Stroom uitgevallen? Alles over een stroomstoring in huis.

Geen stroom in huis? Wat nu? Volg ons simpele stappenplan!

Is bij jou al wel eens de stroom uitgevallen en wist je niet precies wat je moest doen? Of wil je goed voorbereid zijn wanneer er een stroomstoring bij jou thuis is? We vertellen je alles wat je moet weten over stroomuitval in dit artikel. Heeft de hele buurt geen stroom? Lees dan dit artikel. Laat onderaan dit artikel even weten of je het stappenplan hebt gebruikt toen je geen stroom in huis had.

Wil jij niet in het donker zitten bij een stroomstoring?

Geen batterijen in huis? Geen probleem voor een zaklamp met dynamo!

Ja, Ik wil zo’n handige zaklamp

Stroom uitgevallen in huis: kortsluiting?

Bij stroomuitval is er in huis (of een deel van het huis) geen stroom in huis beschikbaar. Mensen denken vaak aan kortsluiting, maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom al je lampen en elektrische apparaten uitvallen:

  • Kortsluiting
  • Overbelasting
  • Kapotte (gesprongen) zekeringen / stoppen
  • Een losgeraakte draad of doorgebrande lasverbinding

Wat is kortsluiting?

Normaal gesproken gaat stroom via het stopcontact met een draad naar een apparaat om vervolgens weer door een draad terug te gaan naar het stopcontact. Het apparaat neemt stroom op en verlaagt de stroomsterkte die terugloopt naar het stopcontact. Als er bijvoorbeeld door een muis aan het draad geknaagd is waardoor de beide stroom draden elkaar aanraken ontstaat kortsluiting. Dit komt omdat de stroom niet meer door het apparaat hoeft en een kortere weg kan nemen zonder sterkte te verliezen.

Overbelasting stroom.

Overbelasting kan ontstaan wanneer er teveel elektrische apparaten tegelijkertijd gebruikt worden. In de meterkast zijn groepen waarop je maximaal zo’n 3500 watt (16 ampère) per groep kunt gebruiken. Wanneer de apparaten meer gebruiken ontstaat overbelasting en kunnen de apparaten en stekkers heet worden. Wanneer de kabel met daarin de stroomdraden heet wordt kan het isolerende omhulsel smelten. Hierdoor kan er kortsluiting en brand ontstaan.

Met een zwaardere zekering, aan te vragen bij de netbeheerder, of het laten installeren van een extra groep kun je ervoor zorgen dat je meer apparaten kunt gebruiken. Je verhoogt zo de aansluitcapaciteit. Bij het installeren van een extra groep kun je apparaten beter verdelen over 2 groepen en voorkom je overbelasting.

Kapotte zekering/stoppen.

Stoppen doorslaan Stroom uitgevallen Energie Besparen Info

Zekeringen worden ook we stoppen genoemd. Wanneer jij nog zekeringen in je stoppenkast hebt kunnen ‘doorslaan’. Dit gebeurt als er teveel stroom door de stop loopt. De stroom wordt dan verbroken. De kapotte zekering moet vervangen worden als je de stroom weer wilt laten lopen.

De zekeringen in de meterkast zorgen ervoor dat er niet te veel stroom door een groep met apparaten gaat. In modernere huizen zijn er geen zekeringen maar aardlekautomaten. Deze verhogen de beschikbaarheid en het gebruiksgemak van de elektrotechnische installatie.

Wat te doen bij stroomuitval?

Er is niets vervelender dan wanneer de stroom uitvalt en dat jij niet weet wat je moet doen. Heb je nog een ouderwetse meterkast met zekeringen/stoppen? Dan is het verstandig om enkele zekeringen op voorraad te hebben liggen. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat de stoppen doorslaan op het moment dat de winkels niet open zijn. We hebben 2 stappenplannen voor stroomuitval bij jou thuis:

Stappenplan stroomuitval: Bij een meterkast met zekeringen/stoppen.

  1. Kijk welke zekering gesprongen is. In het midden zie je dat er een veer is weggesprongen.
  2. Zet de groep van de doorgeslagen zekering uit met de groepsschakelaar.
  3. Trek alle stekkers uit de stopcontacten die aansluiten bij deze groep.
  4. Zet de knop op ‘0’ en draai de schroefkop van de zekering los.
  5. Plaats de nieuwe zekering. Kijk goed op die het juiste aantal ampère heeft.
  6. Draai de schroefkop er weer op en zet de knop weer aan.
  7. Zet de lampen weer aan. Doe de stekkers van de apparaten weer in de stopcontacten en zet ze één voor één aan. Op het moment dat de zekering weer sprint weet je welk apparaat de veroorzaker is.
  8. Schakel wanneer het nodig is de groepsschakelaar en aardlekschakelaar weer in.
  9. Is de stop alweer gesprongen nog voordat je de apparaten weer aan hebt gedaan? Dan kan er een probleem zijn in de meterkast zelf. Vraag hierbij een professional om hulp.
  10. Gebruik het apparaat dat de veroorzaker is van de stroomuitval alleen nog wanneer het gerepareerd kan worden.

Uitgelicht

Stappenplan stroomuitval: Bij een meterkast met een automaat.

Benodigde tijd: 10 minuten

Stappenplan stroomuitval: Wat te doen bij een meterkast met automaten?

  1. Bekijk de schakelaars.

    Kijk naar de schakelaars in de meterkast. De schakelaar die naar beneden staat laat zien dat in die groep de stroom is uitgevallen.

  2. Bekijk de aardlekschakelaar.

    Staan alle schakelaars van de groepen nog omhoog? Dan staat er nog spanning op en staat de aardlekschakelaar naar beneden. Ga naar stap 3.

  3. Groepschakelaars en de aardlekschakelaar.

    Druk alle groepsschakelaars naar beneden en de aardlekschakelaar omhoog.

  4. Uitzoeken in welke groep de stroomuitval is ontstaan.

    Druk de groepsschakelaars één voor één naar beneden. Gaat de groepsschakelaar of de aardlekschakelaar meteen weer naar beneden? Dan heb je de schakelaar van de groep waar de storing is.

  5. Apparaten van de groep uitschakelen.

    Zorg ervoor dat je weet welke apparaten op welke groep is aangesloten. Je kunt nu alle stekkers van de apparaten die op de ‘storingsgroep’ zijn aangesloten uit de stopcontacten halen.

  6. Het vinden van het apparaat die voor de stroomuitval zorgt.

    Zet de schakelaars weer omhoog en stop de stekkers van de apparaten één voor één in het stopcontact. Zo gauw de stroom weer uitvalt heb je het apparaat dat schuldig is te pakken.

  7. Is het apparaat nog te repareren?

    Gebruik het apparaat dat de veroorzaker is van de stroomuitval alleen nog wanneer het gerepareerd kan worden.

Mensen vragen ook: FAQ.

Hoelang kan de koelkast zonder stroom?

Een vuistregel hoelang een koelkast zonder stroom kan is 16 uur. Deze tijd geldt wanneer je de koelkastdeur tijdens de stroomuitval dicht houdt. Tot 16 uur zouden de producten houdbaar moeten blijven. Controleer dit altijd na een stroomuitval van meerdere uren.

Wat heb je nodig als je geen stroom meer hebt?

Wat je misschien nodig hebt wanneer er geen stroom meer is in huis: Een (solar) powerbank (om bijvoorbeeld je mobiele telefoon mee op te laden), een zaklamp met dynamo die je kunt gebruiken zonder batterijen, kaarsen, dekens om je warm te houden bij koud weer en eten dat je kunt eten zonder elektriciteit nodig te zijn.

Wat moet ik doen als de stroom uitvalt?

Volg ons stappenplan stroomuitval: Wat te doen voor een meterkast met stoppen of de meterkast met automaten. Wat je moet doen bij een meterkast met automaten:
1. Bekijk de schakelaars. Degene die omlaag staat is van de groep waar de stroom is uitgevallen.
2. Staan alle schakelaars nog omhaag? Dan staat er spanning op en staat de aardlekschakelaar naar beneden.
3. Druk alle groepsschakelaars naar beneden en de aardlekschakelaar omhoog.
4. Druk de groepsschakelaars één voor één naar beneden. Gaat de groepsschakelaar of de aardlekschakelaar meteen weer naar beneden? Dan heb je de schakelaar van de groep waar de storing is.
5. Zorg ervoor dat je weet welke apparaten op welke groep is aangesloten. Je kunt nu alle stekkers van de apparaten die op de ‘storingsgroep’ zijn aangesloten uit de stopcontacten halen.
6. Zet de schakelaars weer omhoog en stop de stekkers van de apparaten één voor één in het stopcontact. Zo gauw de stroom weer uitvalt heb je het apparaat dat schuldig is te pakken.
7. Gebruik het apparaat dat de veroorzaker is van de stroomuitval alleen nog wanneer het gerepareerd kan worden.

Hoe lang kan de vriezer zonder stroom?

Wanneer je de deur van de vriezer niet opendoet zou je maximaal 48 uur zonder stoom moeten kunnen. Vis en vlees moet je zo snel mogelijk opeten. Deze producten halen de 48 uur misschien niet.

Stroomstoring hulp: deze producten zijn aanraders.

In het artikel over een stroomstoring in de hele buurt hebben we al enkele producten genoemd die ontzettend handig zijn, zoals een zaklamp die geen batterijen nodig heeft en werkt op een dynamo. Daarmee heb je altijd licht in huis.

Bij een uitval in één groep heb je waarschijnlijk snel weer stroom wanneer je ons stappenplan volgt.

Zit er een probleem in de elektronische installatie waardoor jij afhankelijk bent van een expert? Dan is naast de eerder genoemde zaklamp een powerbank voor je mobiele telefoon een aanrader. Als je geen stroom hebt kun je je mobiel niet opladen en is bellen of internetten/spelletje spelen om de tijd door te komen niet mogelijk. Op bol.com zijn vele goede powerbanks te vinden, waarmee jij je mobiel altijd kunt opladen wanneer je geen stroom in huis hebt.

Geen stroom in huis en je mobiel bijna op 0%?

Voorkom dit met een powerbank!

Aanbod powerbanks van bol.com

Wil je ook graag weten wat je moet doen wanneer je een gaslek hebt?

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!