Aluminium isolatiefolie en folie voor raamisolatie: een energiebesparende laag!

Aluminium isolatiefolie en raam isolatiefolie voor het behouden van de warmte.

Warmte die verloren gaat zorgt ervoor dat je meer energie moet gebruiken om te verwarmen. We kijken in dit artikel naar 5 soorten isolatiefolie. De meeste soorten zijn aluminium isolatiefolie. Is het de moeite waard om deze producten aan te schaffen? En hoeveel geld kun je besparen met isolatiefolie? Heeft isolerende raamfolie zin? Laat onderaan dit artikel even weten welke isolatiefolie jij hebt toegepast en hoe dit bevalt. Isolatie kopen is goedkoop, maar kan toch flink geld besparen.

Verlaag nu je energierekening met isolatiefolie!

Bestel nu isolatiefolie voor radiator, bad, verwarmingsbuizen, de CV-ketel en op het raam + isolatietape!

Ja, ik wil mijn energierekening omlaag brengen met isolatiefolie

Aluminium isolatiefolie en raamisolatie folie nog altijd zeer interessant.

Aluminium isolatiefolie en raamisolatie folie zijn ook in 2024 nog zeer interessant. Je bespaart op energie, omdat de warmte behouden blijft. Je voorkomt een afkoeling in temperatuur. Hierdoor hoef je niet steeds weer bij te verwarmen. De energieprijzen zijn hoger dan enkele jaren geleden en dat maakt isolatiefolie nog interessanter. Het is sowieso al een goede investering, omdat je de aanschafskosten weer terugverdient en in de jaren daarna winst maakt. De meeste folies zijn aluminium isolatiefolie, maar voor het raam is het een doorzichtige isolatiefolie.

Het gebruiken van isolatiefolie is niet alleen goed voor het verlagen van de energierekening, maar het verhoogd ook het comfort in huis. De ketel hoeft minder energie te verbruiken en bij badfolie blijft het water langer warm. Plaats je isolatiefolie achter de verwarming? Dan voorkom je tot wel 96% warmteverlies! Je voorkomt dat er veel warmte in de muur waar de radiator aan vastgemaakt zit trekt. Om buisisolatie te verbeteren is er ook een aluminium isolatiefolie die je om de buisisolatie van schuim kan wikkelen. Deze HR bandagefolie verhoogd de isolatie op de verwarmingsbuizen, waardoor het water minder afkoelt onderweg naar de radiatoren. Met raam isolatiefolie, dat doorzichtig is, kan je een extra glaslaag simuleren. Zo maak je van enkel glas dubbel glas met folie.

Isolatiefolie is dus winstgevend en eenvoudig aan te brengen. Koop nu isolerende folie en verlaag zo snel mogelijk de energierekening!

Wat is isolatiefolie?

Isolatiefolie is een folie die isoleert. Het houdt de warmte tegen en voorkomt daarmee dat de warmte naar een plek trekt waar je dat niet wilt. Hierdoor moet je onnodig energie verbruiken om de warmte weer op niveau te krijgen.

Door in isolatiefolie aluminium te verwerken wordt de warmte teruggekaatst. De folie is dun en makkelijk aan te brengen. Het is een kleine klus en het wordt ook voor andere doelen gebruikt. In de keuken wordt ook aluminiumfolie gebruikt om iets warm te houden.

Daarnaast heeft een koeltas ook een aluminiumlaag om de kou in de tas te houden, maar ook de warmte juist buiten te houden. Isolatiefolie aanbrengen kan op de volgende plekken:

  • CV-ketel.
  • Verwarming.
  • Op het raam.
  • Bad.
  • Om de cv-buizen.

Er is ook folie voor de grote isolatieklussen zoals dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie, kruipruimte-isolatie en bodemisolatie. We concentreren ons in dit artikel echter bovenstaande vijf mogelijkheden. Wil je meer weten over isolatiemogelijkheden en welke voor jou het meest winstgevend is? Lees dan ons artikel over energie besparen advies en doe de gratis woningscan! Zo weet jij welke isolatie (en ook andere energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen en een warmtepomp) voor jou de beste investering is!

CV-ketel isolatiefolie: ook geschikt voor boilers. 

In de ruimte waar de CV-ketel staat is het altijd warm. De ketel verwarmt water om te douchen, uit de kraan en voor de verwarming. Wanneer er warmte verloren gaat moet de ketel met gas verbruiken om het water op de gewenste temperatuur te houden. De CV-ketel geeft echter warmte af en daardoor is het vaak warmer in de ruimte waar de ketel hangt.

Je kunt voorkomen dat de ketel warmte verliest met CV-ketel isolatie. Met HR-ketelfolie geef je de ketel een jasje die warmteverlies voorkomt. De aluminium isolatiefolie is makkelijk op maat te knippen en te bevestigen. Met magneetjes zorg je ervoor dat de folie ook weer makkelijk tijdelijk weggehaald kan worden voor een onderhoudsbeurt. Controleer voordat je de folie aanschaft of er ijzeren delen zijn waar de magneten zich aan kun hechten.

Neem nu de HR-ketelfolie van TonZon en zorg dat de ketel minder hoeft te stoken, omdat het geen warmte meer verliest!

Isolatiefolie verwarming: Radiatorfolie.

Radiatorfolie is een isolatiefolie achter de radiator. De warmte van de verwarming gaat alle kanten op. Het gaat dus ook naar de muur waar de radiator aan bevestigd is. De warmte trekt door de muur naar buiten. En dat is zonde, want je betaalt die warmte in de vorm van stookkosten.

Isolatiefolie voor de verwarming kan je op twee plekken bevestigen. Je kunt de aluminium isolatiefolie op de muur en op de achterkant van de verwarming plakken. Plak je isolatiefolie op de muur dan bespaar je 70 tot 75% warmteverlies en is de folie mogelijk zichtbaar. Heb je een radiator waar je de folie op kunt plakken dan heeft dat de voorkeur. Isolatiefolie achter de radiator bevestigen scheelt tot wel 96% warmteverlies wanneer je de beste radiatorfolie hebt.

Van radiatorfolie is bekend hoeveel geld het bespaart. Je bespaart per m2 radiator ongeveer 10m3 gas per jaar bij het plakken van radiatorfolie op de achterkant. We gaan in onze berekening uit van 5m2 aan radiator. Met 1 pak radiatorfolie kun je 2,5 m2 radiator voorzien van folie, dus er zijn 2 pakken nodig die in totaal €40 kosten. Hiermee bespaar je zo’n 50 m3 gas per jaar. We berekenen de besparing met verschillende gasprijzen.

GasprijsBesparing per jaar.Besparing in 15 jaar.
€0,814 (Gemiddelde gasprijs voorjaar 2021)€40,70€610,50
€1,20€60€900
€1,65€82,50€1237,50
€1,95€97,50€1462,50
€2,20€110€1650

Wil je meer weten? Lees dan ons artikel over radiatorfolie! De bovenstaande gasbesparing is gebaseerd op een geïsoleerde spouwmuur en in ons artikel over radiatorfolie noemen we de besparing in kubieke meters in andere situaties.

Raamisolatie folie aanbrengen: is dit de moeite waard? 

Raamisolatie folie aanbrengen op de ruiten is een andere mogelijkheid om warmte binnen te houden. Is dit echt de moeite waard?

Op internet wordt veel gezocht naar ‘isolatiefolie raam’. Het is een makkelijke manier van isoleren, maar bespaart het nou echt veel geld? Andere vragen die bij je opkomen gaan misschien over de zichtbaarheid van de raamfolie en het verschil tussen raamisolatie folie en HR-glas. HR-glas, ook te krijgen in de betere HR+-glas en HR++-glas, isoleert zelf vanwege meerdere glasplaten en een gas dat tussen de glasplaten gespoten wordt.

Isolatiefolie voor ramen zijn onder andere te koop bij bouwmarkten. Via internet is het ook te koop van bijvoorbeeld het bekende merk Ecosavers. Je kunt isolatiefolie op enkel glas aanbrengen, waardoor het effect hetzelfde is als bij dubbel glas. Je doet dit niet door de folie op het raam te plakken, maar op het kozijn. Je zult merken dat er minder kou vanuit de ramen de kamer in komt na het bevestigen van de folie. We noemen dit ook wel kozijnfolie.

Het is ook mogelijk om isolatie folie op het raam te plakken. Dus niet op het venster maar echt op de ruit. Je zou het ook glasfolie kunnen noemen. Voor deze raamisolatie folie heb je een vakman nodig. De folie heeft een laag die voorkomt dat infrarode warmtestraling van binnen naar buiten gaat. Deze isolatiefolie is niet te koop in winkels en heeft een hoge prijs. Het scheelt vrij weinig in prijs met HR++-glas, terwijl het 40% minder bespaart dan HR++-glas. We adviseren daarom geen raamisolatiefolie op de ruit, maar nieuw en beter isolerend glas.

Raamfolie is alleen te gebruiken bij enkel glas of dubbel glas. HR-glas heeft al een warmtereflecterende laag en raamfolie zou voor een thermische breuk kunnen zorgen. Let er ook goed op dat het geen zonwerende folie is dat je koopt. Deze blokkeert de warmte van de zon, terwijl zonwarmte ook je kamer warmer maakt. Met zonwerende folie zal je energieverbruik stijgen. Deze is niet energiebesparend, terwijl dit wel vaak zo aangeprijst wordt. Zonwerende folie heeft een zontoetreding (g-factor) van 0,3 of lager. Deze folie wordt aan de buitenkant op het glas geplakt.

Uitgelicht

Badisolatie: blijft het water hierdoor aangenaam warm? 

Wanneer je wilt genieten van een lekker warm bad zul je merken dat het water behoorlijk snel afkoelt. Na 10 minuten is het verschil in temperatuur flink merkbaar en zul je weer warm water moeten toevoegen om het weer aangenaam warm te krijgen. Dit kost water en vooral energie om het te verwarmen. We isoleren veel in huis, maar het bad wordt vaak vergeten.

Badisolatie is een goed manier om ervoor te zorgen dat het water minder snel afkoelt. Je pakt de badkuip in met badisolatiefolie waardoor het net als een thermofles warmte vasthoudt op de plek waar het hoort. Aluminium isolatiefolie voor het bad is makkelijk te bevestigen met dubbelzijdig tape of folielijm in het geval van een ruwe buitenkant van de badkuip.

Het bad isoleren is goed voor een besparing van 33% van de energiekosten, zo rekent TonZon uit. Met badisolatie folie kan de warmte alleen nog verdwijnen via het wateroppervlak. Wanneer je ervoor zorgt dat er een goede schuimlaag op het water ligt kun je dit warmteverlies ook nog eens verminderen. Je merkt dat het water na het toepassen van isolatiefolie en het creëren van een schuimlaag na een half uur nog steeds lekker warm is.

Aluminium isolatiefolie als verbetering van buisisolatie.

We hebben al eerder een artikel over buisisolatie geschreven. Met buisisolatie kun je cv leidingen isoleren met een schuimachtig materiaal. Dit geeft je een besparing van 3 kubieke meter gas voor elke meter buis die je isoleert. In elk huis, behalve appartementen, zijn vele meters aan buizen om te isoleren.

Aluminium Isolatiefolie Energie Besparen Info

Aluminium isolatiefolie helpt de schuim buisisolatie te verbeteren. Hiermee wordt de warmte uitstraling van de buizen voor 95% tegengehouden. Doe dus niet alleen de aluminium isolatiefolie om de leidingen, maar doe eerst de buisisolatie die we in ons artikel over buisisolatie beschrijven en doe daar de aluminium isolatiefolie overheen. In de bochten is het verstandig een extra laag aan te brengen. Met de folie, HR-bandagefolie genoemd, bespaar je energie én verleng je de levensduur van de ketel.

Mensen vragen ook: FAQ.

Heeft isolerende raamfolie zin?

Isolerende raamfolie op het raam heeft wel zin, maar HR++-glas of triple glas is een betere keuze voor het besparen van energie en geld. Isolerende raamfolie heeft zin, omdat je een extra laag hebt die de kou buiten houdt en de warmte niet naar buiten laat ontsnappen.

Wat is kozijnfolie?

Kozijnfolie: wat is dat? Kozijnfolie wordt soms verward met raamisolatiefolie. Kozijnfolie komt niet op het raam, maar op het kozijn waardoor er een ruimte met lucht tussen de kozijnfolie en het raam ontstaat. Deze isoleert.

Heeft een bad isoleren zin?

Heeft het zin om een bad te isoleren met bad isolatiefolie? Ja, ondanks dat er nog warmte via het wateropvlakte verloren wordt is een bad isoleren de moeite waard wanneer je dit zonder kostbaar breekwerk kunt doen. Moet je wel de hele ombouw van het bad verwijderen dan is het minder interessant.

Wat is de beste verwarmingsbuis isolatie?

De beste verwarmingsbuis isolatie in een combinatie van foamisolatie en HR-bandagefolie. Doe eerste buisolatie om de leiding en wikkel daar de aluminium HR-bandagefolie omheen voor optimale isolatie. Plak de naden dicht met isolerende tape.

Waar kun je aluminium isolatiefolie voor gebruiken?

Aluminium isolatiefolie kun je gebruiken achter de radiator, om de CV-ketel en om de badkuip. Daarnaast is er ook nog een aluminium isolatiefolie die je om de aanwezige buisisolatie kunt aanbrengen voor nog minder warmteverlies.

Isolatiefolie kopen en beginnen met besparen!

Isolatiefolie kopen is een verstandige keuze. Het blijft jarenlang goed en na één keer aanbrengen bespaar je jaar in jaar uit geld door het voorkomen van warmteverlies. Koop nu aluminium isolatiefolie of de raamfolie en verlaag jouw energierekening door minder stookkosten.

Verlaag nu je energierekening met isolatiefolie!

Bestel nu isolatiefolie voor radiator, bad, verwarmingsbuizen, de CV-ketel en op het raam + isolatietape!

Ja, ik wil mijn energierekening omlaag brengen met isolatiefolie
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!