Wat is een watt en kilowatt?

En hoeveel watt is een kilowatt of kilowattuur (kwh) ?

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Dit is een watt.                                

Een watt is een gebruikte eenheid energie (Joule) per seconde. Dit noem je het vermogen. Energie wordt dus opschreven in Joule, bijvoorbeeld in voedingsmiddelen. Met de watt wordt duidelijk gemaakt hoeveel energie er per seconde gebruikt wordt door bijvoorbeeld lampen. Je wilt dus liever een lamp van 30 watt dan van 60 watt gebruiken, omdat dat energiezuiniger is. Lees in dit artikel tips om energie te besparen met verlichting. Meer over de meest energiezuinige lampen, de led lampen, lees je in dit artikel.

De watt is vernoemd naar James Watt, die ook de paardenkracht (PK) introduceerde. 1 watt is 1 joule per seconde. Watt en zijn grotere broer kilowatt worden gebruikt bij het berekenen van gebruikte energie van lampen en apparaten. De joule en kilojoule wordt gebruikt bij het berekenen van de energie in voedsel, hoewel er toch meer gebruik gemaakt wordt van de oudere termijn calorie en kilocalorie.

Hoeveel watt is een kilowatt.

Het woord kilo komt uit de Franse taal en betekent ‘duizend’. Dat betekent dat je het aantal watt kunt delen door 1000 om te berekenen over hoeveel kilowatt het gaat. Dit herken je waarschijnlijk van kilometer en kilogram, waarbij 1 kilometer gelijk is aan 1000 meter en 1 kilogram hetzelfde is als 1000 gram.

Uitgelicht

Kilowatt – Kilowattuur.

Duizend watt is dus 1 kilowatt. Met wat is dan een kilowattuur, oftewel kWh? 1 kilowattuur is 1 kilowatt als vermogen vermenigvuldigd met een uur tijd. Een uur is 3600 seconden. 1 kilowatt is 1000 watt. Dat betekent dat 1 kilowattuur 3.600.000 joule is.

Bij energie in de vorm van stroom rekenen we met kilowattuur (kWh).

Enkele begrippen op een rij:

JouleDe eenheid van energie.
Watt1 joule die 1 seconde verbruikt wordt.
Wattuur (Wh)Aantal watt dat een uur lang verbruikt wordt. Bijv. een lamp van 40 watt een uur lang laten branden kost je 40 Wattuur aan energie.
KilowattWatt X 1000. 1000 joule energie verbruikt in 1 seconde
KilowattuurKilowatt dat een uur lang verbruikt wordt. De lamp van 40 watt een uur laten branden kost 40 Wattuur (Wh). Dit is hetzelfde als 0,04 Kilowattuur (kWh).

Wat kost een kilowatt stroom?

Deze vraag is behoorlijk populair als je kijkt naar hoe vaak hij gesteld wordt. Prijzen van stroom worden echter altijd in kilowattuur beschreven.

Sinds 1 januari 2021 zijn de variabele stroomprijzen weer veranderd. Daarover kun je hier meer lezen.

Over de verwachting van de stroomprijzen in 2022 kun je in dit artikel lezen.

1 kWh stroom kost tussen de €0,20 en €0,225 afhankelijk van je energiecontract. Onderaan dit artikel kun je lezen hoe je makkelijk de goedkoopste energiedeal kunt vinden.

Kilowatt naar PK.

We vertelden je al dat James Watt ook met PK (paardenkracht) op de proppen kwam. Deze term voor energie wordt nog gebruikt bij het vermogen van motoren en auto’s. Officieel wordt de PK niet meer gebruikt, nadat in 1960 het universele metriek stelsel werd ingevoerd. De PK werd niet opgenomen in de 7 basiseenheden en ook niet in de afleidingen hiervan. Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/SI-stelsel

Het vermogen van elektrische apparaten en lampen wordt dus in watt of kilowatt beschreven. Omgerekend is 1 PK ongeveer 736 watt. In Engeland werd een andere berekening gebruik, waardoor 1 PK daar wordt gerekend als 746 watt.

1 PK736 watt
1 PK0,736 kilowatt
1 kilowatt1.3596 PK

Goedkoopste kilowattuur prijs vinden in 2 minuten.

Bij elke energieleverancier moet je weer een andere prijs betalen voor een kilowattuur stroom. Niet alleen voor elke kWh, maar ook voor een kubieke meter gas kan het verschil procentueel behoorlijk groot zijn. Om de goedkoopste prijs voor een kWh stroom en m3 gas te vinden kun je het beste gebruik maken van een energievergelijker.

Je ziet niet alleen de energietarieven van vele energieleverancier, maar ook eventuele welkomstbonussen. Doordat sommige energieleveranciers een hoge(re) bonus geven kan het zijn dat de beste energiedeal voor jou een contract is waarbij de energietarieven niet de laagste van allemaal zijn. Lees in dit artikel over de details waar je op moet letten wanneer je een energievergelijker gebruikt.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!