Zonneboiler kopen: flink besparen op gaskosten.

Over de zonneboiler kosten en het antwoord op de vraag; 'Is een zonneboiler rendabel?'

Zonnepanelen kennen de meeste mensen wel, maar de zon kan meer dan ons voorzien van elektriciteit. Hij kan zorgen voor warm water waardoor we minder afhankelijk worden van aardgas. Hoe? Met de milieu besparende en geld besparende zonneboiler. Een zonneboiler kopen is een verstandige keuze. Laat onderaan het artikel even weten of jij voor een zonneboiler kiest of mogelijk zonnepanelen kopen interessanter vindt.

Wil jij gratis offertes van de beste bedrijven bij jou in de buurt voor een zonneboiler?

Gratis en vrijblijvend binnen 1 minuut geregeld via Slimster!

Ja, ik wil gratis 5 offertes van bedrijven uit mijn buurt

Zonneboiler kopen in 2024: waarom wel en waarom niet?

Een zonneboiler kopen in 2024. Is dat nog interessant? Zonneboilers zijn er in diverse maten. De inhoud van het boilervat zorgt voor de flinke verschillen in kostprijs. Het is dus goed om een boilervat te nemen dat past bij jouw gezinssituatie en vraag naar warm water. Met een levensduur van 25 jaar en een subsidie bij aankoop en installatie van de zonneboiler zal het een winstgevende investering zijn. De terugverdientijd is afhankelijk van de aanschafprijs + installatiekosten, de energieprijzen, de subsidie en je verbruiksgedrag. In de onderstaande alinea’s lees je over een terugverdientijd van 8 á 9 jaar. Dat is in het gunstigste geval nog steeds mogelijk. Daarna maak je nog jaren winst met de zonneboiler.

We kunnen ons wel voorstellen dat je twijfelt tussen een zonneboiler kopen of een ander energiebesparende maatregel zoals zonnepanelen, een (hybride) warmtepomp, isolatie of andere mogelijkheden. Je hebt natuurlijk het liefst een zo groot mogelijke energiebesparing voor je investering. Wil je weten waarmee je in jouw specifieke situatie het meest bespaart? Doe dan een gratis en vrijblijvende energiescan van jouw woning en weet precies wat de beste keuze voor jou is en hoeveel de kosten en de besparing is.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler vangt energie van zonlicht op met zonnecollectoren die op het dak gemonteerd zijn. Deze energie verwarmt de vloeistof die in de leidingen lopen naar het boilervat. Deze is gevuld met koud kraanwater. Door de warmte af te geven wordt het water in het vat verwarmd. Het bereikt zo een temperatuur tussen de 60 en 80 graden. Wanneer je warm water wilt gebruiken wordt dit water aangesproken en wordt het vat automatisch weer bijgevuld en verwarmd. De cv-ketel springt bij wanneer er meer warm water nodig is dan de zonneboiler op dat moment kan bieden. Zo heb je altijd warm water en bespaar je dankzij zonne-energie op je gasverbruik.

Lees dit artkel als je meer wilt weten over gas besparen.

Voordelen zonneboiler

 • Winstgevende investering
 • Minder CO2 uitstoot
 • Besparen op de gasrekening
 • Tot 2000 euro subsidie
 • Hogere woningwaarde door hoger Energielabel

Wat zijn de kosten van een zonneboiler?

Zonneboiler kopen gas besparen Energie Besparen Info

De kosten voor een zonneboiler zijn verschillend per merk, grootte van het boilervat en hoeveel zonnecollectoren je wilt hebben. Wanneer je zelf handig bent en met behulp van handleidingen of filmpjes de zonneboiler kunt installeren scheelt dit een flink bedrag. Voor materiaal kun je uitgaan van een kostenpost van €400 tot €600. Als je een installatiebedrijf de zonneboiler laat installeren ben je al snel €1000 tot €1500 kwijt.

Zonneboilersystemen (de collector, het boilervat en leiding) met een inhoud van 100 liter zijn te krijgen vanaf €2000. Neem je een boilervat van 160 liter dan wordt het bedrag met enkele honderden euro’s verhoogd. Dit gebeurt nogmaals als je voor 200 liter kiest. Ook een extra zonnecollector kost je ongeveer €500 extra.

 • 100 liter met 1 collector €2000 – €2500
 • 100 liter met 2 collectoren €2500 – €3000
 • 160 liter met 1 collector ongeveer €2600
 • 200 liter met 2 collectoren €3000 – €3500
 • 300 liter met 3 collectoren €3500 – €5000

De makkelijkste manier om informatie te krijgen over de kosten, opbrengsten en de juiste zonneboiler voor jouw situatie is het aanvragen van 5 gratis offertes bij de beste bedrijven uit jouw buurt.

Uitgelicht

Is een zonneboiler rendabel?

Een zonneboiler bespaart je tussen de 40% en 60% op warm water. Gemiddeld levert hij aan besparing tussen de €150 en €250 op. Uiteraard is dit weer afhankelijk van de grootte van het vat, het gebruiksgedrag wat betreft warm water en het aantal collectoren. Een zonneboiler heeft een levensverwachting van 25 jaar. Dat betekent dat je in 25 jaar €3750 tot €6250 kunt besparen. Dit zal nog iets oplopen bij stijgende gastarieven. Aan onderhoud ben je 1 keer in de 5 jaar ongeveer €50 kwijt. Na 25 jaar is dit dus €250.

Door alle factoren die meespelen is het niet makkelijk te zeggen in welke tijd je de zonneboiler hebt ‘terugverdient’, maar het is zeker een goede investering. Voor jouw portemonnee en voor het milieu. De gemiddelde CO2-uitstoot besparing bedraagt per jaar namelijk zo’n 330 kilogram. Dat staat gelijk aan bijna 2000 kilometer rijden met de auto.

Neem nu 1 minuut de tijd voor de GRATIS woningscan!

Zo weet jij van 13 energiebesparende maatregelen welke het meest bespaart in jouw situatie!

Ja, ik neem 1 minuut de tijd voor een gratis, vrijblijvende woningscan

Bestaat er ook een subsidie voor het nemen van een zonneboiler?

Er worden subsidies uitgekeerd voor de aanschaf van een zonneboiler. De hoogte van de subsidie is per merk, grootte van het vat en van de zonnecollectoren verschillend. In 2024 ligt de subsidie op een zonneboiler en €300 en €1750. Lees meer over de subsidies in 2024 op https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren/zonneboiler

Wat bespaart meer: Een zonneboiler of zonnepanelen?

Een vraag die we veel op internet zijn tegengekomen is de keuze die mensen willen maken tussen zonnepanelen kopen en een zonneboiler. Zonnepanelen wekken stroom op en een zonneboiler zorgt voor warm water en een besparing op gas. De prijzen en opbrengsten van zowel zonnepanelen en de zonneboiler zijn afhankelijk van allerlei omstandigheden en keuzes.

Voor zonnepanelen rekenen we een terugverdientijd van 6 tot 8 jaar. De garantie is een werking van 25 jaar, maar geschat wordt dat ze tot wel 40 jaar meegaan. We gaan uit van een terugverdientijd van 8 jaar en een levensduur van 25 jaar. Dit betekent dat je 17 jaar lang pure winst kun maken met je zonnepanelen. We kijken naar de huidige situatie met de salderingsregeling, terugleververgoeding en de kWh prijzen. Met 10 zonnepanelen is dat gemiddeld ongeveer 17 x €650= €11.050! Maar let op! De salderingsregeling gaat ingaande 2025 veranderen. Lees er meer over in het artikel salderingsregeling 2025.

Een zonneboiler gaat 25 jaar lang mee. Zoals we eerder al vertelden kun je rekenen op een besparing van €150 tot €250. We nemen €200 in de rekensom. 25 x €200 is €5000. Daar moet de kosten van aanschaf nog vanaf.

Financieel gezien zijn zonnepanelen een stuk interessanter dan een zonneboiler. Wanneer je genoeg budget hebt zijn allebei een goede investering die je veel geld oplevert. En je helpt ook het milieu.

Lees hier meer over zonnepanelen.

Zonnepanelen kopen Energie Besparen Info

Een zonneboiler kopen: Waar moet je op letten?

Ben je na het lezen van dit artikel aan het overwegen een zonneboiler aan te schaffen? We raden je aan op de volgende punten te letten:

 • De zonnecollectoren zijn verkrijgbaar tussen de 2m2 en 5m2. Kijk goed of dit past op jouw dak (naast eventuele zonnepanelen).
 • De collector moet niet op een dak komen te liggen die naar het noorden ligt. Dit kost je veel opbrengst.
 • Kijk naar welk zonnecollector en boilervat past bij jouw huishouden. Wanneer je een te kleine collector en/of te klein boilervat neemt zal de cv-ketel vaker ingezet moeten worden. Bij een te grote zonnecollector/te groot boilervat investeer je onnodig veel geld.
 • De cv-ketel moet het keurmerk Gaskeur-NZ hebben. De meeste moderne ketels hebben dit keurmerk. Wanneer jouw ketel dit niet heeft zijn er aansluitsels die ervoor kunnen zorgen dat je met je huidige ketel toch een zonneboiler kunt nemen.
 • Laat de zonneboiler door een erkend installateur installeren. Ondanks dat we eerder hebben verteld dat je het als je erg handig bent ook zelf kun doen. Zo heb je ook garantie. Deze installateur kan je ook adviseren welke zonneboiler je het beste kunt nemen en hoe groot het boilervat moet zijn. Voor elke persoon wordt uitgegaan van 1,25m2 aan zonnecollector en 50 liter aan boilervat. Doe deze keer het aantal personen in het huishouden en je hebt een schatting. Echter, het is altijd goed om na te vragen of dit voor jouw gebruik ook geldt of dat je meer zonnecollectoren of een groter boilervat nodig hebt.
 • Kijk vooraf goed of er ruimte genoeg is om een boilervat te plaatsen. Deze zijn kunnen wel 1,5 meter hoog zijn.
 • Wanneer je twijfelt of je een zonneboiler wilt nemen: Het verhoogd de energielabel van je huis en daarmee ook de waarde van de woning!

Mensen vragen ook: FAQ.

Wat is beter: een zonneboiler of een warmtepomp?

Een warmtepomp levert een grotere besparing op dan een zonneboiler. Voor je portemonnee is een warmtepomp interessanter, vooral wanneer je deze combineert met zonnepanelen.

Wat is de terugverdientijd van een zonneboiler?

Afhankelijk van de energieprijzen is de terugverdientijd van een zonneboiler 8 á 9 jaar.

Is de zonneboiler de investering waard?

Ja, je zult in de levensduur van de zonneboiler een flink bedrag besparen. Wel zijn zonnepanelen een stuk aantrekkelijker wat betreft de geldbesparing. Met de zonneboiler bespaar je op gas dat tapwater verwarmd.

Kun je met een zonneboiler je huis verwarmen?

Ja, met een zonneboiler-combi kan je je huis verwarmen. De voorwaarden om dit te realiseren zijn echter veel minder gunstig dan bij bijvoorbeeld de warmtepomp. De investering van een zonneboiler-combi waarmee je je huis kunt verwarmen verdien je nog net terug.

Wil jij gratis offertes van de beste bedrijven bij jou in de buurt voor een zonneboiler?

Gratis en vrijblijvend binnen 1 minuut geregeld via Slimster!

Ja, ik wil gratis 5 offertes van bedrijven uit mijn buurt

Wil je ook weer weten over een ander product die jouw gaskosten flink omlaag zal brengen?

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!