De waterbesparende kraan: zoveel kun jij je besparen.

Een waterbesparende kraan kun je zelf realiseren met een opzetstuk.

In dit artikel vertellen we je meer over een product die water en energie zal besparen. Ben je dol op besparen? Kijk dan ook bij onze bespaartips en andere artikelen over producten waarmee je kunt besparen. Het kan je honderden euro’s per jaar opleveren. We gaan het nu hebben over een waterbesparende kraan. Is het een goede investering? Laat onderaan het artikel even weten hoe goed de waterbesparende kraan jou bevalt.

Wil jij geld besparen bij elke keer dat je de kraan gebruikt?

Maak je kraan in een handomdraai waterbesparend!

Ja, ik wil graag geld besparen met de kraan

Inhoudsopgave

Wat is een waterbesparende kraan?

Een manier om energie en geld te besparen is een waterbesparende kraan. Zoals de naam al doet vermoeden bespaar je met de kraan water. Best handig, want de kraan in de keuken gebruik je voor afwassen en afspoelen, handen wassen, groenten schoonmaken en voor allerlei andere klusjes. Het gebeurt vaak dat de kraan helemaal opengezet wordt en daardoor kost het je meer water dan je lief is.

Een waterbesparende kraan zorgt ervoor dat er minder water geleverd wordt. Dit kan door lucht aan het water toe te voegen. Toch gaat het niet ten koste van comfort. Veel mensen merken niet dat een waterbesparende kraan minder water levert, want het is nog altijd genoeg om elke klus te klaren. Heb je al een kraan? Je kunt je eigen kraan waterbesparend maken. Een nieuwe kraan kopen is niet nodig.

Besparen met een opzetstuk voor de kraan.

De kraan die je hebt hoef je niet te vervangen. Een waterbesparende kraan is een gewone kraan die je zelf besparend kunt maken met een opzetstuk. Deze stukken zijn er in verschillende vormen.

Een mousseur, perlator, schuimstraalmondstuk of straalregelaar.

Waterbesparende kraan Mousseur Perlator Energie Besparen Info

Je komt deze verschillende termen tegen wanneer het gaat over een waterbesparende kraan. Ze betekenen allemaal hetzelfde. Het is een opzetstuk die ervoor zorgt dat er lucht aan het water toegevoegd wordt, zodat de stralen niet zo vol zijn. Hier merk je vrij weinig van.

Er zijn verschillende lengtematen. Er zijn zelfs straalregelaars die je kunt uitrekken. Hiermee kan je heel gericht sproeien. De uitrekbare mousseurs zijn kogel mousseurs en die voegen geen lucht toe. Sommige straalregelaars hebben nog een knop om verschillende straalstanden te creëren, maar meestal is één gewone straalstand.

Wil je water besparen dan kun je beste voor een lucht mousseur kiezen. Kijk hier naar het aanbod mousseurs.

Doorstroombegrenzer voor de kraan.

Je kunt trouwens naast een opzetstuk die lucht aan het water toevoegt ook nog kiezen voor een doorstroombegrenzer. Die zorgt ervoor dat er minder water door de kraan kan. Met een klik op de knop kun je weer een ‘normale’ straal uit de kraan laten komen.

Zo kun je kiezen voor minder water bij het handen wassen of het schoon spoelen van groente en voor meer water wanneer je een emmer wilt vullen. De straal wordt wel merkbaar minder, maar veel mensen raken daar snel aan gewend.

Welke waterbesparende kranen zijn er?

Een waterbesparende kraan spaart geld en energie. Zijn er nog meer waterbesparende kranen naast die in de keuken? Ja, die zijn er. Deze 5 waterbesparende kranen kunnen jouw energie- en waterrekening omlaag brengen.

De waterbesparende douchekop

We vinden die een hele goede investering. De waterbesparende douchekop begrenst het water en voegt lucht toe. Hierdoor gebruik je geen 9 liter water, maar 5 liter water per minuut die je doucht. Je zal tijdens het douchen niet merken dat je minder water verbruikt, maar je ziet het wel terug in de maandelijkse kosten. Lees dit artikel over de waterbesparende douchekop om meer te weten en mogelijk in de komende 20 jaar duizenden euro’s te besparen!

Het verschil met een douchekop en een handdouche is dat je een douchekop vaak ook wel van de douchestang kunt afhalen, maar een handdouche is niet geschikt om aan de douchestang te hangen en dan te douchen. Een handdouche is dus echt alleen geschikt om in je handen te houden, terwijl veel douchekoppen zowel op de stang kan (zodat je er onder kunt staan met je handen vrij) en in je hand. Kijk hier voor handdouchekoppen.

Uitgelicht

Schuimstraalmondstuk voor een waterbesparende badkraan.

Ook badkranen zijn geschikt om waterbesparend te maken. Net als andere kranen kun je voor een opzetstuk kiezen, maar je kunt ook voor een complete kraan kiezen waar een opzetstuk bij zit.

De waterbesparende keukenkraan.

We begonnen dit artikel met het gebruiken van het opzetstuk in de keuken. Je kunt het huidige uiteinde van de kraan er zo af draaien en het waterbesparende opzetstuk er weer op draaien. De keukenkraan wordt in veel gezinnen het meeste gebruikt, dus hier kun je goed op besparen.

Waterbesparende wastafelkraan.

Ook de wastafelkraan kun je in een waterbesparende veranderen. Kijk wel zoals bij alle kranen goed naar de afmetingen van de kraanopening en het opzetstuk.

Waterbesparende handdouche.

Naast de waterbesparende douchekop is er ook een waterbesparende handdouche. Deze zijn vaak nog wat ‘handzamer’ dan gewone douchekoppen, waardoor je hem nog makkelijker in je hand houdt en gericht kunt sproeien. Ze hebben vaak de vorm van een cilinder met gaten erin en hangen niet zo hoog als gewone douchekoppen.

Net als bij een waterbesparende douchekop staat er niet altijd bij of het nu wel of geen waterbesparende variant is. Het watergebruik van een douchekop of handdouche wordt aangegeven in volumestroom. De letters Z, A, S, B, C en D. Hierbij is Z het zuinigste en D het minst zuinig.

Hoeveel energie en geld kun je besparen met een waterbesparende kraan?

Na het lezen van kranen die je water kunnen besparen is het tijd om te praten over geld. Wat levert je een waterbesparende kraan eigenlijk op? We nemen de gemiddelde kostprijs, de gemiddelde besparing per jaar en de gemiddelde besparing na 20 jaar. In de berekening nemen we de gaskosten mee. Van de genoemde besparingen komt ongeveer 18% van waterbesparing en 82% van de besparing op gas die je verbruikt om water warm te maken.

ProductGemiddelde kostprijs.Gemiddelde besparing na 1 jaar.Gemiddelde besparing na 20 jaar.
Doorstroombegrenzer€15Grove schatting: €10Grove schatting €200
Mousseur€12€10€200
Waterbesparende douchekop€80€75€1500
Waterbesparende handdouche€175€50€1000

Voor een doorstroombegrenzer is het erg moeilijk het gemiddelde te berekenen. Hij is te installeren in de douche en op alle kranen. De bedragen van de andere producten zijn grof geschat, maar wel realistisch. Voor de doorstroombegrenzer is dit niet te doen, maar we kunnen wel zeggen dat je de kostprijs in 2 jaar terugverdient en daarna pure winst maakt.

Waterbesparende kraan kopen.

Wil jij direct beginnen met het besparen op water. Lees dan eens deze waterbesparende tips.

Ben je ook zo enthousiast over de waterbesparende kraan? Klik hieronder om naar het assortiment van Badkamerwinkel te gaan. In het menu links kun je naar onderen scrollen om vervolgens de volumestroom te tonen die jij wilt.

Wil jij geld besparen bij elke keer dat je de kraan gebruikt?

Maak je kraan in een handomdraai waterbesparend!

Ja, ik wil nu het aanbod kranen bekijken

Op zoek naar meer producten om energiekosten te verlagen? Met tuinverlichting op zonne-energie betaal je 0 euro aan stroom voor je tuinverlichting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *