Wat is COP?

COP waarde warmtepomp is het hoogst!

Minder geld verspillen door een hoog COP?

Kies voor een warmtepomp en krijg meer warmte voor je geld!

Vraag hier gratis en vrijblijvend 4 offertes aan voor een warmtepomp

Wat is COP?

De COP is een getal waarmee de energie-efficiëntie van verwarmings- en koelsystemen wordt beoordeeld. COP betekent Coëfficiënt van Prestatie en geeft aan hoeveel warmte (of koeling) een systeem produceert in verhouding tot de hoeveelheid energie die het verbruikt. Een hogere COP betekent dat er meer warmte of koeling wordt geproduceerd ten opzichte van het energieverbruik.

Een COP-waarde van 1 zou betekenen dat het systeem evenveel energie verbruikt als de hoeveelheid bruikbare warmteafgifte of koeling. Veel apparaten hebben een COP waarde van 1. Dit betekent dat er voor 1 eenheid aan energie dezelfde hoeveelheid warmte geproduceerd wordt. Een elektrische kachel heeft bijvoorbeeld een COP van 1: voor elke kWh stroom die het verbruikt krijg je dezelfde hoeveelheid energie in warmte.

COP wordt vaak gebruikt bij warmtepompen, airconditioning en andere verwarmings- en koelsystemen. Een warmtepomp kan een COP hebben die groter is dan 1. Een warmtepomp kan daardoor een hoeveelheid energie verbruiken en meer energie in warmte produceren. Dit maakt warmtepompen efficiënt voor het verwarmen van een ruimte.

Verschil COP en SCOP.

Vaak gaat het over de COP wanneer gesproken wordt over hoe efficiënt een apparaat warmte of koeling levert. Naast COP is er echter ook nog de SCOP. Deze zijn nauw aan elkaar verbonden.

Het verschil tussen COP en SCOP is dat de COP een totaalcijfer geeft van de te verwachten efficiëntie van een verwarmingsapparaat zoals de warmtepomp, terwijl de SCOP inzicht geeft in de efficiënte op basis van meerdere factoren in een seizoen. SCOP staat dan ook voor Seasonal Coefficient of Performance.

De COP is een vastgestelde waarde voor het apparaat die het zou kunnen behalen. De SCOP houdt rekening met bijvoorbeeld de temperatuur buiten. Een warmtepomp moet natuurlijk harder werken wanneer het kouder is. Het kost dan ook meer energie en daardoor daalt de SCOP.

Ook het verwarmingssysteem dat je aansluit op een warmtepomp is van belang. Lage temperatuurverwarming zoals speciale lage temperatuur radiatoren verhogen de (S)COP.

De SCOP zal in Spanje bijvoorbeeld hoger liggen dan in Noorwegen vanwege de weersinvloeden. In Nederland zal het in de herfst en lente ook hoger liggen dan in een koude winter. Als totaalcijfer wordt voor het gemak de COP gebruikt. Doordat dit bij alle apparaten gebruikt wordt kan je de efficiëntie goed met elkaar vergelijken.

De COP is een cijfer dat een maximaal rendement aangeeft. Denk hierbij aan een auto die 1 op 21 rijdt volgens de gegevens. In de praktijk haal je dit niet door omstandigheden. Jouw “SCOP van autorijden” zal dan eerder 1 op 17 zijn.

Uitgelicht

COP waarde van verschillende opties om te verwarmen.

Een COP waarde vertelt dus hoeveel warmte je krijgt ten opzichte van de energie die het apparaat verbruikt. Stel je een COP van 0,5 voor. Je zou dan de helft van energie die het apparaat verbruikt als warmte terug krijgen. Dan zou er veel energie verloren gaan.

We zetten de COP waardes van verschillende opties om te verwarmen op een rij:

VerwarmingssysteemCOP
CV-ketel met radiatoren of vloerverwarming0,9 tot 1,0
Infraroodpaneel1,0
Elektrische vloerverwarming1,0
Elektrische kachel1,0
Pelletkachel0,9

Met een waarde van 0,9 tot 1,0 zit er redelijk weinig verschil in hoe efficiënt de verschillende opties zijn. Het verschil zit vooral in de manier van verwarmen. Verwarm je een hele ruimte of een gedeelte? Heb je stralingswarmte of warme lucht dat opstijgt? Elektrisch verwarmen kan zo interessanter zijn dan verwarmen op gas.

COP waarde warmtepomp.

In de bovenstaande tabel staat de warmtepomp niet beschreven. De COP waarde van een warmtepomp verschilt door het ruime aanbod in soorten en maten. Zo heb je de all-electric warmtepomp of een hybride warmtepomp die samenwerkt met de CV-ketel. Er zijn warmtepompen die warmte uit de bodem halen of juist een andere energiebron hebben. Lees hier meer over de verschillende warmtepompen.

De ontwikkeling van warmtepompen zet zich voort. Je kunt uitgaan van de volgende COP-waardes per soort warmtepomp:

Lucht-lucht warmtepompen: De airco kan een COP tot wel 5,6 bereiken. Met 1 kWh stroom krijg je er 5,6 kWh aan warmte voor terug. De warmte wordt gehaald uit de buitenlucht. Je weet dankzij dit artikel dat de werkelijke COP kan variëren afhankelijk van de buitentemperatuur.

Lucht-water warmtepompen: Deze warmtepomp haalt ook warmte uit de buitenlucht en verwarmt hiermee water voor verwarming. Ze kunnen een COP van ongeveer 3 tot 5 hebben.

Grond-water warmtepompen: Deze warmtepompen halen de warmte uit de grond. Je kan rekenen op hogere COP-waarden tussen 4 tot 6. Hier staat wel een veel hogere aanschafprijs en installatie tegenover.

Water-water warmtepompen: Net als de grond-water warmtepomp haalt de water-water warmtepomp een hoog COP tussen de 4 en 6. De warmte wordt uit waterbronnen gehaald, maar ook hier zijn de kosten die je voor de aanschaf en installatie maakt een stuk hoger.

Met de hoge COP voor warmtepompen is het een goed alternatief voor het verwarmen met gas en de CV-ketel. Wanneer je zonnepanelen hebt wordt het financiële voordeel nog groter. Via de knoppen bovenaan en onderaan dit artikel kan je gratis offertes aanvragen voor elke soort warmtepomp! In ons artikel over je huis verwarmen met airco vertellen we over onze ervaringen met het verwarmen met de lucht-lucht warmtepomp en de gerealiseerde besparing.

Minder geld verspillen door een hoog COP?

Kies voor een warmtepomp en krijg meer warmte voor je geld!

Vraag hier gratis en vrijblijvend 4 offertes aan voor een warmtepomp
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!