De radiator ventilator: de warmte snel verspreid.

Een radiator met ventilator biedt je meer comfort én bespaart energie!

Het is koud in huis, dus je verhoogt de temperatuur via je (slimme) thermostaat. Het duurt echter een behoorlijke tijd voordat het aangenaam warm is. De radiator ventilator helpt snel de warmte te verspreiden, waardoor je al snel het effect verneemt van het verhogen van de temperatuur. Kost een radiator ventilator geld of bespaart het energie en geld?

Haal nu een energiebesparende radiator ventilator set in huis!

Bespaar tot wel 30% op je gaskosten! Makkelijk verdiend!

Ja, ik wil energie en geld besparen + de woning snel warm hebben

Inhoudsopgave

Wat is een radiator ventilator en hoe werkt het?

Wanneer je weet wat een ventilator is zal het niet lastig zijn om te bedenken wat een radiator ventilator is. Een ventilator zorgt voor luchtverplaatsing en wordt door veel mensen in de zomer gebruikt om een ‘koel briesje’ te voelen. Een radiator is een verwarmingselement, dus een radiator ventilator is een ventilator voor je verwarming. Deze verspreidt de warme lucht die de radiator afgeeft door de ruimte, waardoor het sneller warmer wordt in die ruimte.

Zonder een radiator ventilator trekt de warmte langzaam eerst rond de verwarming en dan verspreidt het zich langzaam verder. Er trekt ook veel warmte in de muur. Dit is pure verspilling van warmte en energie. Met radiatorfolie voorkom je tot wel 96% warmteverlies. De plek vlakbij de verwarming voelt al snel aangenaam aan, terwijl het verderop in de kamer nog onaangenaam koud aanvoelt.

De radiator ventilator voorkomt dat warmte tussen de radiator en de muur blijft en daardoor uiteindelijk vooral naar buiten trekt. De warmte zal ook minder naar het plafond ‘klimmen’, omdat de lucht gecirculeerd wordt in de kamer.

Hoe moet je de radiator ventilator installeren?

Een radiator ventilator installeren is een heel eenvoudige klus. Je hebt alleen een meetlint/rolmaat nodig en hoeft dus niet te boren, zagen of schroeven. In deze video krijg je goed te zien hoe makkelijk je een radiator ventilator aan je verwarming bevestigt:

Stappenplan radiator ventilator installeren.

Wil je niet de hele video kijken en heb je genoeg aan een puntsgewijs stappenplan?

Volg dit stappenplan voor de installatie van de radiator ventilator:

 1. Bereken eerst hoeveel radiator ventilatoren in je radiator passen. Per ventilator heb je ongeveer 50 cm aan lengte nodig. De diepte van de radiator is meestal 7 cm tussen de 2 platen. Er zijn ook radiatoren die smaller of breder zijn dan 7 cm of maar 1 verwarmingsplaat hebben. Daarover straks meer.
 2. Nu je weet hoeveel ventilatoren je kúnt gebruiken ga je berekenen hoeveel je daadwerkelijk nodig hebt. 1 radiator ventilator systeem met daarin 3 ventilatoren verplaatst 30m3 lucht. Wanneer je de inhoud van bijvoorbeeld de woonkamer weet kun je dit delen door 30 en weet je hoeveel radiator ventilatoren je nodig hebt. Bij 90m3 inhoud van de woonkamer heb je dus 90m3 : 30m3 = 3 radiator ventilatoren nodig.
 3. Heb je meerdere radiator ventilatoren nodig voor 1 radiator? Met verlengkabeltjes kun je ze makkelijk aan elkaar verbinden. Dankzij de magneten aan de zijkant kun je de radiator ventilator(en) zo aan de onderkant vastklikken.
 4. Stop de stekker in het stopcontact en klaar!

Ervaringen met de radiator ventilator.

De radiator ventilator klinkt dus als een handige toevoeging in huis. Het is comfort verhogend door de sneller warm wordende ruimtes en zeer makkelijk te bevestigen aan de radiator. Maar dit zal vast niet de enige reden zijn waarom je dit artikel wilde lezen. Bespaart een radiator ventilator energie of is het geen goede investering?

Radiator ventilator ervaringen geluid Energie Besparen Info

Voordat we naar de kostprijs en de besparing van een radiator ventilator kijken beantwoorden we eerst een andere vraag die mogelijk bij je is opgekomen. Een ventilator maakt toch altijd veel geluid? Bij de radiator ventilator valt dat heel erg mee. Ze zijn natuurlijk niet zo groot van stuk en produceren slechts 20 decibel geluid. Om je een indruk te geven hoeveel geluid dit is: Een gemiddelde koelkast produceert 40 decibel. Een radiator ventilator hoor je dus amper.

De laatste stap van het korte stappenplan om een radiator ventilator te bevestigen aan je verwarming is de stekker in het stopcontact steken. Dat betekent dus dat het gebruik ook geld kost. Gelukkig hoef je je daar weinig zorgen over te maken. 1 radiator ventilator van het merk SpeedComfort gebruikt slechts 16 eurocent aan stroom per jaar!

Een radiator ventilator is een behoorlijke investering. Van het bekende Nederlandse merk SpeedComfort kun je verschillende setjes kopen. We hebben hieronder in een tabel de prijzen voor je op een rij gezet. Je kunt ook hieronder klikken om ze direct bij bol.com te bekijken:

Voor radiatoren met minder dan 7 cm ruimte tussen de platen, maar wel meer ruimte dan 3,8 cm is er de speciale Narrow versie. Deze bevat beugeltjes waardoor je met een ruimte tussen 3,8 cm en 7 cm tussen de platen altijd een radiator ventilator kunt bevestigen. Let op! Je kunt de Narrow versie ook gebruik bij radiatoren met maar 1 verwarmingsplaat wanneer je minimaal 5,5 cm ruimte hebt tussen de plaat en de muur. Hier gebruik je ook de beugeltjes van de Narrow set.

Prijzen SpeedComfort radiator ventilator.

Zoals gezegd is het een behoorlijke investering, zo’n radiator ventilator. Hieronder zie je de prijzen per set.

Soort setPrijs (mei 2021)
1 SpeedComfort radiator ventilator (Basic Mono Set)€65
2 SpeedComfort radiator ventilatoren (Basic Duo Set)€109,50
3 SpeedComfort radiator ventilatoren (Basic Trio Set)€154,90
1 SpeedComfort radiator ventilator (Narrow Mono Set)€67,95
2 SpeedComfort radiator ventilatoren (Narrow Duo Set)€114,95
3 SpeedComfort radiator ventilatoren (Narrow Trio Set)€159,95

Besparen radiatorventilatoren energie?

Ze produceren weinig geluid, zijn makkelijk te installeren en geschikt voor vrijwel alle radiatoren. De aanschafprijzen hebben we je net laten zien, dus het enige wat we nu nog willen weten is de energiebesparing van radiatorventilatoren. Zo kun je de afweging maken of ze het waard zijn om in te investeren.

Een radiator ventilator zorgt voor snelle verspreiding van de warmte en voorkomt wat warmteverlies. Hierdoor hoeft de cv-ketel minder lang op een hoge temperatuur het water te verwarmen. Dit spaart ongeveer 10% aan gas.

De cv-ketel staat standaard in veel huishoudens (al sinds de installatie) op 80 graden of zelfs hoger. Dit betekent dat water op een hoge temperatuur gehouden wordt wanneer de cv-ketel ‘rust’. Wanneer je de rusttemperatuur van de cv-ketel nar 60 graden zet kun je nog eens tot wel 20% besparen op je gaskosten! Je kunt deze temperatuur ook zonder radiator ventilatoren instellen, maar dan zul je merken dat het lang duurt om de kamer te verwarmen. Heb je wél een radiator ventilator (of meerdere)? Dan is je kamer ook met een rusttemperatuur van 60 graden snel comfortabel warm.

Het is volgens SpeedComfort mogelijk om tot wel 30% te besparen op je gaskosten! Uitgaande van een verbruik van 1500m3 gas per jaar tegen een prijs van 80 cent kan de besparen flink oplopen.

30% van 1500m3 = 450m3. 80 cent X 450m3 = €360!

Of je echt 30% als besparing kunt realiseren met de radiator ventilator hebben we niet in een onderzoek kunnen vinden. Het is echter wel zeker dat een radiator ventilator je veel geld bespaart en zichzelf terugverdient. Een slimme investering dus.

Uitgelicht

Radiator ventilator voordelen.

Aan het einde van dit artikel zetten we graag de voordelen van de radiator ventilator voor je op een rij:

 • Kost weinig stroom: 1 radiator ventilator gebruikt slechts 16 cent aan stroom per jaar!
 • Makkelijk te bevestigen aan de verwarming.
 • Maakt weinig geluid.
 • Past op vrijwel elke radiator.
 • Besparen tot wel 30% op je gaskosten dankzij:
 • Cv-ketel temperatuur naar 60 graden, waardoor hij minder lang hoeft te branden.
 • Minder brandtijd van de cv-ketel, omdat de kamer sneller op temperatuur komt.
 • Verhoging van het rendement van de cv-ketel.
 • Snel comfortabel warm in de kamer.
 • Winstgevende investering.
 • Een radiator ventilator van SpeedComfort is zelfsturend. Wanneer de radiator 33 graden bereikt gaan de ventilatoren aan. Wanneer de radiator weer afkoelt naar een temperatuur onder de 25 graden gaat de ventilator uit.

Bekijk in dit filmpje de voordelen van de SpeedComfort radiator ventilator:

Radiator ventilator nadelen.

Voor de volledigheid van dit artikel zie je hier het korte lijstje van nadelen van de radiator ventilator:

 • Relatief hoge aanschafprijs ‘voor een paar kleine ventilatoren’.
 • Weinig geluid betekent niet dat ze helemaal stil zijn. Het geluid is lichtelijk hoorbaar wanneer er verder geen geluid van bijvoorbeeld een tv te horen is. Uiteindelijk is het een geluid die je na een tijdje niet meer bewust hoort, zoals het tikken van de klok.
 • Er zijn ook radiator ventilatoren van andere merken die mogelijk meer geluid maken dan die van SpeedComfort.

Radiator ventilator kopen.

Nu weet je dat een radiator ventilator een winstgevende investering is. Wat ons betreft zijn de voordelen erg overtuigend. Wil je een radiator ventilator kopen? Eerder in dit artikel kon je de links vinden naar de verschillende sets. Klik hieronder op de knop om naar het overzicht te gaan van alle sets van SpeedComfort op bol.com en start met het besparen van energie en geld.

Haal nu een energiebesparende radiator ventilator set in huis!

Bespaar tot wel 30% op je gaskosten! Makkelijk verdiend!

Ja, ik wil energie en geld besparen + de woning snel warm hebben

Wil je nog meer winstgevende investeringen doen in de vorm van energiebesparende producten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *