Wat is een energiecollectief?

Groot inkopen door een energiecollectief goedkoper dan bij een energievergelijker?

Dit is een energiecollectief.

Het liefst hebben we onze energie zo goedkoop mogelijk. Iedereen wil wel een paar tientjes per maand besparen door goedkoper energie af te nemen. Er zijn partijen die een energieveiling organiseren. Dit is beter bekend onder de naam energiecollectief. United Consumers is een bekende partij die dit organiseert. Wil je meer weten over bijvoorbeeld de 10% korting op de gemiddelde energieprijs en andere deals die United Consumers aanbiedt? Lees dan hier de United Consumers review.

Bij een energiecollectief wordt er gezocht voor een veiling van energie. Mensen kunnen zich vrijblijvend aanmelden bij bijvoorbeeld United Consumers of de Consumentenbond. Duizenden mensen doen dit. Energieleveranciers kunnen tarieven bieden en degene die de goedkoopste tarieven biedt wint. Zo kunnen energieleveranciers in één klap veel klanten vergaren.

Je kunt vooraf zien waarvoor je je kunt inschrijven. Voor bijv. groene stroom of grijze stroom en voor een contract van 1 of 3 jaar.

Een bekende partij die collectief inkoopt is dus United Consumers. Dit doen ze niet alleen voor energie, maar ook voor autoverzekeringen, zorgverzekeringen, mobiele telefonie en tanken.

Wat zijn de voordelen van een energiecollectief?

Dit zijn de voordelen van een energiecollectief:

  • Het is makkelijk overstappen.
  • Als er meer mensen meedoen wordt de energieprijs lager.

Uitgelicht

Wat zijn de nadelen van een energiecollectief?

  • Er wordt alleen naar de prijs gekeken. Een contract van 3 jaar is helemaal niet fijn, omdat je dat 3 jaar lang niet kunt overstappen en dus welkomstbonussen misloopt. Dit is natuurlijk ook zo bij 3-jarige contracten die je bij energievergelijkers kunt krijgen.
  • De winnaar is niet het goedkoopst voor alle deelnemers. De goedkoopste energieleverancier is voor iedereen verschillend.
  • Er doen maar enkele energieleveranciers mee aan de veiling. Daardoor is er minder concurrentie en zal de prijs niet zo laag mogelijk zijn.
  • Deelnemende leveranciers bieden niet al hun energieproducten aan.
  • Kijk goed naar de voorwaarden over de overstap. Zijn alle kosten meegenomen in de berekening? Wanneer moet je overstappen via het collectief? Wanneer je een contract met vaste looptijd verbreekt zal je een opzegvergoeding moeten betalen.

Energiecollectief vs energievergelijker.

Het beste is natuurlijk om je in te schrijven bij een energiecollectief zoals United Consumers en hun aanbod te vergelijken met die van onze favoriete energievergelijker Overstappen.nl.

De ervaring is de energievergelijker eigenlijk altijd het goedkoopste is, omdat je daarbij je eigen wensen en energieverbruik kunt aangeven. De deals zijn echt voor jouw situatie geoptimaliseerd!

Met een laag verbruik wil je bijvoorbeeld vooral lage vaste leveringskosten hebben, terwijl je met een hoog verbruik vooral lage tarieven wilt. Een energievergelijker rekent dit allemaal voor je uit én neemt alle energieleveranciers mee in de berekening. Energiecollectieven bestaan soms maar uit aanbiedingen van een paar energieleveranciers en zijn daarom vaak wat minder voordelig.

2 miljoen mensen gebruiken een energievergelijker om de laagste energieprijzen te vinden!

Vind nu de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil zien welke energieprijzen energieleveranciers mij kunnen bieden
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!