Zonnepanelen huren of kopen: wat is het goedkoopst?

Wat is het prijsverschil tussen zonnepanelen kopen of huren?

Steeds meer daken liggen vol met zonnepanelen. Zelf stroom opwekken zorgt ervoor dat je minder of zelfs geen stroom hoeft te kopen bij een energieleverancier. In combinatie met elektrisch verwarmen kan je nog meer geld besparen. Je kan zonnepanelen huren of kopen en in dit artikel kijken we naar de voordelen en nadelen van beide opties. Wat is het verschil wat betreft de investering en de terugverdientijd? Laat weten wat jouw voorkeur heeft. Zonnepanelen kopen of huren?

5 gratis offertes voor zonnepanelen huren of kopen!

Weet waar jij de laagste prijs kan krijgen of je nou koopt of huurt!

Ja, ik neem 1 minuut de tijd om gratis 5 offertes voor zonnepanelen aan te vragen

Zonnepanelen huren of kopen nog steeds winstgevend?

Is zonnepanelen huren of kopen nog steeds winstgevend? Door de salderingsregeling 2025 is het moeilijker uit te rekenen wat de precieze besparing per jaar is dankzij je eigen opgewekte stroom. Je mag in de nieuwe salderingsregeling minder opgewekte stroom verrekenen met stroom die je op andere momenten verbruikt.

Zo is het in 2023 en 2024 nog heel eenvoudig. Wek je 3500 kWh op en verbruik je ook 3500 kWh? Dan heb je jezelf volledig voorzien van stroom en heb je geen stroomkosten. Doordat je minder mag salderen vanaf 2025 is de opgewekte stroom minder waard dan de stroom die je verbruikt.

Stroom die je opwekt en niet op hetzelfde moment verbruikt moet je dan terugleveren voor een terugleververgoeding die een stuk lager is dan de prijs waarvoor je een kWh moet kopen. Je verbruikt ongeveer 30% van de stroom die je opwekt direct. Lees voor een volledige uitleg over het salderen ons artikel over de salderingsregeling per 2025.

Zonnepanelen kopen en huren is nog steeds winstgevend, ondanks het afbouwen van het salderingspercentage en daardoor minder financieel voordeel per jaar. De terugverdientijd wordt beïnvloed door de salderingsregeling, maar ook de ligging van het dak en natuurlijk het aantal WattPiek van de zonnepanelen. De hoogste terugleververgoeding vinden is ook van invloed, want die kan per energieleverancier erg verschillen.

Zonnepanelen hebben een geschatte levensduur van 25 jaar. Ze zijn nog steeds winstgevend. Dat betekent dat je in die 25 jaar tijd de kosten van de zonnepanelen terugverdient en daarbij ook winst maakt in, omdat je minder stroom hoeft te kopen van een energieleverancier. Je kan zonnepanelen ook meenemen wanneer je gaat verhuizen. Dit kost rond de €50 per zonnepaneel.

Wat kost zonnepanelen huren?

Zonnepanelen huren zorgt ervoor dat je niet een investering van duizenden euro’s hoeft te doen. Met een bedrag per maand kan je je eigen zonnestroom opwekken en profiteer je van het voordeel zonder die forse investering.

Wat kost zonnepanelen huren? Er zijn verschillende partijen waarbij zonnepanelen huren mogelijk is. Je betaalt een bedrag per maand. In onderstaande tabel zie je de maandelijkse tarieven in juni 2024 van enkele partijen om zonnepanelen te huren. Wanneer je op de bedrijfsnaam klikt ga je naar de website van de aanbieder.

Zonnepanelen huren bij:Aantal panelenKosten per maand.Kosten na 10 jaar.
Zonneplan12€65€7800
HalloStroom12€80€9600
Zelfstroom10€74€8880
Vattenfall10€67€8040
Solease12€84€10200

Zonnepanelen huren kost tussen de €65 en €84 per maand. Behalve het verschil in het aantal panelen dat je huurt voor dit maandelijkse bedrag zit er ook een verschil in de kwaliteit van de zonnepanelen. Krijg je zonnepanelen met 350 WattPiek per paneel of de nieuwere van wel 420 WattPiek? Zo zijn 12 zonnepanelen van 350 WattPiek gelijk aan 10 zonnepanelen van 420 WattPiek wat betreft de hoeveelheid stroom die ze opwekken.

Wil je makkelijk aanbiedingen op maat aanvragen? Via Slimster kan je in 1 minuut makkelijk tot wel 5 vrijblijvende offertes aanvragen voor zonnepanelen huren. Zo kan je snel vergelijken wat bedrijven jou aanbieden.

Wat kost zonnepanelen kopen?

Heb je genoeg budget dan is zonnepanelen kopen ook een mogelijkheid. Wat kost zonnepanelen kopen? Je kost misschien in sommige artikelen nog prijzen tegen die hoger zijn dan de prijzen die je hieronder in de tabel ziet. Het kan zijn dat er in de hogere prijzen in andere artikelen nog btw is berekend. Deze kon je voor 2023 gewoon terugvragen, maar vanaf 2023 is dat niet meer nodig. Er wordt geen btw meer gerekend over zonnepanelen.

We laten hieronder in de tabel een aantal partijen zien waar je zonnepanelen kan kopen. De meeste bedrijven laten geen concrete bedragen per zonnepaneel op hun website zien vanwege de prijsschommelingen. Je gratis en vrijblijvend een offerte voor zonnepanelen kopen aanvragen of gebruik maken van een gratis dakscan. Hiermee wordt berekend hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen, hoeveel ze zullen opbrengen en wat de kosten en terugverdientijd zal zijn. Zo heb je een mooi advies op maat en weet je ook direct hoe gunstig jouw dak ligt.

Je kan offertes voor zonnepanelen kopen of de gratis dakscan bij onder andere de volgende bedrijven aanvragen:

Zonnepanelen kopen bij:Inzicht in de opbrengst en kosten dankzij (klikken voor meer informatie):
GreenchoiceAdviesgesprek met adviseur
SolyOnline dakscan met direct globale berekening en mogelijkheid tot definitieve offerte.
VattenfallOnline dakscan met direct globale berekening en mogelijkheid tot definitieve offerte.
Slimster5 gratis en vrijblijvende offertes op maat van verschillende bedrijven en bij aankoop via Slimster gratis hulp bij het aanvragen van subsidies.

Voor zonnepanelen kopen in 2023 is een goede richtprijs €6500 voor 10 zonnepanelen inclusief installatie en omvormer.

Zonnepanelen kopen of huren: het verschil in kosten.

Zonnepanelen gaan naar schatting 25 jaar mee. Je kan zonnepanelen kopen en huren, maar het financiële voordeel is nogal verschillend. We laten zien over 25 jaar wat de kosten zijn voor het kopen en huren van 10 zonnepanelen.

KostenZonnepanelen hurenZonnepanelen kopen
Aanschaf + omvormer + installatie€0€6500
Huur€70 x 12 maanden x 10 jaar = €8400€0
Onderhoud*€0 tijdens huurperiode. Daarna gemiddeld €150 per beurt.€150 per beurt.
Kosten vervanging omvormer na ongeveer 12 jaar€1000€1000
Aanschaf na aflopen huurperiode€600€0
Totale kosten (zonder onderhoud)€10.000€7500

Onderhoud hebben we wel vermeld, maar niet meegerekend. Veel mensen laten namelijk geen onderhoud uitvoeren aan de zonnepanelen. Onderhoud betekent in dit geval meestal een schoonmaakbeurt. Door vuiligheid kan een zonnepaneel iets van zijn rendement verliezen, hoewel een veel gehoorde opinie is dat de regen vuiligheid er wel weer afspoelt. Onderhoud kan ook nodig zijn bij een defect aan de zonnepanelen of omvormer.

We hebben hierbij een huurperiode gerekend van 10 jaar. Het komt ook veel voor dat de huurperiode 15 jaar duurt. Kijk dit goed na in de overeenkomst. In dit geval zou het totaalbedrag voor zonnepanelen huren op €13.200 komen. Je hebt €4200 meer aan huurkosten, maar de nieuwe omvormer wordt tijdens het huren vernieuwd.

Na de huurperiode kan je de zonnepanelen kopen voor een relatief klein bedrag van zo’n €60 per zonnepaneel.

Het is duidelijk dat zonnepanelen kopen de beste keuze is. Kan je niet direct investeren dan is huren een goede optie. Een andere optie is geld lenen en daarmee de zonnepanelen kopen. Bekijk eens de energiebespaarlening.

Uitgelicht

Voordelen en nadelen bij zonnepanelen huren of kopen.

Zonnepanelen huren heeft voordelen en nadelen, maar dat heeft zonnepanelen kopen ook. We zagen zojuist dat over de hele levensduur zonnepanelen kopen een stuk voordeliger is. Wat zijn de andere punten waarmee je rekening moet houden wanneer je twijfelt tussen kopen en huren?

De voordelen van zonnepanelen huren zijn:

 • Geen grote investering vooraf.
 • Geen kosten voor onderhoud tijdens de huurperiode.
 • Geen kosten voor een nieuwe omvormer wanneer deze tijdens de huurperiode vervangen moet worden.
 • Voor een relatief klein bedrag kan je na de huurperiode de zonnepanelen overnemen.

Zonnepanelen huren heeft ook de volgende nadelen:

 • Je bent uiteindelijk veel duurder uit dan wanneer je de zonnepanelen koopt.
 • Je sluit een huurcontract af voor 10 jaar of 15 jaar en krijgt een opzegboete wanneer je hier vanaf wilt. Je kan dus niet makkelijk onder de maandelijkse huursom uit komen.
 • Afhankelijk van de partij waar je de zonnepanelen huurt kan de huurprijs ook verhoogt worden. Dit kan zelfs jaarlijks zijn. Bekijk altijd goed alle voorwaarden.

Zonnepanelen kopen heeft twee nadelen:

 • Je moet voordat je financieel voordeel hebt gekregen eerst een flinke investering van duizenden euro’s doen.
 • Je moet zelf de kosten betalen wanneer er een defect is.

Daarnaast biedt zonnepanelen kopen ook een aantal voordelen:

 • Met zonnepanelen op de woning verbetert het energielabel en wordt de woning meer waard.
 • Het is over de hele levensduur een stuk goedkoper dan huren.
 • Heb je de panelen eenmaal aangeschaft en laten installeren dan heb je zeer waarschijnlijk geen kosten meer. Bij een huurcontract gaan de uitgaven jarenlang door en kan de huurprijs verhoogd worden.
Zonnepanelen kopen of huren

Met deze opsomming van voordelen en nadelen hopen we je inzicht te geven in wat het beste bij jou past. Het is eigenlijk heel eenvoudig zonnepanelen kopen is de beste keuze wanneer je het geld voor de investering hebt. Zonnepanelen huren is ook winstgevend. Zeker wanneer je de zonnepanelen na de huurperiode koopt.

Zonnepanelen hebben ook nog andere voordelen of je ze nou huurt of koopt:

 • Je wekt je eigen stroom om en dit bespaart geld. Je kan door je stroomverbruik te plannen ook een hoger percentage dan de eerder genoemde 30% direct verbruiken. Zo verhoog je het voordeel van je zonnepanelen wanneer de salderingsregeling afgebouwd wordt.
 • Je kan nog veel meer besparen door je gasverbruik te verwisselen voor stroom. Kook je nog op gas? Dan is elektrisch koken met zonnepanelen een betere keuze. Verwarm je water voor kraan en douche, maar ook voor de verwarming met gas? Denk dan na over alternatieven. Zo kan je verwarmen met airco, een warmtepomp of vloerverwarming dat op elektriciteit inzetten om meer stroom van je zonnepanelen te gebruiken.
 • Je verlaagt de CO2 uitstoot en doet daarmee het milieu een deugt.

Een nadeel aan zowel zonnepanelen huren of kopen is wellicht dat je het niet mooi vindt om zonnepanelen op het dak te hebben.

Mensen vragen ook: FAQ.

Wat kost zonnepanelen huren?

12 zonnepanelen huren kost tussen de €65 en €84 per maand.

Zonnepanelen huren of kopen: wat is beter?

Als je kan kiezen tussen zonnepanelen huren of kopen dan is het beter om zonnepanelen te kopen. Over de hele levensduur ben je dan een stuk goedkoper uit.

Kan je gehuurde zonnepanelen ook kopen?

Ja, wanneer het huurcontract van de zonnepanelen is afgelopen kan je de zonnepanelen voor een klein bedrag per paneel kopen. Meestal kost dit €50 tot €60 per zonnepaneel.

Zonnepanelen kopen of huren: krijg gratis offertes!

Bij zowel zonnepanelen kopen als zonnepanelen huren wil je de beste zonnepanelen met de hoogste opbrengst tegen de meest gunstige prijs en voorwaarden. Eerder in dit artikel hebben we al mogelijkheden gegeven om naar de website van een aanbieder voor het huren van zonnepanelen te gaan. Bij zonnepanelen kopen kan je eerst gratis informatie aanvragen via een dakscan, adviesgesprek of vrijblijvende offerte.

Wil je snel 5 verschillende offertes krijgen voor zonnepanelen kopen of huren? Zo kan jij makkelijk kijken waar je het beste aanbod krijgt. Het aanvragen is in 1 minuut geregeld.

5 gratis offertes voor zonnepanelen huren op kopen!

Weet waar jij de laagste prijs kan krijgen of je nou koopt of huurt!

Ja, ik neem 1 minuut de tijd om gratis 5 offertes voor zonnepanelen aan te vragen
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!