Waterbesparende douchekop: Energie besparen in de badkamer.

Energiebesparende douchekop kopen: zuinige douchekop die je helpt water te besparen in de badkamer. De moeite waard!

Ben je op zoek naar manieren om energie en geld te besparen? Besparen op douchen kan een leuk bedrag opleveren. Een waterbesparende douchekop is echt de moeite waard. Laat onderaan dit artikel even weten of jij het verschil kunt merken tussen een waterbesparende douchekop en een niet-waterbesparende douchekop in zowel gebruik als in de portemonnee. Want een waterbesparende douchekop is vooral een energiebesparende douchekop!

Wil jij tientallen euro’s per jaar besparen met douchen?

Investeer nu in een waterbesparende douchekop die je in enkele maanden al terugverdiend!

Ja, ik wil goedkoper douchen

Waterbesparende douchekop ook in 2024 nog interessant?

Toen we dit artikel in 2020 schreven waren we enthousiast over de waterbesparende douchekop. Het levert je een mooie besparing op, terwijl het douchen nog steeds prettig blijft. Is de waterbesparende douchekop ook in 2024 nog interessant of is het de aanschaf niet meer waard? Door de gestegen energieprijzen is het juist nog winstgevender om een waterbesparende douchekop te kopen. Het bedrag dat je bespaart is nog hoger dan voor de flinke prijsstijgingen.

De waterbesparende douchekop is nog steeds in verschillende prijsklasses te koop. De meeste kosten tussen de €50 en €150. We kunnen ons voorstellen dat een douchekop van €150 kopen je duur in de oren klinkt. Helemaal als de huidige douchekop nog naar tevredenheid functioneert. Je hebt de waterbesparende douchekop echter snel terugverdiend. Met een gasprijs van €1,45 per m3 en een douchetijd van 9 minuten kost een keer douchen met een standaard douchekop die 10 liter water per minuut gebruikt zo’n €0,60. De waterbesparende douchekop laat minder water door en gebruikt lucht om de straal niet te dun te laten voelen. Een goede waterbesparende douchekop verbruikt zo’n 6 liter water per minuut. De douchebeurt kost nu nog maar €0,36.

Het gaat hier om centen, maar wanneer je dit vermenigvuldigt met het aantal keer dat er per jaar bij jou thuis gedoucht wordt loopt het flink op. Stel dat je met 2 personen bent en elke week 5 keer doucht. Dat is wekelijks 10 douchebeurten en op jaarbasis 520 keer douchen. De water besparende douchekop bespaart je 520 keer €0,24. Een jaarlijkse besparing van €124,80. De levensduur van een waterbesparende douchekop zou zeker 10 jaar moeten zijn. De terugverdientijd van een waterbesparende douchekop is voor veel huishoudens niet langer dan 1,5 jaar. Dat betekent dat je daarna nog jaren flink bespaart. Het bedrag loopt natuurlijk verder op bij meer douchebeurten per jaar door bijvoorbeeld meer personen in het huishouden. Een waterbesparende douchekop kopen in 2024 is nog steeds een zeer verstandige keuze. Door een douchewekker te kopen en je douchetijd te verkorten kan je bovendien nóg veel meer besparen op douchen.

Wat is een waterbesparende douchekop?

Een waterbesparende douchekop ziet er uit als een normale douchekop. Hij heeft een begrenzer waardoor er minder water gebruikt wordt bij het douchen. Een normale douchekop laat zeker 9 liter water per minuut door. Een waterbesparende douchekop laat slechts 5 liter door.

De waterbesparende douchekop, ook wel spaardouche genoemd, voegt meestal lucht toe aan het water. Hierdoor blijft het water warm en dat levert een fijne douchebelevenis op. De stralen water zijn door het toegevoegde lucht ook wel net zo dik als bij een gewone douchekop. Je merkt niks van het feit dat je tijdens een douchebeurt minder water gebruikt.

Er zijn ook waterbesparende douchekoppen die ervoor zorgen dat door elk sproeigaatjes dezelfde hoeveelheid water doorlaat en douchekoppen die vernevelen. Daardoor voelt het alsof er veel meer water gebruikt wordt dan daadwerkelijk wordt gebruikt.

Dus een waterbesparende douchekop bespaart je energie en geld, terwijl je ervaring bij het douchen niet minder fijn zal zijn. Verneem je toch verschil dan is het altijd mogelijk om via een niet-goed-geld-terug garantie de douchekop weer in te leveren en je geld terug te krijgen.

Past een waterbesparende douchekop altijd op elke doucheslang?

Water besparen in de badkamer Energie Besparen Info

Ja, dit zou geen probleem moeten zijn. Je kunt gewoon de oude douchekop van de doucheslang af draaien en de waterbesparende douchekop er weer op draaien. De slangen en douchekoppen zijn universeel en passen dus altijd.

Wanneer de doucheslang slijtage vertoont en gaat scheuren is het verstandig ook een nieuwe doucheslang te kopen. Met een waterbesparende douchekop is de druk wat hoger dan bij een normale douchekop, dus het kan dat de scheuren groter worden en er water uit komt.

Energiebesparende douchekop.

Je weet nu dat het douchecomfort niet minder wordt wanneer je een waterbesparende douchekop neemt. We hebben je al verteld dat een waterbesparende douchekop ongeveer 5 liter water per minuut doorlaat en een reguliere douchekop 9 liter per minuut of zelfs meer. Een behoorlijke besparing dus.

Maar hoeveel energie en geld bespaar je nu jaarlijks met een energiebesparende douchekop?

Op de verpakking staat een ‘volumestroomklasse’. In de tabel kun je zien hoeveel liter water er verbruikt wordt.

 Volumestroomklasse Warm water verbruik.
 Z (spaardouche) 4,3 – 6,9 liter per minuut
 A 7,0 – 8,7 liter per minuut
 S (standaard) 8,8 – 11,5 liter per minuut
 B 11,6 – 14,4 liter per minuut
 C (comfort douche) 14,5 – 17,3 liter per minuut
 D 17,4 – 21,9 liter per minuut

Afhankelijk van waar je woont kost een liter water tussen de €0,0005 en €0,0009. De prijzen worden vaak in 1000 liter water oftewel 1m3 water gerekend. Waterbedrijf Groningen heeft bijvoorbeeld een tarief van €0,64 per 1000 liter exclusief belastingen en vastrecht. Waternet in Amsterdam rekent €0,79 per 1000 liter. Ook hier zit de belasting en vastrecht nog niet in verwerkt. Het vastrecht verschilt ook tussen de waterbedrijven.

De verschillen in water verbruikskosten is erg klein. Als we kijken naar de kosten per maand wat betreft het totale waterverbruik zit er tussen een gezin van 3 of 4 personen ongeveer 3 euro. Of je kiest voor een spaardouche of comfortdouche zal ook niet meer dan enkele euro’s per maand schelen.

We kijken nu naar de gaskosten die gemaakt worden voor het verwarmen van het water.

Uitgelicht

Gaskosten voor het verwarmen van douchewater.

Gebruikte gegevens in de berekening:

We gaan rekenen met een huishouden van 3 personen. Onze aanname is dat ze ongeveer 9 minuten (de gemiddelde douchetijd in Nederland) douchen en dat 5 keer per week doen.

We nemen €1 als waterprijs per 1000 liter inclusief belasting en €0,814 per m3 gas. 50 liter water opwarmen kost ongeveer €0,25.

Situatie: 3 personen 5 keer douchen per week 9 minuten per douchebeurtNormale douchekopWaterbesparende douchekop
Waterkosten70.200 liter water = €70,2042.120 liter water =  €41,12
Gaskosten€351€210,60
Totaal€421,20€250,72

Besparing waterbesparende douchekop per jaar: €170,48*

* = Met de bovenstaande gebruikte gegevens.

Zoals je ziet is het zeker de moeite waard om een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Ook wanneer jij minder vaak doucht dan de 5 keer die we hebben berekend. Bedenk ook dat je nog meer kunt besparen door korter te douchen of elke week een keer minder te douchen.

Wat je situatie ook is: Een energiebesparende douchekop is een goede investering die je per jaar al een mooi bedrag oplevert. Bedenk eens hoeveel het je oplevert in de komende 20 jaar. €170,48 x 20 = €3409,60 wanneer je de gebruikte gegevens gebruikt!

Waterbesparende regendouche

Kun je ook een waterbesparende regendouche maken met een waterbesparende regendouchekop? Ja, die zijn er ook. Een regendouche is een grote douchekop met veel waterstralen. Veel mensen vinden dit nog lekkerder douchen en zien dit als een manier om te ontspannen. Je ziet deze douchekoppen dan ook vaak in wellnessresorts. Het water- en energieverbruik is wel flink hoger dan bij een gewone douchekop. Je kunt rekenen op een verbruik van wel 20 liter water per minuut. Een regendouchekop, ook wel stortdouche genoemd, is dus een luxe die je behoorlijk wat geld per jaar zal kosten.

Gelukkig is er dus ook een waterbesparende regendouchekop. De waterbesparende regendouche bespaart 55% water en dus ook gas! Daarmee komen de totale kosten van het gebruik van de regendouche op hetzelfde niveau als van een normale douchekop die niet waterbesparend is. Heb je een niet-waterbesparende douchekop dan zou je ook een waterbesparende regendouchekop kunnen kopen. Daarmee heb je de luxe voor hetzelfde verbruik.

Waterbesparende Regendouchekop Energie Besparen Info

Wij vinden een regendouche best lekker, maar kiezen ervoor om een gewone waterbesparende douchekop te nemen en de komende 20 jaar duizenden euro’s te besparen.

Wil je wel graag een waterbesparende regendouche? We hebben voor je gezocht naar douchekoppen in de zuinigste klasse Z.

Mensen vragen ook: FAQ.

Welke douchekop is het zuinigst?

Welke douchekop het zuinigst is kun je zien door de volumestroomklasse van de waterbesparende douchekop. Ze zijn ingedeeld in de klasses D, C, B, S, A en Z. D is het minst zuinigst en Z juist het zuinigst. Douchekoppen uit klasse D laten  17,4 – 21,9 liter per minuut door, terwijl de waterbesparende douchekoppen in klasse Z slechts  4,3 – 6,9 liter per minuut doorlaten.

Hoe bespaart een douchekop die waterbesparend is op?

Douchen er bij jou thuis 3 personen 5 keer per week en dan 9 minuten per douchebeurt? Een douchekop die waterbesparend is zal dan zo’n €170 per jaar besparen aan water en vooral aan het gas om het water te verwarmen. Bespaar nog meer door de douchetijd te verkorten. Een douchetimer kan hierbij helpen.

Wat is de beste waterbesparende douchekop?

De beste waterbesparende douchekop gebruikt weinig water, maar biedt toch het fijne douchecomfort. Deze Hans Grohe Raindance Select S PowderRain is voor ons de beste waterbesparende douchekop. Met 3 straalsoort, waaronder de PowderRain optie. Deze bespaart 20% extra aan water en energie en spat niet, waardoor er minder klakvlekken ontstaan en je dus minder hoeft schoon te maken. Deze waterbesparende douchekop verbruikt afhankelijk van de straalsoort 5 tot 10 liter water per minuut. 5 liter water per minuut is zeer laag.

Hoe weet ik of ik een waterbesparende douchekop heb?

Pak een emmer en laat het water van de douche 1 minuut lang in de emmer stromen. Wanneer de emmer na 1 minuut meer dan 7 liter water bevat heb je geen waterbesparende douchekop uit de zuinige Z klasse. Het loont dan om een waterbesparende douchekop te kopen.

Is douchen met een waterbesparende douchekop minder comfortabel dan met een gewone douchekop?

Douchen met een waterbesparende douchekop voelt niet minder comfortabel aan dan met een gewone douchekop. Het aantal liters water dat een waterbesparende douchekop doorlaat is voldoende om goed te kunnen douchen. Wellicht verneem je een verschil de eerste paar keren dat je een waterbesparende douchekop gebruikt, maar daar zul je ongetwijfeld snel aan wennen.

Is een energiebesparende douchekop en een waterbesparende douchekop hetzelfde?

Ja, een energiebesparende douchekop en een waterbesparende douchekop zijn hetzelfde. Je bespaart niet alleen water. De grootste besparen is de energie die gebruikt wordt om het water te verwarmen. Beide termen zijn dus juist.

Waterbesparende douchekop kopen.

Wil jij ook veel geld besparen met een waterbesparende douchekop? De investering is bij een normaal model waterbesparende douchekop ongeveer €70 tot €90. Dit heb je na enkele maanden al terugverdiend. Wacht dus niet langer en begin meteen te besparen. Kijk ook bij onze bespaartips en bij de besparende producten om nog meer energie en geld te besparen. Bij Badkamerwinkel vind je vele douchekoppen voor goede prijzen. Klik hieronder om direct het aanbod te zien. Wil je nog meer energie en geld besparen? Hier vind je een overzicht van energie besparende producten.

Wil jij tientallen euro’s per jaar besparen met douchen?

Investeer nu in een waterbesparende douchekop die je in enkele maanden al terugverdiend!

Ja, ik wil goedkoper douchen

Wil je nog meer water en gaskosten voor warm water besparen? Lees dan de tips om op 3 plekken in huis water te besparen.

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!