Stroom besparen: zo verminder jij jouw energieverbruik!

Stroom besparen in huis is makkelijker dan je denkt!

Stroom besparen kan op verschillende manieren. Met tips stroom besparen levert direct een besparing op. Met producten investeer je eerst geld en zul je besparen op stroom om zo je investering terug te verdienen. Daarna zul je elk jaar pure winst maken dankzij de stroombesparing. Welke tips of producten ga jij gebruiken om minder stroom te verbruiken? Laat het onderaan dit artikel even weten. Wil je zelf stroom opwekken zodat je het niet hoeft te kopen? Voor zonnepanelen online offerte aanvragen betekent binnen 24 uur de beste deal in jouw mailbox!

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Stroom besparen levert veel geld op.

Stroom besparen levert veel geld op. In 2024 is de stroomprijs in veel contracten €0,30 per kWh. Mogelijk betaal je een andere prijs, maar het zal zeer waarschijnlijk een stukje meer zijn dan de €0,22 die tot halverwege 2021 jarenlang als stroomprijs gold. Met onze tips en de energiebesparende producten die we beschrijven is het mogelijk op honderden kWh’s per jaar te besparen. Over de levensduur van de producten praat je dan over 100’en euro’s tot wel enkele duizenden wanneer je meerdere stroombesparende producten neemt.

Stroom besparen is ook niet moeilijk of veel werk. De tips zijn makkelijk toe te passen. De producten kopen en in gebruik nemen is ook niet veel werk. Je moet er gewoon eventjes tijd voor nemen. Dit artikel geeft enkele stroom besparende tips. Wil je meer tips dan kun je die in andere artikelen op onze website vinden en/of ons gratis e-book downloaden. Wil je je energierekening nog verder verlagen? Lees dan over gas besparen, want je gasverbruik verminderen levert ook honderden euro’s op!

Stroomprijs oktober 2021

Je hebt het waarschijnlijk wel gelezen of gehoord: de stroomprijs is flink gestegen in oktober 2021. Jarenlang was de prijs van stroom tussen de 20 en 23 eurocent per kWh stroom. Besparen op stroom leverde altijd al geld op, maar met de flinke prijsstijgingen is stroom besparen nu nog winstgevender.

Op het moment van schrijven van deze alinea, december 2021, komen we bij contractaanbiedingen stroomprijzen van 34, 41 en zelfs 54 cent per kWh tegen. Lees dus goed dit artikel en kom meteen in actie, zoals we beschreven in de energie besparen mindset. Er valt goed geld te verdienen met stroom besparen.

Stroom besparen tips.

Het besparen op stroom in huis kan heel gemakkelijk. Onze stroom besparen tips kun je direct na het lezen van dit artikel toepassen. Met de vele elektrische apparaten is besparen voor elk huishouden mogelijk.

  • Het overkomt iedereen wel eens dat je vergeet om een lamp uit te doen. Het gebeurt alleen net iets te vaak. Een op de 10 mensen doet bij het verlaten van een kamer het licht niet uit. Door deze gewoonte aan te passen kan je heel veel energie besparen. Het is ook verstandig om zo min mogelijk grote lichten te gebruiken. Kies juist voor kleinere soorten zoals bijvoorbeeld een bureaulamp.
  • Tegenwoordig heeft iedereen een vriezer in huis. Dit is handig om je voedingsmiddelen langer te kunnen bewaren. Zo hoef je minder weg te gooien en verspil je dus minder eten. Een vriezer werkt het beste als je deze regelmatig ontdooit. Zodra er een ijslaagje op het invrieselement zit wat meer dan 2 mm dik is zal de vriezer namelijk 10 % meer stroom gaan verbruiken. Als je de vriezer toch hebt ontdooid, stel de temperatuur dan meteen in op maximaal -18 graden.
  • Eten wordt vaak bewaard in een koelkast of vriezer. Haal je eten uit de vriezer om het te laten ontdooien? Laat het ontdooien in de koelkast. De kou die van het bevroren eten afkomt helpt de koelkast makkelijker op temperatuur te blijven. Dat scheelt de koelkast werk en energie. Stop je je restjes eten juist in de vriezer? Stop dan niet meteen de warme restjes in de vriezer, maar laat het eerst afkoelen. Warm eten in de vriezer zorgt ervoor dat de vriezer harder moet werken om de juiste temperatuur te behouden. Dat kost dus meer energie.

Wil je meer stroom besparen in huis met bespaartips? Zorg dan dat je ons gratis e-book download!

Stroom besparen met producten.

Stroom Besparen in Huis Energie Besparen Info

Stroom besparen kan met tips, maar met producten kun je je stroomverbruik echt flink verlagen. Het vergt een flinke investering, maar het is zeker de moeite waard. De besparing is natuurlijk afhankelijk van je energieverbruik. Je krijgt met het investeren in energiebesparende producten meer rendement dan op je spaarrekening. Wanneer je het budget hebt is het erg verstandig om producten aan te schaffen die je energierekening omlaag brengen, want het kan je honderden euro’s per jaar besparen.

Stroom besparen in huis met led lampen.

Er gaat geen dag voorbij of je hebt in huis lampen aan. Lampen hebben een lange levensduur, dus het kan zijn dat je dezelfde lampen hebt als 15 jaar geleden. De ontwikkeling van lampen heeft uiteindelijk geleid tot de led lamp.

Wanneer je nog oude gloeilampen, spaarlampen of halogeenlampen hebt is het wat ons betreft een makkelijke keuze om ze te vervangen voor led lampen.

In ons artikel over led lampen kun je een berekening zien dat 1 gloeilamp na 15 jaar €76 aan stroom verbruikt, terwijl een led lamp maar €11 verbruikt. In Nederland hebben nog heel veel mensen hun oude lampen die vervangen. Kijk eens bij jou thuis hoeveel lampen jij nog kunt vervangen voor led lampen. Stroom besparen in huis met led lampen is simpel: led lampen kopen en ze in de lamp draaien is alles wat je hoeft te doen.

Bespaar ruim €4 per lamp per jaar met LED lampen!

In 15 jaar tijd verdien je gemiddeld €65 per lamp. Hoeveel lampen kun jij vervangen voor LED?

Ja, ik wil graag zuinige lampen

Voorkom dat je stroom moet kopen met zonnepanelen.

Besparen op stroom kun je ook groots aanpakken. Het mooiste is natuurlijk dat je helemaal geen geld meer kwijt bent aan stroom. Met zonnepanelen kan dit. Zonnepanelen wekken stroom op dankzij de energie van de zon.

Het is wel belangrijk goed te kijken naar de plek waar je zonnepanelen denkt te kunnen plaatsen. Je wilt liever geen schaduw op je zonnepanelen en de ligging en hellingshoek van het dak kan ook van (grote) invloed zijn op de stroomopbrengst.

Zonnepanelen leveren dus meer geld op bij een gunstige ligging. Wil jij weten of jouw dak gunstig is? Doe dan een gratis en vrijblijvende dakcheck om te zien hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en hoeveel geld jij kunt besparen. Je vindt de bedrijven waarbij je dit online kunt doen in het artikel zonnepanelen huren of kopen.

Denk er wel aan dat de omvormer een belangrijk onderdeel is van de zonnepanelen. We zijn van mening dat ons artikel over de beste omvormer een must read is.

Zonnepanelen besparen ongeveer €800 en verdienen zich momenteel in 6 jaar tijd terug. Koop zo snel mogelijk zonnepanelen, want de salderingsregeling 2025 is anders dat de huidige regeling. Nu zonnepanelen kopen zorgt ervoor dat je nog kunt profiteren van 100% salderen.

Gratis en vrijblijvend een berekening van de winst die jij kunt maken met zonnepanelen?

Krijg binnen 24 uur een gratis offerte!

Ja, ik wil weten hoeveel winst ik met zonnepanelen kan maken.

Besparen op stroom met energiezuinige huishoudelijke apparaten.

Een koelkast, oven, vaatwasser, vriezer, wasmachine, droger en televisie gebruik je waarschijnlijk (bijna) elke dag. Deze apparaten verbruiken stroom en hoe ouder deze apparaten zijn des te meer energie ze verslinden. Je kunt stroom besparen met energiezuinig witgoed. Deze hebben een zuinig energielabel. Dankzij het energielabel kun je snel zien welk apparaat het zuinigst is. Zo kan een energiezuinige koelkast tot wel 57% minder stroom verbruiken.

Bij de stroom bespaartips gaven we een voorbeeld van een vriezer die meer energie verbruikt wanneer er een ijslaagje ontstaat. Je hebt zeer energiezuinige vriezers met een ‘no-frost’-functie die het ontstaan van ijs in je vriezer voorkomt.

Lees hier ons artikel over energiezuinige huishoudelijke apparaten en begin met stroom besparen.

Zou jij ook graag minder geld willen uitgeven aan energie?

Modern zuinig witgoed kan de oplossing zijn.

Ja, ik wil graag geld besparen op mijn energierekening.

Solar tuinverlichting: draadloze tuinlampen op zonne-energie.

Wanneer het donker wordt wil je misschien de tuin verlichten. Wanneer je elke avond tuinlampen aan hebt kan dit een behoorlijk bedrag kosten. Waarom doe je eigenlijk licht aan in je tuin? Heb je fel licht nodig om alles te zien of is het meer om het sfeervol te maken, omdat het anders zo duister is? Of heb je licht nodig langs een looppad?

Wanneer je echt fel licht nodig hebt kun je het beste voor gewone lampen op stroom kiezen. Wil je het sfeervol maken of heb je langs het looppad wat licht nodig om te zien waar je loopt? Dan kun je ook kiezen voor solar tuinverlichting. Met solar tuinlampen heb je licht dat minder sterk is dan het licht van lampen die met een stekker stroom krijgen. Het voorkomt wel dat je tuin één donkerzwarte diepte wordt.

Uitgelicht

Solar tuinlampen hebben geen kabels, want ze krijgen energie van de zon. Overdag wordt de zonne-energie opgevangen met een klein zonnepaneeltje op de lamp. Wanneer het donker wordt zal de energie gebruikt worden en gaat de lamp aan. Je hebt geen gedoe van het aanleggen van stroomkabels én het kost je geen cent aan stroomkosten. Solar tuinverlichting is een prima investering en heeft het voordeel dat je gemakkelijk de tuinlampen kan verplaatsen.

Lees hier meer over solar tuinverlichting.

0 euro aan stroomkosten voor je tuinverlichting?

Kostenbesparend en makkelijk te installeren!

Ja, ik wil ook kostenbesparende tuinlampen.

Zaklamp met dynamo: altijd energie zonder batterijen.

Misschien geen grote kostenpost waar je op kunt besparen, maar net als bij de solar tuinlampen zorg je ervoor dat je geen cent meer hoeft te betalen voor stroomverbruik voor de zaklamp. De meeste zaklampen werken op batterijen, maar een zaklamp met dynamo heeft die niet nodig.

Een zaklamp met dynamo heeft meestal een hendel waar je aan kunt draaien. Je bespaart niet alleen batterijen, maar je voorkomt ook dat je in de situatie belandt waarin je je zaklamp echt nodig hebt en de batterijen op zijn. Met een zaklamp met een dynamo ben je altijd voorzien van licht. Als vuistregel levert het draaien van de hendel van de zaklamp je ongeveer 6 keer zo lang licht op als de tijd die je draait.

Lees meer over de zaklamp met dynamo en de zaklamp die je als een lasso moet slingeren in dit artikel.

Geen geld meer uitgeven aan batterijen?

Neem een zaklamp met dynamo en je hebt altijd licht!

Ja, Ik wil zo’n handige zaklamp

Standbykiller stopt jouw sluipverbruik.

Je kijkt geen televisie en dus wordt er geen stroom verbruikt. Zou je zeggen. Wanneer je de televisie op standby hebt staan wordt er nog wel stroom verbruikt. Ook het ‘kastje’ van de TV kan vaak alleen maar op standby. Met de huidige stroomprijzen kost je dit zo’n €25 per jaar.

Wanneer je deze en andere apparaten toch uit wilt hebben en sluipverbruik wilt voorkomen is een standbykiller een goede oplossing. Deze schakelt na 3 minuten lang standby staan het apparaat uit. Een makkelijke manier van stroom besparen dus. Een gemiddeld huishouden heeft met de huidige energieprijzen zeker €100 aan sluipverbruik per jaar. Lees daarover meer in dit artikel.

Wanneer je meer wilt weten over de standbykiller kun je dit artikel lezen.

Stop met het betalen van tientallen euro’s door de standby-stand.

Een standby killer zorgt ervoor dat een apparaat echt uit is en spaart je tot wel €100 per jaar!

Ja, ik wil een standby killer die mij energie en geld bespaart

Zijn er ook subsidies voor stroombesparende maatregelen?

Voor de kleinste producten van de hierboven genoemde producten bestond nooit een subsidie. Voor de zonnepanelen wel. Deze is helaas afgeschaft.

De subsidie op zonnepanelen had voor mensen misschien het verschil kunnen zijn tussen het wel of niet kunnen betalen van de zonnepanelen. Wanneer je graag zonnepanelen wilt hebben, maar deze niet kunnen aanschaffen zijn er 2 opties.

Je kunt zonnepanelen huren. Je betaalt zo niet een bedrag van duizenden euro’s, maar kan wel direct stroom besparen dankzij de opbrengst van de zonnepanelen.

Je kunt ook geld lenen. Dit wil je misschien liever niet, maar je kunt altijd eens kijken naar de energiebespaarlening. Hier leen je tegen gunstigere voorwaarden bij het Nationaal Warmtefonds van de Rijksoverheid.

Stroom besparen? Download ons gratis e-book!

We hadden het in het begin van dit artikel al over ons gratis e-book. Stroom besparen kan op vele manieren en je kunt er nu direct mee beginnen. Stop dus met geld kwijtraken door een onnodig hoog energieverbruik en lees onze 57 energiebesparende tips om jouw energierekening te verlagen.

Mensen vragen ook: FAQ.

Hoe kan ik veel stroom besparen?

Stroom besparen kan door alle lampen in huis te vervangen voor LED lampen. Gloeilampen en halogeenlampen verbruiken veel meer stroom dat LED lampen. Spaarlampen verbruiken ook meer stroom, maar de kosten voor het kopen van een LED lamp doen te besparing teniet. Spaarlampen vervangen voor LED lampen kun je beter doen wanneer de spaarlamp niet meer werkt. Stroom besparen kan ook door geen grootverbruiker zoals een airco te gebruiken. Je kunt ook veel stroom besparen door energiezuinige huishoudelijke apparaten te nemen in plaats van oudere koelkasten, vriezers, drogers en wasmachines met een minder gunstig energielabel.

Hoe verlaag je stroomverbruik?

Je stroomverbruik verlagen kan door bewuster met energie om te gaan. Doe alleen lampen aan in de ruimte waar iemand is, zet na gebruik de deur van de oven open om zo de warmte in de keuken te krijgen en laat warm eten eerst afkoelen voordat je het in de koelkast of vriezer doet. Wil je meer tips om je stroomverbruik te verlagen? Download dan ons gratis e-book met 57 energiebesparende tips!

Geld besparen door een lagere stroomprijs.

Je kunt geld besparen door je stroomverbruikt te verlagen, maar minder betalen per kWh stroom is ook een manier om je energiekosten te verlagen. Door energiecontracten te vergelijken kan je misschien wel een 10% minder betalen voor elke kWh stroom die je verbruikt. Behalve stroom besparen raden we je echt aan om nu direct even 2 minuten tijd te nemen om de energievergelijker te gebruiken.

Je hoeft alleen maar je postcode en huisnummer in te vullen en je huidige energieleverancier te noemen. Je verbruik kun je ook invoeren of laten schatten door aan te geven hoeveel mensen bij jou in huis wonen. Je vindt zo niet alleen de laagste prijs voor stroom, maar ook voor gas. En je kunt een eventuele welkomstbonus verdienen tot wel €400! Lees in dit artikel meer over energieprijzen vergelijken of klik hieronder op de knop om in 2 minuten de laagste energietarieven te vinden.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!