De douchetimer: een onderschat bespaarproduct.

Douchewekker: 5 minuten douchen maakt een groot verschil op je energierekening!

In dit artikel kijken we naar de besparing die een douchetimer kan realiseren. Is het ‘de moeite’ waard, zo’n douchewekker? Besparen op douchen is eenvoudig en de moeite waard. Wil je besparen zonder producten te moeten kopen? Download dan ons gratis e-book met energie bespaartips. Laat ons onderaan het artikel even weten welke douchetimer jij het fijnst vindt.

Wil jij ook stoppen met te lang douchen om zo flink geld te besparen?

Neem dan een douchetimer die ervoor zorgt dat je niet te lang doucht!

Ja, ik wil ook een douchetimer die me helpt te stoppen met douchen

Douchewekker in 2024 nog interessanter.

Douchewekker kopen ja of nee? Wanneer je twijfelt of je een douchewekker/douchetimer wilt kopen dan zal je na het lezen van dit artikel waarschijnlijk overtuigd zijn. Een douchewekker kopen is in 2024 nog winstgevender, wanneer je zijn advies om op tijd te stoppen met douchen tenminste opvolgt. We hebben dit ook laten zien in ons artikel besparen op douchen. Een douchewekker, douchecoach of douchetimer kost je slechts een paar euro. Dit geld heb je, afhankelijk van hoe vaak je doucht, binnen enkele weken terugverdiend.

Een douchewekker zorgt ervoor dat je eraan denkt dat je op tijd stopt met douchen. Veel mensen zoeken op ‘douche automatisch stoppen’ en komen dan bij een douchewekker uit. Technisch gezien is het niet zo dat je douche automatisch gaat stoppen met werken. Het is niet echt een elektronische douche-stop, maar een douche stop signaal voor diegene die eronder staan. Wanneer de tijd op is moet je zelf dus de douche laten stoppen.

In 2024 zijn de prijzen voor gas en stroom een stuk hoger dan in 2020, toen we de onderstaande alinea’s hebben geschreven. Let wel op dat we de tabel met de berekening voor de besparing hebben bijgewerkt op het moment dat de gasprijs in veel contracten zelfs meer dan 4 euro per m3 gas was. Met douchewekker 5 minuten douchen in plaats van bijvoorbeeld 9 minuten bespaart water én energie, meestal gas via de cv-ketel, wat flink kan oplopen.

Wat is een douchetimer, douchewekker of douchecoach?

Een douchetimer is een timer die je laat weten wanneer het tijd is om te stoppen met douchen. In Nederland houden veel mensen van lekker lang douchen, maar zijn ze minder blij met een energierekening die hoger uitvalt dan verwacht. De gemiddelde douchebeurt duurt zo’n 9 minuten. Je betaalt geld voor het gebruikte water en voor gas waarmee het water verwarmd wordt.

Een douchetimer helpt je eraan te herinneren dat je korter ‘moet’ douchen en dit zorgt voor een besparing voor het milieu en jouw portemonnee. Het wordt ook wel een douchecoach of douchewekker genoemd. Ze zijn er in verschillende varianten. Van simpele zandlopers en timers in de vorm van een waterdruppel tot douchetimers die ook de temperatuur en de luchtvochtigheid meten.

Standaard douchetimer.

In dit artikel kijken we naar twee soorten douchetimers. Als eerst kijken we naar de standaard douchetimer. Hiermee bedoelen we een douchetimer zonder schermpjes en knopjes.

Eigenlijk is de standaard douchetimer een zandloper die je kunt ophangen in de douche. Wanneer het zand van de bovenste ruimte naar de onderste ruimte is verplaatst weet je dat de tijd voorbij is. Er zijn standaard douchetimers waarbij het 2, 3 of 5 minuten duurt voordat al het zand naar beneden is gevallen. Je zult dit zelf in de gaten moeten houden als je op tijd wilt stoppen met douchen. Een douche zandloper is al te krijgen voor enkele euro’s. Deze douchewekker verdient zichzelf binnen enkele weken al terug.

Uitgelicht

Automatische douchetimer.

Automatische douchetimer Energie Besparen Info

Naast de standaard douchetimers zijn er ook automatische douchetimers. Deze hebben een schermpje en knoppen om de tijd in te stellen. Wanneer de tijd voorbij is krijg je een geluid te horen. Je hoeft dus niet de tijd in de gaten te houden en wordt er vanzelf op geattendeerd wanneer je moet stoppen met douchen. Dat is pas echt een douchewekker.

Er zijn ook luxere douchetimers te koop die de temperatuur in de badkamer weergeven en de luchtvochtigheid tonen. Dit laatste is handig wanneer je schimmels wilt voorkomen. De luchtvochtigheidsgraad ligt normaal gesproken tussen de 40% en 70%. Zorg voor goede ventilatie om een te hoge luchtvochtigheid te voorkomen.

Onze tip voor het gebruiken van een douchetimer.

Verschillende reviews over allerlei douchetimers laten weten dat het vaak voorkomt dat de douchetimer naar beneden valt. We lezen dat de zuignap werkt minder goed op een oneffen muur of wanneer er veel water op komt.

Onze tip is dus dat je ervoor zorgt dat je de douchetimer op een plek hangt waar amper water bij komt. Eventueel kun je hem ook buiten de douchecabine of doucheplek hangen. Je zou hem ook ergens kunnen neer leggen wanneer het geen standaard douche zandloper is. Zorg ervoor dat je hem wel kunt zien of horen.

Hoeveel geld en energie bespaar je met een douchetimer?

Een douchetimer is verkrijgbaar tussen de €3 en €30. Een kleine investering dus, maar is het een goede winstgevende investering?

We gaan rekenen met de volgende gegevens:

  • We stellen dat de douchetimer ervoor zorgt dat je i.p.v. 9 minuten nog maar 5 minuten doucht. Een besparing van 4 doucheminuten.
  • Een standaard douchekop verbruikt tussen de 8,8 liter en 11,5 liter water per minuut. In het midden ligt ongeveer 10, dus we nemen 10 liter water per minuut mee in onze berekening.
  • 50 liter water verwarmen kost ongeveer €0,75 aan gas wanneer we €3,75 per m3 als gasprijs nemen.
  • We stellen dat 3 personen 4 keer per week douchen. Dat zijn dus 12 douchebeurten.
  • 1000 liter water kost inclusief belasting ongeveer €1.
Totale besparing doucheminutenKostenbesparing
1 week: 12 douchebeurten X 4 minuten = 48 minuten480 liter water = €0,48
480 liter water verwarmen kost €7,20 aan gas.
Totale besparing = €7,68 per week.
1 jaar: 52 weken X 48 doucheminuten = 2496 minuten24960 liter water = €24,96
24960 liter water verwarmen kost €374,40 aan gas.
Totale besparing = €399,36 per jaar.
15 jaar: 15 X 2496 minuten = 37440 minuten374400 liter water = €374,40
374400 liter water verwarmen kost €5616 aan gas.
Totale besparing = €5990,40 in 15 jaar tijd.
Deze tabel is bijgewerkt op 12 september 2022

Zo zie je dat een kleine investering je de komende jaren veel geld op kan leveren. Belangrijk is natuurlijk dat je ook echt stopt wanneer de 5 minuten voorbij zijn. De berekende bedragen zullen anders zijn wanneer:

  • Het aantal doucheminuten die je bespaart met de timer anders zijn.
  • Je zo slim bent geweest een waterbesparende douchekop te nemen.
  • Wanneer er meer/minder douchebeurten per week zijn.
  • Wanneer de gasprijs en waterprijs is veranderd.

Wat we wel kunnen zeggen is dat een douchetimer een goede investering is.

Mensen vragen ook: FAQ.

Wat is een douchetimer?

Een douchetimer is een waterbestendig product die in tijd kan meten hoe lang je doucht. Een douchetimer wordt ook wel showertimer of douchecoach genoemd en kan je helpen korter te douchen om daarmee energie en water te besparen. Een douchetimer is als zandloper en digitaal te koop.

Waar kan ik een douchetimer kopen?

Er zijn meerdere winkels die een douchetimer te koop hebben. Een douchetimer kopen kan ook online op bijvoorbeeld bol.com. Lees ons artikel om te bepalen welke soort douchetimer jij wilt kopen.

Bespaart een douchetimer water en energie?

Nee, een douchetimer bespaart zelf geen water en energie. Een douchetimer helpt door de tijd bij te houden met het bewuster douchen. Je kunt je makkelijker houden aan een tijd om te douchen met de douchetimer. Korter douchen bespaart veel geld aan gas om het douchewater te verwarmen.

Wat kost 5 minuten douchen aan gas?

5 minuten douchen kost 0,2 m3 aan gas om het water te verwarmen. Dat kost €0,75 met een gasprijs van €3,75 per m3.

Wat kost 10 minuten douchen aan gas?

10 minuten douchen kost 0,4 m3 aan gas om het water te verwarmen. Dat kost €1,50 met een gasprijs van €3,75 per m3.

Hoeveel bespaar je met een douchetimer?

Als je niet meer de gemiddelde douchetijd in Nederland van 9 minuten doet, maar een gewenste 5 minuten bespaar je €88,40 per jaar bij 5 douchebeurten per week! Je douchet 4 minuten korter, waardoor je per jaar €10,40 minder kosten aan water hebt en €78 aan gas bespaart waarmee het douchewater verwarmd wordt.

Is een douchetimer gratis te krijgen?

Een douchetimer is niet gratis te krijgen. Ze zijn echter vrij goedkoop. De simpelste douchetimer heb je al voor minder dan €3!

Automatische douchetimer: wat is het verschil met een standaard douchetimer?

De automatische douchetimer heeft een scherm. Een standaard douchetimer is in feite een waterbestendige zandloper. Op de automatische douchetimer kun je de gewenste douchetijd instellen en hoor je een geluid wanneer de tijd op is. Duurdere automatische douchetimers laten ook de luchtvochtigheid en temperatuur zien.

Douchewekker: wat is dat?

Een douchewekker betekent hetzelfde als een douchetimer of douchecoach. Het helpt je te stoppen met douchen na een bepaald aantal minuten, waardoor je geld bespaart ten opzichte van langer douchen. Met een douchewekker weet je hoe lang je al aan het douchen bent en is besparen met douchen makkelijker.

Waar is een douchetimer te koop?

Douchetimers kun je gewoon bij bol.com kopen. Er zijn standaard douchetimers en douchetimers die een scherm hebben en een geluid maken wanneer de tijd om is. Je vindt er ook luxe douchetimers die ook de luchtvochtigheid en de temperatuur meten. Bol.com staat er om bekend snel je aankoop te bezorgen.

Wil jij ook stoppen met te lang douchen om zo flink geld te besparen?

Neem dan een douchetimer die ervoor zorgt dat je niet te lang doucht!

Ja, ik wil ook een douchetimer die me helpt te stoppen met douchen

Wil je behalve met een douchewekker nog meer water en gas die het water verwarmt besparen? Neem dan een waterbesparende douchekop.

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!