Wat is een garantie van oorsprong (GVO)?

Heb je echte groene stroom of sjoemelstroom?

Ga voor een 10 op duurzaamheid!

Pure Energie is échte groene milieuvriendelijke energie.

Ja, ik wil duurzame milieuvriendelijke energie

Dit is een garantie van oorsprong voor energie.

Een garantie van oorsprong (GVO) is een certificaat die wordt uitgedeeld voor energie die duurzaam zijn opgewekt. Met de GVO kan aangetoont worden waar de duurzame energie vandaan komt. In de GVO staat hoe de energie geproduceerd is, wanneer dit gebeurd is en nog meer productiedetails.

Een GVO is dus bewijsmateriaal dat er groene duurzame energie is opgewekt. Een GVO is 12 maanden geldig. Duurzame energie levert energieleveranciers subisidies op en de GVO is bewijsmateriaal op de subsidie te krijgen. Certiq verstrekt en beheerd de GVO’s.

Als je een contract hebt met groene energie krijg je net als iedereen stroom en gas uit dezelfde kabels en leidingen. Alle opgewekte stroom en gas komt op één hoop. Wanneer je groene energie neemt moet het energiebedrijf GVO’s afschrijven die gelijk staan aan jouw verbruik. Zo is het zeker dat de energie die je afneemt ergens duurzaam is opgewekt.

Er wordt 1 GVO per 1000 kWh opgewekte groene stroom uitgegeven.

De garantie van oorsprong voor groene stroom als handelswaar : Sjoemelstroom.

Er wordt heel veel groene stroom verkocht. Veel meer dan dat we in Nederland opwekken. De kans is groot dat je grijze stroom koopt dat geproduceerd is in Nederland, maar dat de energieleveranciers GVO’s uit het buitenland hebben gekocht. Hier werd de term sjoemelstroom voor bedacht.

Het doel van de GVO’s is namelijk dat er meer duurzame energie opgewekt gaat worden. Daarom worden er ook subsidies uitgekeerd. In Noorwegen wordt dankzij waterkracht veel meer duurzame energie opgewekt dan dat de inwoners daar gebruiken. De inwoners daar hebben sowieso al een garantie dat de energie groen is. Daar zijn geen GVO’s voor nodig. De GVO’s die overblijven worden verkocht aan onder andere Nederlandse energieleveranciers.

Het probleem met de sjoemelstroom is dat de GVO’s uit Noorwegen heel goedkoop zijn. Daardoor is er voor energieleveranciers geen noodzaak om te investeren in duurzame energiebronnen in Nederland. Alleen een tekort aan GVO’s zou dit weer noodzakelijk maken.

Op een stroometiket kun je zien waar de stroom van een energieleverancier vandaan komt. Kijk hier voor een voorbeeld van Vattenfall: https://www.vattenfall.nl/producten/stroom/stroometiket/

Uitgelicht

De garantie van oorsprong prijzen.

Een garantie van oorsprong kost geld. In Nederland zijn ze tot wel 15 keer zo duur als in Noorwegen. In Nederland ligt de prijs voor een GVO vaak tussen de €2 en €3. De GVO’s uit Noorwegen kosten vaak tussen de €,20 en €0,25.

In deze Factsheet zie je de ontwikkeling van de prijzen van de garantie van oorsprong: https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiAzJa6vKTrAhWH-6QKHUT2BHcQFjACegQIAhAB&url=https%3A%2F%2Fwww.ce.nl%2Fpublicaties%2Fdownload%2F2124&usg=AOvVaw1TN8Luq5Im4TRFtrkZj2bB

Deze leverancier levert pure groene energie!

WISE, Greenpeace, Natuur & Milieu en de Consumentenbond onderzoeken elk jaar in november de duurzaamheid van alle stroomleveranciers in Nederland. Pure Energie scoorde hier het perfecte cijfer: Een 10 !

Pure Energie meldt ook op haar website:

  • Wij verkopen wat we zelf opwekken
  • 100% uit eigen energiebronnen
  • Wind- en zonne-energie uit Nederland

Wanneer je een contract afsluit bij Pure Energie help je dus daadwerkelijk mee aan de duurzame energie opwekking in Nederland!

Ga voor een 10 op duurzaamheid!

Pure Energie is échte groene milieuvriendelijke energie.

Ja, ik wil duurzame milieuvriendelijke energie

Wil je zelf je eigen groene stroom opwekken? Lees dan meer over zonnepanelen.

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!