We hebben in meerdere artikelen al genoemd hoe je energie kan besparen met verwarmen. Zo schreven we over de beste radiatorfolie en over onze radiatorventilator ervaringen. In dit artikel bespreken we of waterzijdig inregelen onzin is of niet. Doe jij na het lezen van dit artikel de check of jouw cv-installatie waterzijdig is ingeregeld?
Waterzijdig inregelen bespaart veel energie!
Je kan dit ook zelf doen met de CV-inregelkit! Zo bespaar je de kosten van een installateur.
Inhoudsopgave
Wat is waterzijdig inregelen?
Voordat je kan controleren of jouw cv-installatie waterzijdig is ingeregeld vertellen we eerst wat waterzijdig inregelen is. Waterzijdig inregelen betekent dat jouw cv-ketel met radiatoren (of vloerverwarming) optimaal afgesteld is. Bij waterzijdig inregelen ontvangt elke radiator of andere verwarmingsunit zoals vloerverwarming de juiste hoeveelheid warm water ontvangt om efficiënt en gelijkmatig te verwarmen.
Het doel van waterzijdig inregelen is om de energie-efficiëntie te verbeteren, de warmteverdeling te optimaliseren en de totale prestaties van het verwarmingssysteem te verbeteren. Wanneer het waterzijdig inregelen nog niet is gebeurd zullen de radiatoren die zich dichtbij de cv-ketel bevinden veel warmer worden dan de radiatoren die verder weg hangen. Bij vloerverwarming zou je dan goed kunnen merken dat een deel van de vloer heel warm is en een ander deel nog koel aanvoelt.
Waterzijdig inregelen goed uitvoeren vergt de volgende stappen:
- Analyse van het systeem: Een grondige analyse van de bestaande verwarmingsinstallatie wordt uitgevoerd om de lay-out van de leidingen, de grootte van de radiatoren en andere relevante factoren te beoordelen.
- Berekening waterbehoefte: Op basis van de warmtebehoefte van elke ruimte en de specificaties van de radiatoren, wordt berekend hoeveel warm water nodig is om elke radiator effectief te verwarmen.
- Ventielen aanpassen: De doorstroming van warm water naar elke radiator wordt aangepast door middel van regelventielen of thermostatische ventielen. Dit kan in de radiatorkraan/thermostaatkraan of een voetventiel zijn. Deze worden afgesteld om de juiste waterstroom te garanderen voor een gelijkmatige verwarming.
- Verwarmingssysteem in balans brengen: Door de waterstromen in het hele systeem in balans te brengen wordt ervoor gezorgd dat elke radiator de hoeveelheid warmte ontvangt die het nodig heeft zonder teveel of te weinig te worden verwarmd.
- Optimalisatie van de regeling: Thermostaatkranen en kamerthermostaten worden aangepast om de gewenste temperatuur in elke ruimte te behouden met minimale energieverspilling.
Bovenstaande stappen worden doorlopen wanneer je een erkende installateur het waterzijdig inregelen laat uitvoeren. Verderop in dit artikel lees je de wijze waarop je waterzijdig inregelen zelf kan doen.
Zo controleer jij of jouw radiatoren waterzijdig zijn ingeregeld.
Je vraagt je misschien af of jouw verwarmingssysteem waterzijdig is ingeregeld of niet. Je kan dit zelf controleren.
De temperatuur van het water dat uit de radiator komt zou koeler moeten zijn als het water dat in de radiator komt. Controleer de temperatuur van de radiator aan de bovenkant en aan de onderkant. Het verschil in temperatuur moet aan de onderkant ongeveer 25% lager zijn. Zo wordt er genoeg warmte afgegeven en heb je er voldoende profijt van.
Met een temperatuurmeter kan je meten met welke temperatuur het water de radiator binnenkomt en weer verlaat. Je noemt dit ook wel de aanvoertemperatuur en de retourtemperatuur. De infrarood thermometer is voor het meten van de temperatuur een veel gebruikt product.
Stroomt het water met 65 graden Celsius als aanvoertemperatuur in de radiator? Dan zou 52 graden Celsius een prima retourtemperatuur zijn. Tot 20 graden Celsius verschil is een prima verhouding.
Je kan ook de radiatoren open zetten en met je handen voelen of alle radiatoren wel warm worden. Worden de radiatoren op de slaapkamers heel warm, omdat die zich dichter bij de cv-ketel bevinden en andere radiatoren niet? Dat is er waarschijnlijk niet waterzijdig ingeregeld. Een suizend geluid in de radiatoren kan ook een indicatie zijn dat er niet waterzijdig is ingeregeld.
Doordat het water weer koud naar de cv-ketel stroomt verhoog je het rendement en verlaag je dus je energieverbruik. Het is de bedoeling dat de radiatoren eerst hun warmte over de breedte verspreiden. Hoe verder je naar beneden voelt des te kouder moet de radiator zijn. Is jouw radiator bijvoorbeeld aan de rechterkant warm van boven naar beneden en juist links niet? Dan is er niet waterzijdig ingeregeld.
Je ziet hier rechts een afbeelding van hoe de radiator in warmte zou moeten zijn. Warm aan de bovenkant en steeds kouder naar mate je naar beneden gaat.
Waterzijdig inregelen onzin?
Het waterzijdig inregelen van een verwarmingssysteem kan zorgen voor een lagere energierekening. Naar schatting bespaar je tussen de 5% en 15% aan gas door dit optimale instellen van het verwarmingssysteem. Zelfs hogere percentages zijn denkbaar. Dat waterzijdig inregelen onzin zou zijn klopt dus niet.
Met een gemiddeld gasverbruik van ongeveer 1200 m3 gas per jaar zou waterzijdig inregelen je 60m3 tot 180 m3 gas kunnen besparen en wellicht nog meer.
Daarnaast zal het comfort ook verhoogd worden. Je hebt de woning gelijkmatig warm en hebt geen radiator die nog koud blijft, terwijl de ander al flink heet is. Mogelijk heb je ook last van de eerder genoemde suizende geluiden in de radiatoren. Ook dit kan met waterzijdig inregelen verholpen worden.
Uitgelicht
Verwachting energieprijzen 2025: wat gaat er gebeuren met de gasprijs en de stroomprijs?
De verwachting energieprijzen 2025 vertelt wat de gasprijs en stroomprijs mogelijk gaan doen in 2025. Is het verstandig nu een nieuw en vast energiecontract af te sluiten?
Bert kreeg een aanbod van zijn huidige energieleverancier, maar vond via de energievergelijker een aanbod dat 100’en euro’s goedkoper was.
Is het aanbod van je huidige energieleverancier wel zo goed of kan je beter overstappen. Bert vergeleek het aanbod van zijn energieleverancier met de energieprijzen bij andere leveranciers.
Dynamisch energiecontract: het goedkoopste energiecontract?
Het dynamisch energiecontract met dynamische energieprijzen worden steeds populairder. Is dit goedkoper dan de traditionele contracten? Lees hier de voordelen en nadelen!
Kan je waterzijdig inregelen zelf doen?
Eerder gaven we al aan welke stappen een erkende installateur zal doorlopen om het waterzijdig inregelen optimaal uit te voeren. Je kan waterzijdig inregelen zelf doen met een doe-het-zelf pakket. Waterzijdig inregelen kost namelijk honderden euro’s wanneer je een installateur deze klus laten uitvoeren. De precieze prijs hangt af van onder andere het aantal radiatoren in huis. €500 is een realistisch bedrag en vaak is het nog duurder.
Je kan waterzijdig inregelen zelf doen als je volgende stappen volgt:
Benodigde tijd: 4 uren en 30 minuten
Waterzijdig inregelen zelf doen met deze stappen:
- Zet alle radiatoren open.
Draai alle radiatoren open en zet de kamerthermostaat op een aantal graden zodat je zeker weet dat alle radiatoren warm moeten worden, omdat het lang duurt voor de ingestelde temperatuur is bereikt. Wanneer je de thermostaat op 20 graden zet en de temperatuur al snel bereikt is slaat de ketel af en dat is voor nu niet de bedoeling. Je kan dus best voor deze klas de kamerthermostaat om een hoog aantal graden zetten. Eventueel kan je ramen open zetten.
- Meet de temperatuur.
Meet de temperaturen met bijvoorbeeld de infrarood thermometer. Meet de temperatuur van de bovenkant en de onderkant van de radiatoren. Is het verschil zeker 25%? Dat is dat in orde. Meet ook de temperatuur van de radiator en de leiding waar het water weer door gaat op weg naar de ketel. De retourtemperatuur kan wel 20% lager zijn als de aanvoertemperatuur waarmee de radiatoren verwarmd worden. Tot 20 graden Celsius verschil is gebruikelijk.Zo geeft de radiator genoeg warmte af aan de ruimte. Mogelijk kan de infrarood thermometer door de verf/lak de temperatuur niet meten. Plak dan een stukje schilderstape om de plekken waar je wil meten.
- Waterzijdig inregelen via voetventiel.
Waterzijdig inregelen kan je het makkelijkst doen via het voetventiel. Deze zit bij de waterretourleiding waar het water weer naar de cv-ketel gaat. Gebruik een inbussleutel om het ventiel verder of juist dichter te draaien. Is het temperatuurverschil te groot? Dan draai je het ventiel een beetje open. Is het verschil echter te klein? Dan draai je hem juist een beetje dicht. Je kan hiermee experimenteren om het ideale temperatuurverschil te bereiken. Gebruik een draai van 1/8ste slag om de verschillente signaleren.
- Waterzijdig inregelen via de radiatorkraan.
Je kan waterzijdig inregelen ook regelen via de radiatorkraan. Deze manier is nog beter als via het voetventiel, omdat je via het voetventiel invloed uitoefent op het water dat weer naar de cv-ketel stroomt. Door daar te ‘knijpen’ kan er viezigheid ophopen. Via de radiatorkraan beïnvloed je de hoeveelheid en snelheid van het water dat in de radiator komt. De radiator is de draaiknop bovenaan de radiator. Je kan deze heel simpel maar een stukje opendraaien zoals in de volgende video wordt getoond.
Heb je een thermostaatkraan? Draai de dop eraf en verlaag de doorstroming zoals in onderstaande video gedaan wordt. Hoe dichter de radiator zich bij de cv-ketel bevindt des te lager kan je de doorstroming zetten.
Je hebt de radiatoren nu waterzijdig ingeregeld. Voor het optimaliseren van het rendement van het verwarmen lees je ook de rest van dit artikel.
Levert waterzijdig inregelen een besparing op?
Al eerder noemden we een mogelijke gasbesparing dankzij waterzijdig inregelen. 5% tot 15% is haalbaar, maar geregeld lezen we ook 20% als besparing. We gebruiken 3 verschillende getallen als verbruik vóór het waterzijdig inregelen en gebruiken ook 3 verschillende gasprijzen. Zo kan je een aardige inschatting maken van de besparing van waterzijdig inregelen. De bedragen zijn in de tabel gebaseerd op 5% tot 20% besparing.
Gasprijs | Verbruik 1000 m3 per jaar | Verbruik 1200 m3 per jaar | Verbruik 1400 m3 per jaar |
€1,10 per m3 | €55 tot €220 | €66 tot €264 | €77 tot €308 |
€1,25 per m3 | €62,50 tot €250 | €75 tot €300 | €87,50 tot €350 |
€1,40 per m3 | €70 tot €280 | €84 tot €336 | €98 tot €392 |
Bestaat er voor waterzijdig inregelen een subsidie?
Voor (gemengde) VvE’s (Verening van Eigenaren, woonverenigingen en wooncoöperaties is het mogelijk voor waterzijdig inregelen subsidie aan te vragen wanneer je ook een isolerende maatregel of duurzame verwarmingsoptie laat aanbrengen/installeren. De subsidie voor waterzijdig inregelen bedraagt in 2024 een eenmalig bedrag van €75 en is onderdeel van de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). Dit kan je alleen aanvragen wanneer een erkende installateur jouw verwarmingssysteem waterzijdig inregelt.
Voor de reguliere eigenaar van een woning is er geen subsidie.
Waterzijdig inregelen CV: Maak de klus compleet.
Eerder las je al over de stappen om zelf de radiatoren waterzijdig in te regelen. Het verschil met de simpele stappen om het zelf te doen en de optimalisatie die een installateur zal uitvoeren. De installateur regelt niet alleen de radiatoren waterzijdig in, maar gaat ook met de cv-ketel aan de slag.
Idealiter heb je een moderne cv-ketel die kan moduleren. Daar heb je dan ook een slimme thermostaat bij nodig. Dit moduleren betekent dat de slimme thermostaat via OpenTherm technologie communiceert met de cv-ketel en zo precies afstemt hoeveel water van een bepaald aantal graden er nog nodig is. Dit zorgt ervoor dat je optimaal stookt.
Er zijn voor het waterzijdig inregelen van de cv 3 dingen waar je zeker op moet letten:
- Aanvoertemperatuur. Op de cv-ketel kan je instellen wat de aanvoertemperatuur van het water naar je radiatoren is. Deze staat vaak standaard ingesteld op 90 graden. Heb je géén modulerende ketel en/of thermostaat? Dan kan je de aanvoertemperatuur best verlagen naar 70 graden of zelfs 60 graden. Heb je wel een modulerende ketel en thermostaat? Dan hoef je niks te doen. De perfecte aanvoertemperatuur wordt automatisch geregeld.
- Vermogen van de ketel. Het vermogen van de cv-ketel verlagen zorgt ervoor dat het water in de radiator langzamer op temperatuur komt. Laat je het vermogen op 100% staan, dan kan de cv-ketel ineens heel erg veel energie verbruiken door het snel willen leveren van warmte. Verlaag je het vermogen naar bijvoorbeeld 50% dan zal de ketel nooit op vol vermogen branden. Zelfs als je de aanvoertemperatuur op 90 graden hebt staan zal dit door het lagere vermogen nooit gehaald worden en bespaar je energie!
- Pompsnelheid verlagen. Door de pompsnelheid te verlagen help je te voorkomen dat het warme water te snel door de radiatoren gepompt wordt. Als het warme water te snel door de radiatoren gepompt wordt kan het niet genoeg warmte afgeven en stroomt het water te warm weer naar de cv-ketel. Om het potentieel van de ketel, een hoog rendementsketel (HR-ketel), te benutten is de retourtemperatuur belangrijk. Onder de 58 graden Celsius vindt er condensatie plaats, waar de ketel ook weer energie uit haalt. Een retourtemperatuur mag zo laag mogelijk zijn, dus bijvoorbeeld 20 graden is ook prima. Dit verhoogt het rendement. Koud retourwater zorgt ervoor dat er weer meer warmte worden teruggewonnen kan worden uit de rookgassen. Dit verlaagt niet alleen je gasverbruik, maar verhoogt ook de levensduur van de cv-ketel.
Mensen vragen ook: FAQ.
Nee, dat waterzijdig inregelen onzin is klopt niet. Je zorgt met waterzijdig inregelen ervoor dat het warme water beter verdeeld wordt over de verschillende radiatoren in huis. Zo verhoog je het comfort en komt het water kouder terug bij de cv-ketel. Daardoor haalt je ketel een hoger rendement en bespaar je energie.
Ja, waterzijdig inregelen als je vloerverwarming hebt is ook mogelijk. Je kan de pompsnelheid verlagen zodat de warmte beter afgegeven wordt en het water kouder naar de ketel terug stroomt. Je kan ook zorgen dat de pomp niet steeds aan staat. Standaard ‘draait’ de pomp non-stop. Daardoor wordt warmte uit de vloer weer weggepompt wanneer de ketel stopt met stoken.
Je bespaart met waterzijdig inregelen volgens onze berekening tussen €55 en €392 per jaar afhankelijk van je verbruik en de gasprijs. In procenten wordt de besparing geschat op 5% tot 15% gas per jaar.
Waterzijdig inregelen kit: doe het zelf en bespaar veel geld!
Waterzijdig inregelen kan je prima zelf doen. Je bespaart er een hoop geld mee en verhoogt het comfort in de woning. Je hebt een aantal dingen nodig en die zitten allemaal in de cv-inregelkit. Dit pakket bevat een infrarood laser thermometer, het handboek CV inregelen, batterijen, een ontluchtingssleutel en digitale bimetalen thermometers. Zo hoef je niet voor honderden euro’s aan kosten te betalen voor een installateur, maar doe je het waterzijdig inregelen zelf voor een fractie van de prijs!
Waterzijdig inregelen bespaart veel energie!
Je kan dit ook zelf doen met de CV-inregelkit! Zo bespaar je de kosten van een installateur.
Gebruikte afbeelding voor header en in artikel: Image by macrovector_official on Freepik
Bert bespaarde zich in 2 minuten €700!
Dit was het verschil in het aanbod van zijn energieleverancier om zijn contract verlengen en het aanbod van andere energieleveranciers.
Bekijk nu in 2 minuten hoeveel jij goedkoper uit kan zijn voor energie! Bespaar jij net zoveel als Bert?