Wat is een geiser?

Geiser kopen? Vraag advies van deze expert!

Zo maak jij de juiste keuze bij het kopen of huren van een geiser!

Krijg gratis en vrijblijvend advies van een geiserexpert!

Ja, ik wil vrijblijvend deskundig advies.

Wat is een geiser?

Een geiser is een toestel dat water verwarmd. Dit water kan uit de douche of kraan komen. De geiser wordt ook wel een doorstroomtoestel genoemd, omdat het water door de geiser stroomt en daar verwarmd wordt. Een geiser is vergelijkbaar met een boiler. Een geiser bevindt zich vooral nog in oudere woningen en flats.

Een boiler is vergelijkbaar met de geiser. Enkele dingen zijn verbetert en daardoor wordt de boiler tegenwoordig vaker geïnstalleerd wanneer mensen warm water willen hebben. Een hr-ketel zorgt hier ook voor.

Een geiser warmt het water op wanneer je daar om vraagt. Het duurt dus even voordat het water ook echt warm is wanneer je warm waterkraan openzet.

Er zijn open geisers en gesloten geisers. Open geisers gebruiken de lucht van de ruimte waarin hij is geïnstalleerd. Die ruimte moet ook goed geventileerd worden. Een gesloten geiser heeft een eigen luchtsysteem en gebruikt geen lucht uit de ruimte waarin hij is geïnstalleerd.

Hoe werkt een geiser?

Een geiser heeft een warmtebron. Deze verwarmt water dat langs de warmtebron stroomt. De geiser heeft als brandstof meestal gas. Ook stroom, propaan of butaan kan gebruikt worden. Wanneer er stroom als ontstekingsmethode gebruikt wordt noem je de geiser een elektronische geiser.

In de geiser brandt een waakvlam. Het is een vlam die ervoor zorgt dat er na het toevoegen van de brandstof meteen water opgewarmd zal worden.

Uitgelicht

Wat is het verschil tussen een geiser en een boiler?

Een geiser en een boiler zijn allebei een toestel/apparaat waarmee water warm gemaakt kan worden. Een boiler is populairder, omdat die meer voordelen heeft dan de geiser.

De voordelen van de geiser ten opzichte van de boiler.

  • Een geiser is goedkoper in aanschaf dan een boiler.
  • Een geiser verbruikt minder energie dan een boiler, omdat een boiler in tegenstelling tot een geiser een voorraad water constant op hoge temperatuur houdt. Een geiser verwarmt pas wanneer je daar opdracht voor geeft.

De voordelen van een boiler ten opzichte van een geiser.

  • Een boiler levert meer warm water per minuut dan een geiser.
  • Een boiler is in staat om op meerdere plekken warm water te leveren. Je kunt douchen en afwassen tegelijk. Een geiser kan dit meestal niet.
  • Een boiler houdt een voorraad warm water op temperatuur. Hierdoor heb je direct warm water en hoef je niet te wachten.

Een boiler heeft voornamelijk voordelen die gaan over gebruiksgemak en luxe. Een geiser is zuiniger en minder luxe. Ook de aanschafprijs van een geiser is lager dan van een boiler. Een boiler kan veel water voorverwarmen en houdt dit goed op dezelfde temperatuur, maar als de voorraad op is duurt het weer een tijdje voordat het is aangevuld. Een geiser verwarmd water wanneer het nodig is. Er zijn wat temperatuurschommelingen, maar een geiser kan wél oneindig warm water leveren.

Onderhoud van de geiser.

Onderhoud van de geiser is zeker aan te raden. Voor je eigen veiligheid is het fijn dat bij een onderhoudsbeurt gekeken wordt of er geen schadelijke stoffen vrijkomen in de ruimte waar de geiser hangt. Daarbij werkt een geiser energiezuiniger na een onderhoudsbeurt. Een slecht onderhouden geiser moet wat harder werken dan een geiser die goed onderhouden is.

Klik hier om een onderhoudsbeurt voor je geiser aan te vragen.

Geiser kopen of geiser huren.

Heb je geen hr-combiketel die zorgt voor warm water voor de verwarming én douche/kraan? Dan ben je vast aan het kiezen tussen een boiler en een geiser. Wanneer je voor een geiser hebt gekozen kun je kiezen tussen kopen huren.

Een geiser kun je hier bij bol.com bestellen voor mooie prijzen. Installatie kun je daarna zelf regelen.

Wil je een geiser kopen of huren bij experts op dit gebied? Feenstra zorgt voor vrijblijvend, persoonlijk en professioneel advies op maat.

Zo maak jij de juiste keuze bij het kopen of huren van een geiser!

Krijg gratis en vrijblijvend advies van een geiserexpert!

Ja, ik wil vrijblijvend deskundig advies.
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!