De waterbesparende kraan: zoveel kun jij je besparen.

Een waterbesparende kraan opzetstuk zorgt ervoor dat je zelf een kraan waterbesparend kan maken.

In dit artikel vertellen we je meer over een product die water en energie zal besparen. Ben je dol op besparen? Download dan ons gratis e-book over energie besparen. Het kan je honderden euro’s per jaar opleveren. We gaan het nu hebben over een waterbesparende kraan. Is het een goede investering? Er is een waterbesparende kraan opzetstuk, maar ook een waterbesparende douchekop. Laat onderaan het artikel even weten hoe goed de waterbesparende kraan jou bevalt.

Wil jij geld besparen bij elke keer dat je de kraan gebruikt?

Maak je kraan in een handomdraai waterbesparend!

Ja, ik wil graag geld besparen met de kraan

Waterbesparende kraan in 2024.

De waterbesparende kraan is in 2024 nog steeds een product om energie en geld mee te besparen. Met een waterbesparende kraan wordt vaak de perlator/mousseur/schuimstraalmondstuk/straalregelaar bedoeld. Wij gebruiken voor nu de term perlator. Deze bespaart niet heel veel geld, maar de prijs voor het aanschaffen is ook erg laag. Het kost eigenlijk geen moeite om hem te stellen en gebruiksklaar te maken. De perlator voegt lucht toe, waardoor de straal even ‘vol’ lijkt als bij een kraan zonder perlator. In feite bevat de straal dus minder water, waardoor je bespaart.

Een waterbesparende kraan kan je creeëren met een perlator, maar ook met een doorstroombegrenzer. Deze voegt geen lucht toe aan de waterstraal, maar beperkt gewoon de hoeveelheid water dat door de kraan naar buiten komt. Ook hier is de besparing klein, maar dat geld ook voor de kosten van aanschaf.

De bekendste waterbesparende kraan is die van de douche. Met een waterbesparende douchekop kan je het waterverbruik met tientallen procenten verlagen. De waterbesparende douchekop voegt net als het schuimstraalmondstuk, oftewel perlator, lucht toe aan de straal. Net als de andere producten verdien je deze douchekop snel terug en maak je daarna elk jaar keer op keer winst.

Dat de waterbesparende kraan in 2024 ook nog steeds interessant is komt vanwege het gemak van ‘installatie’ en de gasprijs die hoger is dan in 2020 toen we de volgende alinea’s van dit artikel schreven. De gasprijs is nu ongeveer anderhalf keer zo hoog. We gaan in de berekeningen van de besparing ervan uit dat je het water verwarmd met gas via een cv-ketel. Je bespaart vooral op de energiekosten voor het verwarmen van het water. De besparing op de kosten van het water zelf zijn nihil. Twijfel niet en haal zo snel mogelijk perlators en een waterbesparende douchekop in huis en bespaar zonder moeite te hoeven doen!

Wat is een waterbesparende kraan?

Een manier om energie en geld te besparen is een waterbesparende kraan. Zoals de naam al doet vermoeden bespaar je met de kraan water. Best handig, want de kraan in de keuken gebruik je voor afwassen en afspoelen, handen wassen, groenten schoonmaken en voor allerlei andere klusjes. Het gebeurt vaak dat de kraan helemaal opengezet wordt en daardoor kost het je meer water dan je lief is.

Een waterbesparende kraan zorgt ervoor dat er minder water geleverd wordt. Dit kan door lucht aan het water toe te voegen. Toch gaat het niet ten koste van comfort. Veel mensen merken niet dat een waterbesparende kraan minder water levert, want het is nog altijd genoeg om elke klus te klaren. Heb je al een kraan? Je kunt je eigen kraan waterbesparend maken. Een nieuwe kraan kopen is niet nodig.

Besparen met een opzetstuk voor de kraan.

De kraan die je hebt hoef je niet te vervangen. Een waterbesparende kraan is een gewone kraan die je zelf besparend kunt maken met een opzetstuk. Deze stukken zijn er in verschillende vormen.

Een mousseur, perlator, schuimstraalmondstuk of straalregelaar.

Waterbesparende kraan Mousseur Perlator Energie Besparen Info

Je komt deze verschillende termen tegen wanneer het gaat over een waterbesparende kraan. Ze betekenen allemaal hetzelfde. Je komt ditzelfde product dus tegen onder de naam mousseur, perlator, schuimstraalmondstuk en straalregelaar. Het is een opzetstuk die ervoor zorgt dat er lucht aan het water toegevoegd wordt, zodat de stralen niet zo vol zijn. Hier merk je vrij weinig van.

Er zijn verschillende lengtematen. Er zijn zelfs straalregelaars die je kunt uitrekken. Hiermee kan je heel gericht sproeien. De uitrekbare mousseurs zijn kogel mousseurs en die voegen geen lucht toe. Sommige straalregelaars hebben nog een knop om verschillende straalstanden te creëren, maar meestal is er één gewone straalstand.

Wil je water besparen dan kun je beste voor een lucht mousseur kiezen. Kijk hier naar het aanbod mousseurs.

Doorstroombegrenzer voor de kraan.

Je kunt trouwens naast een opzetstuk die lucht aan het water toevoegt ook nog kiezen voor een doorstroombegrenzer. Die zorgt ervoor dat er minder water door de kraan kan. Met een klik op de knop kun je weer een ‘normale’ straal uit de kraan laten komen.

Zo kun je kiezen voor minder water bij het handen wassen of het schoon spoelen van groente en voor meer water wanneer je een emmer wilt vullen. De straal wordt wel merkbaar minder, maar veel mensen raken daar snel aan gewend.

Welke waterbesparende kranen zijn er?

Een waterbesparende kraan spaart geld en energie. Zijn er nog meer waterbesparende kranen naast die in de keuken? Ja, die zijn er. Deze 5 waterbesparende kranen kunnen jouw energie- en waterrekening omlaag brengen.

De waterbesparende douchekop

We vinden die een hele goede investering. De waterbesparende douchekop begrenst het water en voegt lucht toe. Hierdoor gebruik je geen 9 liter water, maar 5 liter water per minuut die je doucht. Je zal tijdens het douchen niet merken dat je minder water verbruikt, maar je ziet het wel terug in de maandelijkse kosten. Lees dit artikel over de waterbesparende douchekop om meer te weten en mogelijk in de komende 20 jaar duizenden euro’s te besparen!

Het verschil met een douchekop en een handdouche is dat je een douchekop vaak ook wel van de douchestang kunt afhalen, maar een handdouche is niet geschikt om aan de douchestang te hangen en dan te douchen. Een handdouche is dus echt alleen geschikt om in je handen te houden, terwijl veel douchekoppen zowel op de stang kan (zodat je er onder kunt staan met je handen vrij) en in je hand. Kijk hier voor handdouchekoppen.

Uitgelicht

Schuimstraalmondstuk voor een waterbesparende badkraan.

Ook badkranen zijn geschikt om waterbesparend te maken. Net als andere kranen kun je voor een opzetstuk kiezen, maar je kunt ook voor een complete kraan kiezen waar een opzetstuk bij zit.

De waterbesparende keukenkraan.

We begonnen dit artikel met het gebruiken van het opzetstuk in de keuken. Je kunt het huidige uiteinde van de kraan er zo af draaien en het waterbesparende opzetstuk er weer op draaien. De keukenkraan wordt in veel gezinnen het meeste gebruikt, dus hier kun je goed op besparen.

Waterbesparende wastafelkraan.

Ook de wastafelkraan kun je in een waterbesparende veranderen. Kijk wel zoals bij alle kranen goed naar de afmetingen van de kraanopening en het waterbesparende kraan opzetstuk.

Waterbesparende handdouche.

Naast de waterbesparende douchekop is er ook een waterbesparende handdouche. Deze zijn vaak nog wat ‘handzamer’ dan gewone douchekoppen, waardoor je hem nog makkelijker in je hand houdt en gericht kunt sproeien. Ze hebben vaak de vorm van een cilinder met gaten erin en hangen niet zo hoog als gewone douchekoppen.

Net als bij een waterbesparende douchekop staat er niet altijd bij of het nu wel of geen waterbesparende variant is. Het watergebruik van een douchekop of handdouche wordt aangegeven in volumestroom. De letters Z, A, S, B, C en D. Hierbij is Z het zuinigste en D het minst zuinig.

Hoeveel energie en geld kun je besparen met een waterbesparende kraan?

Na het lezen van kranen die je water kunnen besparen is het tijd om te praten over geld. Wat levert je een waterbesparende kraan eigenlijk op? We nemen de gemiddelde kostprijs, de gemiddelde besparing per jaar en de gemiddelde besparing na 20 jaar. In de berekening nemen we de gaskosten mee. Van de genoemde besparingen komt ongeveer 18% van waterbesparing en 82% van de besparing op gas die je verbruikt om water warm te maken.

ProductGemiddelde kostprijs.Gemiddelde besparing na 1 jaar.Gemiddelde besparing na 20 jaar.
Doorstroombegrenzer€15Grove schatting: €10Grove schatting €200
Mousseur€12€10€200
Waterbesparende douchekop€80€75€1500
Waterbesparende handdouche€175€50€1000

Voor een doorstroombegrenzer is het erg moeilijk het gemiddelde te berekenen. Hij is te installeren in de douche en op alle kranen. De bedragen van de andere producten zijn grof geschat, maar wel realistisch. Voor de doorstroombegrenzer is dit niet te doen, maar we kunnen wel zeggen dat je de kostprijs in 2 jaar terugverdient en daarna pure winst maakt.

Mensen vragen ook: FAQ.

Hoeveel water bespaar je met een waterbesparende kraan?

Een gewone kraan verbruikt circa 14 liter per minuut. Met een waterbesparende kraan, die je zelf van je huidige kraan kunt maken met een mousseur/perlator of doorstroombegrenzer, kun je zeker 50% besparen. Dat is 7 liter water per minuut.

Wat is een perlator?

Een perlator is een opzetstuk voor een kraan. Dit opzetstuk kun je op elke kraan draaien. Met de perlator, regelmatig mousseur genoemd, wordt er lucht aan de waterstraal toegevoegd. Voor dezelfde krachtige straal is dan minder water nodig. De perlator/mousseur bespaart dus water en energie om het water te verwarmen!

Wat is een doorstroombegrenzer?

Een doorstroombegrenzer: wat is dat? Een doorstroombegrenzer is een ring van rubber of kunststof die je aan de binnenkant van de kraan plaatst. Het begrenst de doorstroom van het water. Hierdoor wordt het aantal liters dat per minuut door de kraan stroomt verlaagd en kun je geld besparen. Gemiddeld bespaar je ruim €10 per jaar en heb je de doorstroombegrenzer in 1,5 jaar terugverdiend. Na 20 jaar heeft de doorstroombegrenzer dus gemiddeld €185 bespaard.

Waterbesparende kraan opzetstuk: bespaart dit echt?

Een waterbesparende kraan opzetstuk bespaart echt water en energie. Met energie wordt het water warm gemaakt en door het waterbesparende kraan opzetstuk te gebruiken gebruik je minder water. Ze worden ook wel perlator of mousseur genoemd en voegen lucht aan het water toe. Zo krijg je dezelfde krachtige waterstraal met minder water!

Waterbesparende kraan kopen.

Wil jij direct beginnen met het besparen op water. Lees dan eens deze waterbesparende tips.

Ben je ook zo enthousiast over de waterbesparende kraan? Klik hieronder om naar het assortiment van Badkamerwinkel te gaan. In het menu links kun je naar onderen scrollen om vervolgens de volumestroom te tonen die jij wilt.

Wil jij geld besparen bij elke keer dat je de kraan gebruikt?

Maak je kraan in een handomdraai waterbesparend!

Ja, ik wil nu het aanbod kranen bekijken
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!