Inhoudsopgave
De betekenis van een ampère.
De ampère is de benaming voor de stroomsterkte. De Fransman André-Marie Ampère deed in de 18e eeuw onderzoek naar elektromagnetisme en berekende het magneetveld rond een stroomdraad.
Apparaten werken op een bepaalde hoeveelheid ampère. Dit is de stroomsterkte die ze nodig hebben. De begrippen ampère, volt, joule en watt zijn aan elkaar verbonden. Volt is de spanning (of de kracht) waarmee de stroom worden verplaatst. Met het vermogen in watt wordt uitgelegd hoeveel stroom een apparaat per seconde verbruikt. Dit verbruik per seconde wordt aangegeven in joule en wordt vrijwel altijd omgerekend naar kilowattuur.
Ampère naar watt en van watt naar ampère berekenen.
Elektrische apparaten verbruiken (veel) stroom en dit wordt berekend in joule of kilowattuur. Het berekenen van het aantal watt is eenvoudig: ampères x volts = watt. Wanneer een apparaat dus 7 ampère aan stroom gebruikt met een stroomspanning van 230 volt is het vermogen 1610 watt. Dit betekent 1610 joule aan energieverbruik per seconde.
Om het aantal watt om te rekenen naar ampère kun je de som omkeren. Bij een vermogen van 2070 watt (2070 joule per seconde) is het aantal ampère 9.
De sterkte van stroom (ampère) wordt dus door een spanningssterkte (volt) omgezet in bruikbare energievermogen (watt). Het daadwerkelijke stroomverbruik is een aantal kilowattuur.
Dit zijn de verhoudingen van watt, kilowatt, joule en kilowattuur.
1000 watt = 1000 joule per seconde = 1 kilowatt
1 kWh = 3600.000 joule
Voorbeeld:
Een vaatwasser heeft gemiddeld een vermogen van 1,2 kilowatt, ofwel 1200 watt, en verbruikt dus per seconde 1200 joule. Deze vaatwasser verbruikt elk uur dat hij aanstaat 1200 joule x 3600 seconden = 4.320.000 joule. Dat is 1,2 kWh. De korte rekensom is aantal kilowatt x het aantal uur = het aantal kilowattuur.
Uitgelicht

Slimster Review: gratis offertes aanvragen voor 117 producten en diensten.
Wil jij verduurzamen of heb je interesse in andere producten of diensten? Vraag dat gratis en vrijblijvend offertes aan bij bedrijven bij jou uit de buurt via Slimster. In deze Slimster review lees je waar je offertes voor kan aanvragen en de ervaringen van ruim 800 gebruikers.

Huis verduurzamen advies: Energielabel verbeteren en energie kosten besparen met energiebesparende maatregelen.
Je huis verduurzamen levert veel geld op en vermindert de CO2 uitstoot. Weet je niet welke van de 13 energiebesparende maatregelen jij wilt kiezen? Krijg gratis advies met de woningcheck!

Energie Vergelijken: overstappen naar lagere energieprijzen.
Energie vergelijken: In 2 minuten tijd zie je welke energieleverancier jou de goedkoopste gas en stroom kan bieden. Lagere energieprijzen en een eventuele welkomstbonus tot wel €400 kan je héél veel geld besparen. Een MUST READ artikel!
Ampère naar kilowatt (kWh) berekenen.
Wanneer we praten over energieverbruik gaat het vrijwel altijd over kilowattuur, oftewel kWh. Dit zie je ook terug op je energierekening. Kilowattuur betekent hoeveel watt een apparaat in een uur verbruikt. Een watt is wordt per seconde gerekend. 1 watt die een uur lang verbruikt wordt is 1 wattuur. Elke 1000 watt die een uur verbruikt worden (1000 wattuur dus) is 1 kilowattuur. Om ampères om te rekenen naar kWh gebruik je de formule ampères x volts x uren/ 1.000 = kWh
Zo kun je de stroomsterkte meten
Je kunt de stroomsterkte meten met een multimeter. Zo kun je kijken of er niet teveel stroom door draden loopt dan dat ze eigenlijk aankunnen.
Het meten van de stroomsterkte kun je in 8 stappen doen:
- Kies een multimeter om de stroomsterkte te kunnen meten die je wilt meten. Als je weet dat je iets waar 100 ampère aan stroomsterkte op staat moet je ook een multimeter hebben die zo hoog kan meten. Kijk dus goed naar de productspecificaties.
- Met een multimeter kun je verschillende verschillende stroombronnen meten. Uit een stopcontact komt wisselstroom (AC) en uit een batterij komt gelijkstroom (DC). Kies wat je wilt meten.
- Stel de maximaal te meten stroomsterkte in. Om te voorkomen dat een zekering doorbrandt is het verstandig de maximaal te meten stroomsterkte wat hoger in te stellen dan de sterkte die je verwacht te meten.
- Sluit de kabels aan. Hoe je dit moet doen staat in de handleiding die bij elke multimeter zit.
- Schakel de stroom uit en controleer met een spanningsmeter of de stroom echt uit is.
- Snij de kabel waarvan je de stroomsterkte wilt meten door. Verwijder de plastic buitenkant zodat je de kabels van de multimeter kunt aansluiten op de stroomkabel aan beide stukken.
- Zet de stroomschakelaar weer aan. Nu kun je de sterkte aflezen. Misschien moet je aan de knop op de multimeter draaien om de gevoeligheid aan te passen.
- Vervang de kapot geknipte kabel voor een nieuwe om de stroomkring weer sluitend te maken.
Wil jij stroomsterktes kunnen meten?
Zorg dat je een multimeter in huis hebt.
2 miljoen huishoudens kiezen voor goedkopere energie.
Stop nu met het onnodig kwijtraken van 100'en euro's per jaar!
Wil jij minder betalen voor energie? In 2 minuten vind je makkelijk en snel een veel goedkopere energiecontract! Overstappen verloopt zonder gedoe en winstgevend!
