Koud in huis? 10 oplossingen om het weer warm te krijgen!

Los koudeval en tocht op en krijg het weer warm in huis!

Wanneer de temperatuur buiten daalt is het ontzettend fijn wanneer je het thuis lekker warm hebt. Heb je het probleem dat het koud in huis is? Wij kijken naar verschillende oplossingen, waardoor jij de kou en koudeval kan bestrijden en met warmte in huis de koude maanden doorkomt.

Waarmee krijg jij jouw woning het goedkoopst warm?

Doe de gratis en vrijblijvende woningscan: weet de kosten en besparing van alle verwarmingsmogelijkheden en isolatie.

Ja, ik wil gratis een woningscan laten doen om te weten te komen hoeveel verschillende verwarminssystemen en isolatiemogelijkheden kosten én hoeveel geld ze mij besparen

 

Koud in huis? Hoe koud mag het in huis worden?

Veel mensen zoeken een antwoord op de vraag hoe koud het in huis mag worden. Is het erg als het koud in huis is of ligt het aan je persoonlijke voorkeur? Wat de één koud vindt kan voor de ander nog comfortabel zijn. Maar het is niet verstandig het heel koud in huis te hebben.

Houd rekening met de volgende punten bij het kiezen van de temperatuur in huis:

  • Comfort: 18 graden wordt gezien als een minimumtemperatuur die voor de meeste mensen nog comfortabel is. Afhankelijk van je eigen wensen zet je de thermostaat wat hoger. Oudere mensen staan erom bekend het fijn te vinden als de temperatuur ongeveer tussen de 20 en 23 graden is. Ook baby’s of kwetsbare mensen moeten het niet te koud in huis hebben. Voor hun wordt 20 graden gezien als een prima temperatuur.
  • Energiebesparing: Wil je graag energie besparen met de verwarming? Dan is de temperatuur lager zetten een goede optie. Met 1 graad lager bespaar je tientallen euro’s per jaar en dat kan oplopen wanneer je meerdere ruimtes naast de woonkamer verwarmd. Afhankelijk van je gewoontes om te verwarmen kan het zelfs een paar honderd euro schelen!
  • Hogere energierekening door te lage temperatuur: Als 1 graag lager zetten veel geld bespaart dat is het misschien verstandig ‘s nachts de temperatuur heel laag te zetten. Dat zou je wellicht denken. Een te lage temperatuur instellen betekent echter dat er ‘s ochtends heel veel gestookt moet worden om de temperatuur weer aangenaam te krijgen. Dat kost meer geld dan de temperatuur wat hoger zetten. 15 graden wordt gezien als een goede temperatuur voor in de nacht. Met vloerverwarming is 18 graden een goede temperatuur voor in de nacht en duurt het opwarmen ‘s ochtends niet te lang.
  • Bescherm je leidingen: Bij een te lage temperatuur kunnen je leidingen bevriezen en barsten. Daarom is het gebruikelijk de verwarming aan te zetten bij winterse kou. Door alle radiatoren open te zetten en te zorgen dat er warm water blijft stromen kan je dit voorkomen. 0 graden is de temperatuur waarbij bevriezingsgevaar van de leidingen ontstaat.
  • Voorkom schimmelvorming in de woning: Vochtplekken of zelfs schimmelplekken is natuurlijk het laatste wat je wil. Naast het ventileren om droge lucht in huis te krijgen adviseert de GGD een temperatuur van minimaal 15 graden ‘s nachts en 18 graden overdag aan te houden. Warmer dan 24 graden in een woning wordt afgeraden.

Het antwoord op de vraag hoe koud het in huis mag worden is daarom 15 graden ‘s nachts, terwijl overdag 18 graden de aanbevolen minimumtemperatuur wordt.

Zorgt tocht bij het raam voor koude luchtstroom in huis?

Een reden waarom het koud in huis kan zijn is dat er teveel tocht bij het raam vandaan komt. Dit kan zorgen voor een koude luchtstroom in huis die duidelijk merkbaar is en het wat betreft comfort een stuk minder aangenaam maakt.

Oorzaken van tocht bij het raam zijn:

  • Slechte afdichting: De rubbers of kitranden rond het raam zijn versleten, waardoor lucht naar binnen kan.
  • Oude ramen: Enkel glas of verouderde kozijnen laten vaak meer lucht door dan moderne ramen.
  • Slechte sluiting: Het raam sluit niet goed aan op het kozijn door een beschadiging of verkeerde afstelling.
  • Kieren en scheuren: Kleine openingen rond het raamkozijn laten tocht binnen.

Je kan makkelijk met je hand controleren of er een koude luchtstroom in huis komt via de zijkanten van een raam dat open en dicht kan waar mogelijk kieren zitten. Je zou kunnen kijken naar tochtwering in de vorm van tochtstrips of tochtband. Zo vul je de kieren en merk je gelijk minder tocht in huis. Dit kan je ook bij deuren aanbrengen. Bij een brievenbus in de voordeur kan je een borstel aanbrengen die de koude lucht tegenhoudt.

Misschien komt de kou niet alleen door kieren, maar ook door de ramen. Dit kan dus ook bij ramen zijn die niet open en dicht kunnen. Wanneer er kou door het glas komt is het misschien een aanrader om te kijken naar HR glas. Met isolerend glas blijft de warmte beter binnen en de kou buiten in de winter en juist andersom in de zomer. Een raam is vaak een behoorlijke oppervlakte wat een merkbaar verschil geeft. Dubbel glas is vergeleken met HR++-glas zeer matig.

Koud in huis ondanks verwarming?

Je zet de verwarming aan en verwacht dan een aangename temperatuur. Maar blijft het koud in huis ondanks de verwarming die volop aan het werk is? We vertelden al dat matig isolerend glas zoals dubbel glas of kieren waar tocht door komt ‘de dader’ zou kunnen zijn. Maar misschien komt de kou wel op andere plekken vandaan.

Dat zou via het dak, de vloer of de muren kunnen zijn. Het is dan ook goed om te kijken naar de isolatie van jouw woning. Misschien is het niet geïsoleerd op bepaalde plekken of is de isolatie verouderd. Bij verouderde isolatie kan er materiaal zijn afgebrokkeld en zo mogelijk een koudebrug vormen. Het isolatiemateriaal kan ook kwalitatief matig zijn. Heb je isolatie met een lage isolatiewaarde? Dan is het ook de moeite waard om te kijken naar betere isolatiematerialen.

Je kan in het rapport van je energielabel van de woning kijken welke beoordeling de isolatie op verschillende plekken in huis krijgt. Wanneer de isolatie al een flinke tijd geleden is aangebracht kan het zijn dat het in die tijd nog als goed werd beoordeeld, maar met de beschikbare isolatie van tegenwoordig als matig wordt beschouwd.

Koude Luchtstroom in Huis

10 oorzaken van een koud huis.

Wanneer je alle mogelijke oorzaken van een koud huis bij langs loopt kan je ingrijpen bij de oorzaak die in jouw huis kou veroorzaakt. We zetten daarom de 10 oorzaken van een koud huis op een rij:

  • De temperatuur die je instelt via de thermostaat is te laag.
  • Tocht bij kieren en naden bij ramen die open kunnen en bij deuren.
  • Koude lucht door de brievenbus in de voordeur.
  • Kou dat via de ramen in het huis komt.
  • Koude lucht door het dak.
  • Koude lucht door de muren.
  • Koude lucht door de vloer.
  • Het verwarmingssysteem functioneert niet goed genoeg en zorgt voor te weinig warmte.
  • De radiatoren geven niet overal gelijkmatig warmte af, omdat het waterzijdig inregelen niet is toegepast.
  • De ventilatie is niet goed.

Onderzoek deze 10 oorzaken van een koud huis om te weten welke in jouw situatie de boosdoener is of zijn. Als je de oorzaak hebt gevonden kan je het probleem aanpakken.

Weg met de kou in huis: 10 oplossingen voor een warm huis.

Alleen weten waardoor het komt dat het niet warm in huis wordt is niet genoeg. Je bent op dit artikel gekomen, omdat je de kou in huis wil oplossen of voorkomen. We nemen de zojuist genoemde 10 oorzaken van een koud huis en vullen die aan tot 10 oplossingen om een koud huis te voorkomen.

De temperatuur die je instelt via de thermostaat is te laag.

De oorzaak die het makkelijkst en snelst opgelost kan worden is het instellen van de temperatuur. Als dat de enige oorzaak zou zijn waarom het niet warm is in huis kan je dat direct oplossen door de temperatuur op de thermostaat wat hoger te zetten.

Het kan zijn dat je wat ouder wordt en een hogere temperatuur aangenamer vindt dan enkele jaren geleden. Misschien was in een vorige woning een bepaalde temperatuur fijn en is dat in een nieuw huis niet meer warm genoeg. Met een slimme thermostaat kan je nog makkelijk bepalen hoe warm het op verschillende tijden moet zijn en kan je ook de temperatuur regelen via een app wanneer je niet thuis bent. Lees meer hierover in ons artikel over de slimme thermostaat.

Tocht bij kieren en naden bij ramen die open kunnen en bij deuren. 

Tocht bij het raam is een veel voorkomend probleem. We vertelden eerder dit artikel als dat dit kan komen door naden en kieren bij ramen die open kunnen en bij deuren. Zo wordt er veel op internet gezocht naar wat te doen bij tocht bij een raam. Het aanbrengen van tochtstrips of tochtband is een goede oplossing, omdat het de ruimte tussen de kozijnen opvult.

Ook bij de deuren kan dit het geval zijn. Misschien ziet het eruit alsof de ramen en de deuren goed sluiten en daarmee geen koude lucht doorlaten. Als er wel een klein kiertje is komt daar onophoudelijk koude lucht door. Aan de onderkant van buitendeuren zou je een valdorpel kunnen plaatsen.

Koude lucht kan ook vanuit een andere ruimte in huis naar de kamer trekken waar jij het warm wil hebben. Dus vanuit de gang of de bijkeuken naar de woonkamer of vanuit de overloop. Bij binnendeuren kan er aan de onderkant wat meer ruimte zijn. Een deurstrip kan een simpele maar doeltreffende oplossing voor tocht zijn. Ze zijn verkrijgbaar in meerdere vormen en zijn makkelijk aan te brengen. Je kan meer hierover lezen in ons artikel over tochtwering.

Koude lucht door de brievenbus in de voordeur.

Door alle openingen kan koude lucht komen en dat geldt ook voor een brievenbus. Als de klep dicht is kan er al koude lucht in huis komen en dat wordt nog veel meer wanneer de klep open blijft staan door bijvoorbeeld een krant die in de opening blijft zitten. Het is opgelost door een brievenbusborstel te installeren. Ook hierover kan je meer lezen in ons zojuist genoemde artikel over tochtwering.

Uitgelicht

Kou dat via de ramen in het huis komt.

Waar we het eerst hadden over de kou die dankzij kieren of openingen het huis binnenkomt is het ook mogelijk dat de kou via het raam in huis komt. We bedoelen hiermee dat de ruiten niet genoeg isoleren. Veel mensen denken nog goed te zitten met dubbel glas, maar dat is al jaren een zeer matig isolerend glas.

Je kan kou via de ramen flink verminderen door een beter glas te laten zetten. In ons artikel over HR glas vertellen we ook over de varianten HR+ en HR++. Hiervoor kan je ook subsidie aanvragen om een deel van de kosten terug te krijgen. Met meerdere glaslagen, argon gas en een isolerende coating is triple glas het best isolerende glas. Je leest meer over de verschillende soorten HR glas, de besparing en de subsidie in ons artikel over HR glas.

Koude lucht door het dak.

Koude lucht daalt en kan dus via het dak naar beneden komen. Met dakisolatie voorkom je voor een groot deel het binnendringen van die koude lucht én het vertrekken van warme lucht. Warme lucht stijgt namelijk op. Het dak is natuurlijk een groot oppervlak en het hebben van geen of matige dakisolatie voel je direct des te hoger in huis je komt.

Dakisolatie aanbrengen kan ook nog op een later moment gedaan worden wanneer de dakbedekking al ligt. Je kan de dakbedekking verwijderen, maar ook aan de binnenkant het dak isoleren is een optie. Wil je niet alleen meer comfort, maar ook energie en dus geld besparen? Dan is het vooral interessant als je op de eerste verdieping en/of de zolder ook zo nu en dan verwarmd. Verwarm je alleen op de begane grond dan zijn andere mogelijkheden van isoleren interessanter. Lees in het artikel over dakisolatie meer over de kosten, besparing en de mogelijkheden tot het isoleren aan de binnenzijde en buitenzijde van het dak.

Kou door de muren.

Ook de muren zijn een doorgeefluik voor kou. Hoe dunner de muur is des te sneller merk je de kou in huis trekken. Een muur van één laag stenen verhoogt je energierekening fors in vergelijking met een dubbele muur met daartussen spouwmuurisolatie. Wanneer er spouwmuurisolatie is toegepast zouden de muren die koud moeten zijn. Is dit wel zo op sommige plekken? Dan is er een koudebrug en is de isolatie niet voldoende.

Je kan de spouwmuur laten bekijken door een isolatiebedrijf en eventueel het laten verwijderen en/of verbeteren. Denk daarbij wel aan een uitspraak van de Raad van State waarbij er gekeken moet worden of er ook vleermuizen in jouw spouwmuur schuilen.

Je kiest waarschijnlijk sneller voor spouwmuurisolatie wanneer je een woning hebt met een groot oppervlak aan muren die niet grenzen aan een andere woning. Lees nu meer over de voordelen, de kosten en de besparing in ons artikel over spouwmuurisolatie.

Koud in de kamer via de vloer.

Een veel voorkomende kou in huis is een koude vloer. Doordat warme lucht opstijgt is de kans al vrij groot dat de vloer vooral in de winter koud aanvoelt. Een koude vloer verlaagt het comfort in huis aanzienlijk wanneer je gewend bent op sokken of zelfs blote voeten te lopen. Maar ook als je dat niet gewend bent voel je de vloer kou afgeven. Koude benen en voeten in huis maakt vaak je hele lichaam koud. Dat de vloer koud is komt door de kruipruimte onder de vloer.

De kruipruimte kan geïsoleerd worden. Je kan dit doen op de bodem van de kruipruimte met bodemisolatie. Dit houdt de kou van de vaak vochtige grond tegen. Je kan ook kruipruimte aanbrengen aan de onderkant van de betonvloer. Dit is dus de bovenkant van de kruipruimte. Je kan zelfs isolerend materiaal in de kruipruimte laten aanbrengen waardoor de kruipruimte gevuld wordt met bijvoorbeeld EPS parels. Mogelijkheden zijn er genoeg en het houdt de kou in de kruipruimte zodat jouw vloer een stuk aangenamer wordt.

Natuurlijk is isoleren aan de bovenkant van de betonvloer ook mogelijk. Onder de afwerking van de vloer, bijvoorbeeld vloerbedekking of laminaat, kan je ook een isolerende laag aanbrengen. Zoals bij alle isolatieklussen kijk je goed naar de isolatiewaarde, de kosten en of de isolatiematerialen geschikt zijn in jouw situatie. Lees over de verschillende isolatiematerialen die je kan gebruiken voor bodemisolatie, kruipruimteïsolatie en vloerisolatie in ons artikel over vloerisolatie.

Het verwarmingssysteem functioneert niet goed genoeg en zorgt voor te weinig warmte.

We hebben het tot nu toe vooral gehad over het verliezen van warmte en het binnendringen van kou op verschillende plekken in huis. Het kan ook koud in huis zijn doordat het verwarmingssysteem niet goed genoeg functioneert en gewoonweg te weinig warmte produceert. Het vermogen is niet hoog genoeg of er is een defect.

Dit kan met alle verwarmingssystemen het geval zijn. Met een CV-ketel heb je een vermogen nodig dat hoog genoeg is om warm tapwater voor de kraan en het douchen te produceren, terwijl het ook de warmte in huis voor zijn rekening neemt via radiatoren. Met de CW klasses kan je de ketel kiezen die genoeg vermogen biedt voor de inhoud van jouw woning én het gezin.

Andere verwarmingssystemen moeten ook genoeg vermogen hebben. Te weinig verwarmingskracht zorgt er mogelijk voor dat het in huis te koud blijft. Bij vloerverwarming, een warmtepomp of infrarood verwarming is het belangrijk dat je laat berekenen welk vermogen je nodig hebt voor jouw situatie. Heb je het met een warmtepomp koud in huis dan verlies je teveel warmte of heb je meer kW vermogen nodig. Zorg er wel voor dat je eerst de isolatie op orde hebt en kieren en naden hebt gedicht, want anders verwarm je om daarna de warmte weer te verliezen. Klik op de blauwe woorden om een artikel te lezen over de verwarmingssystemen: de cv-ketel, infrarood vloerverwarming, infrarood verwarming, de elektrische kachel, de warmtepomp, airco verwarming en de hybride warmtepomp.

De radiatoren geven niet overal gelijkmatig warmte af, omdat het waterzijdig inregelen niet is toegepast.

Bij het gebruik van radiatoren is het goed om te kijken of ze wel daadwerkelijk (genoeg) warmte afgeven wanneer je de temperatuur op de thermostaat omhoog zet. Er kan wel warmte geproduceerd worden, maar die warmte moet dan ook goed afgeven worden.

Met waterzijdig inregelen optimaliseer je het systeem van radiatoren in jouw woning. Zo blijft het warme water lang genoeg in de radiator om ook echt de warmte aan het ruimte af te geven en stroomt het water gelijkmatig door de radiatoren. Zo wordt het niet in de ene kamer heel warm, terwijl de andere kamer nauwelijks verwarmd wordt.

In ons artikel over waterzijdig inregelen lees je over de voordelen en hoe je kan controleren of een radiator waterzijdig is ingeregeld door met je hand te voelen op verschillende plekken. Je kan ook lezen hoe je dit zelf kan doen om zo geld te besparen.

De ventilatie is niet goed.

Als je het koud in huis hebt is het mogelijk dat er niet goed geventileerd wordt. Teveel ventileren zorgt ervoor dat er veel koude lucht van buiten naar binnen komt. Dan is het natuurlijk logisch dat het koud in huis wordt en dat het lastig is om het aangenaam warm te krijgen.

Maar als je denkt dat je alle koude lucht buiten moet houden heb je het mis. De koude buitenlucht is namelijk ook droge lucht en droge lucht wordt sneller warm dan vochtige lucht. Als het vochtig is in jouw huis wordt het dus minder snel warm dan bij droge lucht. Met dagelijks een kwartier een raam open zetten haal je genoeg frisse en droge lucht in huis. Zet daarbij de verwarming niet op vol verwarmen om energie te besparen.

Verwarmen met airco is een zuinige manier van verwarmen. Veel moderne airco’s, ook wel lucht-lucht warmtepomp, hebben een luchtontvochtingsstand. Daarmee haal je vocht uit de lucht zonder een raam open te hoeven zetten.

Heb je ventilatieroosters of mechanische ventilatie? Zorg ervoor dat je dit goed onderhoud. Houd het schoon en stofvrij.

9 Tips om het warmer in huis te hebben.

Je weet nu dat er verschillende plekken zijn waardoor het koud in huis kan worden en wat je eraan kunt doen. Je hebt het warmer in huis door een comfortabele temperatuur in te stellen, te zorgen dat je verwarmingssysteem optimaal werkt en vermogen genoeg heeft en met isolatie de kou buiten houdt. We hebben ook nog enkele andere tips om het minder koud in huis te hebben.

9 tips om het warmer in huis te hebben:

  • Blokkeer de kou van de ramen door er gordijnen voor te hangen. Zorg dat deze niet voor de radiator hangen. Je zou ook een rolgordijn kunnen gebruiken. Laat overdag de zonneschijn binnen komen voor gratis warmte.
  • Bedek de vloer met een vloerkleed. Zo voelt de vloer warmer aan.
  • Kleed jezelf warmer aan. Met dikkere kleding of thermokleding geniet jij van je eigen lichaamswarmte.
  • Gebruik een dekentje. Genoeg mensen hebben een fleecedeken over wanneer ze op de bank zitten/liggen.
  • Steek wat kaarsen aan. Deze kunnen de temperatuur iets verhogen. Gebruik ze niet als enige manier om te verwarmen. Daarvoor heb je teveel nodig en is het te ongezond wegens koolmonoxide en fijnstof.
  • Gebruik een kruik. Deze geeft heerlijke warmte af.
  • Bewegen maakt warm. Het wordt niet warmer in huis, maar jouw lichaam voelt wel warm aan wanneer je fitnessoefeningen, yoga of andere bewegingen uitvoert.
  • Drink regelmatig warme dranken om jezelf te verwarmen. Zo kom je ook makkelijker aan je dagelijkse 2 liter vocht!
  • Upgrade de efficiëntie van je radiatoren. Radiatorfolie aanbrengen zorgt ervoor dat er vrijwel geen warmte meer aan de achterkant van de radiator in de muren trekt en zo verloren gaat. Met de beste radiatorfolie voorkom je tot wel 96% warmteverlies. Overweeg daarnaast ook een radiator ventilator. Met een radiator ventilator zorg je ervoor dat de warmte veel sneller verspreid wordt. Het zorgt voor een flink lager energieverbruik voor het verwarmen en verhoogt je comfort in huis.

Gevolgen van een te koud huis.

Je hebt dit artikel gelezen, omdat je waarschijnlijk een koud huis hebt en dit wil oplossen. Of het nou een koude luchtstroom in huis is door bijvoorbeeld tocht bij het raam of een koudeval waar het alleen tot bijv. Kniehoogte het koud is. Je weet nu oplossingen op het te verhelpen. Wacht hier niet mee, want het is belangrijk dat de temperatuur in huis goed is.

Gevolgen van een te koud huis:

  • Psychisch welzijn: Het klinkt wat zwaar, maar het kan zijn dat je je helemaal niet fijn voelt in huis. Het is bij jou koud in huis, terwijl je dit bij bekenden niet zo ervaart. Het kan stress opleveren en misschien ben je wel liever niet thuis door de kou.
  • Lichamelijke klachten: Verkoudheid, griep, spierpijn. Het zijn een aantal klachten die je kan krijgen wanneer je het te koud hebt. Artritis en astma zou ook kunnen verergeren. De doorbloeding is ook lastiger wanneer je het koud hebt. Bloedvaten knijpen samen om de warmte beter vast te houden, maar in het ergste geval loop je de kans op hart- en vaatziekten of zelfs hartfalen.
  • Je voelt je futloos: Als je het koud hebt moet je lichaam harder werken om je warm te houden. Dat kost meer energie en dat heb je dan minder voor dingen die je wil ondernemen. Je zal dan sneller gaan zitten of liggen. Veel mensen hebben in de zomer meer energie dan in de winter.
  • Een hogere energierekening: Wij hebben op onze site natuurlijk veel artikelen over het verlagen van je energierekening. Ook dit artikel gaat niet alleen over comfort, maar ook over de 100’en euro’s die jij kan besparen met het voorkomen van koude lucht in huis. Warmte verliezen betekent vaak meer warmte laten produceren door het verwarmingssysteem om het toch aangenaam te krijgen. Verlaag je energierekening door het kou in huis aan te pakken. We raden je ook direct aan om via onafhankelijk energie vergelijken ervoor te zorgen dat je het goedkoopste energiecontract vindt. Dan verlaag je je energierekening ook doordat alle energie die je gebruikt om het niet meer koud in huis te hebben (en ook de energie voor overige doelen) jou zo min mogelijk geld kost.
  • Schade aan de woning: We noemden al dat je last kan krijgen van vocht en schimmel bij een vochtig huis. De kou kan condensatie veroorzaken en deze problemen geven, maar ook materialen aantasten.

Hoe verwarm jij jouw huis het goedkoopst? Doe de gratis woningscan!

Wil je het niet meer koud in huis hebben? Na het lezen van dit artikel weet jij wat je eraan kan doen. Maar misschien twijfel je over wat je nou het best kan doen. Is in jouw situatie het voordelig om voor infrarood verwarming te kiezen of ga je toch voor een warmtepomp? Of is de eerste stap die je moet nemen dat de isolatie wordt verbeterd? Met de gratis en vrijblijvende woningscan krijg je een overzicht wat voor jou de beste keus op dit moment is, hoeveel het kost en wat het je oplevert. Zo kan jij ervoor zorgen dat je het weer warm krijg in huis én dat je goedkoper uit bent wat betreft de energiekosten!

Waarmee krijg jij jouw woning het goedkoopst warm?

Doe de gratis en vrijblijvende woningscan: weet de kosten en besparing van alle verwarmingsmogelijkheden en isolatie.

Ja, ik wil gratis een woningscan laten doen om te weten te komen hoeveel verschillende verwarminssystemen en isolatiemogelijkheden kosten én hoeveel geld ze mij besparen

We danken https://www.freepik.com/ voor de header afbeelding en de afbeelding in dit artikel.

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!