Wat is het centraal aansluitingenregister (C-AR)?

Ean code opzoeken door het raadplegen van centraal aansluitingenregister.

Dit is de functie van het centraal aansluitingenregister.

Het centraal aansluitingenregister bevat informatie over elektriciteits- en gasaansluitingen in Nederland. Tot 2013 werkten alle netbeheerders met een eigen systeem. Sindsdien werken alle netbeheerders mee aan dit register.

Met dit aansluitingenregister kunnen energieleveranciers een overstap naar een andere energieleverancier of een verhuizing verwerken. Het zorgt er ook voor dat het niet mogelijk is dat er twee leveranciers hetzelfde product kunnen leveren op één adres. Met de C-AR gaat het dataverkeer een stuk sneller en nauwkeuriger, waardoor mutaties ook sneller voltooid worden.

Bij onduidelijkheden worden de gegevens in het centraal aansluitingenregister beschouwd als de juiste gegevens. Het register zorgen voor de correcte verdeling tussen energieleverancier en netbeheerder wat betreft verantwoordelijkheden. Als consument heb je daardoor minder te maken met de netbeheerder en dus vooral met de energieleverancier.

Uitgelicht

Het centraal aansluitingenregister raadplegen. Kan dat?

Het C-AR wordt beheerd door Energie Data Services Nederland (EDSN). Dit bedrijf heeft https://www.eancodeboek.nl/  gemaakt. Hiermee kun je de EAN-code opzoeken van zowel de netbeheerder als jouw aansluiting. Je ziet ook wie de netbeheerder is mocht je dit nog niet weten.

Met de EAN-code kan de netbeheerder zien welke woning bij een aansluiting hoort en wie de eigenaar is. Je kunt naast de eerder genoemde website ook op de jaarrekening kijken wanneer je je EAN-code wilt weten. Deze bestaat uit 18 cijfers.

Het C-AR is alleen in te zien door energieleveranciers en niet door de consument.

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!