Wat is een aansluit- en transportovereenkomst (ATO)?

De ATO energie: transportovereenkomst tussen energieleverancier en netbeheerder.

Dit betekent een aansluit- en transportovereenkomst (ATO)

Een aansluit- en transportovereenkomst (ATO) is een overeenkomst tussen jouw energieleverancier en de netbeheerder. Dit gebeurt wanneer je verhuist of je aanmeldt als nieuwe klant. De ATO wordt afgesloten voor de aansluiting op het elektriciteits- en gasnet, het onderhoud hiervan en de transport van elektriciteit en gas. De energieleverancier sluit weer de overeenkomst met de klant.

De energieleverancier zorgt dat een overstap wordt doorgegeven aan de netbeheerder. In de ATO staat onder andere de aansluitcapaciteit en het gecontracteerde transportvermogen van de aansluiting.

Wil je weten wie de netbeheerder is in de regio waar jij woont? Dat kun je opzoeken via https://www.eancodeboek.nl/eancodeboek/control/index

De aansluit- en transportovereenkomst (ATO) voor zakelijke klanten.

Voor MKB-klanten en ZZP-klanten gaat het aanvragen en betalen van de aansluit- en transportovereenkomst net zo in zijn werk als bij particuliere klanten. De energieleverancier sluit de ATO af met de netbeheerder en betaalt de kosten. Zo sluit je één overeenkomst met de energieleverancier.

Voor Grootzakelijke klanten gaat het anders. Voor regionaal netbeheer betaal je een factuur aan de netbeheerder. Voor levering en landelijk netbeheer betaal je aan de energieleverancier. Je ontvangt dus twee facturen.

Lees hier over de verschillen tussen zakelijke en particuliere energie.

Uitgelicht

Aansluit- en transportovereenkomst opzeggen

Verbruik je heel weinig of geen elektriciteit en/of gas? Dan kun je overwegen de aansluiting op te zeggen. De kosten voor de aansluiting kun je je besparen als je de aansluiting laat verwijderen of verzegelen. Verzegelen kan voor maximaal 1 jaar. Vraag aan de netbeheerder naar de kosten. Dan kun je een afweging maken of je de aansluiting wilt laten verzegelen of verwijderen. Bedenk wel dat je misschien het huis een keer wilt verkopen. De volgende bewoners willen misschien wel graag een aansluiting en moet hiervoor kosten maken als de aansluiting verwijderd is. Dit is misschien een reden voor kopers om voor een ander huis te kiezen.

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!