85% minder energie verbruiken om te verlichten? Kies nu voor led lampen!

Deze zuinige lampen moet je hebben!

Heb je nog oude lampen die je nog nooit hoefde te vervangen, omdat ze maar blijven werken? Of denk je dat besparen met led lampen niet echt veel oplevert? Daar denk je na het lezen van dit artikel anders over! Besparen met led lampen helpt niet alleen je portemonnee, maar ook het milieu. Laat ons onderaan dit artikel even weten hoeveel lampen jij in huis hebt wat geen led lampen zijn. Wil je echt een groot bedrag aan energie besparen? Met gratis advies over je huis verduurzamen weet jij met welke energiebesparende maatregel je het meeste geld bespaart. Dit is zeer waarschijnlijk 100’en euro’s per jaar.

Bespaar ruim €4 per lamp per jaar met LED lampen!

In 15 jaar tijd verdien je gemiddeld €65 per lamp. Hoeveel lampen kun jij vervangen voor LED?

Ja, ik wil graag zuinige lampen

Led lampen nog winstgevender in 2024.

Dit artikel gaat over led lampen en het lagere energieverbruik in vergelijking met andere lampen. De percentages in dit artikel kloppen anno 2023 nog steeds, maar de besparing is berekend met een stroomprijs van 23 cent. De stroomprijs was al jaren tussen de 21 en 24 cent geweest, maar sinds eind 2021 zijn de energieprijzen flink gestegen.

De stroomprijzen zijn nog steeds hoger dan dat. Dat betekent dat de genoemde besparingen in dit artikel in 2024 ook wel een stuk hoger liggen. We raden iedereen aan al zijn lampen per direct te vervangen voor led lampen. Dit is een hele makkelijke manier om energie te besparen.

Welke soorten lampen zijn er?

We kennen vijf verschillende bekende soorten lampen. De gloeilamp is de oudste lamp en heeft het laagste rendement. Er wordt slecht 5% tot 10% van het aantal watt omgezet in zichtbaar licht. Er worden nog heel weinig gloeilampen gemaakt, omdat andere lampen energiezuiniger zijn. Sinds 2009 is er een verkoopverbod in de Europese Unie voor gloeilampen als het gaat om gebruik in en om het huis. Omdat de lampen veel energie verbruiken aan het afgeven van warmte zijn ze wel geschikt voor terraria of lavalampen.

De halogeenlamp is een verbeterde versie van de gloeilamp. De ballon van de lamp is gevuld met halogeen en inerte gas en dit zorgt voor een verbeterd rendement ten opzichte van zijn voorloper. Het inerte gas gaat de verdamping van het gloeidraad tegen. Toch blijft het rendement steken op 15% tot 20%. Na de halogeenlamp kwam er weer een betere lamp en inmiddels is de productie van de halogeenlamp gestopt.

Deze lamp heet de spaarlamp. De eerste versie was helemaal niet zo zuinig, maar enkele versies later is hij wel 80% zuiniger geworden dan de gloeilamp. Het rendement van de laatste versie spaarlampen is namelijk 40%. Heb je deze lamp in gebruik dan hoef je deze niet zo nodig te vervangen als de gloei- of halogeenlamp.

Energie besparen met led lampen

De modernste lamp is de led lamp. Deze lamp is nog wat zuiniger dan de spaarlamp en is nog in ontwikkeling op het gebied van kleur en dimbaarheid. Heb je halogeenlampen of gloeilampen dan is het verstandig deze weg te doen en te vervangen door led lampen. Heb je spaarlampen dan is het niet per se nodig die te vervangen. Wel is het aan te raden led lampen te kopen wanneer je spaarlampen het begeven.

De vijfde lamp die wij noemen is de tl-lamp/tl-buis. Deze lamp bestaat al sinds 1901 en is steeds doorontwikkeld. De tl-buis is goedkoop en geeft veel licht. Hij haalt ongeveer hetzelfde rendement als de led lamp. Ze worden vooral in schuurtjes en garages gebruikt. De tl-buis werkt net zoals een spaarlamp, waardoor het even duurt voordat hij op volle sterkte licht geeft.

Ondanks dat het al jaren bekend is dat led lampen de zuinigste lampen zijn hebben veel mensen toch nog gloeilampen of halogeenlampen. Gemiddeld hebben mensen in Nederland zo’n 10 lampen in gebruik die niet zuinig zijn. Zouden ze die allemaal vervangen door led lampen dan levert dat een jaarbesparing van €35 tot €40 op!

Op Conrad en bol.com vind je zuinige led lampen om meteen te starten met het besparen op je energierekening:

Vind hier de led lamp die je nodig hebt. Er zijn meer dan 1500 soorten led lampen op Conrad!

Bekijk hier het aanbod van LED lampen van bol.com!

Uitgelicht

Hoe zuinig is een led lamp?

De led lamp is de beste keus voor bij jou thuis. Hoeveel rendement haalt een led lamp, hoe duur zijn ze ten opzichte van de andere lampen en hoe lang is de levensverwachting? Kortom: hoe zuinig is een led lamp voor jouw portemonnee?

Rendement van de led lamp.

De led lamp is de zuinigste lamp die je kunt gebruiken voor in het huis en om het huis, afgezien van de langwerpige tl-lamp. De led lamp bespaart 85% elektriciteit ten opzichte van de ouderwetse gloeilamp en wordt daarom altijd aangeraden als beste koop. Het is de moeite waard om de gloeilamp en halogeenlamp te vervangen. Een spaarlamp vervangen voor led is minder noodzakelijk maar met een rendement van 50% is de led lamp zeker de beste keus.

Hoe duur is een led lamp?

Als je vergelijkt hoe duur een led lamp is vergeleken met de andere lampen denk je misschien dat je liever die andere lampen zou kopen. De gloeilamp kostte ongeveer €0,45 en een spaarlamp €6. De led lamp kost vaak wel €10 afhankelijk van grootte en bij welke winkel je koopt uiteraard. De led lamp is dan wel het duurst, maar doordat hij minder stroom kost en veel langer meegaat dan de andere lampen is dit op de lange termijn duidelijk de beste keuze. Door recente ontwikkelingen zijn led lampen inmiddels goedkoper geworden en zijn ze soms ook goedkoper dan spaarlampen.

Wat is de levensverwachting van de led lamp?

Of anders gezegd: hoe lang gaat een led lamp mee? Ook hier troeft de led lamp zijn concurrenten, als je ze nog zo kunt noemen, flink af. Een gewone gloeilamp begaf het gemiddeld na 1000 branduren. Als je die ongeveer 2 uur per dag liet branden moest je vaak na 500 dagen een nieuwe kopen. De spaarlamp haalt ongeveer 10.000 tot 15.000 branduren. Een fikse verbetering dus, maar de led lamp haalt vaak wel 40.000 tot 60.000 branduren. Volgens onderzoeken kun je in ieder geval erop rekenen dat de led lamp zo’n 35 jaar meegaat!

Hoe zuinig zijn led lampen?
Bron: www.milieucentraal.nl

Zoals je hierboven kunt zien bespaart elke gloeilamp die je vervangt voor een led lamp je ongeveer €66 per 15 jaar. Je bespaart geld en energie met de led lamp, maar ook het milieu.

Niet alleen je portemonnee wordt blij als je voor de led lamp kiest, maar ze zijn ook beter voor het milieu dan de andere lampen. Led lampen gaan langer mee dan de andere lampen, waardoor je dus veel minder afval hebt. In dezelfde tijd dat 1 led lamp meegaat verbruik je zeker wel 25 gloeilampen. Led lampen bevatten ook veel minder schadelijke stoffen dan de andere lampen. Denk aan kwik of halogeen. En omdat de led lamp minder stroom verbruikt bespaart dat ook weer op CO2 uitstoot.

Wat zijn de nadelen van led lampen?

Led lampen zijn beter dan andere lampen. Als je kijkt naar energieverbruik en dus hoeveel geld je kwijt bent aan stroom. Ook zijn ze milieuvriendelijker dan de andere lampen. Maar zijn er nou ook nog nadelen aan deze moderne lamp? Jawel, al zijn het maar een paar:

  • De led lamp is best duur. Maar dat nadeel wordt alweer teniet gedaan doordat hij zo zuinig is waardoor je hem al snel hebt terugverdient.
  • De led lampen werken niet optimaal met alle dimmers. Er zijn speciale led lamp dimmers te verkrijgen, maar dit zou je dus extra geld kunnen kosten. De dimbaarheid van de led lamp is wel in ontwikkeling. Steeds meer led lampen hebben geen speciale dimmer meer nodig.
  • De lamp kan niet goed tegen warmte. Andere lampen hebben hier geen last van. Als de lamp heel heet wordt gaat de levensduur achteruit.
  • Er zijn ook kwalitatief mindere led lampen op de markt van Aziatische afkomst. Deze hebben een mindere levensduur en mindere lichtkwaliteit.

Mensen vragen ook: FAQ.

Is LED verlichting goedkoper?

Ja, in aanschaf zijn ze wel 5 tot 8 keer zo duur als een gloeilamp. De LED lamp verbruikt zo’n 8 tot 12 keer minder energie. Op de lange termijn is de LED lamp daardoor goedkoper. Met LED verlichting ben je na 15 ruim 4 keer zo goedkoop uit als met gloeilampen.

Wat kost een LED lamp per uur?

Per uur kost een LED lamp ongeveer 0,002 euro aan stroomkosten.

Hoeveel kost een LED lamp per jaar?

Per jaar kost een LED lamp ongeveer €0,75 aan stroomkosten.

Hoe snel verdien je een LED lamp terug?

Bij een aankoopprijs van €7,50 en verdien je de LED lamp in 2 jaar terug ten opzichte van een gloeilamp.

Hoeveel minder verbruikt een LED lamp?

Een LED lamp verbruikt minder energie dan andere lampen voor dezelfde lichtsterkte. Een LED lamp verbruikt maar 6 Watt en een gloeilamp 40 Watt wanneer beide evenveel licht geven. Een spaarlamp verbruikt 8 Watt en een halogeenlamp 28 Watt.

Is het energieverbruik in Watt of Lumen?

Watt en de grotere eenheid kilowattuur (kWH) gaan over de hoeveelheid energie die verbruikt wordt. Lumen geeft de sterkte van het licht aan. Een led lamp heeft veel minder energie (Watt) nodig dan een gloeilamp om dezelfde lichtsterkte (Lumen) te produceren.

LED lampen kopen: is dat verstandig?

Ja, LED lampen kopen is verstandig. Het beste kun je LED lampen kopen waarmee je al je oudere lampen kunt vervangen. Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen bespaar je al gauw €66 per gloeilamp die je vervangt voor een LED lamp per 15 jaar. Wanneer je 10 gloeilampen kunt vervangen verdien je dus makkelijk €660 in de komende 15 jaar. En het enige wat je daarvoor hoeft te doen is LED lampen kopen en indraaien.

Hoe lang gaat een LED lamp mee?

Met zo’n 60.000 branduren gaat een LED lamp lang mee: de levenverwachting is zo’n 35 jaar. LED lampen gaan niet kapot door doorbranden, terwijl dat bij halogeenlampen en gloeilampen wel kan gebeuren vanwege het verdampen van de gloeidraad.

Nog meer energie besparen in jouw huishouden?

Besparen met led lampen is mogelijk, omdat de led lamp energiezuinig is. Lees ook deze 8 tips om energie te besparen met verlichting. Naast lampen gebruik je ook dagelijks verschillende apparaten. Denk hierbij aan de vriezer, de koelkast, wasmachine, droger etc. Deze apparaten gebruik je dagelijks of bijna dagelijks en dit zijn dan ook echte ‘energieslurpers‘. Vooral als jouw apparaten al een handvol jaren oud zijn.

Klik hier om het ruime aanbod van bol.com te zien.

Wist je dat deze apparaten sinds 2021 een A-label kunnen hebben en veel zuiniger zijn dan apparaten die je voor 2021 met een A-label hebt gekocht? Er zijn nieuwe energielabels ingevoerd. Een A-label uit 2021 is net zo zuinig als aan A+++ label van eerder. Neem een kijkje bij witgoed specialist Witgoedhuis om veel energie en geld te besparen!

Wil jij graag apparaten die minder stroom gebruiken?

Kijk nu naar het ruime aanbod van Witgoedhuis!

Ja, ik wil energiezuinig witgoed bekijken

Wil je nog meer energie en geld besparen? Lees dan ook ons artikel over het besparen van water en gas om water te verwarmen.

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!