Energiezuinige koelkast: koelen met een lager stroomverbruik.

Zuinige koelkast verbruikt tot wel 57% minder stroom!

Sommige apparaten gebruik je de hele dag en dan is het fijn wanneer ze niet teveel energie verbruiken. Nadat we eerder schreven over de energiezuinige waterkoker en de meest zuinige elektrische kachel is het nu tijd voor de energiezuinige koelkast. Deze gebruik je daadwerkelijk de hele dag én nacht. Valt met een koelkast die energiezuinig is echt te besparen of zijn de verschillen in stroomverbruik klein?

Op zoek naar een koelkast met een laag stroomverbruik?

Op Bol vind je het ruimste aanbod energiezuinige koelkasten.

Ja, ik wil zien wat het aanbod is aan energiezuinige koelkasten en hun prijzen.

Energiezuinige koelkast: welke modellen zijn er?

Koelkasten zijn er in vele soorten en maten. De verschillende modellen verschillen door de mogelijkheden en de grootte in energieverbruik. Vergeet niet dat voor de stroomkosten van de koelkasten het ook belangrijk is hoe gunstig jouw energiecontract is. Met energie vergelijken vind je in 2 minuten een energiecontract met lage stroomprijzen. Ben je op zoek naar een energiezuinige koelkast dan zal je eerst willen beslissen welk model koelkast je wil. We bekijken de meest voorkomende soorten koelkasten.

De kleine koelkast: het tafelmodel.

Voor de één groot genoeg, maar voor de ander te klein: het tafelmodel. Deze kleine koelkast zal vooral geschikt zijn voor een huishouden van 1 of 2 personen en vaak ongeveer 1 meter hoog. Het tafelmodel heeft soms een klein vriesvakje en is door zijn kleine omvang energiezuiniger dan de grotere koelkasten.

Tafelmodel koelkast

Wanneer je een tafelmodel koelkast aanschaft zou je er zeker van moeten zijn dat je genoeg aan zijn beperkte ruimte hebt. Zou je later toch een tweede koelkast nodig blijken te zijn dan ben je duurder uit. Denk erom dat je misschien genoeg hebt aan de ruimte op de planken, maar dat de groentelade te klein zou kunnen zijn.

Het tafelmodel is zou laag dat je eventueel bovenop nog iets zou kunnen neerzetten. De breedte is vaak tussen de 40 en 60 centimeter. Deze koelkasten hebben vaak een energielabel D, E of F en produceren iets tussen de 35 en 40 decibel.

Vrijstaande koelkast: het kastmodel.

De vrijstaande koelkast is een koelkast die je kan plaatsen waar je maar wilt indien er een stopcontact vlakbij is. Deze koelkast is in verschillende kleuren te krijgen, maar het zal lastig worden om exact dezelfde kleur te vinden als die van de keukenkastjes. Vrijstaande koelkasten hebben 1 grote deur en zijn tussen de 1,40 meter en 2 meter hoog. Je kan dus veel producten opbergen, maar een grotere koelkast betekent vaak ook wat meer stroomverbruik. Ook deze koelkasten hebben vaak het energielabel D, E en F.

Koelkast kastmodel

Reken tussen de de 35 en 40 decibel wat betreft het geluid. De breedte is vaak rond de 60 centimeter. Er wordt regelmatig de vraag gesteld of deze vrijstaande koelkasten ook in een kast gezet kan worden. Zo heb je een koelkast die je toch achter een kastje kan plaatsen die er aan de voorkant hetzelfde uit ziet als de rest van de keuken. Dit is echter niet altijd mogelijk met een gewone vrijstaande koelkast.

Een vrijstaande koelkast hoort vrij te staan, omdat de luchtafvoer aan de achterzijde plaats vindt. De inbouwkoelkast heeft de luchtafvoer naar voren aan de onderkant en de bovenkant. Lukt het toch om de, meestal wat bredere en diepere, vrijstaande koelkast in een ruimte in de keuken te plaatsen? Let er dan goed op dat er genoeg ruimte om de koelkast moet zijn om warme lucht af te voeren. Hou 5 centimeter aan de achterkant en 10 centimeter aan de bovenkant ruimte aan.

Inbouwkoelkast: verborgen achter een keukenpaneel.

De inbouwkoelkast werkt hetzelfde als een vrijstaande koelkast. De richting van ventileren kan zoals gezegd verschillen. De inbouwkoelkast is ontworpen om achter een ‘front’ geplaatst te worden. Zo krijg je een keukendeur op de koelkast, waardoor het één geheel wordt.

Inbouwkoelkast

De inbouwkoelkast is in verschillende hoogtes te krijgen tussen de 80 en 190 centimeter. Zo is er voor elke keuken een geschikt formaat. Doorgaans is de inbouwkoelkast iets smaller en minder diep dan een vrijstaande koelkast, maar ook iets stiller. Zo vind je ook koelkasten tussen de 30 en 35 decibel.

Inbouwkoelkasten zijn wat duurder dan vrijstaande koelkasten van vergelijkbaar formaat. Ze gaan echter ook langer mee. Naar schatting doe je zo’n 10 tot 15 jaar met een vrijstaande koelkast, terwijl de levensduur van een inbouwkoelkast wel 15 tot 20 jaar kan zijn.

Koel-vriescombinatie

De koel-vriescombinatie is een koelkast en vriezer in één. Waar een gewone koelkast ook nog wel eens een vriesvakje heeft is er meer vriesruimte in de koel-vriescombinatie. Deze combinatie heeft 2 deuren en kan ervoor zorgen dat je genoeg ruimte voor het koelen én het vriezen hebt. Zo hoef je niet apart een vriezer aan te schaffen.

Koelvriescombinatie

De koel-vriescombinatie heeft vaak een gunstig energielabel. Er is genoeg keuze in energielabel A en B. Je vindt ook apparaten met energielabel D en E, dus kijk goed naar het label om te besparen op stroom. In hoogte is 140 centimeter tot 2 meter veel beschikbaar en de breedte is veelal 60 centimeter.

Amerikaanse koelkast: voor het grote gezin.

Heb je veel gekoelde opbergruimte nodig? In Amerika zijn veel dingen groter en zo is er ook een Amerikaanse koelkast. Deze koelkast is ongeveer 1,5 keer zo breed als een reguliere koelkast en heeft 2 deuren. Het koel- en vriesgedeelte zit naast elkaar, hoewel de ‘French’ ook in opkomst is. Hier zit het vriesgedeelte onder het koelgedeelte.

Amerikaanse koelkast

De breedte is dus ongeveer 90 centimeter en de inhoud is wel 2,5 keer zoveel als een gemiddelde koelkast. Als extra zitten in veel Amerikaanse koelkasten een ijsblokjesmachine en/of koud watertap. Dit zit aan de kant van de vriezer, waardoor die inhoud iets kleiner is als het koelgedeelte.

De Amerikaanse koelkast verbruikt door zijn grote omvang wat meer energie, maar ook deze koelkasten zijn te vinden met energielabel C. Bedenk goed of je zo’n grote koelkast nodig hebt. Naar schatting is 50 liter inhoud per persoon voldoende. Amerikaanse koelkasten hebben soms wel 400 liter inhoud. Een gewone koelkast biedt vaak tussen de 150 en 250 liter inhoud.

De No-Frost koelkast.

Naast het formaat koelkast zijn er ook koelkasten met een no-frost functie. De no-frost functie geldt alleen voor koelkasten met een vriezer. Deze functie zorgt ervoor dat er geen ijslaag in het vriesgedeelte ontstaat. Dit zorgt voor energiebesparing en voorkomt dat je moet ontdooien om een ijslaag te verwijderen.

Ook de producten krijgen geen ijslaag, waardoor de smaak beter behouden blijft.De no-frost functie kost je niet meer energie dan dat je handmatig zou moeten ontdooien.

Een ijslaag kan al snel voor zo’n 10% extra energieverbruik zorgen en verkleint ook de inhoud van het vriesgedeelte. Een no-frost koelkast kan iets duurder in aanschaf zijn, maar voorkomt wel het handmatig ontdooien dat je anders enkele keren per jaar zou moeten doen.

Hoeveel kan je besparen met een energiezuinige koelkast?

Het hangt af van het type koelkast en het energielabel hoeveel je kan besparen met een energiezuinige koelkast. Heb je een koelkast die energielabel F heeft dan kan je al meer besparen dan wanneer je nu al een met energielabel D hebt. We bekijken de verschillende koelkasten en de geschatte besparing bij verschillende energielabels.

De no-frost beschrijven we niet, omdat we weten dat een no-frost functie dezelfde hoeveelheid energie kost als het handmatig ontdooien bij koelkasten met een vriesgedeelte zonder no-frost.

In de onderstaande tabellen zie je verticaal in de linkerrij het energielabel van je huidige koelkast en bovenaan horizontaal welk energielabel de nieuwe koelkast heeft.

Besparen met het tafelmodel koelkast.

Besparen met het tafelmodel koelkast is mogelijk wanneer je van energielabel E naar D wisselt of van F naar E of D.

 DE
E15 kWh 
F33 kWh18 kWh

De verschillen zijn klein. Vermenigvuldig de besparing met de huidig stroomprijs om het financiële voordeel te weten te komen. In het geval van 35 cent per kWh levert de overstap van een tafelmodel koelkast met energielabel F naar een met energielabel D ongeveer 33 kWh X €0,35 = €11,55 aan besparing op.

Besparen met een vrijstaande koelkast of inbouwkoelkast.

Besparen met een vrijstaande koelkast of een inbouwkoelkast is vergelijkbaar als met het tafelmodel. De verschillen zijn klein, omdat je de keuze hebt uit 3 energielabels.

 DE
E17 kWh 
F26 kWh9 kWh

Zoals in de tabel getoond wordt is ongeveer 26 kWh de grootste besparing. Dit bespaar je wanneer je wisselt van een koelkast met energielabel F naar een koelkast met energielabel D. Dit is met een stroomprijs van €0,35 een besparing van ongeveer 26 kWh X €0,35 = €9,10

Een besparing in kWh is vrij laag wat betreft het tafelmodel en de vrijstaande koelkast. Bekijk je de besparing als een percentage dat klinkt het al een stuk aantrekkelijker. De besparing is 18 tot 25 procent aan stroomverbruik.

Besparen met een Amerikaanse koelkast.

Bij de Amerikaanse koelkast zijn op het moment van schrijven 4 verschillende energielabels en is de besparing ook wat groter. Besparen met een Amerikaanse koelkast is mogelijk tot bijna 50%!

 CDE
D44 kWh  
E112 kWh68 kWh 
F181 kWh137 kWh69 kWh

We kunnen ons goed voorstellen dat deze besparingen interessant genoeg zijn om een nieuwe Amerikaanse koelkast aan te schaffen. Wanneer je een koelkast met het F label hebt en een koelkast koopt met energielabel C bespaar je je naar schatting 181 kWh. De exacte besparing is afhankelijk van de stroomprijs. Bij een stroomprijs van €0,35 per kWh is de besparing ongeveer 181 kWh X €0,35 = €63,35 per jaar.

Besparen met een koel-vriescombinatie.

De grootste besparing in stroomverbruik is mogelijk met de koel-vriescombinatie. De stap van het minst energiezuinige energielabel F naar het meest gunstige energielabel A is een stroombesparing van bijna 57%!

 ABCDE
B20 kWh    
C48 kWh28 kWh   
D85 kWh65 kWh37 kWh  
E120 kWh100 kWh72 kWh35 kWh 
F144 kWh124 kWh96 kWh59 kWh24 kWh

De grootste besparing van 144 kWh zou je met een stroomprijs van €0,35 een besparing opleveren van circa 144 kWh X €0,35 = €50,40 per jaar.

Energieverbruik van verschillende koelkasten: de meest energiezuinige optie.

In de bovenstaande tabellen heb je gezien hoeveel je per type koelkast kan besparen wat betreft het stroomverbruik. Misschien wil je niet alleen een gunstiger energielabel en een lager stroomverbruik, maar overweeg je ook een ander type koelkast. Welk formaat is de meest energiezuinige koelkast en wat zijn de verschillen in stroomverbruik tussen de verschillende types?

Stroomverbruik verschillende soorten koelkasten:

 ABCDEF
Tafelmodel   103 kWh118 kWh136 kWh
Vrijstaande-/inbouwkoelkast   113 kWh130 kWh139 kWh
Amerikaanse koelkast  225 kWh269 kWh337 kWh406 kWh
Koel-vriescombinatie109 kWh129 kWh157 kWh194 kWh229 kWh253 kWh

In de tabel zie je dat een Amerikaanse koelkast een ware energieslurper is. Heb je een Amerikaanse koelkast met energielabel F in huis en heb je eigenlijk niet zoveel koelruimte nodig? Dan kan je overwegen om bijvoorbeeld een koel-vriescombinatie met energielabel A aan te schaffen. Het stroomverbruik gaat dan van ongeveer 406 kWh naar 109 kWh. Dit levert je met een stroomprijs van €0,35 een besparing op van 297 kWh X €0,35 = €103,95 per jaar!

Opvallend is het kleine verschil wanneer je de meest energiezuinige koelkast wil vinden. Met een tafelmodel met energielabel D, een vrijstaande koelkast of inbouwkoelkast met energielabel D en een koel-vriescombinatie met energielabel A ben je vrijwel hetzelfde aan stroomkosten kwijt. Wat betreft de ruimte en het mogelijk niet nodig zijn van een aparte vriezer is de koel-vriescombinatie de meest voordelige keuze. Let wel op dat de aankoopprijs natuurlijk een stuk duurder is dan een tafelmodel koelkast.

Uitgelicht

Oude koelkast vervangen voor een nieuwe koelkast de moeite waard?

Is het de moeite waard om een oude koelkast te vervangen voor een nieuwe koelkast met een lager energielabel? Deze vraag kun je nu zelf beantwoorden na het zien van de verschillen in stroomverbruik. Bedenk erbij dat de besparing in stroomverbruik per jaar is. Over de levensduur van een koelkast kan je de jaarlijkse besparing dus vermenigvuldigen.

Stel je voor dat je een vrijstaande koelkast met energielabel F hebt van 5 jaar oud. Je zou met een vrijstaande koelkast slechts €9,10 (26 kWh X €0,35) besparen wanneer de nieuwe energielabel D heeft. Je zal zeker €800 voor een nieuwe vrijstaande koelkast kwijt zijn. Het kopen van een nieuwe koelkast is niet zo energiebesparend dat je de aankoopprijs snel terug verdient.

Met een geschatte levensduur van 15 jaar zou je in ons voorbeeld pas over 10 jaar een andere koelkast kopen. Je zou in die periode 10 jaar lang €9,10 meer kwijt zijn aan stroom. Je kan door eerder voor een energiezuinige koelkast te kiezen zo €91 besparen.Het is een beslissing die je zelf moeten maken en wellicht zijn de grotere besparing bij andere type koelkasten of het wisselen van het ene type naar het andere type voor jou een reden om direct een nieuwe koelkast te kopen.

Met het voorbeeld van het overstappen van een Amerikaanse koelkast met energielabel F naar een koel-vriescombinatie koelkast met energielabel A en de jaarlijkse besparing van €103,95 is de totale besparing over een levensduur van 15 jaar 15 X €103,95 = €1559,25 aanzienlijk.

Mensen vragen ook: FAQ.

Hoe lang gaat een koelkast mee?

Hoe lang een koelkast mee gaan hangt af van het type. Een koelkast gaat gemiddeld 15 jaar mee. Een inbouwkoelkast heeft een verwachte levensduur van 15 tot 20 jaar. Andere koelkasten hebben een levensduur tussen de 10 en 15 jaar.

Hoeveel kost een koelkast per jaar?

Een koelkast kost afhankelijk van het type, het energielabel en de stroomprijs tussen de €30 en €140 per jaar wat betreft het energieverbruik. Wanneer je de aankoopprijs ook verdeelt over de jaren dat je heb kan verbruiken zijn de totale kosten per jaar zo’n €40 tot €260 per jaar.

Wat is de meest energiezuinige koelkast?

Het tafelmodel koelkast is de meest energiezuinige koelkast. Een koel-vriescombinatie met energielabel A is echter bijna net zo zuinig en voorkomt mogelijk dat je ook nog een aparte vriezer nodig hebt. Afhankelijk van jouw wensen zal een koel-vriescombinatie voor de meeste huishoudens de voordeligste keuze zijn.

Energiezuinige koelkast kopen: bekijk hier de meest zuinige koelkasten.

De meest energiezuinige koelkast kopen is iets wat je makkelijk online doet. Je kan eenvoudig met de filters de zoekresultaten aanpassen naar jouw wensen. Op Bol vind je het grootste aanbod in verschillende koelkasten. Klik hieronder op de knop om direct te zien wat het huidige aanbod is.

Op zoek naar een koelkast met een laag stroomverbruik?

Op Bol vind je het ruimste aanbod energiezuinige koelkasten.

Ja, ik wil zien wat het aanbod is aan energiezuinige koelkasten en hun prijzen.
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!