CV-ketel kopen, huren en onderhoud. Dit moet je weten.

Gemiddelde leestijd: 19 minuten

Het verwarmen van je huis en het gebruik van warm water kost veel geld. Gelukkig kun je hier fors op besparen, welke ketel je ook hebt! Vragen over een cv-ketel kopen, huren en het onderhoud vind je hier. Hoeveel geld kun jij besparen? Laat onderaan het artikel even weten welke ketel jij hebt en wat je ervaringen zijn.

Op zoek naar een CV-ketel die bij jou past?

Binnen 2 minuten heb jij advies op maat!

Ja, ik wil advies over CV-ketels

Inhoudsopgave

Welke soorten ketels zijn er?

Er zijn 2 typen ketels te verkrijgen. Een soloketel zorgt alleen voor de verwarming van de woning. Voor warm water zul je een geiser of boiler nodig hebben. De meeste mensen hebben daarom een combiketel die voor zowel water voor de verwarming als het water waarmee je je bijv. doucht zorgt.

Daarnaast zijn er 3 soorten cv-ketels die we willen bespreken. De VR-ketel is ketel die een rendement levert van ongeveer 89%. Dat betekent dat er 89% van de energie omgezet wordt in bruikbare warmte. Daarom hoor je tegenwoordig vrij weinig meer van de VR-ketel, want de HR-ketel heeft een Hoog Rendement (HR) van wel 107%! Met de warmte van rookgassen wordt het koude retourwater in de warmtewisselaar voorverwarmd. Vroeger zouden deze gassen via de schoorsteen naar buiten vervoerd worden. De HR-ketels hebben het label HR-100, HR-104 of HR-107. De getallen staan voor het rendement.

Er bestaat ook een HRe-ketel. De ‘e’ staat voor elektriciteit. Voordat de opgewekte warmte door het cv-systeem gepompt wordt zorgt  deze ketel ervoor dat er daarmee elektriciteit wordt opgewekt. Deze ketel is duur in aanschaf en verdient zichzelf niet terug. Hoewel deze wel gunstig is voor het milieu zullen wij het in dit artikel hebben over de HR-ketel (hierna: CV-ketel).

Hoe zuinig zijn de CV-ketels?

Wat betekent de CW-waarde bij een CV-ketel?

Hoe zuinig een ketel is hangt vooral af van jouw eigen wensen wat betreft de capaciteit van de ketel. Het vermogen betreft het leveren van warm water van een CV-ketel kun je zien aan het CW-cijfer. Het CW-cijfer loopt op van CW3 tot en met CW6.

De CW3 ketel levert zo’n 10 liter per minuut warm water van 40 graden. Met een standaard douchekop heb je 9 liter per minuut nodig en wanneer je een waterbesparende douchekop gebruikt heb je slechts 7 liter warm water per minuut nodig. De CW3-ketel is daarom geschikt voor als er niet tijdens het douchen ergens anders warm water nodig is. Wanneer je met een CW3-ketel doucht en iemand anders heeft ook nog warm water nodig dan is het mogelijk dat er niet genoeg warm water geleverd kan worden. Aan een regendouche die 22 liter per minuut nodig heeft hoef je dus niet te denken met deze ketel.

CV-ketel kiezen welke CW

De CW4-ketel kan ongeveer 25% meer warm water leveren dan een CW3. Hiermee is het mogelijk om te douchen en tegelijkertijd een kraan warm water te laten geven. Een CW5-ketel levert ongeveer 25% meer warm water dan de CW4-ketel. Dit zorgt ervoor dat je, wanneer je dit in huis hebt, 2 douches tegelijk kunt gebruiken. Bij een CW6-ketel kun je naast 2 douches ook nog 2 kranen warm water laten geven.

Kijk dus goed naar wat je echt nodig hebt. Een gezin van twee personen heeft geen CW6-ketel nodig. Des te hoger het vermogen om warm water te leveren des te meer energie hij verbruikt.

Wil jij weten welke ketel het meest geschikt is voor jouw gezinssituatie zodat je niet een te dure ketel hebt, maar wel eentje die genoeg warm water levert?

Vind hier binnen 2 minuten een ketel die bij je past met de ketelkiezer

Hoeveel KW vermogen heeft mijn CV-ketel?

We hebben het over het vermogen wat betreft het leveren van warm water gehad. Hiervoor kijk je naar de CW-klasse. Er is nog een maatstaf voor een CV-ketel en dat is KW. Het aantal kilowatt is het vermogen die gebruikt wordt om de woning te verwarmen. Een hoge CW-klasse, maar een lager KW vermogen zal een lagere koopprijs bezorgen. Kijk echter goed naar beide cijfers, want je wil natuurlijk dat zowel het bieden van warm water als het verwarmen van de woning geen problemen oplevert.

Het vermogen van CV-ketels ligt tussen de 18 en de 50 KW. Op jouw ketel zit als het goed is ook een sticker met daarop het vermogen in KW.

Welk vermogen heb ik nodig? Die vraag zul je je inmiddels wel stellen en het antwoord is afhankelijk van verschillende factoren. In wat voor een soort woning woon je? Heb je een appartement dat ingesloten is tussen buren aan de zijkant en de onder- en bovenkant? Misschien woon je in een groot vrijstaand huis en je zult begrijpen dat het vermogen dan groter moet zijn dan in een appartement. Ook maakt het uit of de woning goed geïsoleerd is.

Om een beetje een inzicht te krijgen wat je nodig hebt voor elk type woning vind je hieronder een indicatie:

 • vermogen nodig voor appartement:             11-23 kW
 • vermogen nodig voor tussenwoning:            16-28 kW
 • vermogen nodig voor hoekwoning:              16-30 kW
 • vermogen nodig voor vrijstaand huis:          >30 kW

Vrijwel elke CW3-ketel of een ketel met een hoger CW-waarde is geschikt voor elk type woning. Voor een groot  vrijstaand huis is het aan te raden meer KW te kiezen. Als we enkele CW3-ketels op de huidige markt bekijken zien we dat het vermogen ongeveer 24 KW is. Bij CW4-ketels is dit meer rond de 27KW. Bij CW5-ketels ligt dit boven de 30.

Vind hier binnen 2 minuten een ketel die bij je past met de ketelkiezer

CV-ketel kopen? Dit is de prijs van een gemiddelde cv-ketel.

Dit is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Ketels met een hoger vermogen zijn duurder dan ketels met minder vermogen. Daarnaast zijn er verschillende merken die CV-ketels fabriceren en zijn er veel aanbieders in de buurt en op internet. Waar je goed naar moet kijken is uiteraard of een CW3 of een andere CW voor jou het beste is, maar ook of de prijs inclusief installatie is. We raden je aan om de ketel te kopen inclusief installatie van een erkend installateur.

 • Voor een CW3-ketel betaal je inclusief installatie tussen de €1200 en €1800.
 • Voor een CW4-ketel betaal je inclusief installatie tussen de €1400 en €2000.
 • Voor een CW5-ketel betaal je inclusief installatie tussen de €1800 en €2600.
 • Voor een CW6-ketel betaal je inclusief installatie tussen de €2400 en €3000.

Wanneer je op zoek bent naar een betrouwbare ketelleverancier met goede prijzen is Feenstra sinds 1947 het bedrijf dat je zoekt. Goede isolatie zorgt ervoor dat het vermogen dat je nodig hebt weer wat minder hoog hoeft te zijn. Aangezien ook het type woning meetelt is het lastig om zo te kunnen stellen welk KW vermogen voor jou het meest geschikt is. Vraag daarom advies van een goede adviseur.

De CW-waarde die je nodig hebt voor het gebruik van warm water is ook afhankelijk van gebruik en gezinsgrootte.

Kijk ook naar de plek waar de CV-ketel geplaatst moet worden. Past elk formaat ketel op die plek of moet je op zoek naar een kleiner formaat ketel?

Kijk goed naar de prijzen en de specificaties. Ketels met vergelijkbare specificaties kunnen toch honderden euro’s van elkaar verschillen. En is de prijs nou inclusief of exclusief installatie?

Kan ik een ketel huren?

Een ketel huren is bij veel bedrijven mogelijk. Een ketel kopen kost je in één klap waarschijnlijk 1000 tot 3000 euro. Dit is afhankelijk van welke ketel je koopt en in hoeverre de installatie nog extra kosten met zich meebrengt. Denk hierbij aan het mogelijk vervangen van de oude rookgasafvoer, omdat je niet het risico van koolmonoxidevergiftiging wilt lopen.

Het forse bedrag die je moet betalen wanneer je een ketel koopt is niet voor iedereen te betalen. Gelukkig kun je ook een ketel huren. Dit is fijn voor als je niet meteen een groot bedrag kunt missen of als je bijvoorbeeld onderzoek doet of een (hybride) warmtepomp iets voor jou is. Afhankelijk van het contract dat je afsluit kun je het na een jaar maandelijks opzeggen. Hierdoor heb je duidelijkheid over hoeveel geld je kwijt bent aan de ketel en alle kosten die erbij horen.

Bij het huren van een ketel zitten de kosten van installatie (vaak een deel ervan), onderhoud en kosten zoals reparaties en onderdelen in de prijs inbegrepen.

Klik hier om de keuzehulp voor het huren van cv-ketels jouw advies op maat te laten geven.

Een CV-ketel huren vs kopen. Wat is goedkoper?

Is een cv-ketel huren of een cv-ketel kopen de beste keuze? Om dit te berekenen gebruiken we bij beide opties een ketel van €1200. Wanneer je een ketel koopt, de installatiekosten meerekent en uitgaat van onderhoud per 2 jaar van ongeveer €75 dan betaal je in 12 jaar tijd uiteindelijk zo’n:

 • Aanschafkosten:    €1200
 • Installatiekosten:   €500
 • Onderhoud:           €450
 • Totaal:                  €2150

Hier komen waarschijnlijk nog wat kosten bij vanwege het aanschaffen van onderdelen voor reparaties.

Bij huren zijn er geen aanschafkosten, maar we rekenen op een maandbedrag van €25. Daardoor zijn dit de kosten die je in 12 jaar tijd maakt:

 • Installatiekosten:   €150
 • Huurkosten:          €3600
 • Totaal:                  €3750

Het mag duidelijk zijn dat een cv-ketel kopen de voorkeur heeft t.o.v. huren wanneer je al zeker weet dat je voor langere tijd een ketel wilt hebben en wanneer je dit kunt betalen.

Bespaar geld en energie met cv-ketel onderhoud!

CV ketel kopen CV ketel huren CV ketel onderhoud Energie Besparen Info

Een CV-ketel kopen, installeren en er jaren plezier van hebben. In dit rijtje ontbreekt in ieder geval nog dat je onderhoud moet laten plegen (hoewel je dit uiteindelijk zelf bepaalt) door een onderhoudsmonteur aan de ketel. Het is aan te raden om dit in ieder geval om de 2 jaar te laten doen. Je bespaart niet alleen geld en energie. Ook voor je eigen veiligheid is een onderhoudsbeurt een must.

Waarom CV-ketel onderhoud?

De CV-ketel verbrandt aardgas waarmee via een warmtewisselaar het water verwarmt wordt. Bij slijtage of niet optimale verbranding kan er koolmonoxide ontsnappen. Bij een onderhoudsbeurt wordt dit gecontroleerd, net zoals de rookgaskanalen van en naar de ketel. Ook wordt alles geoptimaliseerd en schoongemaakt waardoor je minder gas verbruikt en dus geld bespaard.

Wat zijn de kosten van CV-ketel onderhoud?

Voor een losse onderhoudsbeurt betaal je vaak tussen de €80 en €100. Materiaalkosten komen hier nog bij. Je kunt ook een contract afsluiten. Dit onderhoudscontract kost grofweg (afhankelijk welke partij het onderhoud pleegt en wat voor soort contract je hebt) €12 per maand. Hier zitten de materiaalkosten bij afhankelijk van het contract. Het kan ook dat je de materiaalkosten niet hoeft te betalen tot een bepaald maximum.

Een contract heeft als voordeel dat je niet zelf hoeft te denken aan het plannen van een onderhoudsbeurt. Wanneer de materiaalkosten ook gedekt worden door het contract scheelt je dat minder zorgen over mogelijke onverwachte kosten. Je zult net zien dat je geen onderhoudscontract hebt en met een losse onderhoudsbeurt ineens forse materiaalkosten moet gaan betalen.

Het grootste voordeel bij een onderhoudscontract is dat je een 24/7 storingsservice hebt. Bij een losse beurt wordt je lang niet zo snel geholpen.

Altijd snel geholpen worden bij een storing van de CV-ketel?

Neem een onderhoudscontract voor meer energiebesparing en jouw veiligheid.

Vanaf €6,50 per maand

Je ketel verbruikt meer gas wanneer je ruimtes verwarmt die niet geïsoleerd zijn. Isolatie scheelt je honderden euro’s per jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door deze site te bezoeken ga je akkoord met het plaatsen van cookies. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om pagina's sneller te laden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief aantasten. Cookies kunt u alleen zelf verwijderen, aangezien deze op uw computer opgeslagen zijn. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw browser. Via onze website wordt een cookie geplaatst van het Amerikaanse bedrijf Google, als deel van de “Analytics”-dienst. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden en rapportages te krijgen over hoe bezoekers de website gebruiken. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Wij hebben hier geen invloed op. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. De informatie wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Onze cookies zijn 'standaard' cookies zoals vrijwel alle websites op de wereld inzetten. We kunnen niet zien wie onze website bezoekt en (dat zouden we ook niet willen) kunnen geen persoonlijke informatie doorgeven aan andere partijen. Let op! : Onze cookies zijn Technisch Noodzakelijke cookies volgens de EU-cookie wetgeving. Daarnaast zijn er niet noodzakelijke (maar voor ons gewenste) analyse cookies voor Google Analytics. Door deze website te bezoeken ga je hiermee akkoord.

Sluiten