Wanneer je een energiecontract hebt kun je in verschillende omstandigheden terecht komen. Wat moet je doen met je energiecontract wanneer je gaat verhuizen, gaat scheiden of wanneer je een nieuw energiecontract wilt afsluiten? Of je energiecontract loopt af en wat gebeurt er dan? Over onafhankelijk energie vergelijken hebben we al een MUST READ artikel. In dit artikel gaat om 10 situaties waarin jij kan belanden met jouw energiecontract.
Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!
Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!
Inhoudsopgave
Energiecontract en verschillende omstandigheden.
Er zijn verschillende omstandigheden waarbij je je misschien afvraagt wat je moet doen met je energiecontract. Moet je je energiecontract opzeggen of kun je eenvoudig iets laten wijzigen? We vertellen je precies wat jij het beste kunt doen in verschillende situaties.
Wat gebeurt er met het energiecontract bij een faillissement van de energieleverancier?
Energieleveranciers kunnen financiële problemen krijgen waardoor ze failliet verklaard kunnen worden. Maar wat gebeurd er met jouw energiecontract bij een faillissement van de energieleverancier? En hoe zit het met betalingen die je al gedaan hebt? Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je in de kou komt te zitten en ineens geen energie meer krijgt. Dit blijf je hoe dan ook krijgen.
Jouw energiecontract met je huidige energieleverancier die failliet verklaard is kan natuurlijk niet voortgezet worden. Ook voor het uitspreken van een faillissement kan de ACM de leveringsvergunning al intrekken bij financiële problemen. Dat betekent dat je een andere energieleverancier krijgt. Deze kun je niet zelf uitzoeken. Je wordt automatisch ondergebracht bij een energieleverancier door de netbeheerder, tenzij een energiemaatschappij het klantenbestand overneemt. De ACM neemt 20 dagen de tijd om een oplossing te zoeken. Dit wordt de vensterperiode genoemd.
De nieuwe energieleverancier zal vaak een nieuw contract starten. Je krijgt de voorwaarden toegestuurd en je zal de meterstanden moet doorgeven aan de oude energieleverancier voor de eindafrekening. Ook de nieuwe energieleverancier heeft de meterstanden nodig. Met een slimme meter hoef je geen meterstanden op te geven, omdat die uitgelezen kunnen worden.
Ben je niet tevreden met de nieuwe energieleverancier en/of het contract dat je hebt gekregen? Je kunt dit contract kosteloos opzeggen met een opzegtermijn van 30 dagen. In 2021 werd Welkom Energie failliet verklaard en werden de klanten door Eneco overgenomen. Binnen enkele weken waren er al veel klanten die van hun contract bij Eneco af wilden, omdat het ergens anders een stuk goedkoper was.
Het loont om een energievergelijker 2 minuten de tijd te nemen om de goedkoopste energieprijzen te vinden met een mogelijke welkomstbonus tot wel €400!
Had je nog een welkomstbonus tegoed, krijg je nog geld terug op de eindafrekening omdat je meer aan termijnbedragen hebt betaald dan dat je aan energie hebt verbruikt of krijg je nog een waarborgsom terug? Het kan zijn dat je dit via de curator zelf moet terugvragen.
Wanneer je geld terug moet krijgen van de failliet verklaarde energieleverancier kun je het volgende doen:
- Contact opnemen met de failliet verklaarde energieleverancier. Wat zijn volgens hun de mogelijkheden om terug te betalen?
- Contacteer de curator. Die brengt in kaart welke schulden nog betaald kunnen worden.
- Ziet het er naar uit dat je je geld niet terugkrijgt? Neem dan contact op met je rechtsbijstandsverzekering.
- Een andere optie is het Juridisch Loket.
Moet je nog geld betalen aan de energieleverancier? Neem dan ook contact op met het Juridisch Loket voor gericht advies. Je wilt niet een automatische incasso storneren met vervelende gevolgen. Je moet voor alle verbruikte energie betalen en storneren kan ervoor zorgen dat je toch een termijnbedrag niet betaalt terwijl dit wel moet. Eerst advies inwinnen is daarom wel zo verstandig.
In 2021 zijn de volgende energieleveranciers de leveringsvergunning kwijt geraakt: Welkom Energie, Enstroga, Allure Energie, Anode Energie, SEPA Green Energy, FENOR Energie en Naked Energy.
Energiecontract bij overlijden.
Wanneer iemand met een energiecontract overlijdt moet dit doorgegeven worden aan de energieleverancier. Het contract wordt zo beëindigd. Wanneer er iemand anders nog in de woning woont kan het contract met een naamswijziging doorlopen, wanneer er sprake is van een echtgenoot of geregistreerd partner. Vraag deze mogelijkheid na bij de energieleverancier.
Bij een energiecontract bij overlijden wordt vaak geen opzegvergoeding wegens contractbreuk in rekening gebracht vanwege de omstandigheden. Meldt wel duidelijk dat een overlijden de reden is van opzegging. Je zult de meterstanden moeten doorgeven en de eindafrekening wordt opgemaakt.
Wanneer er nog geld betaald moet worden zal dit op de erfgena(a)m(en) verhaald worden. Wanneer je de erfenis niet accepteert hoeft dit niet en een akte nalatenschap kan laten zien. Wanneer je een erfenis beneficiair aanvaardt krijg je 3 maanden tijd om uit te zoeken of er meer schulden zijn dan geld en bezittingen. Daarna kun je de erfenis alsnog weigeren, inclusief dus de achterstand van de energierekening.
Energiecontract na verhuizing. Gaat het contract mee naar het nieuwe adres?
Wat gebeurt er met je energiecontract na verhuizing? Je neemt het contract als je gaat verhuizen naar een andere woning mee. Je kunt eenvoudig een adreswijziging door laten voeren bij je huidige energieleverancier. Dit kan door te bellen naar de klantenservice en meestal ook via de online omgeving. Zorg ervoor dat je zeker 2 weken voor de verhuisdatum de verhuizing hebt doorgegeven. Vanaf 3 maanden voor de verhuisdatum is het mogelijk de verhuizing door te geven.
Heb je nog geen slimme meter in het oude en/of nieuwe huis. Geef dan de meterstanden door van de dag van de verhuizing binnen 15 dagen na de verhuizing. Bij slimme meters hoef je geen meterstanden door te geven.
Je kunt ook van energieleverancier veranderen bij een verhuizing, maar dit is gelijk aan wanneer je niet verhuist. Je kunt zowel zonder als met een verhuizing je energiecontract kosteloos opzeggen wanneer het contract geen vaste looptijd heeft. De opzegtermijn is 30 dagen. Je kunt ook een contract met vaste looptijd opzeggen, maar dit kostte je een opzegvergoeding en mogelijk (een deel van) de welkomstbonus die zou krijgen.
Wil je verhuizen en niet van energieleverancier veranderen dan kun je gewoon je energiecontract na verhuizing meenemen door een verhuizing door te geven.
Wil je op twee adressen energie ontvangen dan kun je natuurlijk je bestaande contract aanhouden en een nieuw energiecontract afsluiten op je nieuwe adres. Wanneer je verhuist naar een woning die stadswarmte heeft kun je geen energiecontract voor gas afsluiten. Ook krijg je mogelijk een andere netbeheerder. Deze kun je niet zelf kiezen en is gebonden aan een regio.
Moet je een energiecontract bij leegstand woning?
In een leegstaande woning verbruik je geen energie. Je hebt dus ook geen energie van de energieleverancier nodig, maar het is verstandig wel een energiecontract te nemen. Wanneer je geen contract bij een energieleverancier hebt zal de netbeheerder tijdelijk energie leveren. Wanneer je langere tijd geen energieleverancier hebt zal je afgesloten worden. Het kost geld om in de toekomst weer aangesloten te worden.
Een energiecontract bij leegstand van een woning hoeft niet veel geld per maand te kosten. Bij een leegstandcontract betaal je alleen kosten voor het netbeheer en geen kosten voor energieverbruik. Een leegstandcontract voorkomt dat je afgesloten wordt en dat er later door jou of nieuwe bewoners extra kosten gemaakt moeten worden.
Kun je een energiecontract overnemen van de vorige bewoner?
Nee, een energiecontract is persoonsgebonden en niet gebonden aan een woning. Je hebt je eigen energiecontract waarbij je een verhuizing door kunt geven of het kun opzeggen en een nieuwe kunt aanvragen zoals we eerder in dit artikel beschreven.
Energiecontract bij scheiding.
Een energiecontract staat op naam van één persoon. Wanneer partners uit elkaar gaan moet er dus wat geregeld worden. Want wie blijft er in de woning wonen na de scheiding? Of gaan jullie allebei op zoek naar een nieuwe woning?
Blijft de contracthouder in de woning wonen en gaat de partner ergens anders wonen? De contracthouder hoeft niets te doen. Het zou wel logisch zijn om het termijnbedrag te verlagen, tenzij er weer een nieuwe bewoner voor in de plaats komt. De partner die de woning verlaat en geen energiecontract op zijn/haar naam heeft staan zal een energiecontract moeten aangaan, tenzij hij/zij in een woning gaat wonen waar al iemand woont met een energiecontract op zijn/haar naam.
Gaat de contracthouder ergens anders wonen? Dan moet er een verhuizing doorgegeven worden. Wanneer de contracthouder bij iemand anders gaat wonen die ook al een energiecontract heeft kan er één van de twee contracten opgezegd worden. De partner die achterblijft in de woning moet een energiecontract aanvragen.
Gaan jullie allebei ergens anders wonen? Dan geld hetzelfde als in de vorige alinea. Beide partners moeten een energiecontract op hun naam en het nieuwe adres hebben staan, tenzij er al iemand anders op dat adres woont met een contract op zijn/haar naam.
Ga je scheiden en verandert daardoor je achternaam? In dat geval kun je een naamswijziging doorgeven. Gaat de partner met het contract op zijn/haar naam al snel ergens anders wonen? Overweeg dan een spoedcontract.
Uitgelicht
Gas 8 cent goedkoper!?!
Gas 8 cent goedkoper? Ja, dat kan zeker en in het geval van Bert was het prijsverschil nog groter! Ook de goedkopere stroom en de welkomstbonus zorgden voor een forse besparing bij een overstap naar een andere energieleverancier!
Verwachting energieprijzen 2025: wat gaat er gebeuren met de gasprijs en de stroomprijs?
De verwachting energieprijzen 2025 vertelt wat de gasprijs en stroomprijs mogelijk gaan doen in 2025. Is het verstandig nu een nieuw en vast energiecontract af te sluiten?
Bert kreeg een aanbod van zijn huidige energieleverancier, maar vond via de energievergelijker een aanbod dat 100’en euro’s goedkoper was.
Is het aanbod van je huidige energieleverancier wel zo goed of kan je beter overstappen. Bert vergeleek het aanbod van zijn energieleverancier met de energieprijzen bij andere leveranciers.
Energiecontract opzeggen: Waarom wel en waarom niet beëindigen?
Welke redenen zijn er om een energiecontract op te zeggen? En waarom zou je dit wel of niet doen?
Een energiecontract opzeggen kan nodig zijn in de volgende situaties:
- Je gaat bij iemand met een energiecontract inwonen of iemand met een energiecontract komt bij jou wonen. Jullie hebben niet allebei een energiecontract nodig.
- Je wilt een overlijden doorgeven. De overledene heeft geen energiecontract meer nodig. Geef duidelijk aan dat het om een overlijden gaat. Zo wordt het contract beëindigd op de juiste manier. Is je partner overleden? Dan kan je met een naamswijziging het contract overnemen.
- Je gaat emigreren.
- Je wilt gebruik maken van een ander energiecontract bij een andere energieleverancier. In feite hoef je het niet zelf op te zeggen. Wanneer je overstapt naar een andere energieleverancier zal de nieuwe energieleverancier je contract opzeggen.
Wanneer je gebruik wilt maken van een contractaanbieding van een andere energieleverancier zul je moeten kijken naar de contractduur van je huidige contract. Bij het opzeggen van een contract met vaste looptijd betaal je een opzegvergoeding. Bij een contract van onbepaalde tijd hoef je alleen rekening te houden met de opzegtermijn van 30 dagen.
Waarom je energiecontract opzeggen niet per se hoeft:
- Je achternaam verandert (door een scheiding). Je energiecontract opzeggen is niet nodig. Je kunt een naamswijziging laten doorvoeren.
- Je gaat verhuizen en woont alleen of met iemand zonder energiecontract. Je hoeft je energiecontract niet te beëindigen, maar kunt een verhuizing doorgeven.
Ongewenst energiecontract afgesloten? Zo kun je een ongewilde overstap naar een andere energieleverancier annuleren!
Je zou ook een energiecontract kunnen hebben waar je van af wilt. Sommige mensen hebben ineens een ongewenst energiecontract bij een andere energieleverancier dat ze niet willen. Het gebeurt wel eens dat er een ongewild energiecontract afgesloten wordt door opdringerige verkopers, terwijl je niet alle informatie hebt gekregen of zelfs geen toestemming voor hebt gegeven.
Ongewenst energiecontract afgesloten? Zo kun je een ongewilde overstap naar een andere energieleverancier annuleren:
- In het geval dat je niets hebt ondertekend en zomaar een contract van een andere energieleverancier toegestuurd krijgt kun je wijzen op een schriftelijkheidsvereiste. Dat betekent dat je aantoonbaar op papier, via internet of mail akkoord bent gegaan met het energiecontract. Is dit niet het geval dat is het energiecontract ongeldig.
- Meld de ongewenste overstap bij de ‘nieuwe’ energieleverancier en vertel je huidige energieleverancier dat je niet van plan bent over te stappen. De ‘nieuwe’ energieleverancier kan het contract annuleren. Bel je binnen 14 dagen dan zit je sowieso nog in de bedenktijd van je contract. De energieleverancier moet je hierover informeren en een formulier geven. Heeft de leverancier dit niet gedaan? Dan is de bedenktijd maximaal 1 jaar. Tijdens de bedenktijd is het ook bij jouw goedkeuring van het contract nog mogelijk er van af te zien en te annuleren. Je huidige energieleverancier kan voorkomen dat er een eindrekening wordt opgemaakt, omdat je toch niet wilt overstappen.
- Zit je buiten de bedenktijd, maar is het een ongewild energiecontract die je zomaar hebt gekregen of door onvolledige informatie hebt getekend? Stuur deze brief van de Autoriteit Consument en Markt om het contract te annuleren.
- Helpt het niet door te melden dat je niet wilt overstappen of een brief te sturen? Je kunt contact opnemen met de ACM ConsuWijzer en/of de Geschillencommissie.
- Wanneer het nog niet opgelost is kun je contact opnemen met het Juridisch Loket.
Voorkom een ongewilde overstap en klik niet op linkjes in een contractaanbod, geef geen toestemming voor het sturen van een ‘vrijblijvende informatie’ en zeg geen ja op zogenaamde ‘proefcontracten’. Vrijblijvende informatie wordt regelmatig in het gesprek omgebogen naar een contract dat toegestuurd wordt die je dan moet annuleren om te voorkomen dat je er aan vast zit.
Is het mogelijk een energiecontract over te zetten op een andere naam?
Het is mogelijk om een energiecontract over te zetten op een andere naam. Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen is dat niet toe te passen bij een verhuizing. Het is niet mogelijk om jouw contract bijvoorbeeld op naam te zetten van de nieuwe bewoners van jouw woning. Het contract is gebonden aan jouw en niet aan de woning.
In de volgende situaties is het mogelijk een naamswijziging toe te laten passen:
- Je kan het contract van je overleden partner overnemen met een naamswijziging.
- Na een scheiding is jouw achternaam veranderd. Je wilt je nieuwe naam op het contract hebben.
- Bij het terugvragen van de btw op je zonnepanelen. Als de naam van je partner op de factuur staat en die van jou op het energiecontract. Of andersom. Je moet dit schriftelijk bevestigen. In deze bevestiging moeten de naam, voorletters, geboortedatum en handtekening van de oude en de nieuwe contractant staan.
- Je bent getrouwd en wilt je nieuwe naam op het contract hebben.
- Bij fouten in je persoonsgegevens zoals spelfouten in je naam of tussenvoegsels die ontbreken of niet kloppen.
Mijn energiecontract loopt af! En nu?
Je energiecontract loopt af. Dat betekent dat je een energiecontract met vaste einddatum had en die datum is nu bereikt of verstreken. Wat gebeurt er na deze datum?
Het contract mag niet stilzwijgend met een vaste looptijd worden verlengd. Het kan dus niet gebeuren dat je nog eens 1 tot 5 jaar vast zit aan je energieleverancier, omdat je vergeten bent een stilzwijgende verlenging te annuleren of een nieuw contract aan te gaan na de einddatum.
Na de einddatum van je energiecontract blijf je automatisch bij je huidige energieleverancier en krijg je een contract zonder vaste looptijd. De energieprijzen liggen niet vast, maar zijn variabel. Deze kunnen dus stijgen en dalen. Het contract is elk moment opzegbaar zonder het risico op een opzegboete. De opzegtermijn is 30 dagen.
Het contract die je krijgt na je vaste contract heeft vaak hogere energietarieven dan het vaste contract. Mensen die niet handelen na afloop van hun vaste contract worden ook wel ‘slapers’ genoemd. Doordat ze niet hebben gezocht naar een energiecontract met lage prijzen betalen ze een stuk meer dan eerder. Met de verwachting energieprijzen 2025 is het verstandig om in 2024 een vast contract af te sluiten.
Nieuw energiecontract afsluiten? De beste deal geregeld in 2 minuten!
Een nieuw energiecontract afsluiten kan jou veel geld besparen. Energieleveranciers hebben er veel voor over om nieuwe klanten te krijgen en bieden daarom zo laag mogelijke energieprijzen en eventueel een welkomstbonus van tot wel €400! Ze hopen natuurlijk dat je daarna bij hun een ‘slaper’ wordt en ze jarenlang aan jou geld verdienen. Bekijk nu meteen welke aanbiedingen er op dit moment zijn en hoeveel geld jij kunt besparen. Dit weet je al in 2 minuten dankzij de energievergelijker.
Een nieuw energiecontract afsluiten is weinig werk en het zou het beste zijn om jaarlijks te doen. Door steeds contracten van 1 jaar aan te gaan verdien je elk jaar een welkomstbonus en krijg je de lagere energietarieven die energiemaatschappijen bieden om jou als klant binnen te halen.
Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!
Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!
€1000 minder betalen voor energie!?!
Dit was het verschil in het aanbod van Berts energieleverancier om zijn contract verlengen en het aanbod van andere energieleveranciers om over te stappen.
Met 2 minuten energie vergelijken kreeg hij:
Gas 10 cent goedkoper.
Stroom tot 6 cent goedkoper.
Lagere terugleverkosten.
Lagere vaste leveringskosten.
€240 welkomstbonus.