Infrarood vloerverwarming: als hoofdverwarming geschikt?

Infra rood vloerverwarming: woonkamer verwarmen met warmte die voelt als van de zon!

De meeste huishoudens in Nederland verwarmen hun huis met een CV-ketel en radiatoren. Toch zijn steeds meer mensen op zoek naar andere manieren om de woning op temperatuur te krijgen. Is infrarood vloerverwarming als hoofdverwarming geschikt of kan je alleen bij verwarmen en heb je nog een andere installatie nodig om de woning warm te krijgen? We schreven in een eerder artikel al over infrarood verwarming: Is infrarood verwarming goedkoper dan gas? Hier worden ook de infrarood panelen beschreven. Nu richten we ons specifiek op infrarood vloerverwarming.

Gratis 4 vrijblijvende offertes voor infrarood vloerverwarming!

Vind makkelijk het aanbod met de laagste kosten!

Ja, ik wil weten hoeveel infrarood vloerverwarming me met mijn wensen zou kosten

Wat is infrarood vloerverwarming?

Infrarood vloerverwarming is een manier om je huis op te warmen door stralingswarmte via de vloer. Het werkt op elektriciteit, maar is toch anders dan standaard elektrische vloerverwarming.

Het verschil tussen elektrische vloerverwarming en infrarood vloerverwarming is het bereik van de warmte. Bij elektrische vloerverwarming is de warmte alleen op de plekken waar de kabels lopen, terwijl infrarood vloerverwarming het hele vloeroppervlak verwarmd.

Infrarood vloerverwarming is in matten te verkrijgen en kan makkelijk geplaatst worden. Overigens wordt er ook vaak een afkorting gebruikt voor infrarood. Zo lees je over ir verwarming, ir vloerverwarming en de ir matten wanneer je op zoek  bent naar informatie over infrarood vloerverwarming.

De dunne infrarood matten bevatten lange rechthoekige banen koolstof en een koperen strip aan beide uiteindes. Tussen de koolstof en de koperen strip zit nog een zilveren strip en de matten zijn afgewerkt met een PET isolatielaag. De infrarood matten, ook wel genoemd als infrarood folie, zorgt voor een gelijkmatige warmte over de hele vloer.

Infrarood vloerverwarming kan de kamer aangenaam krijgen met een ingestelde temperatuur van 30 graden Celsius. Een CV-ketel werkt vaak met veel hogere temperaturen, zoals de standaard ingestelde 80 graden. We zullen verderop in dit artikel kijken hoe zuinig infrarood vloerverwarming is.

Infrarood Vloerverwarming Energie Besparen Info

Infrarood folie kan worden geïnstalleerd onder alle zwevende vloeren zoals laminaat, parket, hout, vinyl en PVC. Ook tegels en tapijt zijn geschikt voor infrarood vloerverwarming. Zorg ervoor dat je altijd controleert of de gekozen vloer geschikt is voor gebruik met vloerverwarming.

Infrarood vloerverwarming is veilig verwarmen en wordt ook wel ‘droge vloerverwarming’ genoemd. Naast infrarood en elektrisch is er ook nog vloerverwarming met leidingen met warm water. Dit wordt ‘natte vloerverwarming’ genoemd.

Met infrarood vloerverwarming wordt de vloer gelijkmatig warm en wordt de warmte verder naar boven afgegeven. Bij het verwarmen met radiatoren wordt de lucht verwarmd en kan je temperatuurverschillen in de ruimte krijgen. Dit is met infrarood verwarming niet het geval.

Via LinkedIn kregen wij de volgende reactie:

 

Volgens de nieuwste Europese infraroodnormen valt deze vorm van verwarming buiten het predicaat “infraroodverwarming”. Dit heeft te maken met de te lage oppervlaktetemperatuur, stralingswerkingsgraad en het feit dat deze techniek deel uitmaakt van de gebouwschil.

 

Officieel is de manier van verwarmen dus niet meer echt infrarood verwarming te noemen. We betitelen het verwarmen op deze manier nog wel als infrarood vloerverwarming, omdat deze zo bekend staat. Wil je ‘echte’ infraroodverwarming? Kies dan voor de infraroodkachel of infraroodpanelen. Lees daarover meer in het artikel infraroodverwarming: https://energiebespareninfo.nl/infrarood-verwarming/

Infrarood vloerverwarming als hoofdverwarming: kan dat?

Infrarood vloerverwarming is een aangename manier van verwarmen. De stralingswarmte voelt aan als de warmte van de zon. Veel mensen vragen zich af of infrarood vloerverwarming als hoofdverwarming kan worden gebruikt. Ja, infrarood vloerverwarming kan als hoofdverwarming gebruikt worden.

Het is wel belangrijk dat de vloer goed geïsoleerd is. Onder de infrarood matten wordt vaak vloerisolatie geplaatst in de vorm van XPS hardschuim platen. Ook de overige isolatie moet zeer goed zijn om de warmte goed binnen te houden en het energieverbruik te beperken. Dit is natuurlijk ook aan te raden voor andere manieren om te verwarmen.

Is de isolatie matig? Dan is infrarood vloerverwarming waarschijnlijk niet krachtig genoeg om ook in de strenge winter de woning goed warm te krijgen. Infrarood vloerverwarming geeft de warmte af aan de vloer en die geeft op zijn beurt weer warmte af aan de objecten zoals meubels en mensen. Met het aantal watt vermogen is het mogelijk om ruimtes beter en sneller te verwarmen. Daarover straks meer.

Infrarood vloerverwarming als hoofdverwarming is goed mogelijk, omdat de warmte zich goed verspreidt. Daarbij warmt het snel op. Binnen 15 minuten tot 30 minuten heb je het aangenaam warm. Door de stralingswarmte kom je met infrarood vloerverwarming sneller tot het gewenste warmtegevoel, en dat al bij een relatief lage luchttemperatuur van ongeveer 16 of 17°C.

Infrarood vloerverwarming woonkamer.

De meeste mensen zullen kijken naar infrarood vloerverwarming in de woonkamer te plaatsen. Het past onder vrijwel alle vloeren, al raden we je aan dit te controleren wanneer je de vloer uitkiest.

Wanneer je infrarood vloerverwarming in de woonkamer wilt aanbrengen zal je met een kleine verhoging van de vloeropbouw te maken krijgen. De infrarood matten zijn echter niet dikker dan een halve millimeter! Daardoor hoef je zeer waarschijnlijk geen aanpassingen aan drempels of deuren te doen.

Door met infrarood verwarming de woonkamer te verwarmen zou je radiatoren kunnen verwijderen. Veel mensen vinden radiatoren niet mooi en infrarood vloerverwarming zorgt ervoor dat je zonder radiatoren kan. Deze manier van verwarmen is onderhoudsvrij en heeft een levensduur van zo’n 30 jaar.

De infrarood vloerverwarmingsfolie kan op een betonnen, houten of cementdekvloer worden geplaatst. Onder de ir vloerverwarming komt de isolatie. Bovenop komt gelijk de vloerafwerking waar je op loopt.

Let wel op dat de warmte uit de vloer moet kunnen. Een vloerkleed of meubels die niet op poten staan en een behoorlijke oppervlakte bedekken kunnen zorgen voor teveel warmte die in de vloer blijft. De vloerverwarmingsfolie of de vloer kan hierdoor beschadigen.

Uitgelicht

Infrarood vloerverwarming badkamer.

Veel mensen zoeken op ‘infrarood vloerverwarming badkamer’ om te weten te komen of dit mogelijk is. Helaas, is infrarood vloerverwarming in de badkamer niet mogelijk. Het systeem kan niet worden aangebracht in vochtige ruimtes.

Als alternatief voor infrarood vloerverwarming in de badkamer kan je wel infrarood panelen plaatsen. De ir vloerverwarming straalt slechts enkele centimeters ver de warmte af, waarna de vloer het verder afgeeft. Infrarood panelen hebben een bereik van wel 3 meter. Waarschijnlijk heb je aan één infrarood paneel genoeg in de badkamer. Lees ook eens ons artikel over infrarood verwarming.

Infrarood vloerverwarming vermogen berekenen.

Infrarood vloerverwarming is beschikbaar in verschillend vermogen. Het vermogen vertelt hoe krachtig de matten/folie is en hoeveel energie er verbruikt wordt. Je wil niet te weinig vermogen, omdat je de ruimte wel op de gewenste temperatuur wil hebben.

Het vermogen van infrarood vloerverwarming wordt gerekend in het aantal watt per m2. Zoals gezegd speelt isolatie een flinke rol in de keuze voor het vermogen van de infrarood vloerverwarming. Het type woning en de grootte daarvan is ook fors van invloed.

Infrarood vloerverwarming vermogen berekenen doe je makkelijk met deze vermogenscalculator. Selecteer de mate van isolatie, het type woning en het aantal buitenmuren en de lengte of inhoud van de woonkamer.

Enkele resultaten van het infrarood verwarming vermogen berekenen voor het verwarmen van de woonkamer:

Type woningIsolatieInhoud woonkamerAantal buitenmurenInfrarood verwarming vermogen nodig in woonkamer
Appartement of RijtjeshuisStandaard90 m324590 watt
Appartement of RijtjeshuisMedium90 m323780 watt
Appartement of RijtjeshuisMedium120 m325040 watt
Appartement of RijtjeshuisHoog120 m324080 watt
Hoek, Vrijstaand of 2-onder-1-kap woningMedium120 m336072 watt
Hoek, Vrijstaand of 2-onder-1-kap woningMedium135 m347763 watt
Hoek, Vrijstaand of 2-onder-1-kap woningHoog120 m335643 watt
Hoek, Vrijstaand of 2-onder-1-kap woningHoog135 m346413 watt

Voor beoordeling van de isolatie gaat de calculator uit van:

Laag: Oudere woningen niet voorzien van een spouw of met enkel glas.

Standaard: Woningen voorzien van spouwmuren en dubbel glas.

Medium: Nieuwbouwwoningen gebouwd na 2000 of woningen die achteraf zijn geïsoleerd. Voorbeelden zijn spouwmuurisolatie, dakisolatie, HR++ glas of kruipruimte isolatie

Hoog: Nieuwbouwwoningen gebouwd volgens de EPC eis van 0,4 (die geldt vanaf 2015), of woningen die achteraf zijn geïsoleerd tot hetzelfde EPC. (Rc waardes: Vloer > 3,5 / Wand > 4,5 / Dak > 6)

(Bijna) Passief: Woningen met een EPC van 0,2 of lager die als nagenoeg energieneutraal kunnen worden beschouwd.

Natuurlijk kunnen we niet alle mogelijkheden in een tabel zetten. Probeer daarom zelf de calculator of vraag direct 4 gratis offertes op maat aan. Zo weet je niet alleen het vermogen, maar ook direct de kosten voor het aanbrengen van infrarood vloerverwarming!

Infrarood vloerverwarming verbruik en besparing.

Veel mensen zoeken naar een manier om hun woning te verwarmen zonder daarbij gas nodig te hebben. Niet alleen vanwege duurzaamheid, maar ook om goedkoper te verwarmen. Wat is het infrarood vloerverwarming verbruik en hoeveel kan je besparen?

De rekensom voor het verbruik is als volgt: Per m2 infrarood vloerverwarming verbruik je elk uur 0,08 kWh wanneer het vermogen van de ir matten 80 watt is. Bij een vermogen van 160 watt is het verbruik per uur 0,16 kWh per m2. Vermenigvuldig deze getallen met het totale vermogen van de infrarood vloerverwarming en vermenigvuldig deze daarna met de prijs per Kwh stroom om het verbruik van de infrarood verwarming te weten te komen.

We gebruiken een voorbeeld uit de tabel. We kiezen voor de eerste geschetste situatie: Een appartement/rijtjeshuis met standaard isolatie die een vermogen van 4590 watt nodig heeft. Dit is 4,59 kWh per uur. We vermenigvuldigen deze met een stroomprijs van €0,30 per kWh. De kosten zijn dan €1,377 per uur.

Gemiddeld wordt er in Nederland op 220 dagen de woning verwarmd. Ga je uit van 8 uur verwarmen per dag? Dan verwarm je 1760 uur. Dat zou een stroomverbruik van 8078 kWh betekenen. Met een stroomprijs van €0,30 per kWh kost het verwarmen €2423,40. Maak dus gebruik van de calculator om jouw verbruik te kunnen inschatten en vergelijk de kosten met andere opties.

Infrarood vloerverwarming bespaart je tussen de 10% en 30% op de energierekening bij zeer goede isolatie. Het stroomverbruik stijgt, terwijl je geen duur gas nodig hebt voor het verwarmen van de woning.

Wanneer je ook een oplossing voor warm tapwater hebt zou je de gasaansluiting kunnen laten verwijderen. Dit scheelt je ruim €200 vastrecht per jaar. Let wel op dat je moet controleren of de meterkast genoeg vermogen kan leveren aan de infrarood vloerverwarming. Wellicht moeten er aanpassingen gedaan worden die kosten met zich mee brengen.

De precieze besparing ligt aan het vermogen, de grootte van de woning en de isolatie. Met een maandbedrag van €250, dat realistisch is in april 2023, zou je €3000 per jaar betalen aan energie. Dat betekent dat infrarood vloerverwarming je €300 tot €900 aan energiekosten per jaar bespaart. Met zonnepanelen kan je dit nog verhogen, omdat je daarmee een deel van de stroomkosten zelf opwekt. Heb je nog geen zonnepanelen dan is een online offerte zonnepanelen aanvragen een goed idee.

De kosten van infrarood vloerverwarming ligt tussen de €50 en €75 per m2 voor de matten. Daarbij komt €15 per m2 voor isolatie. Reken voor het leggen ook €25 per m2 en je betaalt al snel zeker €100 per m2 voor de de gehele aanleg.

Infrarood vloerverwarming voordelen.

Infrarood vloerverwarming is een van de mogelijkheden om je woning te verwarmen. Wat maakt dit tot een interessante keus? We sommen op wat infrarood vloerverwarming aan voordelen heeft:

 • Geen radiatoren meer nodig. Een woonkamer zonder radiatoren vinden veel mensen mooier.
 • Stralingswarmte die voelt als de behaaglijke warmte van de zon.
 • Gelijkmatige warmte. Overal in de kamer is het even warm.
 • Integenstelling tot bijvoorbeeld het verwarmen met airco is er geen luchtcirculatie, maar stralingswarmte. Er is dus geen warme lucht die rond blaast en stof laat rond gaan.
 • Past onder elke vloer en het neemt amper ruimte in. Een bestaande vloer wordt bijna niet opgehoogd wanneer je infrarood vloerverwarming aanbrengt.
 • Infrarood vloerverwarming warmt snel op. Binnen 15 tot 30 minuten is de kamer aangenaam warm.
 • Infrarood vloerverwarming produceert geen geluid.
 • Je verwarmt met behulp van elektriciteit in plaats van gas. De verwachting is dat gas in de toekomst duurder wordt vanwege schaarste en het feit dat het gebruik van fossiele brandstoffen wordt ontmoedigd met hogere belastingen. Stroom kan je zelf opwekken met zonnepanelen. Doordat stroom ook op vele plekken in de wereld duurzaam opgewekt wordt met vooral windmolens en zonnepanelen is de kans kleiner dat de stroomprijs nog eens explosief stijgt.
 • Je hoeft geen onderhoud uit te voeren. Wanneer infraroof vloerverwarming is gelegd heb je er geen omkijken meer naar.
 • De handige doe-het-zelf-er kan infrarood vloerverwarming zelf aanleggen. Je krijgt bij het kopen van infrarood vloerverwarming vaak een handleiding hoe je dit moet leggen. Dat scheelt je installatiekosten. Bekijk de video hieronder voor het leggen van infrarood vloerverwarming.

Je ziet dat infrarood vloerverwarming voordelen heeft die zeer interessant zijn. Je kan ze vergelijken met de nadelen die we hieronder opnoemen en zo de keuze maken of je infrarood vloerverwarming ziet als een goede optie om te verwarmen.

Infrarood vloerverwarming nadelen.

We zullen hieronder laten zien dat infrarood vloerverwarming nadelen heeft. We raden je aan om gratis en vrijblijvende offertes voor infrarood vloerverwarming aan te vragen en dit ook voor andere opties voor het verwarmen van de woning te doen. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en de kosten van verschillende manier van verwarmen. Met een gratis woningscan heb je het inzicht van de voordelen van 13 verschillende maatregelen om te verduurzamen.

Infrarood vloerverwarming heeft de volgende nadelen:

 • Infrarood vloerverwarming heeft een aanschafprijs van zo’n €100 per m2 inclusief het leggen en het plaatsen van isolatie. Bereken goed hoeveel m2 jij zou willen voorzien van infrarood vloerverwarming om de totale prijs te weten te komen. Nog beter is het gratis en vrijblijvend aanvragen van offertes. Zo hoef jij niet zelf aan het rekenen en kom je een concreet bedrag te weten.
 • Infrarood vloerverwarming als hoofdverwarming kan wel, maar is vooral rendabel bij goede isolatie. Het zou kunnen dat de woning niet goed genoeg geïsoleerd is en dat je infrarood vloerverwarming als bijverwarming moet inzetten. In dat geval bespaar je minder met infrarood vloerverwarming.
 • Geschikt voor alle vloeren of niet? Infrarood vloerverwarming zou onder alle typen vloeren kunnen, maar wordt vooral aangeraden bij zwevende vloeren zoals laminaat, PVC en parket. Een luxe hardhouten vloer of marmeren vloer biedt warmteweerstand waardoor je minder profijt haalt uit de infrarood vloerverwarming.
 • De warmte komt snel, maar verdwijnt ook weer snel wanneer je infrarood vloerverwarming uit zou zetten.
 • Door het benodigde vermogen is de kans groot dat je een extra groep in de meterkast moet laten zetten en dus extra kosten hebt.

Infrarood vloerverwarming is geschikt voor ruimtes waar je veel aanwezig bent en voor kleine ruimtes. Kleine ruimtes kunnen makkelijk verwarmd worden. De kosten van de infrarood vloerverwarming verdien je het beste terug wanneer je het gebruikt voor ruimtes waar je veel aanwezig bent. Bij het aanbrengen van infrarood vloerverwarming in een slaapkamer verdien je het de kosten moeilijk terug.

Infrarood vloerverwarming dus is het meest rendabel in de woonkamer of een werk/studeerkamer waar veel gebruik van gemaakt wordt. In het geval van een woonkamer is een goede isolatie extra belangrijk wanneer je infrarood vloerverwarming als hoofdverwarming wilt inzetten. Bedenk wel hoe en of je andere ruimtes op een andere manier zou willen verwarmen.

Mensen vragen ook: FAQ.

Is infrarood vloerverwarming zuinig?

Infrarood vloerverwarming is zuinig wanneer een ruimte zeer goed geïsoleerd is. Is de isolatie matig of slecht dat is infrarood vloerverwarming niet zuinig en mogelijk niet voldoende om de ruimte warm te krijgen.

Kan infrarood vloerverwarming in de badkamer?

Nee, infrarood vloerverwarming in de badkamer is niet mogelijk. De ruimte is te vochtig, maar infrarood panelen kunnen wel in de badkamer. Vaak is één infrarood paneel genoeg en is het een goed alternatief voor infrarood vloerverwarming in de badkamer.

Is infrarood vloerverwarming echt infraroodverwarming?

Nee, volgens de nieuwste Europese infraroodnormen valt deze vorm van verwarming buiten het predicaat “infraroodverwarming”. Dit heeft te maken met de te lage oppervlaktetemperatuur, stralingswerkingsgraad en het feit dat deze techniek deel uitmaakt van de gebouwschil. Daarom mag infrarood vloerverwarming officieel niet gezien worden als infraroodverwarming.

Hoe kan ik infrarood vloerverwarming offertes aanvragen?

In ons artikel vind je knoppen om in 2 minuten 4 gratis infrarood vloerverwarming offertes aan te vragen. Het aanvragen van deze offertes is makkelijk en zorgt ervoor dat je een voordelige prijs kan vinden.

Infrarood vloerverwarming laten leggen: 4 gratis offertes!

Infrarood vloerverwarming laten leggen kan veel geld schelen wanneer je de goedkoopste prijs vindt. Vraag nu 4 gratis en vrijblijvende offertes aan voor het leggen van infrarood vloerverwarming en vind zo de laagste prijs! De bedrijven waar je de offerte van ontvangt komen allemaal bij jou uit de buurt!

Gratis 4 vrijblijvende offertes voor infrarood vloerverwarming!

Vind makkelijk het aanbod met de laagste kosten!

Ja, ik wil weten hoeveel infrarood vloerverwarming me met mijn wensen zou kosten
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!