Wat is dynamische energie?

Dynamische tarieven energie bespaart de goede planner een hoop geld!

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Wat is dynamische energie?

Wat is dynamische energie? Dynamische energie is gewone grijze of groene energie die verkocht wordt voor de prijs op de energiebeurs. Doordat de prijzen daar veel schommelen merk je dit ook wanneer je een dynamisch energiecontract hebt. Dynamische energie is zo dynamisch dat de stroomprijs elk uur verandert en de gasprijs elke dag.

Dynamische energie wordt niet door alle energieleveranciers aangeboden. Bekijk de lijst van dynamische energiecontract aanbieders.

Met dynamische energie betaal je wisselende termijnbedragen. Deze zijn afgestemd op je verwachtte verbruik. De berekening hiervan kan per leverancier verschillen. Bij de meeste betaal je een termijnbedrag vooraf en volgt direct na de maand een correctie op het volgende termijnbedrag. Uiteindelijk betaal je gewoon precies voor datgene dat je hebt verbruikt. De enige extra kosten bovenop de marktprijs voor energie is een bedrag waarmee de dynamische energieleverancier haar kosten kan dekken. Zo betaal je bij Tibber op het moment van schrijven slechts €4 per maand bovenop de energiekosten. Deze verdien je door de lage energieprijzen makkelijk terug ten opzichte van een regulier energiecontract. Lees meer over Tibber in onze Tibber review.

Een voordeel van een dynamisch gas en dynamisch stroom is dat je geen vast contract hebt en daardoor snel kan overstappen naar een andere energieleverancier mocht je dat willen. Er wordt door bijvoorbeeld Frank Energie een opzegtermijn van maar 1 dag gehanteerd. Lees hier meer over de Frank Energie ervaringen.

Lees hier meer over de voordelen en nadelen van een dynamisch energiecontract.

Dynamische energieprijzen goedkoper?

Zijn dynamische energieprijzen goedkoper dan bij vaste contracten en variabele contracten? Ja, meestal zijn dynamische energieprijzen goedkoper. Ze worden namelijk niet verhoogd door de dynamische energieleveranciers om winst te maken. Je krijgt energie voor de beursprijs.

In de winter is energie vaak duurder en op die momenten is het vaak duurder dan bij vaste en variabele contracten. Bij een vast contract veranderen de energietarieven helemaal niet. Had je in 2018 een 5-jarig vast contract afgesloten? Dan betaalde je ook in 2021 en 2022 een gasprijs van tussen de 60 en 70 cent per m3, terwijl de gasprijs voor mensen met dynamische energie of een ander contract boven de €3 per m3 uit kwam.

In de zomer wordt er veel stroom opgewekt door zonnepanelen. De verhouding tussen vraag en een aanbod zorgt ervoor dat er momenten zijn dat de stroom een minprijs heeft. Je hoeft bij een dynamisch energiecontract dan niet te betalen voor stroom, maar je krijgt juist betaald door stroom te gebruiken en zo het energienet te ontlasten van de overproductie stroom!

Volgens het onderzoek ‘Energie vast of variabel’ van Roland Berger (2018) ben je over een heel jaar gezien 10% tot 30% goedkoper uit met dynamische energieprijzen.

Uitgelicht

Hoeveel verschil in prijs kan er bij dynamische energie tussen de dure en goedkope momenten zitten?

Met dynamische energie wisselen de prijzen van stroom elk uur. Je kan je elektrische apparaten instellen met een timer om zo de goedkopere moment uit te kiezen om ze te laten werken. Hoeveel verschil in prijs kan er bij dynamische energie op de dure en goedkope momenten zitten? Is het echt de moeite waard om hier rekening mee te houden of is het verschil slechts een fractie van een cent?

De goedkope moment schelen je veel geld. Onderstaane afbeelding zijn de energieprijzen van Frank Energie op 13 mei 2023. We zien dat het duurste moment om stroom te verbruiken van 20:00 tot 21:00 is. Elke kWh kost je 32,1 eurocent. Niet het beste moment om de wasmachine, vaatwasser of ander apparaat aan te zetten. Van 13:00 tot 14:00 is een betere keus. Elke kWh kostte toen maar 5,6 eurocent. ‘s avonds was de stroom dus bijna 6 keer zo duur!

Frank Energie tarieven 13 mei 2023

De momenten dat je geld verdient met stroom verbruiken zijn er ook op dagen dat in de overige uren van de dag een gangbare stroomprijs betaald moet worden. Onderstaand voorbeeld van 19 april 2023 laat zien dat je 34,5 cent per kWh moest betalen wanneer je tussen 7:00 en 8:00 stroom gebruikte. Tussen 14:00 en 15:00 was het goedkoopste moment van de dag met een minprijs van 5,9 cent!

Frank Energie Tarieven 19 april 2023

De conclusie is dat het plannen van je energieverbruik met dynamische energie veel geld zal besparen.

Mensen vragen ook: FAQ.

Wat is dynamische energie?

Dynamische energie is gas dat elke dag in prijs verandert en stroom dat elk uur in prijs verandert. Dynamische energie is niet duurder gemaakt door energieleverancier om geld te verdienen: Dynamische energie tarieven zijn gelijk aan de beursprijs! Je hebt een opzegtermijn van 1 tot 30 dagen en betaalt nooit een opzegboete.

Is dynamische energie goedkoper dan vast of variabel?

Ja, over een heel jaar ben je met dynamische energie 10% tot 30% goedkoper uit dan met vaste of variabele energieprijzen.

Kun je alleen dynamisch stroom of alleen dynamisch gas nemen?

Ja, je kan alleen dynamisch stroom kiezen en je kan ook kiezen om alleen dynamisch gas af te nemen. Heb je geen gas nodig dan hoef je dit niet te af te nemen bij een dynamisch energiecontract. Wil je alleen dynamisch gas en wil je je stroom bij een andere energieleverancier afnemen dat kan dat ook.

Dynamisch contract afsluiten.

Een dynamisch contract afsluiten heeft dus veel voordelen en slechts enkele nadelen. Je kan ze nalezen in het artikel over het dynamisch energiecontract. Wil je een dynamisch energiecontract afsluiten? Je kan in de onderstaande energievergelijker enkele aanbieders van dynamische energie vergelijken met vaste en variabele contracten. Je kan ook in ons eerder genoemde artikel over het dynamisch energiecontract de aanbieders van dynamische energie vinden en naar hun website gaan om te kijken was ze je kunnen aanbieden.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!