Wat is groene stroom?

De betekenis van groene stroom uitgelegd.

2 miljoen mensen gebruiken een energievergelijker om de laagste energieprijzen te vinden!

Vind nu de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil zien welke energieprijzen energieleveranciers mij kunnen bieden

Dit is de betekenis van groene stroom.

Groene stroom is stroom dat duurzaam is opgewekt. Dat betekent dat het milieuvriendelijk is opgewekt en dat het nooit op zal raken. De andere soort stroom, grijze stroom, wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen die in de grond zitten. Daarbij komt veel CO2 vrij en de fossiele brandstoffen zullen op raken.

Groene stroom wordt opgewekt door windmolens, zonnepanelen en waterkrachtcentrales. Wind, zon en water zullen altijd op de wereld blijven. Bij de opwekking van groene stroom komen geen schadelijke stoffen vrij, waardoor dit duurzame energie is.

Hoe groen is groene stroom?

Er wordt veel groene stroom aangeboden door energieleveranciers. Wordt er ook zoveel groene stroom geproduceerd? Of wordt er stiekem wat grijze stroom door de groene stroom gemengd die je geleverd krijgt?

Laten we eerst zeggen dat je gewoon stroom van het stroomnet krijgt. Als je een groene stroomcontract hebt krijg je niet per sé alleen maar groene stroom. Al het opgewekte stroom komt door één elektriciteitsnetwerk. Per 1000 kWh groene stroom wordt er een garantie van oorsprong (GVO) uitgedeeld. Wanneer je groene stroom neemt zorg je er eigenlijk voor dat er groene stroom geproduceerd moet worden.

Overigens is er veel te doen om deze GVO’s. De bedoeling is dat wanneer jij en vele andere mensen voor groene stroom kiezen er steeds meer duurzame groene stroom opgewekt moet worden.  Dit is beter voor het milieu dan het opwekken van grijze stroom.

In Noorwegen wordt echter zoveel groene stroom opgewekt dat ze daar ontzettend veel GVO’s hebben. Deze worden alleen verbruikt wanneer de energie ook daadwerkelijk door de bevolking wordt afgenomen. Dit lukt bij lange na niet: Noorwegen heeft een fors overschot aan GVO’s. Deze worden verkocht aan o.a. Nederlandse energieleveranciers die zo groene stroom verkopen zonder dat er meer groene stroom in Nederland wordt opgewekt. Lees hier meer over duurzame energie en over de meest groene energieleverancier van Nederland

Uitgelicht

Wat zijn groene stroom leveranciers?

De herkomst van de groene stroom kun je teruglezen op het stroometiket. Deze zit bij je energiecontract.

Er zijn ook energieleveranciers die niet meedoen aan ‘sjoemelstroom’ en daadwerkelijk alle groene energie die ze verkopen ook zelf opwekken. Zoals het ook bedoeld is.

Pure Energie, PowerPeers, om | nieuwe energie, Vrijopnaam en Energie VanOns hebben een 10 als cijfer gescoord in de duurzaamheidstest die werd uitgevoerd door de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE Nederland. Dat betekent dat zij echt meehelpen aan de energietransitie. Kijk hier voor de complete lijst van de duurzaamheid van alle Nederlandse energieleveranciers.

Pure Energie is uitgeroepen tot groenste energiebedrijf van Nederland. Ze verkopen alleen groene energie die ze ook zelf met windmolens en zonnepanelen hebben opgewekt. De titel hebben ze al voor het 8e (!) jaar op rij!

Groene stroom vergelijken met grijze stroom. Wat is het goedkoopst?

Groene stroom is duurder om op te wekken dan grijze stroom. De verschillen worden door subsidies weggenomen. Wanneer je de energievergelijker gebruikt om snel te kunnen zien wat voor jou het goedkoopste energiecontract is dan kun je ook een contract met groene stroom als goedkoopste optie aantreffen. Je merkt dus geen significante prijsverschillen.

2 miljoen mensen gebruiken een energievergelijker om de laagste energieprijzen te vinden!

Vind nu de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil zien welke energieprijzen energieleveranciers mij kunnen bieden
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!