Wat is een energieleverancier?

Het verschil tussen de aanbiedingen van energieleveranciers kan behoorlijk zijn.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Dit is een energieleverancier.

Een energieleverancier levert jou en andere klanten energie. Je sluit een overeenkomst met een energieleverancier naar keuze. Dit is sinds 2004 mogelijk. De energieleverancier kan stroom en gas inkopen op Europese energiebeurzen zoals de ENDEX, de APX en de TTF. Het kan dus zijn dat je stroom of gas uit een ander land dan Nederland komt.

Sommige energieleveranciers leveren niet alleen maar; ze produceren ook energie. Ze zijn hier vaak trots op en laten het dan ook duidelijk weten. Zo zijn er energieleveranciers die al hun stroom die ze opwekken milieuvriendelijk produceren. Dit noem je groene energie. Op het stroometiket dat bij je energiecontract zit kun je zien waar de stroom en gas vandaan komt die jij geleverd krijgt.

Overstappen naar een andere energieleverancier is heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar een akkoord te geven aan een energieleverancier dat je bij hun energie wilt afnemen. Kijk wel naar de looptijd van je huidige contract, want je riskeert een opzegvergoeding (een boete) als je een contract met vaste looptijd niet volledig uitzit. Lees daar hier meer hierover.

Uitgelicht

Wat zijn populaire energieleveranciers?

Er zijn meer dan 50 energieleveranciers in Nederland op dit moment. Grote energieleveranciers waar je vast al wel eens van gehoord hebt en ook kleine energieleveranciers met slechts een paar duizend klanten.

De grootste energieleveranciers in Nederland zijn:

  1. Essent
  2. Eneco
  3. Vattenfall

Deze leveranciers hebben veruit de meeste klanten in Nederland. Populair wordt je natuurlijk door naamsbekendheid op te bouwen en kwaliteit aan de klant te leveren. Dat betekent een goede klantenservice en administratieve processen die meestal vlekkeloos verlopen. Verder zijn veel Nederlanders ook geneigd om bij zijn huidige energieleverancier te blijven. Lees hier waarom dat een dure fout is.

Essent, Eneco en Vattenfall (voorheen Nuon) hebben ook een netbeheerderstak:

Energieleverancier    Netbeheerder
EssentEnexis
EnecoStedin
VattenfallLiander

Vroeger kreeg je van de netbeheerder een aparte rekening voor de netbeheerskosten. Dit wordt het netbeheerdersmodel genoemd. Doordat je van de netbeheerder en de energieleverancier een aparte rekening ontving hebben veel mensen gekozen om de energieleverancier te kiezen die ook bij de netbeheerderstak hoort.

Enexis, Stedin en Liander hebben het grootste deel van Nederland in handen wat betreft de elektriciteitsnetten en gasleidingen. Het zou een verklaring kunnen zijn waarom Essent, Eneco en Vattenfall alle drie meer dan 2 miljoen klanten hebben en de energieleveranciers daaronder een rond de half miljoen zitten.

Sinds 2013 ontvang je nog maar één rekening voor energie. Deze krijg je van de energieleverancier. Deze brengt ook de netbeheerderskosten in rekening. Dit heet het leveranciersmodel.

Op deze pagina vind je onze artikelen over de ervaringen van mensen met energieleveranciers.

Wat is de goedkoopste energieleverancier?

De populairste energieleverancier is voor veel mensen gewoon de goedkoopste. Welke energieleverancier dat dan is maakt voor velen niet uit. Wil je de goedkoopste energieleverancier vinden? Klik hieronder op de energievergelijker en vind binnen 2 minuten de goedkoopste energieleverancier en pak een welkomstbonus van tot wel €400!

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!