Waterbesparende douchekop: Energie besparen in de badkamer.

Een waterbesparende douchekop kopen: zuinige douchekop die je helpt water te besparen in de badkamer. De moeite waard!

Ben je op zoek naar manieren om energie en geld te besparen? De kans is groot dat je kijkt naar flinke winstgevende investeringen zoals isolatie, zonnepanelen of een nieuwe cv-ketel. Daarmee kun je veel energie en geld besparen. Een waterbesparende douchekop is dan niet echt de moeite waard. Denk je dat echt? Na dit artikel niet meer. Laat onderaan dit artikel even weten of jij het verschil kunt merken tussen een waterbesparende douchekop en een niet-waterbesparende douchekop in zowel gebruik als in de portemonnee.

Wil jij tientallen euro’s per jaar besparen met douchen?

Investeer nu in een waterbesparende douchekop die je in enkele maanden al terugverdiend!

Ja, ik wil goedkoper douchen

Inhoudsopgave

Wat is een waterbesparende douchekop?

Een waterbesparende douchekop ziet er uit als een normale douchekop. Hij heeft een begrenzer waardoor er minder water gebruikt wordt bij het douchen. Een normale douchekop laat zeker 9 liter water per minuut door. Een waterbesparende douchekop laat slechts 5 liter door.

De waterbesparende douchekop, ook wel spaardouche genoemd, voegt meestal lucht toe aan het water. Hierdoor blijft het water warm en dat levert een fijne douchebelevenis op. De stralen water zijn door het toegevoegde lucht ook wel net zo dik als bij een gewone douchekop. Je merkt niks van het feit dat je tijdens een douchebeurt minder water gebruikt.

Er zijn ook waterbesparende douchekoppen die ervoor zorgen dat door elk sproeigaatjes dezelfde hoeveelheid water doorlaat en douchekoppen die vernevelen. Daardoor voelt het alsof er veel meer water gebruikt wordt dan daadwerkelijk wordt gebruikt.

Dus een waterbesparende douchekop bespaart je energie en geld, terwijl je ervaring bij het douchen niet minder fijn zal zijn. Verneem je toch verschil dan is het altijd mogelijk om via een niet-goed-geld-terug garantie de douchekop weer in te leveren en je geld terug te krijgen.

Past een waterbesparende douchekop altijd op elke doucheslang?

Water besparen in de badkamer Energie Besparen Info

Ja, dit zou geen probleem moeten zijn. Je kunt gewoon de oude douchekop van de doucheslang af draaien en de waterbesparende douchekop er weer op draaien. De slangen en douchekoppen zijn universeel en passen dus altijd.

Wanneer de doucheslang slijtage vertoont en gaat scheuren is het verstandig ook een nieuwe doucheslang te kopen. Met een waterbesparende douchekop is de druk wat hoger dan bij een normale douchekop, dus het kan dat de scheuren groter worden en er water uit komt.

Energie besparen met de waterbesparende douchekop.

Je weet nu dat het douchecomfort niet minder wordt wanneer je een waterbesparende douchekop neemt. We hebben je al verteld dat een waterbesparende douchekop ongeveer 5 liter water per minuut doorlaat en een reguliere douchekop 9 liter per minuut of zelfs meer. Een behoorlijke besparing dus.

Maar hoeveel energie en geld bespaar je nu jaarlijks met een waterbesparende douchekop?

Op de verpakking staat een ‘volumestroomklasse’. In de tabel kun je zien hoeveel liter water er verbruikt wordt.

 Volumestroomklasse Warm water verbruik.
 Z (spaardouche) 4,3 – 6,9 liter per minuut
 A 7,0 – 8,7 liter per minuut
 S (standaard) 8,8 – 11,5 liter per minuut
 B 11,6 – 14,4 liter per minuut
 C (comfort douche) 14,5 – 17,3 liter per minuut
 D 17,4 – 21,9 liter per minuut

Afhankelijk van waar je woont kost een liter water tussen de €0,0005 en €0,0009. De prijzen worden vaak in 1000 liter water oftewel 1m3 water gerekend. Waterbedrijf Groningen heeft bijvoorbeeld een tarief van €0,64 per 1000 liter exclusief belastingen en vastrecht. Waternet in Amsterdam rekent €0,79 per 1000 liter. Ook hier zit de belasting en vastrecht nog niet in verwerkt. Het vastrecht verschilt ook tussen de waterbedrijven.

De verschillen in water verbruikskosten is erg klein. Als we kijken naar de kosten per maand wat betreft het totale waterverbruik zit er tussen een gezin van 3 of 4 personen ongeveer 3 euro. Of je kiest voor een spaardouche of comfortdouche zal ook niet meer dan enkele euro’s per maand schelen.

We kijken nu naar de gaskosten die gemaakt worden voor het verwarmen van het water.

Uitgelicht

Gaskosten voor het verwarmen van douchewater.

Gebruikte gegevens in de berekening:

We gaan rekenen met een huishouden van 3 personen. Onze aanname is dat ze ongeveer 9 minuten (de gemiddelde douchetijd in Nederland) douchen en dat 5 keer per week doen.

We nemen €1 als waterprijs per 1000 liter inclusief belasting en €0,814 per m3 gas. 50 liter water opwarmen kost ongeveer €0,25.

Situatie: 3 personen5 keer douchen per week 9 minuten per douchebeurtNormale douchekopWaterbesparende douchekop
Waterkosten70.200 liter water = €70,2042.120 liter water =  €41,12
Gaskosten€351€210,60
Totaal€421,20€250,72

Besparing waterbesparende douchekop per jaar: €170,48*

* = Met de bovenstaande gebruikte gegevens.

Zoals je ziet is het zeker de moeite waard om een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Ook wanneer jij minder vaak doucht dan de 5 keer die we hebben berekend. Bedenk ook dat je nog meer kunt besparen door korter te douchen of elke week een keer minder te douchen.

Wat je situatie ook is: Een waterbesparende douchekop is een goede investering die je per jaar al een mooi bedrag oplevert. Bedenk eens hoeveel het je oplevert in de komende 20 jaar. €170,48 x 20 = €3409,60 wanneer je de gebruikte gegevens gebruikt!

Is er ook een waterbesparende regendouchekop?

Ja, die zijn er ook. Een regendouche is een grote douchekop met veel waterstralen. Veel mensen vinden dit nog lekkerder douchen en zien dit als een manier om te ontspannen. Je ziet deze douchekoppen dan ook vaak in wellnessresorts. Het water- en energieverbruik is wel flink hoger dan bij een gewone douchekop. Je kunt rekenen op een verbruik van wel 20 liter water per minuut. Een regendouchekop, ook wel stortdouche genoemd, is dus een luxe die je behoorlijk wat geld per jaar zal kosten.

Waterbesparende Regendouchekop Energie Besparen Info

Gelukkig is er dus ook een waterbesparende regendouchekop. De waterbesparende variant van de regendouche bespaart 55% water en dus ook gas! Daarmee komen de totale kosten van het gebruik van de regendouche op hetzelfde niveau als van een normale douchekop die niet waterbesparend is. Heb je een niet-waterbesparende douchekop dan zou je ook een waterbesparende regendouchekop kunnen kopen. Daarmee heb je de luxe voor hetzelfde verbruik.

Wij vinden een regendouche best lekker, maar kiezen ervoor om een gewone waterbesparende douchekop te nemen en de komende 20 jaar duizenden euro’s te besparen.

Waterbesparende douchekop kopen.

Wil jij ook veel geld besparen met een waterbesparende douchekop? De investering is bij een normaal model waterbesparende douchekop ongeveer €70 tot €90. Dit heb je na enkele maanden al terugverdiend. Wacht dus niet langer en begin meteen te besparen. Kijk ook bij onze bespaartips en bij de besparende producten om nog meer energie en geld te besparen. Bij Badkamerwinkel vind je vele douchekoppen voor goede prijzen. Klik hieronder om direct het aanbod te zien. Wil je nog meer energie en geld besparen? Hier vind je een overzicht van energie besparende producten.

Wil jij tientallen euro’s per jaar besparen met douchen?

Investeer nu in een waterbesparende douchekop die je in enkele maanden al terugverdiend!

Ja, ik wil goedkoper douchen

Wil je nog meer water en gaskosten voor warm water besparen? Lees dan de tips om op 3 plekken in huis water te besparen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *