Buisisolatie: een warm jasje voor cv leidingen.

Verwarmingsbuizen isoleren: besparing loopt op tot vele tientjes per jaar! Vind hier ook witte buisisolatie!

Wanneer je denkt aan isolatie zal je waarschijnlijk denken aan de verschillende soorten isolatie die een behoorlijke investering vergen. Buisisolatie, ook wel leidingisolatie genoemd, is ook een manier om ervoor te zorgen dat je geen warmte verliest. Een goede manier om je energierekening te verlagen, terwijl de investering een stuk lager ligt dan bij andere soorten isolatie, waarvan je gratis isolatie offertes kunt krijgen. Laat onderaan dit artikel even weten hoeveel meter buis jij hebt kunnen isoleren. Verwarmingsbuizen isoleren levert een mooie besparing op! Je vindt hier ook buisisolatie wit van kleur.

Geef jouw cv leidingen een warm jasje en bespaar geld.

Koop buisisolatie om warmteverlies te voorkomen!

Ja, ik wil warmteverlies voorkomen met buisisolatie

Verwarmingsbuizen isoleren met buisisolatie: bespaar op energiekosten.

Verwarmingsbuizen isoleren is ook in 2024 nog steeds zeer interessant. De isolatie van verwarmingsbuizen is met de buisisolatie die we in dit artikel beschrijven een fluitje van een cent. Je schuift de buisisolatie zo om de cv buizen en plakt het vast met isolatietape. Met de gasprijs van €1,25 dat gangbaar is in januari 2024 bespaar je elke meter cv buis isoleren je ongeveer €4 per jaar. Dat klinkt misschien als een klein bedrag dat je mogelijk de moeite niet waard vindt.

Leidingen isoleren is echter zo snel geregeld dat het wél de moeite waard is. Je kan namelijk vele meters cv buis isoleren waar het warme water door stroomt. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de afgegeven warmte in de kruipruimte belandt. Daar heeft die warmte weinig nut. Met verwarmingsbuizen isoleren zorg je ervoor dat de warmte zoveel mogelijk behouden blijft voor het water. Het beperken van het warmteverlies in de vele meters buis die je kan isoleren levert tientallen euro’s per jaar op. Eenmaal leidingisolatie aangebracht heb je er geen omkijken meer naar en bespaar je met 1 keer aanbrengen honderden euro’s over een langere periode van meerdere jaren.

Het is zeker mogelijk dat de energieprijzen in de toekomst opnieuw naar grote hoogtes stijgen. Het kabinet wil dat het energieverbruik beperkt wordt om zo klimaatdoelen te halen. Het kan gebeuren dat belastingen omhoog gaan en/of de marktprijs voor energie weer stijgt. Je energieverbruik verminderen is gunstig voor het milieu en je portemonnee. Wacht niet langer met een simpele klus als buisisolatie aanbrengen en begin zo snel mogelijk met energie besparen!

Wat is buisisolatie?

Buisisolatie is het isoleren van cv buizen. De isolatie van cv leidingen kan je realiseren door isolerend foam, oftewel schuim, om de buizen te bevestigen. Verwarmingsbuizen isoleren levert een energiebesparing op, omdat de warmte niet wordt kwijt geraakt tijdens het transport van warm water.

In elke woning zijn meters verwarmingsbuis te vinden en deze leidingen transporteren warm water van de cv-ketel naar de kraan in de keuken, de badkamer en natuurlijk de verwarming. Onder de vloer van de begane grond zul je veel meters aan buis vinden die je kunt isoleren. Je kunt hiermee je gasverbruik verminderen wanneer je je woning verwarmt met gas.

Welke buisisolatie is voor jou de juiste keus?

Leidingisolatie Buisisolatie Energie Besparen Info

Wanneer je buisisolatie neemt voor het isoleren van cv leidingen kun je kiezen uit twee verschillende soorten. Er is buisisolatie met sluiting en zonder sluiting. De sluiting is in feite een plakstrip waarmee je de foam dicht kan plakken. Wanneer je kiest voor de iets goedkopere verwarmingsbuis isolatie zonder sluiting heb je extra tape nodig.

Verder zul je ook moeten kijken naar de maten van de leidingen. Hiervoor meet je de diameter. De diameter kun je meten met een meetlint. Meet de omtrek en deel deze door 3,14 om de diameter te weten. Isolatie voor je leidingen is te krijgen voor de volgende maten waterleidingen:

 • 12mm
 • 15mm
 • 16mm
 • 20mm
 • 22mm
 • 25mm
 • 26mm
 • 28mm
 • 30mm
 • 35mm
 • 38mm
 • 45mm
 • 48mm
 • 57mm
 • 63mm
 • 64mm
 • 75mm
 • 80mm
 • 89mm
 • 110mm

Natuurlijk bespaart dikkere isolatie meer dan dunnere isolatie. De dikte van de isolatielaag varieert tussen de 4mm en 15mm.

Hier vind je alle bovengenoemde maten buisisolatie voor alle maten waterleidingen.

Buisisolatie wit: verwarmingsbuizen met witte buisisolatie voor een mooiere aanblik.

Zoek je witte buisisolatie? Veel mensen zoeken op Google naar ‘buisisolatie wit’, terwijl de meeste buisisolatie grijs van kleur is. Wellicht willen mensen witte buisisolatie, omdat het beter past bij de omgeving waar de te isoleren buis zich bevindt. Buisisolatie wit van kleur is moeilijk te verkrijgen, maar je kunt het hieronder via de groene knop kopen. Verwarmingsbuis isolatie wit van kleur heeft een plakstrip waarmee je de leidingisolatie makkelijk dicht kunt plakken.

Hoe moet je buisisolatie aanbrengen?

Buisisolatie aanbrengen is heel eenvoudig in enkele stappen:

 • Maak een keuze voor buisisolatie met sluitstrip of zonder sluitstrip. Wanneer je kiest voor isolatie zonder sluitstrip zul je isolatietape nodig hebben om het isolatiemateriaal dicht te plakken.
 • Bedenk wat je wilt doen met bochten en splitsingen. Wil je deze zelf maken of koop je bochten kant en klaar en koop je t-splitsing stukken kant en klaar?
 • Nadat je de juiste lengte hebt afgesneden doe je de isolatie om de leiding en plak je het dicht met de sluitstrip of de isolatietape.

Bekijk hier het assortiment isolatietape van Installatie Vakwinkel.

Besparing buisisolatie verwarmingsbuizen: hoeveel bespaart dit?

Nu we meer weten over isolatie voor verwarmingsbuizen en hoe je dit kunt aanbrengen willen we weten wat je nou aan energie en geld bespaart met buisisolatie. Het totaal aan is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid meters aan leidingen je hebt kunnen isoleren. De besparing buisisolatie is wel zo hoog dat je het in 1 jaar terugverdient.

Cv buis isolatie levert een besparing op van ongeveer 3 m3 per meter buis die je isoleert. Met gasprijzen van 80 cent per kubieke meter gas is dat een besparing van €2,40. In oktober 2021 zijn de gasprijzen explosief gestegen. Wanneer we uitgaan van een gasprijs van €1,50 per m3 komt besparing uit op €4,50. Er zijn vele meters cv leidingen in elke woning, waarvan ongeveer 15 tot 20 meter te isoleren is. Daardoor kun je behoorlijk wat geld besparen met leiding isolatie.

Verwarmingsbuizen isoleren besparing:

 15 meter leiding met buisisolatie x 3 m3 besparing.20 meter leiding met buisisolatie x 3 m3 besparing.
Gasprijs €0,80 per m3€36€48
Gasprijs €1,15 per m3€51,75€69
Gasprijs €1,50 per m3€67,50€90

De isolatie van verwarmingsbuizen levert je dus enkele tientjes per jaar op. Vind je het weinig geld? Bedenk dan goed dat je er één keer werk van hebt en dat de genoemde besparing jaarlijks is. Blijf je bijvoorbeeld nog 20 jaar in je huidige woning wonen? Dan ligt de besparing tussen de €720 en €1800! Niet gek voor een middagje werk!

Koop hier nu buisisolatie van goede kwaliteit om ook flink te besparen.

Isoleer niet alleen de buizen voor de aanvoer, maar ook de afvoer. De buizen die je isoleert zijn de cv buizen die warmte afgeven in ruimtes waar de afgegeven ruimte niet nuttig is, zoals de kruipruimte, garage of de zolder. Ook voor bergruimtes in de afgifte van warmte niet nuttig.

Verwarmingsbuis isolatie heeft nóg een voordeel.

Een waterleiding isoleren voorkomt niet alleen warmteverlies, maar heeft nog een voordeel: het helpt om te voorkomen dat de cv leiding bevriest. Wanneer waterleidingen bevriezen komt er een flinke druk op ze te staan en kunnen er scheuren ontstaan. Wanneer het ijs weer ontdooit naar water kunnen de leidingen gaan lekken en zul je de leidingen moeten vervangen. Zonde van het geld.

Leidingisolatie Energie Besparen Info

Wat je kunt doen om bevriezing van je waterleiding te voorkomen is:

 • Buisisolatie aanbrengen.
 • Weinig gebruikte leidingen leeg laten.
 • Zet ‘s nachts de temperatuur op minimaal 15 graden en zet alle radiatoren een beetje open.
 • Gebruik tochtwering in huis. Lees hier meer over tocht in huis, hoe je het kunt voorkomen en hoeveel het bespaart.
 • Vergeet de watermeter niet. Een kapotte watermeter laten vervangen kost al snel meer dan 100 euro. Met (oude) dekens kun je de watermeter ‘inpakken’.
 • Buitenkranen kun je het beste inpakken met dekens of bubbelplastic. Laat je kraan eerst even leeg lopen.

Is de waterleiding bevroren? Ontdooi hem door de temperatuur op de (slimme) thermostaat hoog te zetten of doeken die in warm water zijn gedompeld om de bevroren leiding te wikkelen.

Uitgelicht

Leidingisolatie: hittebestendige isolatie voor aanvoer en afvoer.

Buisisolatie is speciaal ontworpen voor het de isolatie van verwarmingsbuizen. Dit is hittebestendige isolatie en wij adviseren om niet grote stukken te isoleren met ander materiaal zoals oud papier. Een waterleiding isoleren met leidingisolatie is heel verstandig en bespaart je geld en mogelijk veel gedoe vanwege bevroren waterleidingen. Zie je namelijk (nadat de leidingen bevroren zijn) scheuren in de leidingen dan zal je een loodgieter moeten inschakelen.

Bespaar dus niet op het lage aankoopbedrag van hittebestendige isolatie, want verwarmingsbuizen isoleren is zeker belangrijk. Buisisolatie kan tegen temperaturen van tot wel 95 graden!

Buis isolatie verbeteren: bespaar nog meer door bandagefolie aan te brengen!

Wil je je buis isolatie verbeteren? Naast de foam buisisolatie die we hebben beschreven in dit artikel kun je nog meer energie besparen door om de buis isolatie aan te brengen bovenop de schuimisolatie! Dit is warmte reflecterende aluminium isolatiefolie en wordt ook wel HR-bandagefolie genoemd. Hoewel de buisisolatie van schuim al een behoorlijk deel warmteverlies beperkt kun je je leidingisolatie upgraden door om deze isolatie de folie te wikkelen. Deze kaatst de warmte weer terug, zoals dat ook bij radiatorfolie gebeurt.

Til je buis isolatie naar een hoger niveau en bespaar nog meer geld door isolatiefolie te gebruiken. In het artikel over isolatiefolie beschrijven we niet alleen de bandagefolie, maar ook andere isolatiefolies voor ramen, de CV-ketel, het bad en de radiatorfolie. Daarmee kun je nog meer gas besparen en de warmte op de plek houden waar het hoort! Lees hier het artikel over isolatiefolie!

Mensen vragen ook: FAQ.

Wat is de beste buisisolatie?

Wat is de beste buisisolatie? Armacell en Climaflex bieden goede kwaliteit. Voor de beste buisisolatie maakt het merk echter niet veel uit, maar is het belangrijk om naast de schuim buisisolatie ook aluminium isolatiefolie te gebruiken: HR-Bandagefolie. Deze wikkel je op de foam buisisolatie voor meer besparing.

Welke isolatie voor cv leidingen?

Welke isolatie voor cv leidingen je kiest maakt weinig uit. Je kunt kiezen uit de schuim buisisolatie met of zonder plakrand. Met een plekrand kun je de buisisolatie makkelijk dichtplakken om een opening te voorkomen. Zonder plakrand is buisisolatie goedkoper. Je kunt met hittebestendige isolatietape de kieren dichtplakken.

Welke tape voor buisisolatie?

Welke tape voor buisisolatie moet je gebruiken? Gebruik hittebestendige isolatietape. Deze is hittebestendig en de tape isoleert zelf ook. Perfect om naden van de buisisolatie mee dicht te plakken.

Ik wil de buisisolatie wit van kleur hebben. Waar kan ik witte buisisolatie kopen?

Wil je witte buisisolatie kopen? Meestal is buisisolatie donkergrijs van kleur, maar buisisolatie wit van kleur is hier te koop.

Verwarmingsbuizen isoleren besparing: hoeveel levert het op?

Verwarmingsbuizen isoleren: besparing van 3 m3 gas per geïsoleerde meter buis. Met de gasprijs van het energieplafond levert 5 meter verwarmingbuizen isoleren een besparing op van €21,75 per jaar. In veel huizen is wel 15 meter (met name in de kruipruimte) te isoleren. In dat geval is de besparing buisisolatie €65,25 per jaar. Makkelijk verdiend!

Buisisolatie kopen

Zoek jij winkel waar je buisisolatie kunt kopen? Online kun je terecht bij Installatie Vakwinkel voor buisisolatie van hoge kwaliteit. Klik hieronder op de blauwe knop om naar het assortiment buisisolatie van Installatie Vakwinkel te gaan. Je kunt ook hier op bol.com buisisolatie kopen als je dat fijn vindt.

Geef jouw cv leidingen een warm jasje en bespaar geld.

Koop buisisolatie om warmteverlies te voorkomen!

Ja, ik wil warmteverlies voorkomen met buisisolatie

Isoleren levert een flink besparing op. Behalve het isoleren van leidingen zijn er nog veel meer plekken in huis om te isoleren. Hierbij is de besparing nog vele malen groter dan bij buisisolatie.

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!