Bert accepteerde bijna het aanbod van zijn huidige energieleverancier, maar bedacht zich net op tijd.

Voor energie overstappen of niet? Is het aanbod van je huidige energieleverancier wel zo goed?

Overstappen wordt weer meer aangeprezen dan in het afgelopen jaar. Je krijgt van je huidige energieleverancier een aanbod om te blijven en veel mensen willen ‘geen gedoe’ met het overstappen naar een andere energieleverancier. Is voor energie overstappen of niet overstappen de beste keuze? In dit artikel laten we je zien hoe het aanbod van een huidige energieleverancier kan verschillen met die van andere energieleverancier die jouw graag verwelkomt. Bert nam contact met ons op over een aanbod van zijn huidige energieleverancier en werd enigszins verrast bij het energie vergelijken.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Of gebruik onderstaande energievergelijker om een goedkoper energiecontract te vinden:

Energie overstappen of niet: hoeveel gedoe heb je hiervan?

Allereerst kijken we naar dat ‘gedoe’ rondom overstappen. Veel Nederlanders blijven bij een energieleverancier, omdat ze er al jaren energie bij afnemen. De levering gaat goed en er zijn geen problemen, dus waarom zou je dan ineens weggaan?

Bert vroeg zich ook af of het allemaal wel zo makkelijk was. In enkele minuten was de overstap al geregeld en heeft hij er geen omkijken meer naar. Hij ervoer dat je geen lang uitzoekwerk hoeft te doen om het goedkoopste energiecontract te vinden.

Voor energie overstappen is in de ogen van veel mensen veel werk of er gaat regelmatig wat mis. Dit is echter niet het geval. Het overstappen is al in enkele minuten geregeld en verloopt vrijwel altijd vlekkeloos. Dit komt door de communicatie tussen je huidige en nieuwe energieleverancier.

Je hoeft zelf geen oud energiecontract of andere documenten op te sturen naar de nieuwe energieleverancier. De meterstanden voor de eindafrekening van je oude energieleverancier worden door hun doorgegeven aan de nieuwe energieleverancier. Die gebruikt deze als beginstanden voor je nieuwe energiecontract.

Dat de levering altijd goed verloopt bij de energieleverancier waar je al jaren bij bent is geen bijzonderheid. Er zijn geen energieleveranciers waarbij de levering van gas en stroom ineens stopt, omdat ze te weinig zouden hebben. Bij welke energieleverancier je ook zit: de levering van gas en stroom loopt altijd door. Een uitzondering is wanneer je meerdere malen je rekeningen niet betaalt, maar dat zal ook bij je huidige energieleverancier zo zijn.

Tot slot moet je met één ding rekening houden: een eventueel vast contract. Heb je een contract met een bepaalde looptijd dan kost overstappen je een opzegboete. Deze kan hoog oplopen en is afhankelijk van de resterende duur van je huidige contract. Heb je een variabel contract of heb je een vast contract en geef je bij het aangaan van een nieuw contract de dag aan nadat je huidige contract afloopt? Dan is er niets aan de hand.

Je hebt slechts enkele minuten werk en de overstap wordt verder automatisch geregeld. Wat ons betreft is het antwoord op de vraag ‘Energie overstappen of niet’ beantwoord met een duidelijke ‘Ja!’.

Waarom je overstappen wel zou moeten overwegen.

Overstappen zou je wel moeten overwegen. Niet alleen omdat helemaal geen gedoe is, maar ook vanwege de financiële voordelen bij een overstap. Veel leveranciers willen je graag als klant en bieden je soms een bonus of cadeau bij een overstap.

Zo was er bij Vattenfall in december een actie waarbij je een Nintendo Switch ontving bij een vast contract van 1 jaar. Een welkomstcadeau werd met de hoge energieprijzen een tijdje nergens meer aangeboden, maar inmiddels willen energieleveranciers klanten weer belonen wanneer ze een contract met een vaste looptijd afsluiten. Dit is regelmatig niet met een cadeau, maar veel vaker een welkomstbonus die kan oplopen tot honderden euro’s!

Een welkomstcadeau of welkomstbonus is niet de enige reden voor een overstap. Je kan soms ook lagere tarieven voor gas en/of stroom aangeboden krijgen. Ook de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier, net zoals de vaste leveringskosten. Door even tijd te nemen voor energie vergelijken kan je je een leuk bedrag besparen.

Dit hebben we Bert natuurlijk ook aangeraden. Hij liet ons zien welk aanbod hij kreeg van zijn huidige energieleverancier.

Uitgelicht

Bert kreeg een aanbod van zijn huidige energieleverancier en overwoog deze te accepteren.

Bert nam contact met ons op en vertelde een aanbod te hebben gehad van zijn huidige energieleverancier Essent. Bert was tevreden met deze energieleverancier: er zijn geen problemen en alles loopt vlekkeloos. Hij wilde best langer blijven, maar toen hij vroeg of hij het best het aanbod voor één jaar vast kon accepteren vroegen wij of hij een afbeelding van het aanbod kon sturen.

De kosten per maand van €298 per maand waren niet schokkend. Bert weet de hoogte van zijn energieverbruik en met de eerdere hoge energieprijzen is €298 zeker niet opmerkelijk. Natuurlijk wilden we meer weten over het ontstaan van dit maandbedrag. Een maandbedrag alleen kan misleidend zijn.

Zo kan een verkoper je vertellen dat je bij een overstap slechts €50 per maand hoeft te betalen aan energie. Dit maandbedrag is echter gewoon een voorschot. Na een jaar in één keer een groot bedrag betalen is niet ideaal en daarom betalen we elke maand een bedrag. Deze maandelijkse termijnbedragen worden na een jaar van de werkelijke energiekosten afgetrokken. Betaal je maar 50 euro per maand? Dan zal je op de jaarrekening heel veel meer gaan betalen dan wanneer je elke maand een hoger bedrag betaalt.

We vroegen aan Bert om een screenshot te sturen van de tarieven die bij het aanbod van Essent horen. Met de kosten per kWh stroom en per m3 gas is het veel duidelijker of een ander aanbod beter is.

Met de kosten van stroom en gas per eenheid is het duidelijker of een ander aanbod goedkoper is. Zag je onderin het screenshot ook staan dat er geen rekening is gehouden met de teruglevering? Bert liet ons weten vrij recent nog 16 zonnepanelen te hebben genomen. Ook startte hij in juni 2023 met zijn huis verwarmen met airco en verandert zijn energieverbruik. Het stroomverbruik zal stijgen en het gasverbruik dalen.

Bert voerde het nieuwe te verwachten verbruik in bij de energie vergelijker en werd toen blij verrast!

Door het verwachte aantal kWh stroom en m3 gas in te voeren dat Bert ongeveer zal verbruiken krijgen we in combinatie met de opwek van de 16 zonnepanelen een aanbod dat een stuk beter is dan het aanbod van zijn huidige leverancier. In nog geen 2 minuten tijd zag Bert dat het financieel aantrekkelijker is om over te stappen naar een andere energieleverancier. Voor zowel stroom als gas zijn de tarieven lager dan bij het aanbod van zijn huidige energieleverancier.

De lagere tarieven voor stroom en gas zorgen ervoor dat Bert minder geld betaalt voor energie. Voor de dezelfde energie die net zo goed geleverd wordt als de energie van zijn huidige energieleverancier. Je hoeft niet te twijfelen of een nieuwe energieleverancier wel net zo goed levert als je huidige. Bij welke energieleverancier je ook bent: je zit nooit zomaar in de kou en ook de stroom kan niet zomaar minder goed geleverd worden.

Bert heeft uiteindelijk gekozen voor de overstap naar de energieleverancier die in zijn situatie het goedkoopst is: United Consumers. Behalve de lagere energieprijzen krijgt hij voor zijn overstap ook een welkomstbonus van €285. Energieleveranciers willen je hiermee overhalen om bij hun energie af te nemen.

Ze hopen daarna dat je niet meer zo alert bent om over te stappen en na afloop van het jaarcontract zo stilzwijgend verder gaat met een contract voor onbepaalde tijd. Deze heeft vaak hogere tarieven.

Voorkom dat je in deze hoge tarieven terechtkomt en vergelijk ook energie. Bert was erg blij dat hij toch niet het aanbod van zijn huidige energieleverancier heeft geaccepteerd, maar de ‘moeite’ nam om enkele minuten te besteden aan het vinden van een gunstiger energiecontract.

Hoeveel bespaart Bert op energie?

We zien dat Bert goedkoper uit is door een energievergelijker te gebruiken en een contract af te sluiten bij een andere energieleverancier. Het verschil in maandbedrag is groot, maar dat geeft niet helemaal een goed beeld. Het termijnbedrag is gebaseerd op kosten die geschat worden. Met de veranderingen in Berts energieverbruik is het niet helemaal duidelijk waarop Essent dit maandbedrag heeft gebaseerd.

Berts geschatte verbruik wordt het komende contractjaar ongeveer 9000 kWh stroom en 400 m3 gas. Het verbruik in het normale tarief en het daltarief zal ongeveer gelijk liggen. We nemen daarom voor beide tarieven 4500 kWh in de berekening op. Met de vaste leveringskosten erbij krijgen we een goed beeld van het voordeel dat Bert heeft door over te stappen.

 Aanbod huidige leverancier (Essent)Aanbod goedkoopste energieleverancier via energievergelijker (United Consumers)
4500 kWh stroom normaal tarief€1.793,52€1.742,36
4500 kWh stroom daltarief€1.782,63€1.399,32
400 m3 gas€539,22€468
Vaste leveringskosten stroom per jaar€107,88€142,34
Vaste leveringskosten gas per jaar€83,93€142,34
Totale kosten per jaar€4307,18€3.894,36

Een flink verschil voor hetzelfde product. De €285 welkomstbonus van United Consumers zorgt uiteindelijk ervoor dat Bert met dit verbruik €697,82 goedkoper uit is door een overstap!

Mensen vragen ook: FAQ.

Is het verstandig om over te stappen naar een andere energieleverancier?

Ja, het is verstandig om over te stappen naar een andere energieleverancier doordat je zeer waarschijnlijk een welkomstbonus ontvangt. Vaak zijn de energieprijzen ook lager als die jij betaalt. Zo bespaarde Bert bijna €700 dankzij een overstap naar een andere energieleverancier.

Is het verstandig in 2024 een vast contract voor energie af te sluiten?

Een vast contract voor energie afsluiten is in 2024 verstandig, omdat de energieprijzen lager zijn dan dat ze in lange tijd geweest zijn. Door een vast contract af te sluiten zorg je ervoor dat je niet meer gaat betalen wanneer de energietarieven weer stijgen. Je gaat ook niet mee met prijsdalingen, dus je zal moeten inschatten of het realistischer is dat de energieprijzen gaan dalen of stijgen.

Hoe vind je het goedkoopste energiecontract?

Het goedkoopste energiecontract vind je door een energievergelijker te gebruiken en eventueel de tarieven van energieleveranciers die niet in de resultaten van de energievergelijker staan op te vragen. Met de energievergelijk vind je de goedkoopste energieprijzen in nog geen 2 minuten tijd voor gas en stroom.

Betaal jij ook teveel voor energie? Vind nu in 2 minuten het goedkoopste energiecontract!

Vrees niet voor een overstap. Het is makkelijk en snel te regelen. Je komt niet ineens door een fout zonder energie te zitten. Je bespaart waarschijnlijk wel geld dat je liever aan andere dingen wilt besteden.

Wacht ook niet met energie vergelijken. Neem gewoon nu direct 2 minuten de tijd. Zo zie je meteen hoeveel goedkoper energie voor jou kan zijn.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!