Wat is een hybride auto?

Over de plug in hybride en de hybride auto zonder stekker en meer!

Wil jij een GRATIS laadpas en lage maandelijkse kosten?

Ga dan voor de Vandebron laadpas!

Ja, ik wil een laadpas vanaf €1,50 per maand

Wat is een hybride auto?

In ons artikel over elektrisch rijden hebben we hem tussen neus en lippen door benoemd: de hybride auto. Wat is een hybride auto? Is dat hetzelfde als een elektrische auto of zijn er verschillen?

Misschien weet je van een warmtepomp wel dat er volledig elektrische warmtepompen bestaan (waardoor je geen gas meer nodig bent) en dat er ook een hybride warmtepomp bestaat. De hybride warmtepomp bespaart tot wel 75% op je gaskosten door veel water te verwarmen, maar schakelt bij winterse temperaturen uit. Dan neemt de cv-ketel de klus van het water warm maken over.

Bij een hybride auto is dit vergelijkbaar. Je rijdt op elektriciteit, maar de auto kan overschakelen op benzine. De hybride auto bevat dan ook 2 motoren: een elektromotor en een verbrandingsmotor. Met een hybride auto bespaar je op de kosten van brandstof en bewijs je het milieu een goede dienst. Benzine is natuurlijk milieu vervuilend. Maar als je wilt kiezen voor een hybride auto heb je keuze uit verschillende types.

Half hybride auto.

De half hybride auto is een auto waarbij de elektromotor ondersteunend werkt voor de verbrandingsmotor. Wanneer je wilt inhalen op een snelweg of een steile helling moet oprijden zorgen de twee motoren samen voor genoeg vermogen. De half hybride auto kan niet alleen op de elektromotor rijden. Je verbruikt met een half hybrid zo’n 10% tot 15% minder brandstof in vergelijking met een gewone auto die alleen op brandstof rijdt. De half hybride auto wordt ook wel een Mild Hybrid genoemd.

Volledig hybride auto.

Een volledig hybride auto, oftwel een Full Hybrid, kan wél op beide motoren individueel rijden. Met de elektromotor kunnen beperkte afstanden afgelegd worden en ook aan de snelheid zit een limiet. Afhankelijk van de auto is het mogelijk om 50 kilometer te overbruggen op de elektromotor. Deze motor werkt op een accu die zich tijdens het remmen en het rijden weer oplaadt. Bij bijvoorbeeld de Toyota Hybrid kun je op de elektromotor een snelheid tot 125 km per uur halen.

Wanneer de elektromotor de snelheid of afstand niet meer aan kan wordt er automatisch overgeschakeld naar de verbrandingsmotor of wordt er samengewerkt. De verbrandingsmotor werkt meestal op benzine, maar er zijn ook volledig hybride auto’s die op diesel rijden. Met een volledig hybride auto bespaar je zeker 25% op je brandstofkosten. Deze auto wordt ook met een hybride auto zonder stekker genoemd.

De Range Extended Electric Vehicle (REEV)

Bij de Range Extended Electric Vehicle rijdt de auto altijd elektrisch. De elektriciteit wordt door de batterij geleverd. Is de batterij bijna leeg? Dan wordt die weer opgeladen door een generator die wordt aangedreven door een verbrandingsmotor. Deze verbrandingsmotor dient alleen om de batterij/accu weer op te laden en drijft de auto niet aan. Daarom wordt dit ook wel een ‘semi-elektrische auto’ genoemd.

Plug-in Hybride auto

Een plug-in hybride auto is een hybride auto met stekker. Met deze stekker kun je de auto opladen met een laadpaal. Zo kun je bij een snellaadpunt in 3 kwartier de auto met zo’n 70% opladen. Een gewone laadpaal laadt de accu 100% op in 4 á 5 uur.

Het verschil tussen een gewone hybride auto en een plug-in hybride is het gemak om de auto op te laden wanneer het jou uit komt. Heb je een laadpaal bij jou thuis en heb je zonnepanelen dan bespaar je heel veel geld zoals je hier kunt lezen. Een hybride auto met stekker bespaart duizenden euro’s aan brandstof en de afstanden die je met één volle accu kunt overbruggen zijn bij veel auto’s meer dan 300 kilometer.

Net zoals de eerder genoemde hybride auto’s heeft ook de plug-in hybride auto ook een verbrandingsmotor. Bij een plug-in hybride is deze in vergelijking met de andere hybride auto’s een stuk kleiner en de elektromotor en de accu een stuk groter. Een plug-in hybride auto is de meeste duurzame auto. Heb jij zonnepanelen en laad je thuis de accu op? Zonder het gebruik van laadpalen langs de weg of op parkeerterreinen kun je dan 100% brandstof besparen. Zonnepanelen kopen online kan tegen de laagste prijzen. Lees deze GoVolt review en vraag een gratis offerte aan. Bij GoVolt krijg je altijd de beste deal!

Wat zijn de voordelen van een hybride auto?

Misschien wilde je dit artikel lezen, omdat je nu een auto rijdt die benzine, LPG of diesel gebruikt. Overweeg je over te stappen naar een elektrische auto? Dit zijn de voordelen.

 • Minder CO2-uitstoot en dus beter voor het milieu.
 • Verlaging van brandstofkosten tussen de 10% en 100%. Afhankelijk van welk type hybride auto je neemt tot de mogelijkheid om thuis op te laden, terwijl je zonnepanelen je van gratis stroom voorzien.
 • Andere fiscale voordelen zoals korting op motorrijtuigenbelasting en geen aanschafbelasting.

Uitgelicht

Wat zijn de nadelen van een hybride auto?

De hybride auto heeft ook enkele nadelen:

 • Er is ruimte nodig voor alle techniek, waardoor je minder bergruimte in hybride auto’s hebt.
 • Ze zijn duurder in aanschaf dan gewone brandstofauto’s.
 • De elektromotor is heel stil, waardoor anderen in het verkeer je niet horen aankomen.
 • Je kunt minder afstand overbruggen en bent vaker afhankelijk van het opladen van de accu. Moet je je hybride auto opladen bij een laadpunt dat geen snellaadpunt is? Na een uur wachten heb je pas 25% van je accu vol. Dat betekent voor lange reizen dat je goed moet plannen.

Hybride auto vs elektrische auto.

Door al die types hybride auto’s ben je misschien een beetje in de war geraakt, maar naast de hybride auto is er ook nog de elektrische auto. Het verschil tussen een hybride auto en een elektrische is de verbrandingsmotor die bij de elektrische auto ontbreekt. Een elektrische auto is dus volledig elektrisch en laad je net op als een plug-in hybrid.

Verschil plug-in hybride auto en volledig elektrische auto

Als hij behoorlijk lijkt op een plug-in hybride auto, waarom zou je dan voor een volledig elektrische auto kiezen? Wat is het verschil tussen een elektrische auto en een plug-in hybride auto?

Voordelen elektrische auto ten opzichte van een plug-in hybride auto:

 • Geen versnellingen, waardoor je snel kunt optrekken.
 • Weinig onderhoudskosten, omdat onderdelen niet snel slijten.
 • Geen brandstof: goed voor het milieu.
 • Elektrische auto’s worden steeds betaalbaarder en de afstand die ze kunnen overbruggen steeds groter.
 • Voor elektrische auto’s ontvang je een subsidie, bij plug-in hybride auto’s niet.
 • Zoals je in ons artikel over elektrisch rijden hebt kunnen lezen bespaar je duizenden euro’s op brandstof. Dit is zeker het geval wanneer je thuis een laadpaal en zonnepanelen hebt.
 • Lagere fiscale bijtelling.

Hybride auto opladen: neem deze laadpas.

Heb je een plug-in hybride auto of een volledig elektrische auto die je wilt opladen? Neem dan de Vandebon laadpas. Hierdoor kun jij je auto bij openbare laadpalen opladen.

Met de Vandebron laadpas kun elektrische auto’s worden opgeladen bij alle openbare laadpalen in Nederland en in een groot deel van Europa. Waarom kiezen voor een Vandebron EV Laadpas?

 • Lage maandelijkse abonnementskosten
 • Geen extra kosten per laadsessie
 • Gratis laadpas of sleutelhanger
 • Handig online overzicht van je laadsessies en facturen
 • Maandelijks opzegbaar
 • Vanaf €1,50 p/mnd
 • Handige Vandebron EV-app: beschikbare laadpalen in de buurt, mét bijhorende laadtarieven.

Wil jij een GRATIS laadpas en lage maandelijkse kosten?

Ga dan voor de Vandebron laadpas!

Ja, ik wil een laadpas vanaf €1,50 per maand
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!