslang te kopen. Met een waterbesparende douchekop is de druk wat hoger dan bij een normale douchekop, dus het kan dat de scheuren groter worden en er water uit komt.

Energiebesparende douchekop.

Je weet nu dat het douchecomfort niet minder wordt wanneer je een waterbesparende douchekop neemt. We hebben je al verteld dat een waterbesparende douchekop ongeveer 5 liter water per minuut doorlaat en een reguliere douchekop 9 liter per minuut of zelfs meer. Een behoorlijke besparing dus.

Maar hoeveel energie en geld bespaar je nu jaarlijks met een energiebesparende douchekop?

Op de verpakking staat een ‘volumestroomklasse’. In de tabel kun je zien hoeveel liter water er verbruikt wordt.

 Volumestroomklasse Warm water verbruik.
 Z (spaardouche) 4,3 – 6,9 liter per minuut
 A 7,0 – 8,7 liter per minuut
 S (standaard) 8,8 – 11,5 liter per minuut
 B 11,6 – 14,4 liter per minuut
 C (comfort douche) 14,5 – 17,3 liter per minuut
 D 17,4 – 21,9 liter per minuut

Afhankelijk van waar je woont kost een liter water tussen de €0,0005 en €0,0009. De prijzen worden vaak in 1000 liter water oftewel 1m3 water gerekend. Waterbedrijf Groningen heeft bijvoorbeeld een tarief van €0,64 per 1000 liter exclusief belastingen en vastrecht. Waternet in Amsterdam rekent €0,79 per 1000 liter. Ook hier zit de belasting en vastrecht nog niet in verwerkt. Het vastrecht verschilt ook tussen de waterbedrijven.

De verschillen in water verbruikskosten is erg klein. Als we kijken naar de kosten per maand wat betreft het totale waterverbruik zit er tussen een gezin van 3 of 4 personen ongeveer 3 euro. Of je kiest voor een spaardouche of comfortdouche zal ook niet meer dan enkele euro’s per maand schelen.

We kijken nu naar de gaskosten die gemaakt worden voor het verwarmen van het water.

Uitgelicht

Gaskosten voor het verwarmen van douchewater.

Gebruikte gegevens in de berekening:

We gaan rekenen met een huishouden van 3 personen. Onze aanname is dat ze ongeveer 9 minuten (de gemiddelde douchetijd in Nederland) douchen en dat 5 keer per week doen.

We nemen €1 als waterprijs per 1000 liter inclusief belasting en €0,814 per m3 gas. 50 liter water opwarmen kost ongeveer €0,25.

Situatie: 3 personen 5 keer douchen per week 9 minuten per douchebeurtNormale douchekopWaterbesparende douchekop
Waterkosten70.200 liter water = €70,2042.120 liter water =  €41,12
Gaskosten€351€210,60
Totaal€421,20€250,72

Besparing waterbesparende douchekop per jaar: €170,48*

* = Met de bovenstaande gebruikte gegevens.

Zoals je ziet is het zeker de moeite waard om een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Ook wanneer jij minder vaak doucht dan de 5 keer die we hebben berekend. Bedenk ook dat je nog meer kunt besparen door korter te douchen of elke week een keer minder te douchen.

Wat je situatie ook is: Een energiebesparende douchekop is een goede investering die je per jaar al een mooi bedrag oplevert. Bedenk eens hoeveel het je oplevert in de komende 20 jaar. €170,48 x 20 = €3409,60 wanneer je de gebruikte gegevens gebruikt!

Waterbesparende regendouche

Kun je ook een waterbesparende regendouche maken met een waterbesparende regendouchekop? Ja, die zijn er ook. Een regendouche is een grote douchekop met veel waterstralen. Veel mensen vinden dit nog lekkerder douchen en zien dit als een manier om te ontspannen. Je ziet deze douchekoppen dan ook vaak in wellnessresorts. Het water- en energieverbruik is wel flink hoger dan bij een gewone douchekop. Je kunt rekenen op een verbruik van wel 20 liter water per minuut. Een regendouchekop, ook wel stortdouche genoemd, is dus een luxe die je behoorlijk wat geld per jaar zal kosten.

Waterbesparende Regendouchekop Energie Besparen Info

Gelukkig is er dus ook een waterbesparende regendouchekop. De waterbesparende regendouche bespaart 55% water en dus ook gas! Daarmee komen de totale kosten van het gebruik van de regendouche op hetzelfde niveau als van een normale douchekop die niet waterbesparend is. Heb je een niet-waterbesparende douchekop dan zou je ook een waterbesparende regendouchekop kunnen kopen. Daarmee heb je de luxe voor hetzelfde verbruik.

Wij vinden een regendouche best lekker, maar kiezen ervoor om een gewone waterbesparende douchekop te nemen en de komende 20 jaar duizenden euro’s te besparen.

Wil je wel graag een waterbesparende regendouche? We hebben voor je gezocht naar douchekoppen in de zuinigste klasse Z.

Mensen vragen ook: FAQ.

Welke douchekop is het zuinigst?

Welke douchekop het zuinigst is kun je zien door de volumestroomklasse van de waterbesparende douchekop. Ze zijn ingedeeld in de klasses D, C, B, S, A en Z. D is het minst zuinigst en Z juist het zuinigst. Douchekoppen uit klasse D laten  17,4 – 21,9 liter per minuut door, terwijl de waterbesparende douchekoppen in klasse Z slechts  4,3 – 6,9 liter per minuut doorlaten.

Hoe bespaart een douchekop die waterbesparend is op?

Douchen er bij jou thuis 3 personen 5 keer per week en dan 9 minuten per douchebeurt? Een douchekop die waterbesparend is zal dan zo’n €170 per jaar besparen aan water en vooral aan het gas om het water te verwarmen. Bespaar nog meer door de douchetijd te verkorten. Een douchetimer kan hierbij helpen.

Wat is de beste waterbesparende douchekop?

De beste waterbesparende douchekop gebruikt weinig water, maar biedt toch het fijne douchecomfort. Deze Hans Grohe Raindance Select S PowderRain is voor ons de beste waterbesparende douchekop. Met 3 straalsoort, waaronder de PowderRain optie. Deze bespaart 20% extra aan water en energie en spat niet, waardoor er minder klakvlekken ontstaan en je dus minder hoeft schoon te maken. Deze waterbesparende douchekop verbruikt afhankelijk van de straalsoort 5 tot 10 liter water per minuut. 5 liter water per minuut is zeer laag.

Hoe weet ik of ik een waterbesparende douchekop heb?

Pak een emmer en laat het water van de douche 1 minuut lang in de emmer stromen. Wanneer de emmer na 1 minuut meer dan 7 liter water bevat heb je geen waterbesparende douchekop uit de zuinige Z klasse. Het loont dan om een waterbesparende douchekop te kopen.

Is douchen met een waterbesparende douchekop minder comfortabel dan met een gewone douchekop?

Douchen met een waterbesparende douchekop voelt niet minder comfortabel aan dan met een gewone douchekop. Het aantal liters water dat een waterbesparende douchekop doorlaat is voldoende om goed te kunnen douchen. Wellicht verneem je een verschil de eerste paar keren dat je een waterbesparende douchekop gebruikt, maar daar zul je ongetwijfeld snel aan wennen.

Is een energiebesparende douchekop en een waterbesparende douchekop hetzelfde?

Ja, een energiebesparende douchekop en een waterbesparende douchekop zijn hetzelfde. Je bespaart niet alleen water. De grootste besparen is de energie die gebruikt wordt om het water te verwarmen. Beide termen zijn dus juist.

Waterbesparende douchekop kopen.

Wil jij ook veel geld besparen met een waterbesparende douchekop? De investering is bij een normaal model waterbesparende douchekop ongeveer €70 tot €90. Dit heb je na enkele maanden al terugverdiend. Wacht dus niet langer en begin meteen te besparen. Kijk ook bij onze bespaartips en bij de besparende producten om nog meer energie en geld te besparen. Bij Badkamerwinkel vind je vele douchekoppen voor goede prijzen. Klik hieronder om direct het aanbod te zien. Wil je nog meer energie en geld besparen? Hier vind je een overzicht van energie besparende producten.

Wil jij tientallen euro’s per jaar besparen met douchen?

Investeer nu in een waterbesparende douchekop die je in enkele maanden al terugverdiend!

Ja, ik wil goedkoper douchen

Wil je nog meer water en gaskosten voor warm water besparen? Lees dan de tips om op 3 plekken in huis water te besparen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!

Onze website maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken deze cookies om deze website goed te laten functioneren, te optimaliseren en personaliseren Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring. Meer informatie

COOKIEVERKLARING Op onze website maken wij gebruik van cookies. Cookies zijn kleine gegevensbestanden die door je bezoek aan onze website op jouw telefoon/laptop worden geplaatst. Cookies zijn niet schadelijk voor je computer of je opgeslagen bestanden. Lees ook onze privacyverklaring: http://energiebespareninfo.nl/privacyverklaring-energiebespareninfo/ Gebruik van cookies Dankzij cookies kunnen wij jouw browser herkennen wanneer je een volgende keer onze website bezoekt. Hierdoor kunnen wij het gebruiksgemak van onze website voor je vergroten en optimaliseren wij hiermee de werking van onze website. Tevens gebruiken wij cookies om onze affiliate diensten aan te kunnen bieden en de effectiviteit van onze affiliate diensten bij te houden. Behalve je IP-adres slaan wij geen naam- en adresgegevens of andere persoonlijke gegevens op. De langs deze weg verzamelde persoonsgegevens zijn in beginsel anoniem en worden niet door ons verkocht aan derden. Meer informatie over cookies kun je vinden op de website van Consuwijzer: https://www.consuwijzer.nl/veilig-online/kan-ik-altijd-cookies-uitzetten. Derden De meeste cookies worden niet door ons zelf geplaatst of uitgelezen, maar door derde partijen. Dat zijn bijvoorbeeld Google Analytics en social media. Wij hebben geen volledige controle over wat deze aanbieders met de cookies doen, wanneer zij ze uitlezen. Voor meer informatie verwijzen over deze verwerkingen, verwijzen wij je dan ook door naar de privacyverklaring van deze partijen. Social media Wij maken gebruik van verschillende social media kanalen om onze diensten aan te bieden. Lees de Privacyverklaringen van de betreffende social media kanalen om te weten hoe zij met privacy omgaan: ● Facebook: https://www.facebook.com/privacy/explanation ● Instagram: https://help.instagram.com/519522125107875 ● Twitter: https://help.twitter.com/nl/rules-and-policies/update-privacy-policy ● Pinterest: https://policy.pinterest.com/nl/privacy-policy Youtube Ter promotie van onze diensten kan het zijn dat wij Youtube filmpjes op onze website plaatsen. Youtube is een services van Google. Google plaatst cookies via Youtube om de advertenties te laten zien die aangepast zijn naar jouw Youtube voorkeuren. Voor de Privacyverklaring van Google verwijzen wij je naar: https://policies.google.com/privacy?hl=nl. Google Analytics Onze website maakt hiervoor o.a. gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics gebruikt cookies die een analyse mogelijk maken van de manier waarop bezoekers onze website gebruiken. Dit helpt om de werking van de website te verbeteren. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht of voor zover derde partijen de informatie namens Google verwerken. Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het verwerken van de informatie door Google op de wijze en voor de doeleinden zoals omschreven in onze Privacyverklaring. Voor de Privacyverklaring van Google verwijzen wij je naar: https://policies.google.com/privacy?hl=nl Links Op onze website vind je ook links naar andere websites. Onze cookie- en privacyverklaring zijn niet van toepassing op websites van derden die door middel van buttons en/of links met onze website zijn verbonden. Wij kunnen niet garanderen dat deze derden op een betrouwbare en veilige manier met je persoonsgegevens omgaan. Wij houden geen toezicht op en zijn niet verantwoordelijk voor de verwerking van jouw persoonsgegevens door en via zulke derde partijen. Cookies weigeren of uitschakelen Wanneer je onze website voor het eerst bezoekt wordt er een mededeling over de geplaatste cookies getoond. Het staat je vrij om het gebruik van bepaalde cookies weigeren door in je telefoon/laptop/desktop de daarvoor geëigende instellingen te kiezen. Wij wijzen je er echter op dat je in dat geval wellicht niet alle mogelijkheden van deze website kunt benutten. Huidige cookieverklaring We kunnen deze cookieverklaring van tijd tot tijd veranderen. Wijzigingen in ons cookieverklaring worden hier bijgewerkt. Controleer daarom regelmatig deze pagina, zodat je van wijzigingen op de hoogte bent. Vragen? Voor vragen over ons cookiebeleid of vragen omtrent het inzien, wijzigen of verwijderen van persoonsgegevens kun je altijd contact met ons opnemen via het contactformulier op de website. Om misbruik te voorkomen kunnen wij je vragen om je te identificeren als je een verzoek indient.

Sluiten