CV-ketel kopen, huren en onderhoud. Dit moet je weten.

Een moderne energiezuinige hr ketel kopen kan je 100'en euro's besparen.

Het verwarmen van je huis en het gebruik van warm water kost veel geld. Gelukkig kun je hier fors op besparen, welke ketel je ook hebt! Vragen over een cv-ketel kopen, huren en het onderhoud vind je hier. Hoeveel geld kun jij besparen? Laat onderaan het artikel even weten welke ketel jij hebt en wat je ervaringen zijn. Een goed(koper) alternatief voor de CV-ketel is verwarmen met airco.

Op zoek naar een CV-ketel die bij jou past?

Gebruik de ketelkiezer en voor gericht advies!

Ja, ik wil advies over CV-ketels

CV-ketel kopen: is dit de laatste kans?

Wanneer je op deze pagina bent gekomen, omdat je meer wilt weten over het kopen van een CV-ketel dan is het misschien even schrikken. Waarom is dit de laatste kans? Het kabinet heeft aangekondigd dat ze de duurzaamheid willen vergroten door per 1 januari 2026 geen nieuwe CV-ketels meer te laten installeren. Vanaf die datum moet je je CV-ketel laten vervangen door een hybride warmtepomp wanneer je CV-ketel niet meer werkt.

Je zou kunnen zeggen dat je het beste een nieuwe CV-ketel kan kopen voor 1 januari 2026 wanneer je geen hyrbide warmtepomp wil. Overigens is een volledig elektrische warmtepomp of de aansluiting op het warmtenet (stadsverwarming) ook een goedgekeurd alternatief voor de CV-ketel. Er is wel kritiek op het plan. Er zouden ineens heel veel hybride warmtepompen geïnstalleerd worden, terwijl dit product op dit moment (maart 2023) heel moeilijk verkrijgbaar is. Een hybride warmtepomp is ook een stuk duurder dan een CV-ketel kopen. Niet iedereen kan zomaar duizenden euro’s betalen voor een hybride warmtepomp.

Een CV-ketel kan wel zorgen voor 100% van het warme water voor de verwarming en uit de kraan en douche. Een hybride warmtepomp kan dit niet voor 100% en werkt samen met een CV-ketel. Het is nog onduidelijk wat er dan moet samenwerken met de hybride warmtepomp om 100% van het benodige warme water te kunnen leveren. We zijn benieuwd naar de verdere invulling van dit plan en of het je laatste kans is om een CV-ketel te kopen.

Welke soorten ketels zijn er?

Er zijn 2 typen ketels te verkrijgen. Een soloketel zorgt alleen voor de verwarming van de woning. Voor warm water zul je een geiser of boiler nodig hebben. De meeste mensen hebben daarom een combiketel die voor zowel water voor de verwarming als het water waarmee je je bijv. doucht zorgt.

Daarnaast zijn er 3 soorten cv-ketels die we willen bespreken. De VR-ketel is ketel die een rendement levert van ongeveer 89%. Dat betekent dat er 89% van de energie omgezet wordt in bruikbare warmte. Daarom hoor je tegenwoordig vrij weinig meer van de VR-ketel, want de HR-ketel heeft een Hoog Rendement (HR) van wel 107%! Met de warmte van rookgassen wordt het koude retourwater in de warmtewisselaar voorverwarmd. Vroeger zouden deze gassen via de schoorsteen naar buiten vervoerd worden. De HR-ketels hebben het label HR-100, HR-104 of HR-107. De getallen staan voor het rendement.

Er bestaat ook een HRe-ketel. De ‘e’ staat voor elektriciteit. Voordat de opgewekte warmte door het cv-systeem gepompt wordt zorgt  deze ketel ervoor dat er daarmee elektriciteit wordt opgewekt. Deze ketel is duur in aanschaf en verdient zichzelf niet terug. Hoewel deze wel gunstig is voor het milieu zullen wij het in dit artikel hebben over de HR-ketel (hierna: CV-ketel).

Hoe zuinig zijn de CV-ketels?

Wat betekent de CW-waarde bij een CV-ketel?

Hoe zuinig een ketel is hangt vooral af van jouw eigen wensen wat betreft de capaciteit van de ketel. Het vermogen betreft het leveren van warm water van een CV-ketel kun je zien aan het CW-cijfer. Het CW-cijfer loopt op van CW3 tot en met CW6.

De CW3 ketel levert zo’n 10 liter per minuut warm water van 40 graden. Met een standaard douchekop heb je 9 liter per minuut nodig en wanneer je een waterbesparende douchekop gebruikt heb je slechts 7 liter warm water per minuut nodig. De CW3-ketel is daarom geschikt voor als er niet tijdens het douchen ergens anders warm water nodig is. Wanneer je met een CW3-ketel doucht en iemand anders heeft ook nog warm water nodig dan is het mogelijk dat er niet genoeg warm water geleverd kan worden. Aan een regendouche die 22 liter per minuut nodig heeft hoef je dus niet te denken met deze ketel.

CV-ketel kiezen welke CW

De CW4-ketel kan ongeveer 25% meer warm water leveren dan een CW3. Hiermee is het mogelijk om te douchen en tegelijkertijd een kraan warm water te laten geven. Een CW5-ketel levert ongeveer 25% meer warm water dan de CW4-ketel. Dit zorgt ervoor dat je, wanneer je dit in huis hebt, 2 douches tegelijk kunt gebruiken. Bij een CW6-ketel kun je naast 2 douches ook nog 2 kranen warm water laten geven.

Kijk dus goed naar wat je echt nodig hebt. Een gezin van twee personen heeft geen CW6-ketel nodig. Des te hoger het vermogen om warm water te leveren des te meer energie hij verbruikt.

Wil jij weten welke ketel het meest geschikt is voor jouw gezinssituatie zodat je niet een te dure ketel hebt, maar wel eentje die genoeg warm water levert?

Vind hier binnen 2 minuten een ketel die bij je past met de ketelkiezer

Besparing hr-ketel in vergelijking met een oude cv-ketel.

Een hr-ketel heeft een hoger rendement dan een oude cv-ketel. HR betekent dan ook ‘hoog rendement’. Ze maken slimmer gebruik van restwarmte en dat merk je in je stookkosten. De besparing van een hr-ketel ligt ongeveer tussen de 15% en de 20%! Wanneer je 1600 m3 gas verbruikt en door de nieuwe ketel 20% minder verbruikt scheelt je dat veel geld elk jaar weer. 20% van 1600m3 = 320m3. Wanneer je dit vermenigvuldigt met een gangbare gasprijs van 80 cent bespaar je zo’n 256 euro! Overigens is het ook erg verstandig leidingisolatie om je cv buizen te doen. Dit bespaart elk jaar enkele tientjes.

Zoek je naar een manier om fors op gas te besparen? Verwarmen met airco is veel goedkoper door het hoge rendement van wel 400%. Een CV-ketel haalt vaak slechts 96%. Met een airco kun je honderden euro’s aan stokkosten besparen!

Hoeveel KW vermogen heeft mijn CV-ketel?

We hebben het over het vermogen wat betreft het leveren van warm water gehad. Hiervoor kijk je naar de CW-klasse. Er is nog een maatstaf voor een CV-ketel en dat is KW. Het aantal kilowatt is het vermogen die gebruikt wordt om de woning te verwarmen. Een hoge CW-klasse, maar een lager KW vermogen zal een lagere koopprijs bezorgen. Kijk echter goed naar beide cijfers, want je wil natuurlijk dat zowel het bieden van warm water als het verwarmen van de woning geen problemen oplevert.

Het vermogen van CV-ketels ligt tussen de 18 en de 50 KW. Op jouw ketel zit als het goed is ook een sticker met daarop het vermogen in KW.

Welk vermogen heb ik nodig? Die vraag zul je je inmiddels wel stellen en het antwoord is afhankelijk van verschillende factoren. In wat voor een soort woning woon je? Heb je een appartement dat ingesloten is tussen buren aan de zijkant en de onder- en bovenkant? Misschien woon je in een groot vrijstaand huis en je zult begrijpen dat het vermogen dan groter moet zijn dan in een appartement. Ook maakt het uit of de woning goed geïsoleerd is.

Om een beetje een inzicht te krijgen wat je nodig hebt voor elk type woning vind je hieronder een indicatie:

 • vermogen nodig voor appartement:             11-23 kW
 • vermogen nodig voor tussenwoning:            16-28 kW
 • vermogen nodig voor hoekwoning:              16-30 kW
 • vermogen nodig voor vrijstaand huis:          >30 kW

Vrijwel elke CW3-ketel of een ketel met een hoger CW-waarde is geschikt voor elk type woning. Voor een groot  vrijstaand huis is het aan te raden meer KW te kiezen. Als we enkele CW3-ketels op de huidige markt bekijken zien we dat het vermogen ongeveer 24 KW is. Bij CW4-ketels is dit meer rond de 27KW. Bij CW5-ketels ligt dit boven de 30.

Vind hier binnen 2 minuten een ketel die bij je past met de ketelkiezer

CV-ketel kopen? Dit is de prijs van een gemiddelde cv-ketel.

Dit is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Ketels met een hoger vermogen zijn duurder dan ketels met minder vermogen. Daarnaast zijn er verschillende merken die CV-ketels fabriceren en zijn er veel aanbieders in de buurt en op internet. Waar je goed naar moet kijken is uiteraard of een CW3 of een andere CW voor jou het beste is, maar ook of de prijs inclusief installatie is. We raden je aan om de ketel te kopen inclusief installatie van een erkend installateur.

 • Voor een CW3-ketel betaal je inclusief installatie tussen de €1200 en €1800.
 • Voor een CW4-ketel betaal je inclusief installatie tussen de €1400 en €2000.
 • Voor een CW5-ketel betaal je inclusief installatie tussen de €1800 en €2600.
 • Voor een CW6-ketel betaal je inclusief installatie tussen de €2400 en €3000.

Uitgelicht

Wat is de levensduur van een CV-ketel?

Vroeger was alles beter is een bekende uitspraak. Wat betreft de levensduur van een ketel klopt dit. Ketels die er bijv. 20 jaar geleden waren zijn gemaakt met materialen die het langer volhouden dan bij de ketels van tegenwoordig. Dat komt dat er nu energiebesparende onderdelen in de ketel zitten die sneller slijten. Vroeger ging een ketel zeker 20 tot misschien wel 30 jaar mee.

Anno 2021 moet je rekenen op een levensduur van 12 tot 20 jaar. Het voordeel van de huidige ketels is dat ze veel zuiniger zijn. Of jouw ketel de 20 jaar haalt is afhankelijk van het merk en type van de ketel. In de duurdere ketels zitten ook duurzame materialen. Je verbruik telt ook mee, want bij een intensief gebruik slijten onderdelen sneller.

De levensduur van de cv-ketel verlengen is mogelijk door onderhoud te laten plegen aan de ketel. Net zoals bij een auto worden bij dit onderhoud onderdelen vervangen en alles geoptimaliseerd zodat jij het maximale uit je ketel haalt.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een nieuwe CV-ketel?

Wil je een nieuwe CV-ketel kopen? Dan zul je je eerst afvragen of je een soloketel of een combiketel wilt. Bij een soloketel heb je een boiler of geiser nodig die zorgt voor warm kraanwater. Bij een combiketel worden zowel het warm kraanwater als het water voor de verwarming geregeld. Een combiketel is goedkoper dan een soloketel plus geiser of boiler.

Je kijkt natuurlijk ook naar het KW vermogen en de CW-waarde. Dit is hierboven ook beschreven. Voor een groter huis is een groter vermogen nodig. Goede isolatie zorgt ervoor dat het vermogen dat je nodig hebt weer wat minder hoog hoeft te zijn. Aangezien ook het type woning meetelt is het lastig om zo te kunnen stellen welk KW vermogen voor jou het meest geschikt is. Gebruik de ketelkiezer om te weten wat jij nodig hebt..

De CW-waarde die je nodig hebt voor het gebruik van warm water is ook afhankelijk van gebruik en gezinsgrootte.

Kijk ook naar de plek waar de CV-ketel geplaatst moet worden. Past elk formaat ketel op die plek of moet je op zoek naar een kleiner formaat ketel?

Kijk goed naar de prijzen en de specificaties. Ketels met vergelijkbare specificaties kunnen toch honderden euro’s van elkaar verschillen. En is de prijs nou inclusief of exclusief installatie?

Kan ik een ketel huren?

Een ketel huren is bij veel bedrijven mogelijk. Een ketel kopen kost je in één klap waarschijnlijk 1000 tot 3000 euro. Dit is afhankelijk van welke ketel je koopt en in hoeverre de installatie nog extra kosten met zich meebrengt. Denk hierbij aan het mogelijk vervangen van de oude rookgasafvoer, omdat je niet het risico van koolmonoxidevergiftiging wilt lopen.

Het forse bedrag die je moet betalen wanneer je een ketel koopt is niet voor iedereen te betalen. Gelukkig kun je ook een ketel huren. Dit is fijn voor als je niet meteen een groot bedrag kunt missen of als je bijvoorbeeld onderzoek doet of een hybride warmtepomp iets voor jou is. Afhankelijk van het contract dat je afsluit kun je het na een jaar maandelijks opzeggen. Hierdoor heb je duidelijkheid over hoeveel geld je kwijt bent aan de ketel en alle kosten die erbij horen.

Bij het huren van een ketel zitten de kosten van installatie (vaak een deel ervan), onderhoud en kosten zoals reparaties en onderdelen in de prijs inbegrepen.

Klik hier voor meer informatie over het huren van een cv-ketel en advies op maat.

Een CV-ketel huren vs kopen. Wat is goedkoper?

Is een cv-ketel huren of een cv-ketel kopen de beste keuze? Om dit te berekenen gebruiken we bij beide opties een ketel van €1200. Wanneer je een ketel koopt, de installatiekosten meerekent en uitgaat van onderhoud per 2 jaar van ongeveer €75 dan betaal je in 12 jaar tijd uiteindelijk zo’n:

 • Aanschafkosten:    €1200
 • Installatiekosten:   €500
 • Onderhoud:           €450
 • Totaal:                  €2150

Hier komen waarschijnlijk nog wat kosten bij vanwege het aanschaffen van onderdelen voor reparaties.

Bij huren zijn er geen aanschafkosten, maar we rekenen op een maandbedrag van €25. Daardoor zijn dit de kosten die je in 12 jaar tijd maakt:

 • Installatiekosten:   €150
 • Huurkosten:          €3600
 • Totaal:                  €3750

Het mag duidelijk zijn dat een cv-ketel kopen de voorkeur heeft t.o.v. huren wanneer je al zeker weet dat je voor langere tijd een ketel wilt hebben en wanneer je dit kunt betalen.

Bespaar geld en energie met cv-ketel onderhoud!

Een CV-ketel kopen, installeren en er jaren plezier van hebben. In dit rijtje ontbreekt in ieder geval nog dat je onderhoud moet laten plegen (hoewel je dit uiteindelijk zelf bepaalt) door een onderhoudsmonteur aan de ketel. Het is aan te raden om dit in ieder geval om de 2 jaar te laten doen. Je bespaart niet alleen geld en energie. Ook voor je eigen veiligheid is een onderhoudsbeurt een must.

CV ketel kopen CV ketel huren CV ketel onderhoud Energie Besparen Info

Waarom CV-ketel onderhoud?

De CV-ketel verbrandt aardgas waarmee via een warmtewisselaar het water verwarmt wordt. Bij slijtage of niet optimale verbranding kan er koolmonoxide ontsnappen. Bij een onderhoudsbeurt wordt dit gecontroleerd, net zoals de rookgaskanalen van en naar de ketel. Ook wordt alles geoptimaliseerd en schoongemaakt waardoor je minder gas verbruikt en dus geld bespaard.

Mensen vragen ook: FAQ.

Hoe lang kun je nog een CV-ketel kopen?

Er is op dit moment geen einddatum bekend voor het kopen van een CV-ketel. De regering is van plan vanaf 2026 een (hybride) warmtepomp te verplichten. Een hybride warmtepomp werkt naast een CV-ketel, dus in de komende jaren zal je zeker nog een CV-ketel kunnen kopen.

Wat is de beste en zuinigste CV-ketel?

De Intergas Xtreme en Atag I-Serie zijn dankzij een aantal innovaties de meest zuinigste cv-ketels op dit moment. Zij maken optimaal gebruik van restwarmte om energie te besparen.

Hoe lang gaat een CV-ketel mee?

Een CV-ketel gaat gemiddeld 12 tot 15 jaar mee. Na 10 jaar kun je al wel een nieuwe CV-ketel overwegen, omdat nieuwere ketels energiezuiniger zijn.

Wat is een goed alternatief voor de CV-ketel?

Wil je een goed alternatief voor de CV-ketel? Een volledige warmtepomp kan de CV-ketel verwarmen, maar is wel erg prijzig. Je huis verwarmen met airco is goed alternatief. Je bespaart al snel €1000 door met de airco te verwarmen. Een airco kan echter geen warm water voor de douche en kraan produceren.

Wat zijn de kosten van CV-ketel onderhoud?

Voor een losse onderhoudsbeurt betaal je vaak tussen de €80 en €100. Materiaalkosten komen hier nog bij. Je kunt ook een contract afsluiten. Dit onderhoudscontract kost grofweg (afhankelijk welke partij het onderhoud pleegt en wat voor soort contract je hebt) €12 per maand. Hier zitten de materiaalkosten bij afhankelijk van het contract. Het kan ook dat je de materiaalkosten niet hoeft te betalen tot een bepaald maximum.

Een contract heeft als voordeel dat je niet zelf hoeft te denken aan het plannen van een onderhoudsbeurt. Wanneer de materiaalkosten ook gedekt worden door het contract scheelt je dat minder zorgen over mogelijke onverwachte kosten. Je zult net zien dat je geen onderhoudscontract hebt en met een losse onderhoudsbeurt ineens forse materiaalkosten moet gaan betalen.

Het grootste voordeel bij een onderhoudscontract is dat je een 24/7 storingsservice hebt. Bij een losse beurt wordt je lang niet zo snel geholpen.

Altijd snel geholpen worden bij een storing van de CV-ketel?

Neem een onderhoudscontract voor meer energiebesparing en jouw veiligheid.

Vanaf €6,32 per maand

Je ketel verbruikt meer gas wanneer je ruimtes verwarmt die niet geïsoleerd zijn. Isolatie scheelt je honderden euro’s per jaar.

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!