Wat zijn slaperstarieven?

Ben jij al jaren bij dezelfde energieleverancier? Mogelijk betaal je hoge slaperstarieven!

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Wat zijn slaperstarieven?

Het kan zijn dat jij met jouw energiecontract slaperstarieven betaalt. Slaperstarieven zijn energietarieven die horen bij een energiecontract met variabele energieprijzen en een onbepaalde looptijd. Deze tarieven zijn hoger dan de scherpere tarieven die de energieleverancier ook aan kan bieden. Je belandt in de slaperstarieven wanneer je energiecontract met vaste looptijd afloopt en je geen actie hebt ondernomen.

Energieleveranciers halen daarom dolgraag nieuwe klanten binnen en vinden het prima wanneer jij na het aflopen van je vaste contract automatisch overgaat naar variabele tarieven, omdat je niet opnieuw een vast contract afsluit. De slaperstarieven zijn prijzen voor gas en stroom die hoger zijn en waarop de energieleveranciers winst maken.

Hoeveel ben je met variabele slaperstarieven duurder uit?

De tarieven die je betaalt als slaper zijn alleen bekend voor klanten van de energieleverancier. Als jij klant bent van bijvoorbeeld Essent en je automatisch een variabel contract krijgt na de afloop van een vast contract weet jij de slaperstarieven van Essent, maar deze kunnen andere consumenten niet inzien.

Wanneer we energie vergelijken met de energievergelijker kunnen we wel kijken of er verschil is tussen de kosten per maand bij een vast contract en een variabel contract. Zo zochten we op 28-2-2024 naar energiecontracten en zagen we de volgende resultaten:

EnergieleverancierMaandbedrag vast contractMaandbedrag variabel contract
Greenchoice€192,50 tot €208,24€239,51
Mega€186,69 tot €208,63€218,93
Budget Energie€182,06 tot €207,43€196,03

De bovenstaande energieleveranciers boden op de dag dat wij de energievergelijker gebruikten verschillende vaste contracten aan. Je ziet dat het ook behoorlijk kan verschillen per contract van een energieleverancier. Zo was het mogelijk ruim €25 per maand minder te betalen bij Budget Energie door het goedkoopste vaste contract af te sluiten in vergelijking met het duurste vaste contract!

Greenchoice bood het grootste verschil tussen het goedkoopste vaste contract en een variabel contract. Zoals bij slaperstarieven gebruikelijk is ben je fors duurder uit. Het verschil was in dit geval €47,01 per maand. Dat is €564,12 per jaar!

Uitgelicht

Zo voorkom je dat je slaperstarieven betaalt!

Zoals je ziet is het bekijken of je minder voor energie kan betalen zeker de moeite waard. Ook als je huidige energieleverancier een aanbod doet is het verstandig te bekijken wat andere energieleveranciers kunnen bieden. Zo bespaarde Bert zich 100’en euro’s met een overstap. Een overstap naar een andere energieleverancier is snel geregeld, verloopt vrijwel altijd zonder problemen en is helemaal niet moeilijk. Door een energievergelijker te gebruiken vind je snel het beste aanbod van vele energieleveranciers. Betaal geen slaperstarieven en vind de laagste prijs voor gas en stroom. Bovendien levert een overstap je bij een vast contract soms ook een welkomstbonus op die kan oplopen tot honderden euro’s!

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!