Besparen op douchen: water besparen én gas besparen.

Water besparen: douchen kost niet alleen water maar ook energie om het water te verwarmen.

Je zit er misschien niet meteen op te wachten: je douchegewoonte veranderen. Lang onder de douche staan vinden veel mensen heerlijk en ontspannend. Besparen op douchen zou echter een serieus bedrag kunnen opleveren. Zo schreven we al eerder over de douchewekker oftewel douchetimer dat de besparing verrassend groot kan zijn. In dit artikel vertellen we je over de verschillende mogelijkheden om te besparen. Laat onderaan dit artikel weten hoe jij een douche besparing realiseert.

Met deze 2 producten die slechts enkele tientjes kosten bespaar je 1000’en euro’s!

Bespaar op douchen met de douchewekker en de water besparende douchekop.

Ja, ik wil veel geld besparen op douchen met deze 2 producten.

Besparen op douchen: deze 2 producten moet je hebben!

Besparen met douchen is heel eenvoudig. Er zijn twee producten die je helpen om de kosten te verlagen zonder het douchen minder aangenaam te maken. De douchewekker helpt je de tijd in de gaten te houden. Korter douchen betekent natuurlijk dat je minder geld aan water en gas voor het verwarmen van dat water kwijt bent.

Het andere product dat het aanschaffen meer dan waard is is de water besparende douchekop. Deze zorgt dat je doucht met minder water, terwijl je nog steeds goed schoon wordt. We zullen in de volgende alinea’s laten zien dat besparen op douchen met deze producten echt veel kan opleveren en dat je door deze producten te kopen een goede keus maakt. Ze verdienen zichzelf razendsnel terug.

Douchewekker: stop met onnodig lang douchen.

De douchewekker is een simpel maar effect product. Hij wordt ook wel douchetimer of douchecoach genoemd. Veel mensen staan onder de douche te genieten van het warme water en verliezen de tijd uit het oog. Misschien sta je zelf ook wel eens een kwartiertje onder de douche.

Langer douchen betekent meer water dat je verbruikt én gas om het water te verwarmen. In Nederland duurt de gemiddelde douchebeurt 9 minuten. In 2022 werd in een campagne gevraagd om maximaal 5 minuten te douchen. Dit wordt gezien als genoeg tijd om schoon en fris te worden. De douchewekker helpt te voorkomen dat je veel langer onder de douche staat.

Er zijn douchewekkers die in feite zandlopers zijn tot digitale douchewekkers met een alarm en de functie om de luchtvochtigheidsgraad te meten. Voor een douchewekker betaal je tussen de €3 en €30. We kijken straks naar een realistische besparing met behulp van de douchewekker.

Water besparende douchekop: minder water per minuut.

Korter douchen is een mogelijkheid om te besparen op douchen. Je kan ook minder water gebruiken. Een water besparende douchekop zorgt ervoor dat je minder water gebruikt tijdens het douchen. Door lucht toe te voegen aan het water voelen de waterstralen net zo ‘vol’ als onder een niet besparende douchekop. Zo lever je niet in qua comfort.

Water besparende douchekop Energie Besparen Info

Je herkent een water besparende douchekop aan de stroomklasse. Deze stroomklassen zijn gebaseerd op hoeveel water er per minuut doorgelaten kan worden. Stroomklasse Z is het zuinigst. De stroomklassen op volgorde van zuinig tot de meest verbruikende zijn: Z, A, S, B, C, D. Een regendouche verbruikt veel water en heeft vaak klasse C of D. De meest gebruikte standaard douchekop is klasse S.

Een douchekop in klasse S verbruikt 8,8 tot 11,5 liter water per minuut. Een water besparende douchekop in klasse Z verbruikt 4,3 tot 6,9 liter water per minuut. Je bespaart vooral op het gas dat het water verwarmd.

We bekijken verderop in dit artikel naar de besparing van de water besparende douchekop.

Besparen op douchen met deze bespaartips.

Met de douchewekker en de water besparende douchekop kan je geld besparen met douchen. We hebben ook nog enkele bespaartips voor je die je makkelijk kan toepassen om te besparen op douchen:

  1. Zeep jezelf eerst in voordat je de douche aan zet. De kans is dan groter dat het lukt om korter te douchen.
  2. Zet de douche uit wanneer je na een tijdje douchen je nog wilt scrubben. Wanneer je klaar bent met scrubben en dan de douche weer aan zet zal je vast een minuut douchen (of langer) bespaard hebben.
  3. Minder vaak douchen per week en dus per jaar bespaart ook veel geld. Je kan in plaats daarvan je met een washandje wassen of een bodylotion gebruiken wanneer je helemaal niet vies bent en had willen douchen om fris te ruiken. 2 á 3 keer per week douchen zou voor veel mensen die niet echt vies worden ook vaak genoeg moeten zijn. Vaak douchen is ook helemaal niet zo goed voor de huid. Het kan de vette beschermlaag verwijderen.

Uitgelicht

Besparen op douchen: zoveel geld kan jij besparen.

Nu je weet hoe je kan besparen op douchen wil je vast ook weten hoeveel je kan besparen. We bekijken naar de besparing van de douchewekker, de water besparende douchekop en een combinatie van deze producten en de tips voor de grootste besparing.

Besparen op douchen met de douchewekker.

We beginnen met het besparen op douchen met de douchewekker. We gaan rekenen met de volgende gegevens:

  • We gebruiken het gemiddelde van 9 minuten per douchebeurt. Dit is jarenlang het gemiddelde in Nederland geweest. Door de gestegen energieprijzen lijkt Nederland gemiddeld wel al wat korter te douchen: zo’n 7,5 minuut. Het kan zijn dat dit weer terug gaat naar 9 minuten wanneer de energieprijzen in de buurt komen van voor de extreme prijsstijgingen.
  • We stellen dat de douchewekker ervoor zorgt dat je i.p.v. 9 minuten nog maar 5 minuten doucht. Een besparing van 4 doucheminuten.
  • Een standaard douchekop verbruikt tussen de 8,8 liter en 11,5 liter water per minuut. In het midden ligt ongeveer 10, dus we gebruiken 10 liter water per minuut in onze berekening.
  • 50 liter water verwarmen kost ongeveer €0,27 aan gas. Dit is wel afhankelijk van de energieprijzen in jouw contract. 50 liter water kost 0,2 m3 aan gas, dus wij hebben hier een gasprijs van €1,35 per m3 gebruikt.
  • We stellen dat 3 personen 5 keer per week douchen. Dat zijn dus 15 douchebeurten.
  • 1000 liter water kost inclusief belasting ongeveer €1,20.

Een douchebeurt van 9 minuten kost met een standaard douchekop:

90 liter water€0,108 kosten voor het water.
Verwarmen van 90 liter water€0,486 kosten voor gas.
Totale kosten van 1 douchebeurt€0,594

Met de kosten van 59,4 eurocent per douchebeurt kunnen we uitrekenen hoeveel douchen jaarlijks kost voor 3 personen die 5 keer per week douchen:

3 personen X 5 douchebeurten per week = 15 douchebeurten in het gezin per week.

15 douchebeurten per week X 52 weken = 780 douchebeurten per jaar.

Jaarlijkse kosten voor het douchen in dit gezin is 780 X €0,594 = €463,32

We kijken nu naar de situatie dat dit gezin steeds 5 minuten doucht i.p.v. 9 minuten per douchebeurt:

50 liter water€0,06 kosten voor het water.
Verwarmen van 50 liter water€0,27 kosten voor gas.
Totale kosten van 1 douchebeurt€0,33

Een douchebeurt van 5 minuten kost 33 eurocent. Met 3 personen die wekelijks 5 keer per persoon douchen zijn de uiteindelijke jaarlijkse douchekosten €257,40.

Door een jaar lang elke keer 4 minuten korter te douchen bespaart dit gezin €205,92!

Besparen op douchen met de water besparende douchekop.

De water besparende douchekop kan ook een flinke besparing opleveren. Door een douchekop uit de stroomklasse Z te gebruiken verbruik je geen 10 liter water per minuut, maar gemiddeld 5,6 liter water per minuut! Er hoeft dus ook minder water verwarmd te worden en dat bespaart gas.

We gebruiken dezelfde prijs voor het water en het verwarmen van water. We rekenen een douchebeurt van 9 minuten met een water besparende douchekop die elke minuut 5,6 liter water door laat:

50,4 liter water€0,0648 kosten voor het water.
Verwarmen van 50,4 liter water€0,2916 kosten voor gas.
Totale kosten van 1 douchebeurt€0,3564

We zagen eerder dat 9 minuten douchen met een standaard douchekop €0,594 kost. De waterbesparende douchekop bespaart je dus €0,2376 per douchebeurt.

Het gezin van 3 personen die elk 5 keer per week douchen besparen in een jaar op hun 780 douchebeurten €277,992! Afgerond dus €278 in 1 jaar tijd! Zie je een water besparende douchekop die bijvoorbeeld €130 kost en vind je dat duur? Je hebt hem al vlot weer terugverdiend.

Besparen op douchen met bespaartips.

Met de tips kan je ook besparen op douchen. 2 tips laten je korter douchen en onze derde tip vermindert zelfs het aantal douchebeurten.

We gebruiken deze tips in de situatie van de 3 personen die 5 keer per week douchen met een standaard douchekop waar 10 liter water per minuut uit komt. De douchebeurt duurde 9 minuten. We stellen dat deze personen met de 3 tips een minuut per douchebeurt besparen (we gaan hier uit dat ze geen douchetimer hebben en niet bewust zijn dat 5 minuten douchen eigenlijk genoeg zou moeten zijn.) en geen 5 keer per week douchen, maar 3 keer. Het zorgt voor de volgende besparing:

3 personen die 5 keer per week 9 minuten douchen met een standaard douchekop van 10 liter per minuut780 douchebeurten X €0,594 = €463,32
3 personen die 3 keer per week 8 minuten douchen met een standaard douchekop van 10 liter per minuut468 douchebeurten X €0,528 = €247,10

Minder douchen en iets korter douchen levert zo een besparing van €216,22 per jaar op. Wat ons betreft is het zeker de moeite waard om de lengte van douchebeurten en het aantal keer douchen in te perken.

Besparen op douchen: voorbeeld totale besparing met producten en tips.

Besparen op douchen kan dus veel geld opleveren. Per jaar, maar helemaal wanneer je gaat rekenen voor de rest van je leven. In de vorige berekeningen gingen we uit van 3 personen die 5 keer per week douchen met een douchetijd van 9 minuten per douchebeurt en een standaard douchekop die 10 liter water per minuut door laat.

Bij de douchewekker, waterbesparende douchekop en de tips berekenden we een besparing wanneer je deze in gebruik neemt of de tips toepast.

We gaan nu berekenen hoeveel de 3 personen kunnen besparen wanneer ze alles toepassen. Ze hebben in dit geval een douchewekker om 5 minuten te douchen, gebruiken een waterbesparende douchekop die 5,6 liter water per minuut doorlaat en douchen nog maar 3 keer per week.

3 personen die 3 keer per week 5 minuten douchen. Dit komt neer op jaarlijks 468 douchebeurten.
Per minuut verbruiken ze 5,6 liter water. Per douchebeurt wordt 33 liter water verwarmd en verbruikt.
468 X €0,2178 = €101,93

Van de in eerste instantie berekende douchekosten van €463,32 zijn nu nog maar €101,93 over. Een besparing van €361,39 per jaar!

Dit is bereikt door 2 keer per week minder te douchen, de douchebeurt (met behulp van een douchewekker) te verkorten van 9 minuten naar 5 minuten en dankzij de water besparende douchekop geen 10 liter per minuut, maar 5,6 liter per minuut te gebruiken.

Stel je voor dat dit gezin de komende 20 jaar deze veranderingen zou toepassen. Dit zou dan 20 jaar X de jaarlijkse besparing van €361,39 = €7227,80 aan besparing betekenen. We hebben hier geen rekening gehouden met prijsstijgingen van het water en gas. Koop ook een douchewekker en waterbesparende douchekop en bespaar in de komende decennia ook 1000’en euro’s!

Let op! De berekeningen zijn gemaakt met gas om water te verwarmen. Heb je een elektrische boiler dan liggen de kosten zo’n 30% hoger.

Nog 3 producten die je helpen te besparen.

De douchewekker en water besparende douchekop zijn energiebesparende producten die relatief goedkoop zijn en die je direct in gebruik kan nemen. Je hebt ook nog andere bespaarproducten voor het douchen. We noemen 3 producten die je kunnen helpen meer te besparen op douchen.

Een zonneboiler maakt gebruik van een zonnecollector en verwarmd met de zonne-energie water in een groot boilervat. Hierdoor hoef je geen energiekosten te betalen voor het verwarmen van het water. Een zonneboiler heeft wel licht van de zon nodig om het water te kunnen verwarmen. In de winter zal je niet al je warme water van de zonneboiler kunnen krijgen.

Vraag via Slimster gratis en vrijblijvend 3 offertes aan van bedrijven bij jou uit de buurt voor een zonneboiler.

Een thermostaatkraan is een kraan met een temperatuurknop. Hierdoor kan je instellen hoeveel graden het douchewater moet zijn. Je hoeft zo niet een warm water knop en een koud water knop te gebruiken en daarmee proberen het water op de gewenste temperatuur te krijgen. De thermostaatkraan voorkomt dat je een hele tijd moet ‘experimenteren’ om het water naar wens te krijgen en dat bespaart weer water.

Kijk hier bij Badkamerwinkel voor deze handige thermostaatkranen.

Wanneer je de douche of hele badkamer aanpast is een WTW een optie. Met een wtw-douche wordt het douchewater niet meteen door ‘het putje’ afgevoerd maar stroomt het langs koud water om dit alvast op te warmen. Dat betekent dus dat je de warmte van het wegstromende water gebruikt om het water dat nog warm gemaakt gaat worden met de cv-ketel alvast voorverwarmd. Naar schatting bespaar je 30% gas voor het verwarmen van douchewater.

Bekijk hier bij Badkamerwinkel de benodigdheden voor een douche-wtw installeren.

Mensen vragen ook: FAQ.

Hoeveel scheelt korter douchen?

Hoeveel scheelt korter douchen? Wanneer we uitgaan van een standaard douchekop die 10 liter water per minuut verbruikt zal elke minuut minder douchen 6,6 cent besparen.

Hoeveel minuten douchen?

Hoeveel minuten douchen is het gemiddelde? In Nederland duurt een douchebeurt gemiddeld 9 minuten, hoewel deze tijdens de enorme prijsstijging in energie is gedaald naar ruim 7 minuten. Over het algemeen wordt 5 minuten beschouwd als hoeveel minuten douchen genoeg zou moeten zijn.

Wat kost douchen aan gas?

Wat kost douchen aan gas? Bij 1 douchebeurt van 9 minuten met een standaard douchekop die 10 liter water per minuut verbruikt verbruik je voor 48,6 cent aan gas. Met een waterbesparende douchekop die 6 liter water verbruikt zal je 29,16 cent aan gas verbruiken bij het douchen.

Wat kost 5 minuten douchen aan gas?

Wat kost 5 minuten douchen aan gas? Met een standaard douchekop waar 10 liter water per minuut uit komt kost 5 minuten douchen aan gas €0,27. Gebruik je een waterbesparende douchekop waat 5,6 liter water per minuut verbruikt wordt? Dan kost 5 minuten douchen aan gas €0,16.

Koop nu deze energiebesparende producten en bespaar op douchen!

Een douchewekker en water besparende douchekop kan je dus veel geld besparen. Binnen een jaar heb je allebei al wel terugverdiend. Heb je deze producten nog niet dan is wat ons betreft het overduidelijk dat je niet hoeft te twijfelen of deze producten een goede aankoop zouden zijn. Koop daarom nu een douchewekker en water besparende douchekop en start met besparen op douchen!

Met deze 2 producten die slechts enkele tientjes kosten bespaar je 1000’en euro’s!

Bespaar op douchen met de douchewekker en de water besparende douchekop.

Ja, ik wil veel geld besparen op douchen met deze 2 producten.
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!