Boete opzegging energiecontract per 1 juni 2023 fors omhoog: stap nu nog over!

Opzegvergoeding energie wordt vele malen hoger bij contracten afgesloten na 1 juni 2023.

Per 1 juni 2023 is er een wijzing wat betreft de boete opzegging energiecontract. Wat verandert aan de opzegvergoeding energie en waarom zou je voor 1 juni 2023 nog willen overstappen? Voorkom dat je een hele hoge opzegboete moet betalen bij je volgende overstap naar een andere energieleverancier! Lees de laatste alinea over hoe je ook na 1 juni 2023 nog de oude overstapboetes kan betalen en neem 2 minuten tijd voor energie vergelijken!

Stap nu over naar een andere energieleverancier voor lagere energieprijzen!

Doe dit voor 1 juni 2023 en voorkom dat je een hele flinke overstapboete moet betalen wanneer je in de toekomst je contract verbreekt.

Ja, ik wil 2 minuten tijd nemen om te zien hoe goedkoop energie wordt aangeboden.

Waarom boete opzegging energiecontract?

Een opzegboete energie is een geldbedrag die je moet betalen wanneer je verandert van energieleverancier, terwijl je nog een lopend contract hebt met een vaste einddatum. Waarom is een boete opzegging energiecontract zo belangrijk voor energieleveranciers?

Opzegboete Energie Energie Besparen Info

Wanneer je een contract met een vaste looptijd afsluit heeft een energieleverancier ‘zekerheid’ dat je voor die periode klant blijft en energie afneemt. De energieleverancier koopt voor jou energie in voor een heel jaar en loopt inkomsten mis wanneer jij het energiecontract opzegt.

Met de overstapboete voor energie is er een bescherming voor het mislopen van deze inkomsten. Zo kan een consument niet, bij wijze van, elke week overstappen naar een nieuwe energieleverancier wanneer die een iets lager aanbod in energieprijzen heeft.

We schrijven dit artikel, omdat per 1 juni 2023 de boete voor overstappen naar een andere energieleverancier wanneer je nog een lopend vast contract hebt verandert.

Hoe hoog zijn de opzegvergoedingen energie tot 1 juni 2023?

De opzegvergoedingen energie zijn niet nieuw. Deze bestaan al vele jaren voor zowel stroom als gas. Het bedrag van de opzegboete voor gas en stroom is tot 1 juni 2023 heel duidelijk. De hoogte hangt af van hoe lang jouw vaste contract nog door loopt op het moment dat je het contract verbreekt.

Dit zijn de opzegvergoedingen energie tot 1 juni 2023:

Resterende looptijdMaximale opzegvergoeding per product (stroom – gas)
tot 1,5 jaar€ 50 stroom   –  € 50 gas
1,5 tot 2 jaar€ 75 stroom  –  € 75 gas
2 tot 2,5 jaar€ 100 stroom –  € 100 gas
meer dan 2,5 jaar€ 125 stroom –  € 125 gas

Met deze opzegvergoedingen is het in sommige situaties helemaal niet erg om een overstapboete te moeten betalen, omdat je misschien zo’n goede deal aangeboden krijgt dat je toch nog winstgevend kan overstappen naar een andere energieleverancier.

Boete energiecontract opzeggen per 1 juni 2023.

Het gebeurde dan ook veel dat de boete voor het energiecontract opzeggen voor lief genomen werd. De opzegboetes staan meestal niet in verhouding met de misgelopen inkomsten door het opzeggen van het energiecontract. Met een energiecontract dat nog bijna 1,5 jaar door zou lopen betaal je tot 1 juni 2023 een opzegboete van 50 euro per product.

Bij een gasverbruik van 1800 m3 in die 1,5 jaar en een stroomverbruik van 3000 kWh in die periode lopen de misgelopen inkomsten hoog op. We gebruiken een gasprijs van €1,25 en een stroomprijs van €0,40:

3000 kWh x €0,40€1200
1800 m3 x €1,25€2250
Totale misgelopen inkomsten€3450

De boete is tot 1 juni 2023 nog niet verbonden aan de hoeveelheid energie en de opbrengst die de energieleverancier misloopt. Voor iedereen is de boete €50 per product wanneer je contract tot 1,5 jaar doorloopt. Of je nou een stroomverbruik van 300 kWh of 4000 kWh hebt. Dat gaat veranderen.

De boete voor de opzegging van een energiecontract per 1 juni 2023 wordt berekend op basis van de volgende gegevens:

  • Tarief in jouw contract.
  • Tarief voor nieuwe klanten bij een vergelijkbaar contract dat jij nu hebt.
  • Standaard jaarverbruik op basis van het historisch verbruik.

Voorbeeld berekening opzegboete vanaf 1 juni 2023:

Je zegt je energiecontract 8 maanden voordat deze afloopt op. De energieleverancier schat in op basis van jouw verbruiksgedrag van voorgaande jaren dat je nog 2225 kWh stroom en 1100 m3 gas zou verbruiken in die 8 maanden.

In jouw huidige contract betaal je €0,45 per kWh en in het nieuwe contract dat nu aan klanten wordt aangeboden is dat €0,37.

Doordat je 8 maanden eerder weg gaat loopt de energieleverancier 2225 kWh stroom mis die jij voor €0,08 meer zou afnemen dan de nieuwe klanten die nu een contract afsluiten.

De opzegboete bedraagt €0,08 x 2225 = €178 voor stroom.

De gasprijs in het huidige contract is €1,45 per kWh en in het nieuwe contract dat nu aan klanten wordt aangeboden is dat €1,20.

Doordat je 8 maanden eerder weg gaat loopt de energieleverancier 1100 m3 gas mis die jij voor €0,25 meer zou afnemen dan de nieuwe klanten die nu een contract afsluiten.

De opzegboete voor gas bedraagt €0,25 x 1100 = €275.

De boete opzegging energiecontract is voor beide producten samen tot 1 juni 2023 nog €100 in dit voorbeeld, maar wordt na 1 juni 2023 een stuk hoger: €453!

Uitgelicht

Overstappen zonder boete: zo doe je dat!

Je wilt wel overstappen naar een andere energieleverancier, maar hebt daar geen opzegboete voor over. Hoe kan je overstappen zonder boete?

  • Voor een variabel contract kiezen. Deze heeft geen vaste looptijd en alleen maar een opzegtermijn van vaak 30 dagen. Deze opzeggen kost je dus geen overstapboete.
  • Het vaste contract uitdienen. Hierdoor verbreek je geen contract en voorkom je een opzegboete.
  • Een dynamisch energiecontract kiezen. Deze heeft net als een variabel energiecontract geen vaste looptijd. De opzegtermijn is bij sommige dynamische energieleveranciers zelfs maar 1 dag!

Mensen vragen ook: FAQ.

Hoe hoog kan de boete voor het verbreken van een energiecontract worden?

Voor 1 juni 2023 was dit €250 per product. Voor gas en stroom samen dus €500. Vanaf 1 juni 2023 wordt de boete berekend door het verbruik dat je niet meer zal maken te vermenigvuldigen met het bedrag dat je door je overstap per m3 en kWh minder betaalt. Loopt de energieleverancier 1200 kWh verbruik mis en ben je met je nieuwe contract €0,10 per kWh goedkoper uit? Dat betaal je een boete van 1200 x €0,10 = €120. De hoogte van de boete kan duizenden euor’s worden wanneer je een 5-jarig contract al snel verbreekt.

Hoe voorkom je een boete energiecontract?

Een boete energiecontract voorkomen kan door sowieso geen contract aan te gaan met een vaste looptijd of het contract uit te dienen. Bij een contract zonder vaste looptijd heb je de keuze uit een variabel contract of een dynamisch energiecontract.

Welke energieleverancier betaalt de opzegboete voor je?

Tegenwoordig betaalt geen enkele energieleverancier een opzegboete voor de nieuwe klant. Jaren geleden gebeurde dit vaak nog wel. Heel soms betaalt een energieleverancier de opzegboete in combinatie met een actie. Dit betekent vaak dat je een lang contract aan moet gaan van meerdere jaren. Hierdoor is een overstap waarbij de boete voor je wordt betaald toch vaak niet aantrekkelijk.

Opzegboete laag houden: waarom je nu over “moet” stappen!

In ons voorbeeld zag je een opzegboete die ruim 4,5 keer zo hoog is geworden door de nieuwe berekening van de de boete voor overstappen bij een doorlopend vast contract.

Wil je dit voorkomen en heb je plannen om van energieleverancier te veranderen? Stap dan nu nog voor 1 juni 2023 over en betaal een veel lagere boete in het geval dat je een doorlopend contract hebt.

Let op! De nieuwe opzegvergoedingen energie gaat in bij contracten die afgesloten zijn na 1 juni 2023. Heb je nu nog een contract van 3 jaar dan is het niet zo dat je al actieve contract ineens deze nieuwe opzegvergoedingen zal krijgen.

Door voor 1 juni nog een nieuw contract af te sluiten heb je in de toekomst dus nog te maken met de oude opzegvergoedingen!

Stap nu over naar een andere energieleverancier voor lagere energieprijzen!

Doe dit voor 1 juni 2023 en voorkom dat je een hele flinke overstapboete moet betalen wanneer je in de toekomst je contract verbreekt.

Ja, ik wil 2 minuten tijd nemen om te zien hoe goedkoop energie wordt aangeboden.
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!