De douchetimer: een onderschat bespaarproduct.

De automatische douchetimer is de ideale douchecoach.

In dit artikel kijken we naar de besparing die een douchetimer kan realiseren. Is het ‘de moeite’ waard? Wanneer je dol bent op producten die je makkelijk energie en geld besparen raden we je aan een kijkje te nemen op deze pagina vol besparingsproducten! Wil je besparen zonder producten te moeten kopen? Kijk dan hier bij de energie bespaartips. Laat ons onderaan het artikel even weten welke douchetimer jij het fijnst vindt.

Wil jij ook stoppen met te lang douchen om zo flink geld te besparen?

Neem dan een douchetimer die ervoor zorgt dat je niet te lang doucht!

Ja, ik wil ook een douchetimer die me helpt te stoppen met douchen

Inhoudsopgave

Wat is een douchetimer of douchecoach?

Een douchetimer is een timer die je laat weten wanneer het tijd is om te stoppen met douchen. In Nederland houden veel mensen van lekker lang douchen, maar zijn ze minder blij met een energierekening die hoger uitvalt dan verwacht. De gemiddelde douchebeurt duurt zo’n 9 minuten. Je betaalt geld voor het gebruikte water en voor gas waarmee het water verwarmd wordt.

Een douchetimer helpt je eraan te herinneren dat je korter ‘moet’ douchen en dit zorgt voor een besparing voor het milieu en jouw portemonnee. Het wordt ook wel een douchecoach genoemd. Ze zijn er in verschillende varianten. Van simpele zandlopers en timers in de vorm van een waterdruppel tot douchetimers die ook de temperatuur en de luchtvochtigheid meten.

Standaard douchetimer.

In dit artikel kijken we naar twee soorten douchetimers. Als eerst kijken we naar de standaard douchetimer. Hiermee bedoelen we een douchetimer zonder schermpjes en knopjes.

Eigenlijk is de standaard douchetimer een zandloper die je kunt ophangen in de douche. Wanneer het zand van de bovenste ruimte naar de onderste ruimte is verplaatst weet je dat de tijd voorbij is. Er zijn standaard douchetimers waarbij het 2, 3 of 5 minuten duurt voordat al het zand naar beneden is gevallen. Je zult dit zelf in de gaten moeten houden als je op tijd wilt stoppen met douchen.

Uitgelicht

Automatische douchetimer.

Automatische Douchetimer

Naast de standaard douchetimers zijn er ook automatische douchetimers. Deze hebben een schermpje en knoppen om de tijd in te stellen. Wanneer de tijd voorbij is krijg je een geluid te horen. Je hoeft dus niet de tijd in de gaten te houden en wordt er vanzelf op geattendeerd wanneer je moet stoppen met douchen.

Er zijn ook luxere douchetimers te koop die de temperatuur in de badkamer weergeven en de luchtvochtigheid tonen. Dit laatste is handig wanneer je schimmels wilt voorkomen. De luchtvochtigheidsgraad ligt normaal gesproken tussen de 40% en 70%. Zorg voor goede ventilatie om een te hoge luchtvochtigheid te voorkomen.

Onze tip voor het gebruiken van een douchetimer.

Verschillende reviews over allerlei douchetimers laten weten dat het vaak voorkomt dat de douchetimer naar beneden valt. We lezen dat de zuignap werkt minder goed op een oneffen muur of wanneer er veel water op komt.

Onze tip is dus dat je ervoor zorgt dat je de douchetimer op een plek hangt waar amper water bij komt. Eventueel kun je hem ook buiten de douchecabine of doucheplek hangen. Je zou hem ook ergens kunnen neerleggen wanneer het geen standaard douchetimer (zandloper) is. Zorg ervoor dat je hem wel kunt zien of horen.

Hoeveel geld en energie bespaar je met een douchetimer?

Een douchetimer is verkrijgbaar tussen de €3 en €30. Een kleine investering dus, maar is het een goede winstgevende investering?

We gaan rekenen met de volgende gegevens:

  • We stellen dat de douchetimer ervoor zorgt dat je i.p.v. 9 minuten nog maar 5 minuten doucht. Een besparing van 4 doucheminuten.
  • Een standaard douchekop verbruikt tussen de 8,8 liter en 11,5 liter water per minuut. In het midden ligt ongeveer 10, dus we nemen 10 liter water per minuut mee in onze berekening.
  • 50 liter water verwarmen kost ongeveer €0,25 aan gas.
  • We stellen dat 3 personen 4 keer per week douchen. Dat zijn dus 12 douchebeurten.
  • 1000 liter water kost inclusief belasting ongeveer €1.
Totale besparing doucheminutenKostenbesparing
1 week: 12 douchebeurten X 4 minuten = 48 minuten480 liter water = €0,48
480 liter water verwarmen kost €2,40 aan gas.
Totale besparing = €2,88 per week.
1 jaar: 52 weken X 48 doucheminuten = 2496 minuten24960 liter water = €24,96
24960 liter water verwarmen kost €124,80 aan gas.
Totale besparing = €149,76 per jaar.
15 jaar: 15 X 2496 minuten = 37440 minuten374400 liter water = €374,40
374400 liter water verwarmen kost €1872 aan gas.
Totale besparing = €2246,40 in 15 jaar tijd.

Zo zie je dat een kleine investering je de komende jaren veel geld op kan leveren. Belangrijk is natuurlijk dat je ook echt stopt wanneer de 5 minuten voorbij zijn. De berekende bedragen zullen anders zijn wanneer:

  • Het aantal doucheminuten die je bespaart met de timer anders zijn.
  • Je zo slim bent geweest een waterbesparende douchekop te nemen.
  • Wanneer er meer/minder douchebeurten per week zijn.

Wat we wel kunnen zeggen is dat een douchetimer een goede investering is.

Waar is een douchetimer te koop?

Douchetimers kun je gewoon bij bol.com kopen. Er zijn standaard douchetimers en douchetimers die een scherm hebben en een geluid maken wanneer de tijd om is. Je vindt er ook luxe douchetimers die ook de luchtvochtigheid en de temperatuur meten. Bol.com staat er om bekend snel je aankoop te bezorgen.

Wil jij ook stoppen met te lang douchen om zo flink geld te besparen?

Neem dan een douchetimer die ervoor zorgt dat je niet te lang doucht!

Ja, ik wil ook een douchetimer die me helpt te stoppen met douchen

Wil je nog meer water en gas die het water verwarmt besparen? Neem dan een waterbesparende douchekop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *