10 tips om energie te besparen met de verwarming.

Besparingstips verwarming helpen jouw energierekening verlagen.

Energie en geld besparen door het gebruik van de verwarming aan te passen is absoluut mogelijk. Maar liefst 76% van de energierekening wordt bepaald door het gebruik van de verwarming. Hoe vaak gebeurt het je dat je van huis bent en denkt: “Oei, nu staat mijn verwarming voor niks aan.”? In dit artikel ‘energie besparen verwarming‘ geven we je een 10 tips die je op jaarbasis tientallen of zelfs honderden euro’s kan besparen. De besparingstips verwarming gaan over het gebruik van de verwarming en de thermostaat. Laat onderaan het artikel even weten welke tips jij direct gaat toepassen. We gebruiken zelf geen verwarming, omdat verwarmen met airco goedkoper dan gas is.

Op zoek naar een CV-ketel die bij jou past?

Gebruik de ketelkiezer om snel te weten welke ketel precies bij jou past!

Ja, ik wil advies over CV-ketels

Energie besparen verwarming: makkelijk besparen op stookkosten in 2024.

Veel mensen zoeken op ‘energie besparen verwarming‘, omdat ze waarschijnlijk wel weten dat de verwarming de grootste kostenpost is wat betreft energie. De onderstaande bespaartips en producten zijn ook in 2024 nog steeds zeer interessant en rendabel. In de volgende alinea’s hebben we ook enkele keren bedragen genoemd die je kan besparen. Al deze bedragen zijn gebaseerd op de oude gasprijs van zo’n €0,75. Met de gasprijs van het energieplafond van €1,45 zullen de besparingen dus bijna dubbel zo hoog zijn als in dit artikel genoemd.

Met de verwarming energie besparen kan zo ver oplopen als jij wilt. De bespaartips van dit artikel gaan ervan uit dat je de verwarming wel aan hebt wanneer je thuis bent. Je kunt ook goed besparen door de verwarming nog lager te zetten en je ook in huis dik aan te kleden. Je kunt natuurlijk onder een kleedje op de bank zitten/liggen of je pyjama onder je kleren aan te hebben. Met dikke kleding of een kleedje is het misschien mogelijk de temperatuur nog wel 2 graden extra lager te zetten zonder het koud te krijgen.

Wanneer je veel thuis bent zet je waarschijnlijk veel de verwarming aan. Vooral in de winter. Je kan natuurlijk ook besparen door de verwarming op 15 graden te zetten en veel van huis te zijn. Door een wandeling te maken of bij bekenden op bezoek te gaan hoef jij niet de hele dag jouw woning te verwarming.

Nog een mogelijkheid voor het energie besparen met de verwarming is door geen verwarming op gas te hebben. Veel mensen hebben radiatoren met een CV-ketel. Elektrisch verwarmen is interessant door de lagere kosten. Zo is verwarmen met airco 100’en euro’s goedkoper en is infrarood verwarming ook de moeite waard om naar te kijken. In combinatie met zonnepanelen kan je nog meer besparen, omdat je energie opwekt waarmee je je huis kan verwarmen.

Met de verwarming gas besparen: sinds oktober 2021 nog winstgevender!

Met de verwarming gas besparen is sinds oktober 2021 nog veel winstgevender dan de hieronder aangegeven bedragen. De gasprijs is spectaculair gestegen met tientallen procenten tot zelfs 100% bij diverse energiecontracten. Wanneer de verwarming op gas gestookt is kan je waarschijnlijk meer dan 100 euro per jaar besparen. Lees meer over gas besparen.

Energie besparen door ruimtes niet te verwarmen.

Het aanpassen van de temperatuur is een hele belangrijke manier om geld te besparen. Het verwarmen van ruimtes waar je niet of nauwelijks bent kost je behoorlijk wat geld.

Trotseer ’s morgens de kou in de badkamer als je daar maar kort bent. Natuurlijk is een warme badkamer in de winter heerlijk als je net wakker bent. Maar hoe lang ben je daadwerkelijk in de badkamer? Is het de moeite waard om die te verwarmen?

Het niet onnodig verwarmen van ruimtes levert gemiddeld zo’n 50 euro per jaar op.

Energie besparen door de temperatuur aan te passen.

Met het aanpassen van de temperatuur kun je enorm veel geld besparen. Daarmee bedoelen we niet het uitzetten van de verwarming, maar het bewust aanpassen van het aantal graden van de verwarming. Dit kan makkelijker zijn met een slimme thermostaat.

Temperatuur lager zetten verwarming

De slimme thermostaat laat je makkelijk een planning maken wanneer de verwarming het aantal graden verandert. Maak je eigen weekplanning en regel met een handige app de temperatuur!

Kijk hier naar slimme thermostaten op bol.com !

De temperatuur van de verwarming lager zetten.

Veel mensen hebben de via de thermostaat een bepaald aantal graden ingesteld wanneer ze thuis zijn. Ze wijken hier niet meer vanaf, omdat het gewenning is geworden dat ‘hij altijd op 21,5 graden staat’.

Misschien is het tijd om te kijken of een iets lagere temperatuur ook nog goed bevalt. Met 1 graad lager kun je ongeveer €80 per jaar besparen!

Je zou ’s avonds een lekkere warme trui aan kunnen doen en zo de temperatuur nog iets lager kunnen zetten, terwijl je het nog steeds als comfortabel ervaart. Ook een dekentje kan uitkomst bieden.

De verwarming kan sowieso al eerder wat lager gezet worden dan het moment waarop je van huis vertrekt of gaat slapen. De temperatuur zal natuurlijk niet meteen naar beneden kelderen als je de thermostaat op 15 graden zet. Als je de verwarming ongeveer een uur voordat je de ruimte verlaat lager zet; bespaar je per jaar ongeveer 20 euro.

Uitgelicht

Energie besparen met een slimme thermostaat.

Een slimme thermostaat is ideaal voor mensen die nog wel eens vergeten de temperatuur lager in te stellen wanneer ze niet thuis zijn. Met een slimme thermostaat kun je inplannen hoe warm je het in huis wilt hebben. Ben je ’s ochtends een uurtje thuis en ga je daarna aan het werk? Je kunt instellen dat de verwarming aan gaat als je thuis bent en uit gaat als je vertrekt.

Het bedienen van de thermostaat met een app zorgt ervoor dat je altijd kunt bepalen hoe warm het is in jouw huis. De aankoop van een slimme thermostaat zal zich snel terugverdienen.

Ruim 100 slimme thermostaten op bol.com !

Een slimme thermostaat voorkomt ook dat je de temperatuur CV ketel verlagen zelf moet doen om met onnodig hoog vermogen te stoken. Een slimme thermostaat kan via OpenTherm technologie met een moderne ketel communiceren en de warmtevraag en het stookvermogen op elkaar afstemmen. Dit kan je tot wel 8% aan stookkosten besparen. Lees er meer over in de cv ketel temperatuur verlagen.

Voorkom warmteverlies en bespaar op je gasverbruik met deze 2 producten.

Ben je op zoek naar manieren om je gasverbruik te verlagen? Er zijn 2 producten die jou 100’en euro’s per jaar kunnen laten besparen met de verwarming. Radiatorfolie voorkomt 96% warmteverlies van de warmte die zonder die folie in de muur zou trekken. Het weerkaatst die warmte je kamer in. Lees in dit artikel over radiatorfolie meer hierover.

Daarnaast is een radiator ventilator ook een energiebesparend product voor je verwarming. De ventilatortjes verspreiden snel de warmte. Hierdoor is de ruimte veel sneller op temperatuur en bespaar jij geld, omdat je minder hoeft te stoken. De besparing kan oplopen toto 30% van je gaskosten. Lees meer over de radiator ventilator.

Beide producten zijn heel makkelijk aan te brengen/ te installeren. Comfort verhogend en energie besparend!

Bespaar ook met de verwarmingsbuizen: gebruik cv buis isolatie!

Naast de bovenstaande producten die je op of onder de verwarming aanbrengt is ook de weg naar de radiator toe een bespaarmogelijkheid. De verwarmingsbuizen isoleren kan je tientallen euro’s per jaar opleveren. Je hebt voor cv buis isolatie 2 mogelijkheden. De eerst en veel aangebrachte isolatie voor verwarmingsbuizen is van schuim. Per meter aangebrachte buisisolatie bespaar je zo’n 3 m3 gas per jaar. Met de vele meters, vooral in de kruipruimte, die je kunt isoleren bespaar je een leuk bedrag. Lees hier meer over leidingisolatie van schuim.

De 2e mogelijkheid om te besparen met de verwarmingsbuizen is bandagefolie. Dit is een aliuminium isolatiefolie die lijkt op de eerder genoemde radiatorfolie. De wordt aangebracht bovenop de foam buisisolatie. In ons artikel over isolatiefolie lees je over de de HR-bandagefolie.

Welke temperatuur is goed wanneer je van huis gaat?

Met goed bedoelen we een ideale temperatuur. Ga je in de herfst of in de winter met vakantie dan kun je de temperatuur op vorstvrij instellen. Dit betekent dat de temperatuur tussen de 5 en 10 graden zal zijn. Bij de moderne thermostaten zit een vakantieprogramma ingebouwd of kun je per uur gedurende de hele week aangeven welke temperatuur jij graag wilt hebben.

Ga je gewoon een dagje weg of ga je aan het werk dan wordt 15 graden als een goede temperatuur gezien die je wel 160 euro per jaar kan besparen. Deze temperatuur is zo laag dat hij je geld bespaart, maar hoog genoeg waardoor het niet ‘te lang’ duurt voordat de temperatuur weer ‘aangenaam’ is. Dit is natuurlijk subjectief en kun je zelf naar eigen wens aanpassen.

Energie Besparen Verwarming

Energie besparen door gewoontes.

Hierboven beschreven we al enkele tips die je al enkele honderden euro’s kunnen besparen. Er zijn ook gewoontes die je geld besparen waar je misschien niet meteen aan dacht bij het zien van de titel van dit artikel. Hieronder lees je nog 6 tips om je energierekening omlaag te brengen.

  1. Hang niets over je verwarming. De warmte kan zich zo niet in huis verspreiden. Kleding of andere dingen die droog moeten worden kun je beter op een wasrek hangen. Dat duurt iets langer, maar bespaart je wel op je energierekening.
  2. Isoleer de waterleidingen met speciale schuimhoesjes. Deze zorgen ervoor dat het water in de leiding op temperatuur blijven. Dit kun je doen bij de zichtbare leidingen, maar ook de niet zichtbare leidingen zoals onder de vloer. De gemiddelde besparing wordt geschat op zo’n 10m3 gas per meter geïsoleerde leiding. Dit komt neer op jaarlijks €6 per meter geïsoleerde leiding wat je bespaart. Hoeveel meter kun jij nog isoleren?
  3. Zet geen spullen of meubels voor de verwarming. Dit is om dezelfde reden als bij tip 1. De warmte moet ruimte krijgen om de kamer in te trekken. Gordijnen dekken ook een stuk van de verwarming af. De gordijnen dicht doen is juist wel verstandig als je geen dubbel glas of HR++ glas hebt. Heb je dit wel dan kun je het beste de gordijnen helemaal open doen om meer te besparen.
  4. Plaats energiebesparende strips en borstels. Ramen kun je isoleren met tochtstrips. Deze zijn ook geschikt voor deuren. Je kan ook tochtborstels onder aan de deuren maken. Daardoor voel je ook geen tocht meer. Je kunt ook in de brievenbus in je voordeur een borstel plaatsen , zodat daar ook een minimale hoeveelheid aan koude buitenlucht door kan komen.
  5. Maak de verwarming regelmatig schoon. Hoewel je dit qua m3 gas niet heel veel gaat schelen is het een kleine moeite om de radiatoren met een doekje stofvrij te maken.
  6. Heb je een open haard? Heel gezellig natuurlijk. Als je deze echter niet afsluit met een schoorsteenkap verwarm je de lucht die je zo naar buiten laat gaan.

Mensen vragen ook: FAQ.

Verwarming 1 graad lager: hoeveel m3 gas bespaar je?

De verwarming 1 graad lager zetten bespaart gemiddeld 120 m3 gas. Bij een gasprijs van €1,50 is dit €180 per jaar! ’s nachts kan de verwarming naar 15 graden gezet worden. Hiermee bespaar je nog eens 120 m3 gas en €180 per jaar! Elke graad lager bespaart zo’n 6% á 7% in gasverbruik.

Hoe hoog moet de thermostaat ’s nachts?

Zet de temperatuur ’s nachts op 15 graden (en op 17 graden bij vloerverwarming). Dit is laag genoeg om flink geld te besparen wanneer je dit nu nog niet doet en wel zo hoog dat je ’s morgens vrij snel de kamer weer op een aangename temperatuur hebt. Je bespaart door ’s nachts de thermostaat op 15 graden te zetten tussen de 6% en 7% aan gas per graad lager!

Hoeveel kost een dag de verwarming aan?

Een dag de verwarming aan hebben kost gemiddeld €6 per dag. Dit bedrag kan afwijken op basis van de isolatie van de woning, de temperatuur die je instelt op de thermostaat, hoeveel uur de verwarming aan staat en het gebruik van energiebesparende producten zoals radiatorfolie of een radiator ventilator.

Op hoeveel graden moet de verwarming?

Veel Nederlanders hebben overdag de verwarming op 18 tot 21 graden. ’s nachts is 15 graden een ideale temperatuur.

Hoe kan ik zo zuinig mogelijk stoken?

Zo zuinig mogelijk stoken:
1. Verwarm alleen de ruimtes waar iemand is.
2. Zorg dat er geen kasten, banken of gordijnen voor de radiator staan of hangen. Deze blokkeren de warmte en nemen het op. Zo komt er minder warmte in de kamer terecht en moet de verwarming langer stoken.
3. Maak de radiatoren stofvrij. Tussen de platen van de radiator kan stof komen te zitten.
4. Koop een radiator ventilator die de warmte sneller verspreidt en tot wel 30% stookkosten bespaart.
5. Zet de temperatuur een graad lager dan je gewend bent. Misschien vind je dit ook nog steeds comfortabel?
6. Zet de thermostaat ’s nachts op 15 graden. Heb je vloerverwarming? Zet het dan niet lager dan 17 graden, omdat vloerverwarming meer tijd nodig heeft om weer op te warmen.
7. Radiatorfolie aanbrengen bespaart je tientallen euro’s per jaar. Je bespaart op stookkosten, omdat de warmte aan de achterkant van de radiator niet meer in de muur trekt. Radiatorfolie kaatst de warmte terug en bespaart tot wel 96% warmteverlies!
8. Zet een uur voordat je de ruimte verlaat de thermostaat lager. Het koelt natuurlijk niet direct een paar graden af.
9. Bespaar op je stookkosten door de temperatuur van het water voor de radiator lager te zetten. Op je CV-ketel zit een knop waar dit mee kan. Standaard staat het radiatorwater op 80 of zelfs 90 graden. Verlaag dit eerst naar 60 graden en kijk of je het nog steeds warm krijgt in huis. Lukt dit? Probeer dan elke dag steeds 5 graden lager, totdat het niet meer lukt om het huis warm te krijgen.
10. Zorg met isolatie ervoor dat de warmte beter in huis blijft. Vraag een gratis energiescan van je woning aan om te weten welke energiebesparende maatregel voor jou het meest rendabel is en qua kosten/besparing het interessantst!

Wat is de beste verwarming voor de toekomst?

De warmtepomp is de beste verwarming voor de toekomst. Door het Klimaatakkoord en het doel om van het gas af te gaan zijn zal er met elektriciteit water voor de verwarming verwarmd worden. Daarnaast is wordt de warmtepomp steeds doorontwikkeld en zijn er verschillende soorten warmtepompen. De hybride warmtepomp is tegenwoordig populair. De warmtepomp werkt op elektriciteit, waardoor zonnepanelenbezitters extra besparen.

Nog veel meer energie besparen?

Wil je nog meer geld besparen door minder voor energie te betalen? Vergelijk dan het aanbod van verschillende energieleveranciers. Voor veel mensen is het ook verstandig om te kijken naar een nieuwe moderne CV-ketel. Dit zijn HR-ketels en die worden elk jaar beter en zuiniger. Wanneer de ketel ouder is dan 10 jaar is het tijd om na te denken over een nieuwe zuinigere ketel. Het kan je tot wel €300 op je jaarlijkse energierekening besparen.

Heb je een ketel die nog niet zo oud is? Ook jongere ketels kunnen hun rendement na verloop van tijd verliezen. Het elk jaar laten ondergaan van ketelonderhoud is daarom aan te raden. Daarmee voorkom je ook gevaarlijke situaties als koolmonoxidevergiftiging.

Op zoek naar een CV-ketel die bij jou past?

Gebruik de ketelkiezer om snel te weten welke ketel precies bij jou past!

Ja, ik wil advies over CV-ketels

Hebben jouw cv buizen wel een lekker warm isolerend jasje? Lees nu ons artikel over buisisolatie en bespaar makkelijk tientallen euro’s per jaar!

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!