Wat is een netbeheerder?

Wat doet een netbeheerder?

Wat doet een netbeheerder?            

Zoals het woord al aangeeft is een netbeheerder een energiebedrijf die het energienet beheert. Dat wil zeggen dat de netbeheerder zorgt voor een goede conditie van de elektriciteitskabels en de gasleidingen. De netbeheerder zorgt ook voor het vervoer van de energie en beheert alle aansluitingen tot de elektriciteitsmeter en de gasmeter.

Moet je ook geld betalen een netbeheerder?

Je moet ook geld betalen voor de netbeheerskosten. Gemiddeld betalen we in Nederland €17 per maand aan netbeheerskosten voor gas en €21 per maand voor de netbeheerskosten van elektriciteit. Lees in dit artikel meer over de opbouw van je energierekening.

Jaren geleden was er nog een ‘netbeheerdersmodel’. Toen kreeg je nog 2 aparte energierekeningen voor het netbeheer en je daadwerkelijke energiekosten. Tegenwoordig is er het ‘leveranciersmodel’ waarbij je alles betaalt aan de energieleverancier. Deze handelt de netbeheerskosten af met de netbeheerder.

Uitgelicht

Wie is mijn netbeheerder?

Een netbeheerder kun je niet kiezen. Nederland is verdeeld in regio’s waar een netbeheerder voor het energienet zorg draagt. Is het capaciteitstarief wat hoger dan bij een andere netbeheerder? Dan heb je gewoon pech. Je kunt wel altijd uit een energieleverancier kiezen, maar de enige manier om een andere netbeheerder te krijgen is door te verhuizen.

Je kunt je netbeheerder eenvoudig online opzoeken. Wanneer je op Google zoekt vindt je vele afbeeldingen van een kaart van Nederland met daarop de netbeheerders. Maar sommige kaarten zijn gedateerd of het kan zijn dat je ergens woont wat op de grens ligt van de ene en de andere netbeheerder.

Om zeker te weten wie jou netbeheerder is kun je in het ean-codeboek je gegevens invullen. In dit codeboek staan alle energieaansluitingen in Nederland geregistreerd met EAN-codes. Op enkele plekken in Nederland is er niet één netbeheerder voor gas én stroom, maar zijn er twee verschillende netbeheerders. Zoek maar eens op https://www.eancodeboek.nl/

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!